Buiten is het 10 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 78.029 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Niet iedereen houdt van ons. Mooi!

Havenplein Helmond in 2002

door Vico Hoozemans in 2002

3reacties

Helmond heeft een nieuwe gemeentelijke onderscheiding: het Jeugdlintje. Jongeren tussen 6 en 18 jaar die iets heel bijzonders hebben gedaan voor de stad of (1 van) haar inwoners komen in aanmerking voor deze onderscheiding.
De gemeente wil kinderen en jongeren stimuleren om zich belangeloos in te zetten voor de samenleving. En daarnaast haar waardering uiten voor kinderen en jongeren die hun maatschappelijke inzet tonen. De burgemeester reikt de Jeugdlintjes voortaan jaarlijks uit op of (als deze datum in een weekend valt) rondom 20 november, de Internationale dag van de Rechten van het Kind. De onderscheiding bestaat uit een oorkonde en kledingpin. Een commissie, met daarin onder meer de burgemeester en wethouder Margreet de Leeuw (Jeugd en Onderwijs) beoordeelt de aanmeldingen.
Burgemeester Elly Blanksma. “Onze maatschappij kan niet zonder vrijwilligers. Tijdens de lintjesregen staan we daar jaarlijks bij stil. Maar het is prachtig om te zien dat mensen zich vaak ook al op heel jonge leeftijd belangeloos inzetten voor anderen. Daarvoor verdienen ze absoluut onze waardering.” Wethouder Margreet de Leeuw: “De jeugd vormt onze toekomst. Ik hoop dat we met deze onderscheiding jaarlijks de jonge Helmondse helden in het zonnetje kunnen zetten en tegelijkertijd anderen kunnen stimuleren en motiveren.”
Bij een bijzondere prestatie kan worden gedacht aan:

  • vrijwilligerswerk op een breed terrein;
  • het breed bespreekbaar maken van maatschappelijk relevante onderwerpen zoals zinloos geweld, roken, pesten en alcohol;
  • het organiseren van een goed doel;
  • langdurige hulp geven aan familieleden, ouderen of zieken.

In de beoordeling wordt rekening gehouden met de leeftijd, de mate van vrijwilligheid en hoe lang de inzet heeft geduurd. Ook het bijzondere karakter en de uitstraling van de verdienste tellen mee.
Mensen die kandidaten willen aanmelden, kunnen op hier terecht voor meer informatie en een aanmeldformulier. Aanmeldingen voor de jeugdlintjes van 2017 moeten vóór 20 september zijn ingediend. Maandag 20 november worden de eerste jeugdlintjes uitgereikt.

In de reacties hieronder staan updates.

3 reacties:

Ik vind dat een kind ook wel een lintje verdiend waar om altijd een grote

Beantwoorden

Update 1:
Het jeugdlintje heeft nu ook een juridische basis
De gemeenteraad heeft gisteravond de ‘verordening tot het eren van verdienstelijke burgers 2017’ vastgesteld. Oftewel: de regeling voor jeugdlintjes. Met het voorstel voor een lintje voor jongeren kwam burgemeester Elly Blanksma in haar laatste nieuwjaarstoespraak. En met het aanschrijven van scholen en de campagne ‘Meld je held’ is eind augustus al begonnen. De juridische basis daarvoor ontbrak echter nog. Vandaar dat de raad gisteren een nieuwe regeling (pdf) moest vaststellen, hetgeen bij hamerslag gebeurd is.
De eerste uitreiking van jeugdlintjes staat gepland op maandag 20 november, de internationale dag voor de Rechten van het kind. De termijn voor aanmeldingen voor dit jaar is, zoals hierboven te lezen valt, is een week geleden geëindigd.

Beantwoorden

Update 2:

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *