Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 115781 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Columnisten

5reacties

Buurtervaringen met opvang in Nachtegaallaan

Door de recente, rumoerige gebeurtenissen in de opvang van de Oekraïense vluchtelingen in het voormalige Dr. Knippenbergcollege aan de Nachtegaallaan heeft burgemeester Blanksma de gemeenteraad toegezegd de leefsituatie beter te monitoren. En dat doet ze. Een van haar maatregelen was het aanstellen van een kwartiermaker die als taak heeft te kijken en te rapporteren wat nodig is om de organisatie van de opvang goed te laten functioneren.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
41reacties

‘Volières in De Warande komen leeg te staan…’

Beste mede Helmonders,
Zoals velen al hebben kunnen zien, zijn de vogelkooien in De Warande niet meer zoals die waren (zie de bijgaande foto). Helaas heeft het dagelijks bestuur van de stichting Dierenparken Helmond eenzijdig de overeenkomst (die ze met mij en mijn partner hadden) opgezegd. Zie het ED-artikel uit 2021 daarover. Door die beslissing moeten wij en onze dieren er uiterlijk 30 november uit zijn.Lees verder »

8reacties

Belangrijke vrouwen bezoeken Helmond

De verkiezingen naderen met rasse schreden. Het is de tijd van zieltjes winnen en dat wordt volop gedaan. Kandidaten voor Den Haag zoeken de periferie op en wie een beetje geluk heeft komt de politieke sterren zo maar ergens op straat tegen. Zaterdag 28 oktober vereerde Esmah Lahlah Helmond met een bezoek. De geboren Helmondse is in Tilburg wethouder van Bestaanszekerheid, kansengelijkheid en Talentontwikkeling.Lees verder »

3reacties

Stormachtige Allerzielen

2 November 2023 Allerzielen, een dag binnen de Rooms-Katholieke kerk waarop de zielen van dierbare gestorvenen worden herdacht. Het was me het dagje wel. Het scheelde niet veel of mijn ziel kon die dag, met dank aan storm Ciarán, aan het rijtje worden toegevoegd en dat was niet de bedoeling. Tijdens mijn dagelijkse rit langs het kanaal naar Someren (een weg die ik sowieso vreselijk vind maar bij gebrek aan alternatieven wel gedwongen ben te nemen) belandde een grote boom ineens midden op de rijbaan. Pats! Hij moest tegen zoveel natuurkrachten het loodje leggen.Lees verder »

Bezige bijtjes

Armoede is een steeds vaker terugkerend onderwerp in ons welvarend land. De gemeente Helmond heeft een belangrijke rol in de ondersteuning van minder bedeelde Helmonders, net als de grote groep inwoners die zich als vrijwilliger op een of andere manier inzet om de minder bedeelde stadsgenoten te helpen. Eén van de organisaties die het thema ‘armoede’ breed aanpakt is BeBizzy.Lees verder »

70reacties

Doorgedraaid

Ik ben gisteren verrast door de Raadsinformatiebrief van 2 oktober (pdf) waarin Elly Blanksma en haar secondant gemeentesecretaris Erik de Ruiter de problemen in de opvang van/met de Oekraïners aan de Nachtegaallaan schetsen en ‘oplossen’. Formeel is het een brief en daarmee een standpunt van het hele college. Niet zo zeer de boodschap van de burgemeester, maar het meegestuurde onderliggende rapport (pdf) van Cor Vulders, regiomanager van VluchtelingenWerk Nederland, getuigt van een doorgedraaide vooringenomen visie. Lees verder »

17reacties

Alana bij Urban Matterz

Een aantal weken terug namen mijn kinderen een flyer mee naar huis. Een flyer van Urban Matterz, een urban en hiphop festival in de Cacaofabriek. Er zou van alles te zien/doen zijn. Onder andere BMX, een skatepark, suppen, beatbox battles, freerun en nog veel meer. Die van 9 wilde heel graag het breakdancen en het beatboxen zien. Dus maakten we plannen om te gaan.Lees verder »

20reacties

Wat wenst Helmond van de nieuwe regering

We mogen weer! Of we ook gaan, is een tweede. In ieder geval mogen we woensdag 22 november opnieuw naar de stembus. Nu om een opvolger te kiezen voor onze langstzittende minister-president Mark Rutte, het kabinet en onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Er zijn 150 zetels vacant, dus Helmonders kiest u maar.Lees verder »

2reacties

(Bijna) verdwenen industrieel erfgoed

Een jeugdherinnering, vast herkenbaar voor velen die in de jaren zestig en zeventig de Veestraatbrug passeerden: de mannen en soms ook mennekes in tig tinten blauwe overalls die rond schafttijd tegen de relingen van het kanaal stonden en zaten: Begemanners die kennelijk blij waren om wat zon en frisse lucht te zien. Hadden ze bij de nabijgelegen Koninklijke Nederlandse Machinefabriek v/h E. H. Begemann dan geen fatsoenlijke kantine?Lees verder »

12reacties

Charmeoffensief verbergt problemen opvang Oekraïners

Dat het de laatste tijd rommelt in de opvang van onze gasten uit Oekraïne moge duidelijk zijn.
Ik heb daar al eerder aandacht aan besteed in mijn column Doornroosje en ook de kranten stonden er eerder deze maand vol van. We zijn nu een paar weken verder en nog altijd ontbreekt een duidelijke reactie van de gemeente Helmond op de problematiek. De burgemeester heeft met verschillende partijen gesprekken gevoerd, zie deze impressie (pdf), maar maatregelen die de klagers tegemoet komen zijn nog altijd niet getroffen. Elly Blanksma, die zich zo graag profileert als crimefighter, is tot op heden niet verder gekomen dan wat vage toezeggingen waar niemand iets aan heeft.Lees verder »

27reacties

Upgraden en nieuwe route Helmond Kermis

Terugkomende op mijn artikel ‘Andere route zomerkermis 2014’ gepost in juli 2013 op De weblog van Helmond. Helaas is na het schrijven van dat artikel de kwaliteit van Helmond kermis met reuzestappen afgekalfd. Uiteraard gooide ook de jaren van corona de klad in het jaarlijkse evenement.
Maar even terugkomend op feitelijkheden van de afgelopen jaren. Zo zagen we allemaal dat voor de coronaperiode de kermis door was getrokken richting Speelhuisplein en zelfs een keer tot aan de brug van het Havenplein. Dit jaar is de kermis (zomer 2023) zelfs geminimaliseerd tot enkel de Markt en het Ameideplein.Lees verder »

31reacties

Weer toegangscontrole in fietsenstallingen

Sinds maandag is er weer toegangscontrole in de bewaakte fietsenstallingen in het centrum. Het is altijd een grote wens van bewoners van Helmond en ondernemers in het centrum geweest om de controle te herstellen. 
Ondernemers zagen een toename van (elektrische) fietsen in het centrum die buiten de bewaakte fietsenstallingen werden neergezet. Reden daarvoor was dat er geen duidelijke controle was en de aanwezige bewakers niet altijd zichtbaar zijn. Daarom nemen e-bike gebruikers vaak hun fiets mee de stad in naar de winkels en restaurants die ze bezoeken, zodat ze zelf hun fiets in de gaten kunnen houden.Lees verder »

51reacties

Doornroosje

Soms vinden er, ook in de vakantieperiode, opmerkelijke gebeurtenissen hun weg naar de media. Het Eindhovens Dagblad deed zaterdag uitvoerig verslag hoe de Helmondse opvang van de Oekraïners door de vluchtelingen zelf wordt ervaren. Samengevat in twee woorden is dat ‘niet goed’ en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Een dag later deed de krant er nog een schepje bovenop met een artikel dat het woord ‘schrikbewind’ in de kop voerde.Lees verder »

9reacties

Vakantietijd

Voor mij is de mooiste periode van het jaar begonnen: vakantietijd! Zes weken genieten van rust en ruimte die tijdelijk weer terugkeren in Helmond. Iedereen is immers weg. Nou ja, iedereen is overdreven, beter is ‘heel veel stadsgenoten’. Ik benijd ze niet en heb ze met gemengde gevoelens de auto zien inpakken, de caravan zien inladen en hen uitgezwaaid bij het vertrek naar verre oorden. Vakantiestress is iets voor anderen. In de wetenschap dat dit fenomeen na een paar weken verblijf elders terugkomt in de vorm van ‘weer-naar-huis-stress’ wens ik ze in stilte het genot toe dat ik nu ervaar in mijn eigen stad. Daag, tot over een paar weken!Lees verder »

6reacties

Dertien rijksmonumenten

Dertien rijksmonumenten en vijftien gemeentelijke monumenten. Verspreid in Zuidoost-Brabant en enkele zelfs daarbuiten. Van wie? Een Helmondse architect? Lambert de Vries? Die ken ik nie. Dat was de standaardreactie als ik de afgelopen tijden vertelde over de publicatie over deze architect die ik met een medeauteur aan het maken was. Tuurlijk een teken van weinig oplettende lezertjes. Notabene mijn eerste column voor de weblog was mede gewijd aan hem en een van zijn creaties. Vervolgens komt ‘onze’ Lambert voor in een verhaal over ‘t Patronaat in het Haagje. En redelijk recent (hoewel, ook al weer ruim vier jaar geleden) hebben we de ophef gehad over de sloop van de gevel van Oudt Peelandt.Lees verder »

5reacties

(de) Sjaak in Helmond

Sjaak is gevallen en ik heb hem opgeraapt. In eerste instantie had ik hem niet gezien totdat ik zijn roep om hulp hoorde. Daar lag hij hulpeloos op de grond naast zijn rollator met in zijn hand de hondenriem. “O jé, Sjaak, wat nu? Alleen krijg ik je niet op de been.” Gelukkig stopte er een passerende auto met daarin een hulpvaardige mevrouw. Samen konden we hem overeind krijgen en daar stond hij dan, wiebelend en zoekend naar zijn evenwicht. Met vereende krachten kregen we hem en zijn hondje de woning binnen waar hij werd toevertrouwd aan de goede zorgen van zijn eveneens hoogbejaarde echtgenote. “Mijn benen deden het ineens niet meer was de verklaring “en dat is niet de eerste keer’” vulde zijn vrouw bezorgd aan.Lees verder »

19reacties

Alana alleen op stap in Helmond

In de coronatijd verveelde ik me, samen met de rest van de wereld, ka-pot.
Als je mij persoonlijk kent, weet je dat ik in deze tijd ben gaan scheiden. Met mijn ex-man heb ik een goede regeling. Een week de kinderen hier, andere week de kinderen daar.
In het begin wilde ik weleens wat gaan doen, maar alles was dicht. Internet had daar een oplossing voor. De app ‘Amigos’. Via deze app kon je een profiel aanmaken en afspreken. Afspreken voor een bordspel, feestje, wandeling, etc.Lees verder »

76reacties

Q&A over het nieuwe zwembad

Beste Helmonders, de gemeente heeft Optisport voor de komende 15 jaar aangewezen als beheerder en exploitant van het prachtige nieuwe Zwembad De Braak. Wij hebben er heel veel zin in. We stellen ons graag aan je voor en beantwoorden alvast 5 veel gestelde vragen.
We horen ook graag van jou. Want in ieder geval tot de opening van het zwembad in het najaar van 2023, gaan we hieronder jullie vragen beantwoorden. Lees verder »

21reacties

“Burgemeester, kom op 9 juli eens kijken!

Vroeger was er het straatvoetbal, daarna de verguisde hangplekken en nu de Helmondse Voetbalschool. Er worden trainingen gegeven onder hoede van Faiz Essakkati. Met resultaat! Er hebben onder zijn leiding inmiddels meer dan 200 jeugdvoetballers de overstap gemaakt naar een betaalde club. De Nederlander met Marokkaanse wortels wordt niet voor niets de Helmondse Pep Guardiola genoemd. De voetbalschool gaat richting de 500 pupillen en staat bij insiders bekend als de beste van Nederland.Lees verder »

6reacties

Afscheid van een Helmondse wereldburger

Hij is vorige week overleden op de respectabele leeftijd van 87 jaar: Jos Uyterlinde, de wereldburger geboren in Rotterdam en gestorven in zijn woonplaats Helmond. De man die bewees dat je met elk dier, groot of klein, wild of tam, roofdier of prooidier in goede harmonie kunt samenwerken. “Als je maar weet waar je mee bezig bent en als je respect en begrip toont voor het wezen dat voor je staat, kom je een heel eind”, was zijn visie.Lees verder »