Buiten is het 13 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.412 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

Hannekes column

8reacties

We mogen weer! Of we ook gaan, is een tweede. In ieder geval mogen we woensdag 22 november opnieuw naar de stembus. Nu om een opvolger te kiezen voor onze langstzittende minister-president Mark Rutte, het kabinet en onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Er zijn 150 zetels vacant, dus Helmonders kiest u maar. Lees verder »

12reacties

Dat het de laatste tijd rommelt in de opvang van onze gasten uit Oekraïne moge duidelijk zijn.
Ik heb daar al eerder aandacht aan besteed in mijn column Doornroosje en ook de kranten stonden er eerder deze maand vol van. We zijn nu een paar weken verder en nog altijd ontbreekt een duidelijke reactie van de gemeente Helmond op de problematiek. De burgemeester heeft met verschillende partijen gesprekken gevoerd, zie deze impressie (pdf), maar maatregelen die de klagers tegemoet komen zijn nog altijd niet getroffen. Elly Blanksma, die zich zo graag profileert als crimefighter, is tot op heden niet verder gekomen dan wat vage toezeggingen waar niemand iets aan heeft. Lees verder »

51reacties

Soms vinden er, ook in de vakantieperiode, opmerkelijke gebeurtenissen hun weg naar de media. Het Eindhovens Dagblad deed zaterdag uitvoerig verslag hoe de Helmondse opvang van de Oekraïners door de vluchtelingen zelf wordt ervaren. Samengevat in twee woorden is dat ‘niet goed’ en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Een dag later deed de krant er nog een schepje bovenop met een artikel dat het woord ‘schrikbewind’ in de kop voerde. Lees verder »

9reacties

Voor mij is de mooiste periode van het jaar begonnen: vakantietijd! Zes weken genieten van rust en ruimte die tijdelijk weer terugkeren in Helmond. Iedereen is immers weg. Nou ja, iedereen is overdreven, beter is ‘heel veel stadsgenoten’. Ik benijd ze niet en heb ze met gemengde gevoelens de auto zien inpakken, de caravan zien inladen en hen uitgezwaaid bij het vertrek naar verre oorden. Vakantiestress is iets voor anderen. In de wetenschap dat dit fenomeen na een paar weken verblijf elders terugkomt in de vorm van ‘weer-naar-huis-stress’ wens ik ze in stilte het genot toe dat ik nu ervaar in mijn eigen stad. Daag, tot over een paar weken! Lees verder »

5reacties

Sjaak is gevallen en ik heb hem opgeraapt. In eerste instantie had ik hem niet gezien totdat ik zijn roep om hulp hoorde. Daar lag hij hulpeloos op de grond naast zijn rollator met in zijn hand de hondenriem. “O jé, Sjaak, wat nu? Alleen krijg ik je niet op de been.” Gelukkig stopte er een passerende auto met daarin een hulpvaardige mevrouw. Samen konden we hem overeind krijgen en daar stond hij dan, wiebelend en zoekend naar zijn evenwicht. Met vereende krachten kregen we hem en zijn hondje de woning binnen waar hij werd toevertrouwd aan de goede zorgen van zijn eveneens hoogbejaarde echtgenote. “Mijn benen deden het ineens niet meer was de verklaring “en dat is niet de eerste keer’” vulde zijn vrouw bezorgd aan. Lees verder »

6reacties

Hij is vorige week overleden op de respectabele leeftijd van 87 jaar: Jos Uyterlinde, de wereldburger geboren in Rotterdam en gestorven in zijn woonplaats Helmond. De man die bewees dat je met elk dier, groot of klein, wild of tam, roofdier of prooidier in goede harmonie kunt samenwerken. “Als je maar weet waar je mee bezig bent en als je respect en begrip toont voor het wezen dat voor je staat, kom je een heel eind”, was zijn visie. Lees verder »

17reacties

Kent u het nog? Het televisieprogramma van de NCRV uit de jaren ’60 en ’70 met een tweede reeks uitzendingen in de jaren ’80? Ik heb het over Farce Majeure: de actuele, komische en satirische kijk op de gebeurtenissen van toen met in de hoofdrollen Alexander Polak, Ted de Braak en anderen. En dat alles op de muziek van componist Harry Bannink. Legendarisch was het steeds terugkerende refrein: Lees verder »

11reacties

Het is zo’n ochtend waarop je de zon moet zoeken. Het houdt ook in de meimaand maar niet op met regenen. De plantjes weten na de vorige droge zomers wel raad met deze overdaad. Ze groeien als kool en tonen een verschillende schakering van het prachtigste groen. Holland is een waterland en klagen over het weer heeft geen zin. Het is wel een neutraal en veel gebruikt onderwerp om een gesprekje met iemand te openen tijdens de uitlaatsessies met de hond. Lees verder »

54reacties

In 2040 zal onze stad er anders uitzien. We moeten wel! De problemen die wij nu hebben op het gebied van klimaatverandering, de achteruitgang van wat eens onze gezonde leefomgeving was, plus de enorme groei die Helmond doormaakt, vragen om gedegen toekomstplannen. Wie dit ontkent leeft onder een steen en kan maar beter deze column overslaan. Lees verder »

11reacties

De rook van de provinciale verkiezingen is opgetrokken. De stemmen zijn geteld met als uitkomst dat er geen enkele Helmonder op het pluche van het provinciehuis mag plaatsnemen. Opmerkelijk dat er vanuit onze zeer ambitieuze stad, die samen met Eindhoven en Veldhoven het hart van de snelst groeiende regio van Nederland vormt, niemand voldoende stemmen heeft behaald. Waarom hebben wij geen stemkanonnen? Wat is de reden dat de kwaliteiten van onze kandidaten op provinciaal niveau onvoldoende zijn gewaardeerd? Of zijn deze Helmonders gewoon te bescheiden geweest en hebben zij de kaas van het brood laten eten? Lees verder »

36reacties

Helmond heeft gestemd! En hoe! We zijn met een grote groep pal achter Caroline van der Plas en haar BoerBurgerBeweging gaan staan. Een opmerkelijke keuze die ik niet had verwacht. Helmond is immers een industriestad en de laatste boer is hier al jaren geleden weggekocht om plaats te maken voor woningen. En zelfs ‘ijsbaan boer Kuijpers’ wil zo niet meer genoemd worden: “Ik heet Freek!”. Stemgerechtigde burgers daarentegen hebben wij er met ruim 68 duizend genoeg. Hoe de eclatante overwinning van BBB in de provincie uitpakt, zal de toekomst uitwijzen. Ik laat de speculaties graag aan de politiek analisten die hier verstand van hebben. Lees verder »

3reacties

Wij hebben een tuinman in onze buurt. Nou ja, hij is eigenlijk niet van ons. We mogen hem en zijn collega’s een paar keer per jaar lenen. Dat is vaste prik. Hij is met zijn ploeg een bekende verschijning die er ineens is, een paar dagen blijft en dan weer vertrekt naar elders. Op naar de volgende klus die keurig volgens een ‘bestek’ wordt uitgevoerd. Tenminste dat neem ik aan, dat gaat immers altijd zo als de gemeente in de ‘openbare ruimte’ werk aanbiedt. Lees verder »

19reacties

Het rommelt een beetje in de Helmondse bestuurshoek. Nou is dit geen unieke situatie want in de politiek is immers altijd reuring. Dat is inherent aan ons democratisch bestel dat floreert dankzij de verschillen in meningen en zienswijze en de vrijheid die wij hebben om onze mening te uiten. Wij zijn godzijdank géén Rusland! Van die vrijheid maak ik nu gebruik om mijn hart te luchten over de onnavolgbare werkwijze van ons stadbestuur in de afgelopen weken. Lees verder »

23reacties

Helmond slibt dicht. Het autogebruik en het doorgaande verkeer maken van onze stad een bijenkorf van blik op wielen. Je kunt de stad niet meer in, zeker niet in de spitsuren, en als dat dan toch lukt, is het vechten om een gratis parkeerplek. Nou ja ‘gratis’? Daar betaal je toch wegenbelasting voor. Afijn, het gros van de Helmonders hoeft nog geen parkeergeld te betalen om de auto bij de woning te zetten. De vraag is hoe lang nog! Lees verder »

8reacties

Mijn tandarts is gefrustreerd. De altijd aardige en rustig man liet mij voor het eerst in jaren het achterste van zijn tong zien. Hij is verontwaardigd en ik kan dat begrijpen. Wat is er aan de hand? Laat ik beginnen met de goede band die ik met mijn tandarts heb. Hij is kundig, bedient zich niet van poespas en is in alles zeer correct en betrouwbaar. Mijn halfjaarlijkse afspraken met hem leveren geen enkel probleem op. Ik doe braaf mijn mond open, hij controleert en pullukt wat (een woord wat mijn vader heeft verzonnen en dat helaas niet in Helmonds Woordenboek is opgenomen) en dan is het klaar. Meestal hoeft hij niet meer te doen. Voordat ik de deur uitga krijg ik nog het standaardadvies ‘goed poetsen en op tijd naar de mondhygiëniste’. Dat doe ik braaf, zelfs twee keer per jaar, en toch zijn al die maatregelen geen garantie tegen onvoorziene schade. Lees verder »

54reacties

Nederland schrok deze week wakker van het negatieve nieuws over kijkcijferkanon Matthijs van Nieuwkerk. De zo bejubelde tv-maker, de aardige vlotte Peer die hij voor de camera’s altijd was, bleek ook een andere kant te hebben. De kwestie kwam door ijverig en diepgaand speurwerk van collega-journalisten uitgebreid in de media. Vervolgens kwamen er dagenlang ‘nieuwe feiten’ over de Amsterdammer die ons jarenlang trakteerde op prachtige programma’s. Matthijs werd van zijn voetstuk gehaald en kwam ten val. Lees verder »

5reacties

In april 2017 ben ik samen met een vriendin die destijds een kleinschalig opleidingsinstituut had, op kruistocht naar Mark Rutte geweest met het doel de fiscale scholingsaftrek te behouden. Onze inspanningen zijn niet beloond. Vanaf dit jaar 2022 zijn de scholingsuitgaven geschrapt. Daarvoor in de plaats is de STAP-regeling gekomen (Stimulering Arbeidsmarkt Positie). Lees verder »

3reacties

Bijna dagelijks loop ik, uiteraard met hond, door mijn buurt Helmond-Noord. De wijk is destijds aangelegd met veel ruimte voor groen. Ik heb de straten, de huizen en de plantsoenen zien verschijnen. En nog altijd is mijn wijk groen. De jaargetijden lees ik af aan de bomen. In de winter staan ze bijna roerloos te wachten op betere tijden. Dan komt de lente en nieuw leven ontspringt, zowel áán als ìn de bomen. Het grauwe grijs maakt plaats voor licht- bijna kwetsbaar groen dat een paar maanden later weer veranderd is een prachtig kleurenpalet dat in de herfst nog mooier wordt. Lees verder »

10reacties

“Ik ben anders net als jij” een simpele tekst waarmee Wim Daniëls zijn nieuwste oeuvre “De Dikke Daniëls” begint. Het is een overzichtswerk waarin hij alle kanten van onze taal belicht. Taalmeester Wim is geen Helmonder, maar dat scheelt niet veel. Ach, dat hoef ik eigenlijk niet uit te leggen. Hij trad in de voetsporen van Bert Kuijpers, een oer Helmonder, die het leven in onze stad in zijn teksten, conferences, gedichten en liedjes op een prachtige wijze wist te omschrijven. Lees verder »

13reacties

Dag Helmonders, daar ben ik weer, terug van weggeweest terwijl ik, bij wijze van spreken, de deur niet uit ben gegaan. Een paradox. Het was gewoon een drukke tijd waarin andere prioriteiten zich aan mij opdrongen. En een dag heeft maar 24 uur, toch!? Afijn, diverse van mijn bezigheden komen in volgende columns aan de orde. Voor nu mijn visie op een onderwerp dat ons allemaal aangaat: inconsequent gedrag ofwel niet verder kijken dan je neus lang is! Lees verder »