3reacties

Stormachtige Allerzielen

2 November 2023 Allerzielen, een dag binnen de Rooms-Katholieke kerk waarop de zielen van dierbare gestorvenen worden herdacht. Het was me het dagje wel. Het scheelde niet veel of mijn ziel kon die dag, met dank aan storm Ciarán, aan het rijtje worden toegevoegd en dat was niet de bedoeling. Tijdens mijn dagelijkse rit langs het kanaal naar Someren (een weg die ik sowieso vreselijk vind maar bij gebrek aan alternatieven wel gedwongen ben te nemen) belandde een grote boom ineens midden op de rijbaan. Pats! Hij moest tegen zoveel natuurkrachten het loodje leggen.

De automobilisten voor mij en ik konden het gevaarte nog net ontwijken doordat er geen tegenliggers waren. Dat mocht op drukke weg een wonder worden genoemd! Pff…. ! Nou weet ik wel dat voor die dag code oranje was gegeven met daarbij de waarschuwing indien mogelijk thuis te blijven. Er was ook verteld dat de windkracht pas in de middag het maximum zou bereiken. Wie denkt er dan dat er ’s morgens rond 10 uur al zoveel windgeweld zou zijn? Ik niet. Rond dat tijdstip zou het nog moeten kunnen, dacht ik. Het bleek een misrekening. Met dank aan mijn beschermengel beloof ik mijn leven te beteren en voortaan te luisteren naar de weermannen en -vrouwen die Nederland voor dit soort gevaren waarschuwen.

Toch bleef het deze dag niet alleen bij dit avontuur. De verkiezingen komen eraan en de gemeente Helmond heeft inmiddels op diverse locaties grote billboards geplaatst waarop de landelijke politieke partijen zich aanprijzen. Dat is natuurlijk een foto waard. Omdat de blaas van mijn Ollie ook met harde wind geleegd moet worden (het liefst buiten) heb ik hem aangelijnd om op pad te gaan voor een foto voor deweblogvanhelmond.nl. Twee vliegen in één klap. Voordat we goed en wel achterom het gangetje uitwaren, draaide meneer om en wilde hij huis. Zo geschrokken was hij van een wapperende zonwering (filmpje) die een speelbal was geworden van Ciarán. Blijkbaar ben ik niet de enige Helmonder die de waarschuwingen voor de storm in de wind sloeg.

Het heeft me heel wat overredingskracht gekost mijn huisvriend te overtuigend dat hij toch met me mee moest naar de plek waar ik het verkiezingsbord wist te staan. En plassen…. ho maar! Niet meer dan af en toe een druppel en dan meteen een smekende blik of we snel naar huis konden gaan. “Zo meteen! Eerst de foto maken zodat de Helmonders weten wie om hun gunst, hun stem, vragen.”

In de berm op het Nieuwveld, tussen winkelcentrum De Bus en Woonzorgcentrum De Eeuwsels stond daar dan het grote reclamebord. Met de nadruk op ‘stond’ want ondanks zijn stevige verankering wiebelde het ding door de storm vervaarlijk heen en weer. De afgebeelde politici schommelden gewoon mee. Het leek wel een voorspelling want als dat een voorbode is voor wat ons te wachten staat, zal er nog veel wind komen. Maar dan uit een andere hoek en van een ander soort.

Na het nemen van de foto zijn Ollie en ik snel naar huis gegaan. Het kon voor hem niet vlug genoeg. Hij had gelijk, zie ook de foto’s in andere straten in Helmond. De stormachtige editie van Allerzielen 2023 was inderdaad een dag om binnen te blijven.

Hanneke Hegeman