16reacties

Van den Waardenburg: Grenzeloos denken

Als gemeente is het belangrijk om ook grenzeloos te kunnen denken, want ook de komende jaren komen er nog genoeg uitdagingen op de gemeente af. Dit zijn niet altijd uitdagingen die wij als gemeente alleen kunnen oppakken, maar waarbij we beter kunnen samenwerken met partners. De samenwerking Stedelijk gebied, waartoe onder meer Helmond behoort, wil de komende tijd inzetten op nauwere samenwerking op de thema’s wonen, zorg, voorzieningen en economie. Zo is het belangrijk dat we als regio de bestaande voorzieningen kunnen behouden of juist samen zorgen voor topvoorzieningen die onze regio aantrekkelijk maken.

Daarbij wordt vaak gesproken over het aantrekken van expats naar onze regio, maar eigenlijk is dat te beperkt. Uiteraard is het belangrijk om goede werknemers te trekken voor de bedrijven in onze regio, maar aan de andere kant moeten we ook oog blijven houden voor voorzieningen voor alle inwoners. Niet iedereen houdt immers van klassieke muziek van de Philharmonie Zuidnederland in het Frits Philips Muziekcentrum of schaatsen op de ijsbaan in Eindhoven.

En als het gaat om voorzieningen dan zie ik ook een brug naar het thema ’tweedeling in de maatschappij’. Afgelopen donderdag heeft in de Cacaofabriek van Helmond een bijeenkomst plaatsgevonden over het tegengaan van de kansenongelijkheid en tweeling in de maatschappij. Met de titel ‘Mind the Gap’ geeft Brabant Kennis (een door de provincie gesteunde onafhankelijk onderzoeksinstituut) aan dat maatschappelijke tegenstellingen steeds groter worden. Er bestaan sociale en culturele verschillen (opleidingsniveau, welvaart, welzijn, gezondheid en etnische achtergrond), verschillen in opvattingen en verschillen in culturen/manieren van leven. Met deze verschillen ontstaan sociale afstanden en leeft iedereen in zijn eigen bubbel. BrabantKennis geeft aan dat het misschien wel komt doordat door de jaren heen de stevige verbindingen tussen mensen in verschillende bevolkingsgroepen zijn verzwakt en verdwenen.

Hoe het ook komt, we hebben er in ieder geval nu mee te maken. Als oplossing om de kloof te dichten, of in ieder geval niet groter te laten worden, verwijst Brabant Kennis naar Basisschool De Westwijzer: de school wist activiteiten te organiseren waarbij zij een brede groep aan mensen wist te trekken. Daarmee zien we als D66 Helmond dat een wijkhuis brede school zoals De Westwijzer – waarbij een basisschool, kinderopvang, peuterspeelzaal, consultatiebureau, sociaal wijkteam en buurthuis onder één dak zijn samengebracht en waarbij zowel jong als oud terechtkunnen voor verschillende activiteiten – niet alleen een impuls geeft aan de wijk, maar ook de tweedeling in de maatschappij kan tegengaan. D66 Helmond is daarom ook voor zo’n multifunctioneel gebouw in iedere wijk. Daarbij gaat het niet alleen om stenen. Ook andere voorzieningen, zoals een sportvoorziening, of een evenement zoals carnaval kunnen de tweedeling verkleinen. Zeker wanneer we ons bewust zijn van diversiteit. Het is daarom ook belangrijk om klassenongelijkheid in het toekomstige beleid mee te nemen: iets waarop D66 Helmond de komende jaren wil inzetten.

Gaby van den Waardenburg
Raadslid D66 Helmond