Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 115837 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Jouw Centrum van Helmond

44reacties

Hoe wordt ’t stationsgebied aantrekkelijker?

De gemeente wil het Stationskwartier, dit gebied rondom het station, aantrekkelijker gaan maken. Dat wil zij gaan doen in samenspraak met bewoners, ondernemers en betrokkenen. Dus ook jij kan meedenken als je wilt door je ideeën en meningen daarover te geven. Wethouder Erik de Vries (verantwoordelijk voor Centrumontwikkeling) hoort graag de mening van de Helmonders. “Ik vind het belangrijk om een plan te kunnen maken waar onze inwoners zich zoveel mogelijk in herkennen.”Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
92reacties

Werkzaamheden Havenpark van start

De schop gaat in de grond in het Havenpark. Komende week begint aannemer Mourik Groot-Ammers met het plaatsen van hekken en de eerste graafwerkzaamheden. Het huidige grasveld van circa 2½ hectare wordt voor een bedrag van 3,7 miljoen euro omgedoopt tot een park waarin de Oude Aa een prominente plek krijgt. In het park zal het volgens centrumwethouder Erik de Vries goed toeven zijn voor inwoners en bezoekers van onze stad. Fietsers en wandelaars krijgen alle ruimte op de Kanaaldijk Noord Oost. Tussen Keyserinnedael en de Havenweg wordt de weg gesloten voor het gemotoriseerde verkeer en als boulevard bij het park betrokken. Meer informatie over het ontwerp lees en zie je hierLees verder »

81reacties

12% Minder shoppers in ons centrum

Winkelende damesIn de eerste helft van dit jaar waren er in het centrum 11,8% minder bezoekers tijdens de openingstijden van de winkels dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van de gemeente. Die laat daarvoor met behulp van Bluetooth- en Wifi-signalen 24/7 passantentellingen doen.
Met in totaal 1,7 miljoen unieke bezoekers in die 6 maanden is dat nog altijd een flink aantal. Maar met zo’n 160 winkel- en koopzondagen betekent het verschil van 195 duizend bezoekers dat er dagelijks twaalfhonderd shoppers minder zijn in het gebied rond de Veestraat, Ameidestraat en de Markt.
De dalende trend is de laatste jaren duidelijk. Want ook in de voorgaande jaren bleek het aantal shoppers (bezoekers als de winkels in het centrum open zijn) daar terug te lopen. 

Aanvullend een zin die was weggevallen in bovenstaande tekst:
Landelijk daalde de totale winkelstraatdrukte in het eerste half jaar met 1,6% ten opzichte van die periode vorig jaar.

In de reacties hieronder staan updates.

34reacties

‘Maak haventje bij Havenplein en Havenpark’

Helmond, een stad waar al jaren wordt gepraat over de invulling van het centrum. Na het afbranden van het Speelhuis en de sloop van de Obragas-gebouwen is er een gat ontstaan, dat gat moet worden gevuld.
Een tijdje geleden heeft de gemeente het “centrumperspectief” gepresenteerd. Een boekje waar we allemaal wel een mening over hebben. Het centrumperspectief is leuk, maar er is nog steeds geen centrumplan. De gemeente heeft ons een aantal amateuristisch in elkaar geknutselde
“visuals” laten zien, maar die kon ik persoonlijk niet serieus nemen. Ik vond dan ook dat ik maar een ding kon doen; mijn plan afmaken en presenteren aan de rest van Helmond, misschien komt er dan een beetje schot in de zaak. Mijn plan ziet u hier onder, met een korte toelichting.

Lees verder »

9reacties

Hoe ons nieuwe centrum eruit gaat zien

Vandaag presenteert B&W de eerste contouren van het Helmondse centrum in 2030. Op de plattegrond hiernaast het globale plan waarmee wethouder Erik de Vries van Centrumontwikkeling weer meer levendigheid in ‘de stad’ wil krijgen.
In de compacte(re) kern ligt het accent op winkelen en horeca. Daaromheen komen 2 Mengzones (Steenweg en het gebied Markstraat-Ameidewal-Koninginnewal-Kerkstraat), een Ontspanningsplein om het kanaal en een Cultuurzone.
Dit plan met daarin veel groen werd gemaakt met ‘de kennis van vandaag’. Bewust werden de meeste beslissingen nog niet vastgelegd. Dat zal met de jaren gebeuren. Tot 2030 kan er op dit gebied in de wereld immers nog veel veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van het internetshoppen in de afgelopen 10 jaar en zie het vorig jaar afgeschoten Centrumplan uit 2004.
Aan de gemeenteraad de taak om het vandaag gepresenteerde B&W-plan te gaan keuren. Op dinsdagavond 13 december bespreken zij dat voor het eerst.
In het volledige Centrumperspectief 2030 (pdf) staat veel van wat we je in juli al lieten zien. Hieronder een bloemlezing van het nieuwe(re):Lees verder »

14reacties

Ons nieuwe stadscentrum in 12 impressies

Sinds januari kon je oa via de weblog meedenken hoe het stadscentrum vernieuwd gaat worden. Mede op basis daarvan ging de gemeente aan de slag en presenteerde zij deze week hun visie. Dat centrumperspectief wordt deze maand verder uitgewerkt en in september/oktober ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De komende 10 jaar wordt het dan stap voor stap ingevoerd.
Kort en goed is het idee het huidige centrum niet te vergroten, maar te verbeteren en te vergroenen. Rondom de Veestraatbrug verrijst een ‘ontspanningsruimte’ voor voetgangers door gemotoriseerd verkeer daar te weren. In het kanaal komen (net als in Aarle-Rixtel) ligplaatsen voor boten. Het Havenpark wordt een permanent en écht park. Waar ooit Obragas zat, zou een woontoren (met chiquere appartementen en onderin horeca) het Havenplein wat intiemer moeten maken.
Omdat 1 afbeelding meer zegt dan 1000 woorden, 12 impressies die de gemeente maakte. Dat geeft je een indruk, maar die inkleuringen zijn nog niet definitief en ook nu worden je reacties nog gelezen.

ontspanningsruimte, het gedeelte aan de KanaaldijkLees verder »

3reacties

Beste idee voor ‘Jouw Centrum van Helmond’

Tot 1 april konden alle inwoners van Helmond hun ideeën indienen over het centrum. Het beste idee voor ‘Jouw Centrum van Helmond’ kwam van Phaedra Koster. Haar idee is dat er in het centrum een speciale plek komt voor de jeugd. Een eigen plek waar je naar toe kunt om gewoon met vrienden te zijn. Of een eigen feest. Phaedra zal met Helmond Marketing samenwerken om te kijken hoe we haar idee kunnen uitvoeren.
Vandaag kreeg de winnares van de ideeënwedstrijd een Hellemond Giftcard van wethouder Erik de Vries en Theo Gloudemans van Helmond Marketing. Proficiat Phaedra en veel plezier en succes met de uitwerking van je idee!

 

4reacties

Veel reacties op ‘Jouw Centrum van Helmond’

Er zijn overweldigend veel reacties gekomen op onze oproep om mee te denken aan een nieuwe visie voor ons Centrum. Via mail, facebook, interviews op straat, de weblog van Helmond, het ED en tijdens de gesprekken in zaal Traverse. Het is mooi om te zien dat dit onderwerp ons allemaal aan het (stads)hart gaat. Ook jullie hebben actief meegedacht. Hartelijk dank daarvoor. Dit vormt een goede basis om mee verder te gaan.Lees verder »

15reacties

Vraag 4 over ‘Jouw Centrum van Helmond’

De gemeente publiceert via de weblog een aantal specifieke vragen. De ideeën die in de reacties worden gegeven, helpen mee om ons centrum aantrekkelijker en levendiger te maken.
Op de themapagina staan de eerste 3 vragen. Ook daar kun je nog steeds je ideeën achterlaten. Want ook die zullen door de gemeente gelezen én meegenomen worden.

Vandaag de vierde vraag:
Het Havenpark ligt op een mooie plek in ons Centrum. Het is nu een park. Moet dit zo blijven of zien jullie andere kansen?

9reacties

Vraag 3 over ‘Jouw Centrum van Helmond’

De gemeente publiceert via de weblog een aantal specifieke vragen en stellingen. Jullie ideeën helpen mee om ons centrum aantrekkelijker en levendiger te maken.
Op de themapagina staan de eerdere topics. Ook daar kun je natuurlijk nog steeds je ideeën achterlaten.

Vandaag de derde:
Leegstand is een probleem dat in veel steden voorkomt; ook in Helmond. Hebben jullie oplossingen om dit aan te pakken? Denk bijvoorbeeld aan de oude bieb!

15reacties

Vraag 1 over ‘Jouw Centrum van Helmond’

De gemeente Helmond dankt iedereen die al een idee heeft aangeleverd via De weblog van Helmond, de bijeenkomst in zaal Traverse, de ideeënbus en per email. We willen de komende tijd via de weblog ook een aantal specifieke vragen en stellingen publiceren.
Graag horen wij hieronder natuurlijk jullie reactie.

De eerste vraag:
Voldoen de inrichting en gebruik van de Markt (het plein) aan de eisen van deze tijd? Heb jij ideeën hoe het eventueel anders kan?

3reacties

‘Jouw Centrum van Helmond’ op de weblog!

Goede ideeën voor het project ‘Jouw Centrum van Helmond’ kon je natuurlijk al op de weblog geven. Maar in de reacties vermeldden wij een paar weken terug niet toevallig  “Of schrijf jouw idee alvast hieronder. Want hier lezen ze dat op zeker ook.” Wat is het geval?
De Gemeente Helmond vroeg in december de weblog als mediapartner in dit project. Na goed overleg gaven wij hen een volmondig “ja graag!” En daarom staat vanaf dinsdag de eerste vraagstelling van de gemeente op de weblog.
Bij dat meedenken over ons nieuwe centrum gebruikt de gemeente (naast de weblog) meerdere ‘real life’ kanalen om alle Helmonders mee te laten denken. Zoals ideeënbussen waarin je jouw idee op papier kan deponeren, flyers, een tiental straatinterviews en 2 (volgeboekte) brainstormavonden.
Wat houdt het concreet in dat de weblog mediapartner is? Net als bij het stadsgesprek over de bezuinigingen verzamelt de gemeente via de weblog digitaal de ideeën van Helmonders. De gemeente heeft daarvoor een aantal specifieke vragen en stellingen die zij belangrijk vinden en letterlijk op de weblog komen. Daarop kun jij (24/7 vanaf je bed, bad, broodmaaltijd, bureaustoel, bedrijfsauto of …) reageren middels een creatief, oud, nieuw, groots, klein, leuk, pijnlijk, duur, efficiënt, ingenieus, gewaagd, onmogelijk en/of …. idee.
Wil je een passende afbeelding bij je idee? Mail die mét je reactietekst naar post@deweblog. Zet in het mailonderwerp ‘Reactie Jouw Centrum’ dan plaatsen wij die zsm voor je met de naam die jij opgeeft.
Zoals altijd is ook nu reageren op reacties een goede zaak, samen weten we immers meer. Tip: let een beetje op met het ’tot de grond toe afbranden’ van andermans idee. Zijn of haar idee is per definitie niet slecht, al was het maar omdat het een ander kan inspireren.
Voor wie het wil weten: de gemeente betaalt de weblog hiervoor net zo veel als jij ons betaalt: 0 eurocent. Net als bij het bezuinigingsproject mailt de gemeente ons de stukken en kan zij niet in het beheer van de weblog. Verantwoordelijk wethouder Erik de Vries ziet en kan dus niks meer op de weblog dan jij.
Enne … tenslotte… de leukste ideeën overall winnen een prijs van de gemeente.


Pst: Wil je winnen, plaats in het betreffende hokje je eigen mailadres (dat niet wordt gepubliceerd). Wordt daarmee een prijs gewonnen, dan krijgt de gemeente dat e-mailadres. Kun je niet wachten tot dinsdag: geef dan nu alvast je idee, want ook die tellen dus mee.

17reacties

Denk mee over Jouw Centrum van Helmond

Bericht van de gemeente:
Op donderdagavond 18 februari houdt de gemeente Helmond een speciale avond over het centrum van Helmond. Heb je ideeën over hoe we ons centrum kunnen verbeteren? Hoe het anders kan? Praat dan mee! Samen gaan we met (nieuwe) ideeën voor het centrum aan de slag. De avond vindt plaats in De Traverse aan de Steenweg in Helmond. Vanaf 19.00 uur kun je binnen lopen, vanaf 19.30 uur begint het programma dat tot ongeveer 22.30 uur duurt.
Wethouder Erik de Vries: “Veel Nederlandse steden hebben dezelfde problemen in het centrum als Helmond. Leegstand van winkels en woningen, bereikbaarheid, parkeergelegenheid, aanwezigheid van groen etc.. De afgelopen jaren is er hier al veel veranderd. Maar dat kan sneller en beter. Lees verder »