Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Hannekes column

16reacties

Lonneke Maráczi begrijpt het niet

Ik heb me al vaker verbaasd over de houding van de Helmondse SP-fractievoorzitter in de gemeenteraad. Trouw als zij is aan de huidige coalitie met in het college een eigen wethouder, komt het zelden voor dat zij een voorstel van de oppositie omarmt. Dat hoort natuurlijk bij het politieke spel. In dit soort situaties komt ze tijdens discussies regelmatig met een verklaring die begint met “ik begrijp het niet…’’ om vervolgens de hakken in het zand te zetten.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
6reacties

De Helmond Aanpak

Dinsdag besprak de (Raads-)Adviescommissie Inwoners de eindversie van de kadernota Sociaal Domein 2024 -2028 die onder regie van vertrekkend wethouder Cathalijne Dortmans tot stand is gekomen. De titel ‘Samen werken aan een sterke sociale basis’ verhult welke kant Helmond op wil gaan en borduurt voort op de ingeslagen weg ‘dat iedereen kan meedoen, rondkomen en vooruitkomen’. Het verschil met de voorgaande kadernota ligt in het gegeven dat er nu wordt ingezet op voorkomen in plaats van oplossen. Het versterken van de uitvoeringskracht is één van de middelen om dit te bereiken.Lees verder »

16reacties

Eureka Helmond!

Het overkomt ons allemaal wel een keer; je doet iets wat dom is en waarvan je zelf de consequentie ervaart. Woensdag 13 maart was ik aan de beurt! Dit is mijn verhaal. Laat ik beginnen bij het einde: ik ben nog nooit zo blij geweest weer in Helmond te zijn als op deze gedenkwaardige dag waarop de hele regio Brainport Eindhoven getroffen werd door een verkeersinfarct. De oorzaak: een gasleiding in de Lichtstad die dreigde te bezwijken waardoor het verkeer om veiligheidsmaatregelen op de A2, N2 en A67 vanaf het middaguur stil kwam te staan. En in één van die lange rijen stond ik met mijn autootje.Lees verder »

4reacties

De Moeite waard!

Wat hebben we het in Nederland toch goed. Deze gedachte schoot door mijn hoofd toen ik gisteren in de Cacaofabriek de foto’s zag van de Word Press Foto Exhibition 2023. Ik was één van de Helmonders die de opening mocht bijwonen van deze tentoonstelling van winnende journalistieke foto’s geselecteerd door de World Press Foundation. Aangrijpende stille beelden gemaakt in 2022 van situaties die wij ons nauwelijks kunnen voorstellen variërend van oorlogsbeelden, protesten en onderdrukking tot de klimaatcrisis in (andere) delen van de wereld.Lees verder »

29reacties

Kunnen gewone Helmonders nog wel huren?

Is huren alleen nog voor miljonairs betaalbaar? Die vraag schoot door mijn hoofd toen ik hoorde wat de huur van het inmiddels volledig opgeknapte pand aan de Helmondselaan bedraagt. De nieuwe bewoner mag maandelijks de som van € 1790,– overschrijven op de rekening van de eigenaar. Dat bedrag is uiteraard zonder de kosten van gas, elektra en water èn er komt éénmalig de borg van een maand huur bij.Lees verder »

22reacties

Mea culpa

Het college van burgemeester en wethouders heeft in zijn wijsheid besloten noodopvang te bieden aan 110 asielzoekers uit landen zoals Syrië, Eritrea en Afghanistan. Het gaat hier om een zogenaamde ‘noodopvang’ waarvoor géén toestemming van de gemeenteraad nodig is. Tot 1 januari 2024 mocht de burgemeester dit besluit zelfstandig nemen. Met ingang van het nieuwe jaar is de wet veranderd en moet dit een besluit zijn van het college.Lees verder »

33reacties

Meedenken over een nieuwe burgemeester

Met het aangekondigde vertrek van Elly Blanksma als eerste burger van onze stad heeft Helmond vanaf november een vacature voor het ambt van burgemeester. Anja Spierings, waarnemend voorzitter van de gemeenteraad en fractievoorzitter van Lokaal Sterk, nodigt in De Loop van 11 januari alle Helmonders uit mee te denken aan welke eisen de gewenste kandidaat moet voldoen:Lees verder »

55reacties

Naar elkaar omkijken

De buurt waar ik woon wordt gedomineerd door flats van het segment sociale huur. Aan de ene kant van de straat een lange rij met 70 appartementen en aan de overkant een rij met 35. Daar tussenin ligt de groenzone van het Adelaarplein. Om de hoek staat eenzelfde portiekflat met 14 woningen.
Vanaf mijn jaren op de lagere school loop ik elke dag meerdere keren langs de bouwwerken die toen voor ons een uitdaging vormden. Lekker in een portiek bij alle 7 adressen aanbellen en dan maken dat je wegkwam. Spannend. We waren zo snel dat we nooit gepakt werden. Lees verder »

5reacties

Buurtervaringen met opvang in Nachtegaallaan

Door de recente, rumoerige gebeurtenissen in de opvang van de Oekraïense vluchtelingen in het voormalige Dr. Knippenbergcollege aan de Nachtegaallaan heeft burgemeester Blanksma de gemeenteraad toegezegd de leefsituatie beter te monitoren. En dat doet ze. Een van haar maatregelen was het aanstellen van een kwartiermaker die als taak heeft te kijken en te rapporteren wat nodig is om de organisatie van de opvang goed te laten functioneren.Lees verder »

8reacties

Belangrijke vrouwen bezoeken Helmond

De verkiezingen naderen met rasse schreden. Het is de tijd van zieltjes winnen en dat wordt volop gedaan. Kandidaten voor Den Haag zoeken de periferie op en wie een beetje geluk heeft komt de politieke sterren zo maar ergens op straat tegen. Zaterdag 28 oktober vereerde Esmah Lahlah Helmond met een bezoek. De geboren Helmondse is in Tilburg wethouder van Bestaanszekerheid, kansengelijkheid en Talentontwikkeling.Lees verder »

3reacties

Stormachtige Allerzielen

2 November 2023 Allerzielen, een dag binnen de Rooms-Katholieke kerk waarop de zielen van dierbare gestorvenen worden herdacht. Het was me het dagje wel. Het scheelde niet veel of mijn ziel kon die dag, met dank aan storm Ciarán, aan het rijtje worden toegevoegd en dat was niet de bedoeling. Tijdens mijn dagelijkse rit langs het kanaal naar Someren (een weg die ik sowieso vreselijk vind maar bij gebrek aan alternatieven wel gedwongen ben te nemen) belandde een grote boom ineens midden op de rijbaan. Pats! Hij moest tegen zoveel natuurkrachten het loodje leggen.Lees verder »

Bezige bijtjes

Armoede is een steeds vaker terugkerend onderwerp in ons welvarend land. De gemeente Helmond heeft een belangrijke rol in de ondersteuning van minder bedeelde Helmonders, net als de grote groep inwoners die zich als vrijwilliger op een of andere manier inzet om de minder bedeelde stadsgenoten te helpen. Eén van de organisaties die het thema ‘armoede’ breed aanpakt is BeBizzy.Lees verder »

71reacties

Doorgedraaid

Ik ben gisteren verrast door de Raadsinformatiebrief van 2 oktober (pdf) waarin Elly Blanksma en haar secondant gemeentesecretaris Erik de Ruiter de problemen in de opvang van/met de Oekraïners aan de Nachtegaallaan schetsen en ‘oplossen’. Formeel is het een brief en daarmee een standpunt van het hele college. Niet zo zeer de boodschap van de burgemeester, maar het meegestuurde onderliggende rapport (pdf) van Cor Vulders, regiomanager van VluchtelingenWerk Nederland, getuigt van een doorgedraaide vooringenomen visie. Lees verder »

20reacties

Wat wenst Helmond van de nieuwe regering

We mogen weer! Of we ook gaan, is een tweede. In ieder geval mogen we woensdag 22 november opnieuw naar de stembus. Nu om een opvolger te kiezen voor onze langstzittende minister-president Mark Rutte, het kabinet en onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Er zijn 150 zetels vacant, dus Helmonders kiest u maar.Lees verder »

12reacties

Charmeoffensief verbergt problemen opvang Oekraïners

Dat het de laatste tijd rommelt in de opvang van onze gasten uit Oekraïne moge duidelijk zijn.
Ik heb daar al eerder aandacht aan besteed in mijn column Doornroosje en ook de kranten stonden er eerder deze maand vol van. We zijn nu een paar weken verder en nog altijd ontbreekt een duidelijke reactie van de gemeente Helmond op de problematiek. De burgemeester heeft met verschillende partijen gesprekken gevoerd, zie deze impressie (pdf), maar maatregelen die de klagers tegemoet komen zijn nog altijd niet getroffen. Elly Blanksma, die zich zo graag profileert als crimefighter, is tot op heden niet verder gekomen dan wat vage toezeggingen waar niemand iets aan heeft.Lees verder »

51reacties

Doornroosje

Soms vinden er, ook in de vakantieperiode, opmerkelijke gebeurtenissen hun weg naar de media. Het Eindhovens Dagblad deed zaterdag uitvoerig verslag hoe de Helmondse opvang van de Oekraïners door de vluchtelingen zelf wordt ervaren. Samengevat in twee woorden is dat ‘niet goed’ en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Een dag later deed de krant er nog een schepje bovenop met een artikel dat het woord ‘schrikbewind’ in de kop voerde.Lees verder »

9reacties

Vakantietijd

Voor mij is de mooiste periode van het jaar begonnen: vakantietijd! Zes weken genieten van rust en ruimte die tijdelijk weer terugkeren in Helmond. Iedereen is immers weg. Nou ja, iedereen is overdreven, beter is ‘heel veel stadsgenoten’. Ik benijd ze niet en heb ze met gemengde gevoelens de auto zien inpakken, de caravan zien inladen en hen uitgezwaaid bij het vertrek naar verre oorden. Vakantiestress is iets voor anderen. In de wetenschap dat dit fenomeen na een paar weken verblijf elders terugkomt in de vorm van ‘weer-naar-huis-stress’ wens ik ze in stilte het genot toe dat ik nu ervaar in mijn eigen stad. Daag, tot over een paar weken!Lees verder »

5reacties

(de) Sjaak in Helmond

Sjaak is gevallen en ik heb hem opgeraapt. In eerste instantie had ik hem niet gezien totdat ik zijn roep om hulp hoorde. Daar lag hij hulpeloos op de grond naast zijn rollator met in zijn hand de hondenriem. “O jé, Sjaak, wat nu? Alleen krijg ik je niet op de been.” Gelukkig stopte er een passerende auto met daarin een hulpvaardige mevrouw. Samen konden we hem overeind krijgen en daar stond hij dan, wiebelend en zoekend naar zijn evenwicht. Met vereende krachten kregen we hem en zijn hondje de woning binnen waar hij werd toevertrouwd aan de goede zorgen van zijn eveneens hoogbejaarde echtgenote. “Mijn benen deden het ineens niet meer was de verklaring “en dat is niet de eerste keer’” vulde zijn vrouw bezorgd aan.Lees verder »

6reacties

Afscheid van een Helmondse wereldburger

Hij is vorige week overleden op de respectabele leeftijd van 87 jaar: Jos Uyterlinde, de wereldburger geboren in Rotterdam en gestorven in zijn woonplaats Helmond. De man die bewees dat je met elk dier, groot of klein, wild of tam, roofdier of prooidier in goede harmonie kunt samenwerken. “Als je maar weet waar je mee bezig bent en als je respect en begrip toont voor het wezen dat voor je staat, kom je een heel eind”, was zijn visie.Lees verder »

17reacties

Helmondse klachtenregeling is een farce

Kent u het nog? Het televisieprogramma van de NCRV uit de jaren ’60 en ’70 met een tweede reeks uitzendingen in de jaren ’80? Ik heb het over Farce Majeure: de actuele, komische en satirische kijk op de gebeurtenissen van toen met in de hoofdrollen Alexander Polak, Ted de Braak en anderen. En dat alles op de muziek van componist Harry Bannink. Legendarisch was het steeds terugkerende refrein:Lees verder »