8reacties

Stijkel: Stadsleerbedrijf

Maandag j.l. stond er een werkbezoek op de agenda met onze commissie Maatschappij. In het mooie gebouw De Westwijzer kwam de commissie bijeen om bijgepraat te worden over het stadsleerbedrijf. Niet alleen een mooie presentatie van de projectleider van de gemeente en een praatje van de wethouder maar aan tafel met taakbegeleiders, participatiecoaches, coördinatoren, partners en deelnemers. Het stadsleerbedrijf is er voor mensen die niet op korte termijn aan het werk kunnen, die bijvoorbeeld door beperkingen niet zelfstandig betaald werk of vrijwilligerswerk kunnen doen, en waarbij het goed is om maatschappelijk actief te zijn. Het motto is dan ook: meedoen, leren en ontmoeten. Er wordt waar nodig ondersteuning geboden zoals bijvoorbeeld taalcoaching. Het stadsleerbedrijf is een mooi voorbeeld van samenwerking, van onder andere de gemeente, LEV- groep, Senzer, SMO, GGZ, UWV en ROC ter Aa.

De leerplekken die worden aangeboden lopen uiteen in allerlei vakgebied, zoals kinderboerderij de Veldhoeve, Kringloopwinkel Helmond, Leger des Heils, Savant, etc.

Natuurlijk willen wij ook graag resultaten zien, welk maatschappelijk rendement heeft het, en de eerste ervaringen zijn positief! De werkafspraken met de partners, ondersteuning, leeraanbod, de kwaliteit van de plaatsingen is goed en de taakbegeleiding wordt goed gewaarborgd. In juni 2016 zijn de eerste plaatsingen gestart en nu zijn er inmiddels 98 deelnemers geplaatst. Een positieve start dus, waarvan gehoopt wordt dat deze lijn doorzet in 2017.

Het stadsleerbedrijf legt een goede verbinding met de wijken. Een goed lokaal netwerk is een randvoorwaarde voor een goede leefbaarheid. Het stadsleerbedrijf maakt het mogelijk je talenten te ontwikkelen.

Ook spraken we deelnemers van het stadsleerbedrijf, het weer ergens bij horen en je weer nuttig voelen zijn voor deelnemers belangrijke aspecten, nieuwe contacten opdoen en zo je netwerk verbreden. De rode draad van dit alles is dan ook samenwerken, versterken van je netwerk, verbinden, talentonwikkeling, kansen creëren.

De participatiecoaches werken ontzettend hard, maar ook voor hen geldt dat zij niet meer mensen kunnen plaatsen waar ook mankracht voor nodig is hen te begeleiden. De basis versterken met meedoen, rondkomen, vooruitkomen geldt in mijn optiek allereerst voor de professionals. Als er meer middelen ingezet kunnen worden, kunnen we meer professionals inzetten en dus meer deelnemers plaatsen.

Dit onderdeel van het sociaal innovatief fonds kan verder doorontwikkelen in 2017. De deelnemers hebben hier een belangrijke schakel in, maar vergeet ook de professionals niet. Zij werken heel hard om al deze deelnemers te begeleiden. Ook voor hen moet er aandacht zijn.

Sandra Stijkel
Raadslid VVD