29reacties

Kunnen gewone Helmonders nog wel huren?

Is huren alleen nog voor miljonairs betaalbaar? Die vraag schoot door mijn hoofd toen ik hoorde wat de huur van het inmiddels volledig opgeknapte pand aan de Helmondselaan bedraagt. De nieuwe bewoner mag maandelijks de som van € 1790,– overschrijven op de rekening van de eigenaar. Dat bedrag is uiteraard zonder de kosten van gas, elektra en water èn er komt éénmalig de borg van een maand huur bij.

Voor dit geld krijg je 181 meter woonoppervlakte, parkeren op eigen terrein, een tuin, het energie A-label en dat alles in een ‘rustige omgeving’. Dat laatste lap ik aan mijn laars want deze woning (de helft van een tweekapper) ligt pal tegen een terrein (voormalige locatie van de PNEM) waar volgend jaar 47 woningen worden gebouwd.

Nou zal ik geen verkeerd woord schrijven over de huidige eigenaar die het pand uit 1920 in september 2021 voor een bedrag dat ergens rond de € 239.000, — lag (vraagprijs) heeft gekocht. Tel daarbij gemiddeld 6% bijkomende kosten (bron: Funda) op plus de investeringen die hij heeft gedaan in het opknappen van dit totaal uitgeleefde huis, dan komt een bedrag van € 350.000, — aardig in de buurt. Tja… dan krijg je een huurprijs die de gewone Helmonder niet kan betalen.

Het mag duidelijk zijn dat deze huur niet past in het segment ‘sociale huur’ maar in de categorie ‘particulier’. De maandelijkse huren die momenteel voor dit soort woningen worden gevraagd zijn gewoon schrikbarend hoog. Een paar voorbeelden: appartement Hamsterstraat (74 m²) € 1395,–, studio Bakelsedijk (30 m²) € 795,–, appartement Kasteel Traverse (79 m²) € 1375,–, tussenwoning Beethovenlaan (125 m²) € 1775,–, appartement Kluisstraat (88 m²) € 1350,–. Afijn, ga zelf maar eens kijken op internet. Het zal u verbazen wat er allemaal te huur is of komt aan bestaande- of in aanbouw zijnde woningen.

Toch is huisvesting in Helmond een probleem simpelweg omdat de vraag groter is dan het aanbod en de kosten in rap tempo stijgen. Aan bouwwethouder Gaby van den Waardenburg de moeilijke taak balans te vinden in het woonbeleid dat niet alleen door sociale ontwikkelingen en marktwerking, maar ook door de nationale overheid wordt beïnvloed. En ze heeft haar huiswerk gedaan! Afgelopen dinsdag kon de gemeenteraad brainstormen over haar woonvisie ‘Bouwen aan een ongedeelde stad, meer keuze, meer doorstroming’. Een interessant stuk dat richting geeft aan de vraag wat voor woonstad Helmond in 2040 wil zijn en welke keuzes gemaakt moeten worden.

De gemeenteraad is deze week niet aan de bespreking van dit onderwerp toegekomen. De vergadering bleef lang hangen in het voorgaande agendapunt over de omgevingsvisie. De woonvisie komt in een volgende vergadering aan de orde. Het loont de moeite om de discussie te volgen. De stukken zijn nu al via https://helmond.raadsinformatie.nl/vergadering/1038995 (agendapunt 12) in te zien. Wie niet alles wil lezen: het raadsvoorstel 9 geeft een duidelijke samenvatting van het ‘waarom’ en het ‘wat’. In een tweede bijlage worden de meningen van de makelaardij en van de Helmondse woningcorporaties gegeven. Particulier versus sociaal!

Terug naar de woning in de Helmondselaan: Het pand is in 2021 twee keer verkocht. De eerste keer in juni was de verkoopprijs € 147.500, — (bron ED 30-9-2021). In september kwam er voor dit opknappertje een kleine ton bovenop…

Hanneke Hegeman