4reacties

De roemruchte Werkwinkel weer even terug

Pluto, Revolver, Werkwinkel, Senter Soos, Roadhouse, qua (culturele) jongerencentra heeft onze stad een rijk verleden. Zo traden daar namen als Herman Brood, Claw Boys Claw en The Scene op. Maar de periode van de florerende jongerencentra, de jaren 70, 80 en 90, ligt al weer ver achter ons. Nu is de tijd om daar even met enige weemoed bij stil te staan in de vorm van een expositie in de Cacaofabriek. In feite (via Plato en Lakei) de opvolger van de hierboven genoemde jongerencentra.
Op die expositie zie je onder meer alle posters uit de jaren 80. Die werden gemaakt in de drukstudio die verbonden was aan de Werkwinkel en evenals de Senter Soos gevestigd in de voormalige Gerardusschool aan de Heistraat. De posters geven je een beeld van de periode waarin massawerkloosheid, kernwapens, The Iron Lady, Ruud Lubbers, burgemeester Geukers, MTV en Rubiks Cube de boventoon voerden. Maar ook de tijd dat Helmondse jongeren zelf zorgden voor een bloeiende jongerencultuur.
De expositie in de Cacaofabriek wordt op zaterdag 24 oktober om 16.00 uur officieel geopend. Daar zijn ook foto’s, video en memorabilia te zien. Iedereen is welkom en met de komst van oud-vrijwilligers en oud-bezoekers van de jongerencentra is er meteen een reünie.
Aan de opening (die sneller is dan destijds gedacht) werken veel Helmonders mee. Zo gaan Jan Vriends, Luc de Graaf en John van der Sanden vanaf 16.30 uur in debat met onder andere oud-wethouder Simon Prinsen (nauw betrokken bij de Helmondse jongerencultuur in de jaren 90), Fons de Graaf (oud-voorzitter van Roadhouse, een naam die Jan Vriends destijds bedacht) en met de Helmondse stadshistoricus Giel van Hooff. Vanaf 18.00 uur is er een afterparty.
De expositie is gratis te bezichtigen tot en met zondag 1 november. De volledige  organisatie is in handen van Lucien van der Voort, Frans van der Zanden, Hans Vermeeren, Wim Strijbosch, Biek van Bree en Geert Blenckers.