1reactie

Maráczi: Taboedoorbrekend

Het is alweer meer dan 2 jaar geleden dat er in de Westwijzer een Armoedeconferentie georganiseerd werd. Een druk bezochte, interactieve bijeenkomst waarbij maatschappelijke organisaties, ervaringsdeskundigen (minima’s), vrijwilligers van verschillende initiatieven en de gemeente met elkaar in gesprek gingen. Voorafgaand aan de conferentie waren er al intensieve gesprekken geweest met de Helmondse minima, professionals, vrijwilligers en belangenbeharigers. Ook de informatie, signalen en suggesties die tijdens deze gesprekken opgedaan waren werden op de conferentie besproken.

Armoedeconferentie 2015De Armoedeconferentie heeft een zeer waardevolle bijdrage geleverd voor de nota “Meer voor wie minder heeft” Minimabeleid 2015-2018. Maar de Armoedeconferentie van 2015 is ook zeker een eerste stap geweest om het taboe op armoede te doorbreken.

Er wordt wel eens geroepen dat ondanks het minimabeleid de armoede alleen maar toeneemt.
Men ziet de toename van allerlei initiatieven zowel professioneel als particulier. Perron 3 van het Leger des Heils, gratis maaltijdvoorzieningen, de groeiende particuliere voedselbank “Hart voor Minima”, etc. Armoede is inderdaad nog lang niet bestreden, ook niet in Helmond, maar armoede is bespreekbaar geworden. Wat eerst verborgen bleef is nu zichtbaar geworden. Door deze zichtbaarheid groeit ook de betrokkenheid van onze inwoners. Steeds meer mensen willen een steentje bijdragen waardoor er meer activiteiten en initiatieven ontstaan.
Het is natuurlijk vreselijk dat er voedselbanken, kledingbanken, soepbussen, etc. bestaan maar helaas zijn ze (letterlijk) broodnodig. Doordat het bespreekbaar is geworden verdwijnt ook de schaamte, weten mensen beter de weg te vinden en maken zij meer gebruik van alle voorzieningen.
Dit is in mijn ogen een positieve ontwikkeling.

Armoede is en blijft een hardnekkig probleem en treft een groot gedeelte van de bevolking.
Alhoewel de regering roept dat de armoede afneemt, de economie aantrekt en de werkloosheid daalt is de dagelijkse praktijk voor velen van ons een heel ander verhaal. Een baan is zeker geen garantie meer om rond te kunnen komen en flexcontracten of contracten van een paar uurtjes in de week hebben de overhand. Volgens het NIBUD komen gezinnen op bijstandsniveau al jaren elke maand tekort om alle noodzakelijke uitgaven te betalen. En tot overmaat van ramp wil de VVD ook nog het vakantiegeld voor mensen in de bijstand afschaffen. Al met al reden genoeg om armoede hoog op de agenda te houden en te blijven werken aan een goed minimabeleid. Daarom gaan we dan ook in Helmond een tweede Armoedeconferentie organiseren. Om de juiste dingen te (blijven) doen is het belangrijk om steeds met elkaar, professionals, vrijwilligers en uiteraard ervaringsdeskundigen, in gesprek te blijven. Armoede is in Helmond bespreekbaar en geen taboe!

Wilt u ook meedoen, meepraten en meedenken kom dan op donderdag 13 april 2017 naar de Armoedeconferentie in de Geseldonk te Mierlo-Hout. Alvast aanmelden en/of vragen?: [email protected]

Lonneke Maráczi
Fractievoorzitter SP