51reacties

Doornroosje

Soms vinden er, ook in de vakantieperiode, opmerkelijke gebeurtenissen hun weg naar de media. Het Eindhovens Dagblad deed zaterdag uitvoerig verslag hoe de Helmondse opvang van de Oekraïners door de vluchtelingen zelf wordt ervaren. Samengevat in twee woorden is dat ‘niet goed’ en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Een dag later deed de krant er nog een schepje bovenop met een artikel dat het woord ‘schrikbewind’ in de kop voerde.

Tja, niks nieuws onder de zon, dacht ik meteen. Dat er met name op de locatie Knippenbergcollege aan de Nachtegaallaan sprake is van een streng beheer heb ik in november ongewild van dichtbij meegemaakt. Als taalvrijwilliger moest ik toekijken hoe een oudere mevrouw daar uit ons taalklasje werd gehaald en even later overstuur terugkwam met de schriftelijke dreiging dat ze met haar gezin (dochter met echtgenoot en twee kleinkinderen) op straat zou worden gezet. De zogenaamde ‘gele kaart’. De hele gang van zaken getuigde van weinig respect en empathie bij de ingehuurde beheerders. Mijn ongenoegen over het voorval heb ik met de Projectleider Oekraïne Sociaal Domein gecommuniceerd en later met de verantwoordelijke wethouder want wie met getraumatiseerde mensen omgaat, heeft specifieke vaardigheden nodig en daar zat toen al binnen de professionele organisatie een probleem dat al eerder had geleid tot verstoring van de taalles. In deze mening stond ik niet alleen!

In december is het gezin uit Helmond vertrokken, weggepest door de mensen die juist voor hun veilig onderkomen moesten zorgen. Ze hebben met tranen in de ogen afscheid genomen van ons taalklasje en van onze begeleidster van de LEV-groep. De taalgroep bestaat inmiddels niet meer.

In november zijn vanuit de VVD aan het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over de opvang in het voormalige Knippenbergcollege. Dit naar aanleiding van diverse andere signalen. Het college ontkende en daar bleef het bij. De gemeenteraad deed niets en dutte als een schone slaapster in.

.

Dat het spel nu op de wagen staat, is volledig te danken aan een zeer betrokken Helmondse inwoner die na diverse vergeefse pogingen om de politiek in beweging te brengen, naar de krant stapte en daar aan de alarmbel trok. En met succes! Als bij toverslag ontwaakte de gemeenteraad deze week uit een diepe slaap en kwamen er reacties. De coalitiepartijen beweerden niet op de hoogte te zijn van de feiten die door het ED werden beschreven. Blijkbaar sliepen die al toen de VVD de vragen in november stelde.

De oppositie daarentegen wil geen Doornroosje zijn en is met een delegatie van vijf zelf op onderzoek naar het Knippenberggebouw gegaan waar de toegang werd geweigerd! De krant deed hier gistermiddag verslag van. Dat was tegen het zere been waarna de burgemeester ter verantwoording is geroepen.

Hoe dit allemaal gaat aflopen zullen we meemaken! Het college is gesommeerd nog deze week antwoord te geven op de vragen die de oppositie op papier (pdf) heeft gezet. Wanneer opnieuw blijkt dat de aangekaarte problematiek als onwaar wordt bestempeld, kunnen we in Helmond toch nog een hete zomer krijgen. En terecht, want met het toegang weigeren van onze volksvertegenwoordigers in de Knip hebben de beheerders daar bewezen wat tot nu toe werd ontkend: het is daar voor onze gasten uit Oekraïne niet pluis! Ze leven noodgedwongen in een naar sprookje.

Hanneke Hegeman

In de reacties hieronder staan updates van de weblog.