2reacties

Rieter: géén archeologie, wel noodscholen

Column Michael Rieter Helder Helmond

Onlangs heeft het nieuwe college haar zogenaamde 3-daags 'Antwerpen-overleg' gehouden en wel in de Belgische zusterstad Mechelen. Behalve een mooi moment om elkaar wat beter te leren kennen, voor een zo goed mogelijke bestuursperiode 2010-2014, stonden de besprekingen toch vooral in het teken van de aanstaande bezuinigingen. Genoemd worden bedragen van zo rond de 15 miljoen Euro per jaar de komende jaren; zeg maar 2 college-periodes en dat is dan tot circa 2018. Wat niét is gebeurd is het consulteren van de raad in deze. Zij had toch de zogenaamde kaders mogen en eigenlijk zelfs moeten stellen? Weliswaar ligt er een college-akkoord, sorry 'coalitie-akkoord' (college plus Helmondse Belangen), dat in ieder geval als een algemeen program namens een meerderheid van de raad gezien kan worden. Vooralsnog echter op 6 april j.l., tijdens de installatie van het nieuwe college, slechts 'Voor Kennisgeving Aangenomen'. Oftewel een inhoudelijk debat c.q. een raadsbreed oordeel is er nog niet gegeven.
Dat er echter bezuinigd moet worden staat als een paal boven water. Althans dat wordt ons mondiaal via alle media en deskundigen nadrukkelijk voorgehouden. Overigens sprak ik laatst iemand die zei dat er wellicht feitelijk niets aan de hand is. Vergelijk het met je spaartegoed dat ineens is verdwenen wat louter betekent dat je zonder dat gespaarde geld gewoon weer verder moet. En je kunt als het ware gewoon opnieuw beginnen met sparen. Héél wrang maar in principe in dit voorbeeld geen reden tot bezuinigen maar slechts een reden tot opnieuw gaan sparen. Ben benieuwd of een economisch ingesteld lezer hier een reactie op kan geven?
Wáár gaan we op bezuinigen? Als het aan mij en Helder Helmond ligt niet aan die zaken die de mensen die het toch al niet makkelijk hebben nog verder op achterstand zetten. En dat zijn dan zaken als zorg, werk en wonen. Maar in ieder geval niet met twee maten metend bezuinigen. Aan de ene kant geld in een bodemloze put laten verdwijnen en aan de andere kant zeggen dat er geen geld is vanwege de crisis. Ik kan tenminste zoiets niet verkopen. In Brandevoort doet zich echter zo'n geval nadrukkelijk voor. Dit schooljaar zou de semi-permanente school van een paar miljoen Euro nabij de hoogspanningskabels in gebruik worden genomen. Diezelfde hoogspanning is echter reden dat dat niet is gebeurd. Een noodschool – voor één jaar – moest in de haast voor meer dan 1 miljoen Euro worden neergezet (gehuurd). Inmiddels komt er nog een tweede noodschool bij! Wéér voor meer dan 1 miljoen Euro? – wederom voor één jaar – plus dat de eerste noodschool voor veel geld ook weer minstens een jaar moet worden betaald. Onderwijs moet toch, zult u zeggen! Inderdaad, maar dat moet dan niet ten koste gaan van andere zaken. En dat is een gepland archeologisch onderzoek van wat wel eens het dorp zou kunnen zijn van een eerder onder de nabijgelegen wijk Ashorst gevonden grafveld. Kosten inderdaad zo'n half miljoen Euro máár dan heb je wel als Helmond een complete nederzetting opgegraven! Iets wat sinds een Europees verdrag uit 1992 v.w.b. de kosten gefinancierd moet worden uit de zogenaamde 1-procentsregeling van de totale bouwkosten. Helmond wil dat niet doen. Er moet immers bezuinigd worden. Maar wel miljoenen weggooien door een verkeerd beleid t.a.v. het bouwen van scholen. Waar gaan we nog meer de plank misslaan?

Michael Rieter
FractievoorzitterHelder Helmond