Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Q&A

De volledige raadsvragen & (zodra die er zijn) de B&W-beantwoording.

9reacties

Geen doneerringen aan onze afvalbakken

Wethouder Marita van Lierop kreeg de afgelopen tijd meermaals de vraag onder meer van (burger)raadsleden, of er prullenbakken in Helmond worden opengemaakt om statiegeldflesjes en blikjes te scoren. En of het een idee zou zijn om doneerringen aan die bakken te bevestigen, zodat een ieder daar hun statiegeldflesjes en blikjes in kunnen zetten. Dit met het idee dat er dan geen prullenbakken opengehaald worden zoals in bijvoorbeeld in Amsterdam gebeurt.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
51reacties

Doornroosje

Soms vinden er, ook in de vakantieperiode, opmerkelijke gebeurtenissen hun weg naar de media. Het Eindhovens Dagblad deed zaterdag uitvoerig verslag hoe de Helmondse opvang van de Oekraïners door de vluchtelingen zelf wordt ervaren. Samengevat in twee woorden is dat ‘niet goed’ en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Een dag later deed de krant er nog een schepje bovenop met een artikel dat het woord ‘schrikbewind’ in de kop voerde.Lees verder »

58reacties

Ondergrondse afvalbakken voor restafval

Vanaf vandaag worden er dit jaar plusminus 140 ondergrondse afvalbakken voor restafval bij appartementen in Helmond geplaatst. Bewoners van die appartementen krijgen een afvalpas om de afvalbak te kunnen openen.
De nieuwe afvalbakken meten hoe vaak iemand met de afvalpas restafval weggooit. Vanaf 1 januari gaan appartementsbewoners betalen voor elke keer dat zij restafval in de nieuwe afvalbak gooien.Lees verder »

22reacties

Q&A: Waarom woont wethouder in Vught?

Martijn Rieter van Helder Helmond stelde vandaag schriftelijke vragen aan B&W. Zijn reden is hun voorstel (pdf) om wethouder Martijn de Kort ook de komende 12 maanden niet te verplichten in Helmond te komen wonen. Terwijl dat eigenlijk wel zou moeten. De Kort woont net als bij zijn aantreden vorig jaar nu nog steeds in Vught.
Morgenavond stemt de gemeenteraad over de door B&W gevraagde vrijstelling voor deze wethouder. Marijn Rieter: “Voor het goed kunnen behandelen van dit agendapunt zien we graag de antwoorden voor de gemeenteraadsvergadering tegemoet.”Lees verder »

17reacties

Q&A: 1,1 miljoen euro voor 7 dassentunnels

Joyce Willems-Kardol van de VVD stelde schriftelijke vragen aan B&W over de 1,1 miljoen euro die 7 dassentunnels onder de N270 gaan kosten. De gemeente Helmond gaat die onder zo’n 2 kilometer van de snelweg naar Eindhoven aanleggen. De werkzaamheden beginnen rond de zomer.
Hieronder staan haar 8 ingediende raadsvragen (Question) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

45reacties

Q&A: Vertrekt de laatste ambulancepost?

Martijn Rieter van Helder Helmond stelde schriftelijke vragen aan B&W over het mogelijke vertrek van de enige Helmondse ambulancepost. Die is nu gevestigd op de Lagedijk op het industrieterrein.  
Hieronder staan zijn 5 ingediende raadsvragen (Question) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

18reacties

Q&A: geldzorgen bij sportclubs en Polaris

John van der Kant van het CDA stelde vandaag schriftelijke vragen aan B&W over de financiële zorgen bij Helmondse sportverenigingen in het algemeen en VC Polaris in het bijzonder. ‘Die volleybalclub vreest zelfs voor een faillissement.’
Hieronder staan zijn 5 ingediende raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

52reacties

Nieuw park rondom de watertoren

Voor het einde van het jaar start de gemeente met de aanleg van het 25 Septemberpark. Rondom de watertoren verrijst een gloednieuw park, waarbij de rivier de Aa weer boven de grond komt. Het park kan naar verwachting in de zomer van 2024 in gebruik genomen worden.
Volgens wethouder Arno Bonte voorziet het park in de grote behoefte aan vergroening van het centrum: “Zowel voor vogels, vleermuizen als Helmonders wordt het 25 Septemberpark een welkome groene schakel.”Lees verder »

23reacties

Q&A: Mi Hellemonders kritisch over DIH

Herbie Guldenaar en Wilbert Linders van Mi Hellemonders stelden schriftelijke vragen aan B&W over het Toekomstplan DitisHelmond 2022-2027. Middels dat plan vroeg de lokale omroep weer de jaarlijkse 80.000 euro subsidie aan en nu ook 85.000 euro extra subsidie. Na bijna 50 minuten vergaderen (vanaf 1:29:02 uur terug te kijken & horen), ging het voorstel van B&W vorige week als hamerstuk naar de gemeenteraadsvergadering van komende dinsdag. Dat betekent in feite dat de 37 raadsleden dan officieel instemmen met die 165.000 euro subsidie voor dit (en waarschijnlijk volgend) jaar.Lees verder »

18reacties

Leerlingenvervoer gaat niet helemaal lekker

Er zijn problemen met het leerlingenvervoer in Helmond. Dat erkent B&W, het is een gevolg van een personeelstekort bij vervoersbedrijf Munckhof. De maximale reistijden worden daardoor soms overschreden. Ook worden er ritten samengevoegd met als gevolg dat de, voor deze kinderen zo belangrijke, vaste chauffeurs niet altijd achter het stuur zitten. B&W: “wij zijn ons ervan bewust dat kinderen in het leerlingenvervoer een groot belang hebben bij structuur en duidelijkheid, daar streven we naar. Ook de vervoerder is zich hiervan bewust.”Lees verder »

27reacties

B&W: kwartaaldeclaratie € 3528 Bonte mag

De 3.528,21 euro die de in Rotterdam wonende wethouder Bonte aan pension- en reiskosten declareerde in de maanden juni, juli en augustus, vallen binnen de wettelijk vastgestelde regeling voor reis- en verblijfkosten. Dat antwoordde B&W vandaag op 1 van de 7 raadsvragen van Louis van de Werff van Helder Helmond. Dat en meer staat in de onderstaande volledige antwoorden van het stadsbestuur. 
Lees verder »

23reacties

Q&A reactietermijn meldingen aan gemeente

Alexandra Koolen van Helder Helmond stelde schriftelijke vragen aan B&W over de tijd die de gemeente erover doet om te reageren op meldingen van Helmonders met klachten en/of over kleinere en grotere problemen.
Hieronder staan haar 6 ingediende raadsvragen (Question) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

36reacties

Q&A: Was Miljoen voor Groen al aanbesteed?

VVD, Helder Helmond, CDA en Forum voor Democratie stelden schriftelijk vragen aan B&W over de gang van zaken rondom de besluitvorming inzake de 1 miljoen euro voor het vergroenen van 4 wijken. Want had de aannemer de opdracht (het zogenoemde Miljoen voor Groen) al niet gekregen vóór de raadsvergadering van dinsdag 27 september daarover. Een debat dat daarom dan in feite nutteloos was? Die 5 kwartier durende behandeling kun je vanaf minuut 39.35 hier terug te kijken.Lees verder »

35reacties

Q&A: nieuwe padelbanen in Helmond

Stef Stevens van D66 stelde schriftelijke vragen aan B&W over de aanleg van 2 padelbanen op tennispark De Warande aan de Horst 25 en mogelijk elders in Helmond.
Hieronder staan zijn 6 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

22reacties

Q&A: Gemeentehuis € 1.570.000 duurder

Helder Helmond, Forum voor Democratie, CDA en Mì Hellemonders stelden schriftelijke vragen aan B&W over de 1.570.000 euro die het nieuwe gemeentehuis extra gaat kosten. Vanwege de wereldwijd hogere kosten voor bouwmaterialen werd dat bedrag met de aannemers afgesproken. Dat komt bovenop de ‘fixed price’ van 37 miljoen die de gemeente een jaar geleden met hen had afgesproken om dat ‘Huis voor de Stad’ te bouwen. In juni 2020 presenteerde wethouder Harrie van Dijk het ontwerp voor dat gebouw.Lees verder »

15reacties

Q&A over de bereikbaarheid van onze boa’s

Lara Tamarinof en Bert van Sas van GroenLinks stelden schriftelijke vragen aan B&W over de bereikbaarheid van de Helmondse buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) ’s avonds en in het weekend.
Hieronder staan de 2 raadsvragen (Question) van Lara en Bert voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

16reacties

Q&A: Needle spiking-incident in Helmond

Wilbert Linders, René van de Westerlo en Herbie Guldenaar van Mi Hellemonders stelden schriftelijke vragen aan B&W naar aanleiding van een mogelijk needle spiking-incident vorige week vrijdag. Over dit nieuwe fenomeen in Nederland schreef de minister Yeşilgöz precies een maand geleden deze brief (pdf).
Hieronder staan de 4 raadsvragen (Question) van deze politieke partij voorafgegaan door hun inleiding en eindigend met hun nawoord. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

42reacties

Aantal Den Ouden-stankeisen geschrapt

Met een definitieve uitspraak haalde de Raad van State (RvS) vandaag een dikke streep door een aantal stankmaatregelen die de provincie Noord-Brabant aan de mestverwerker Den Ouden op het industrieterrein had opgelegd. De hoogste bestuursrechter vindt dat de provincie eerst moet onderzoeken en vaststellen hoeveel geurhinder Den Ouden aan de Gerstdijk mag produceren zonder dat het woon- en leefklimaat in het aangrenzende Brouwhuis in het gedrang komt.Lees verder »

44reacties

Hoe wordt ’t stationsgebied aantrekkelijker?

De gemeente wil het Stationskwartier, dit gebied rondom het station, aantrekkelijker gaan maken. Dat wil zij gaan doen in samenspraak met bewoners, ondernemers en betrokkenen. Dus ook jij kan meedenken als je wilt door je ideeën en meningen daarover te geven. Wethouder Erik de Vries (verantwoordelijk voor Centrumontwikkeling) hoort graag de mening van de Helmonders. “Ik vind het belangrijk om een plan te kunnen maken waar onze inwoners zich zoveel mogelijk in herkennen.”Lees verder »

11reacties

Q&A: Veiligheid & leefbaarheid bij Patronaat

Lara Tamarinof en Ruud Verhoeven van GroenLinks stelden schriftelijke vragen aan B&W over de veiligheid en leefbaarheid voor de huurders in ’t Patronaat in ’t Haagje. Over de verbouwing van dat gebouw tot ambachtscentrum voor startende ondernemers hielden we van 2015 tot en met 2020 dit blog bij. 
Hieronder staan de 4 raadsvragen (Question) van Lara en Ruud voorafgegaan door hun inleiding en foto’s. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »