52reacties

De opvang van de Oekraïense vluchtelingen

Een gedeelte van het leegstaande schoolgebouw van de Knip aan de Nachtegaallaan wordt klaargemaakt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De locatie wordt ingericht voor 150 tot 200 personen. Helmond hoopt op korte termijn nog meer locaties te kunnen openen om vluchtelingen op te kunnen vangen.
Burgemeester Elly Blanksma: “De stad leeft ontzettend mee met de mensen in Oekraïne en de stroom vluchtelingen die op gang is gekomen. Het is hartverwarmend om te zien dat er van alle kanten initiatieven worden opgezet en dat de stad volop in beweging komt voor Oekraïne. Ik ben trots dat we zo snel met elkaar en de stad opvang kunnen verzorgen.”

Samen met verschillende organisaties in Helmond maakt de gemeente het gebouw gereed om vluchtelingen bed, bad en brood te kunnen bieden. Als dat geregeld is, zijn de vluchtelingen welkom op de locatie. Naar verwachting duurt dat nog wel een aantal dagen. Het is nog niet bekend hoe alles precies gaat verlopen rond de opvang.
Uit een inventarisatie van locaties bleek dat het Dr. Knippenbergcollege snel geschikt te maken is voor de opvang van vluchtelingen. Omdat de opvangplekken met spoed nodig zijn nam B&W vandaag dit besluit. Helmond is volop op zoek naar opvanglocaties. Die zoektocht is een week geleden gestart. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met de Veiligheidsregio. Er is al een eerste groslijst van mogelijkheden. Zodra nog meer locaties beschikbaar én geschikt blijken te zijn, maakt de gemeente dit bekend.
De gemeente geeft op haar website meer informatie en antwoorden op veel gestelde vragen.
Morgen organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst van 13.00 tot 14.30 uur in de foyer van het Speelhuis. Iedereen die zich begaan voelt met Oekraïne is daar welkom. De bijeenkomst is bedoeld om verhalen te delen, vragen te stellen en in gesprek te gaan met elkaar.

In de reacties hieronder staan updates.