Buiten is het 14 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.799 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
92reacties

De schop gaat in de grond in het Havenpark. Komende week begint aannemer Mourik Groot-Ammers met het plaatsen van hekken en de eerste graafwerkzaamheden. Het huidige grasveld van circa 2½ hectare wordt voor een bedrag van 3,7 miljoen euro omgedoopt tot een park waarin de Oude Aa een prominente plek krijgt. In het park zal het volgens centrumwethouder Erik de Vries goed toeven zijn voor inwoners en bezoekers van onze stad. Fietsers en wandelaars krijgen alle ruimte op de Kanaaldijk Noord Oost. Tussen Keyserinnedael en de Havenweg wordt de weg gesloten voor het gemotoriseerde verkeer en als boulevard bij het park betrokken. Meer informatie over het ontwerp lees en zie je hier
De wethouder is heel blij dat de werkzaamheden aan het park nu beginnen: “Een park op deze plek was een grote wens van vrijwel iedereen die meegedacht heeft over het Centrumperspectief. Ik zie het als een belangrijke investering in de aantrekkelijkheid van ons centrum. De daadwerkelijke uitvoering heeft wat langer op zich laten wachten dan oorspronkelijk gepland, maar nu gaan we écht beginnen. Over een klein jaar heeft Helmond er een fantastische plek bij!”
Op dinsdagavond 21 mei vindt de officiële starthandeling plaats. Er is dan een feestelijke bijeenkomst in het park. De familie van de in 2012 overleden oud-burgemeester Geukers is ook aanwezig, om samen met huidig burgemeester Elly Blanksma het park zijn nieuwe naam te geven en gaat het park gaat officieel verder als Burgemeester Geukerspark.
De aanleg van park is voor B&W 1 van de belangrijkste onderdelen uit het Centrumperspectief. In het Centrumperspectief staan de contouren om van het centrum van Helmond in 2030 dé centrale ontmoetingsplek van de stad en de regio te maken.

In de reacties hieronder staan updates.

92 reacties:

Miljoenen voor wat niets bijdraagt aan het aantrekken van mensen naar het stadscentrum mijns inziens.

Of het doel is om een échte seniorenstad te worden, met alle respect. (Maar dat is me niet bijgebleven bij het scannen van de marketingplannen in het verleden.)

Beantwoorden

Geweldig initiatief!

Beantwoorden
Agnes van den Reek

Super mooi! Meer groen! Yesss ????????

Beantwoorden
Margot van ‘t Hof

@Sjef Jenniskens op dinsdag 23 april 2019 om 18:27:

In Helmond hadden we voorheen de centrum-manager, wethouder en kroegbezoeker, Peter Tielemans. Die voorzag de komst in Helmond van o.a. MediaMarkt. Juist op de locatie die nu het nieuwe stadspark gaat worden.

De winkelnering in de vorm van fysieke winkels neemt steeds verder af.. Leegstand (ook in de Veestraat) neemt zienderogen toe.

De plannen van de bestuurders van de Gemeente Helmond zijn een goed initiatief. Een aanzet. Maak het centrum een leef- en woongebied.

Beantwoorden

@Sjef Jenniskens op dinsdag 23 april 2019 om 18:27:

Dit is onderdeel van een trend die al jaren geleden ingezet is. Stadscentra veranderen van winkelgebieden in vermaakzones. Horeca en leisure neemt een steeds prominentere plaats in en winkels experimenteren met andere vormen van ondernemen. Adviseurs praten over multichannel of omnichannel strategie, waarbij winkels naast een stukje horeca of leisure om klanten te lokken ook een online shop moeten hebben. Een winkelier bouwt in de toekomst geen klantenkring meer op, maar een community die zich met de winkel vereenzelvigt.

Een park past prima in die overgang naar horeca en leisure, net als de boulevard die bedacht is. Binnenkort gaat ook het langjarige perspectief voor de kasteeltuin besproken worden, dat wordt nog een interessante. Logisch gezien wordt ook het centrum van Helmond op enig moment autoluw gemaakt namelijk. Dat betekent dat op termijn de traverse gaat verdwijnen om een knip te maken en doorgaand verkeer via o.a. Kasteelherenlaan en Engelseweg te laten rijden. Daar moet dus in die toekomstplannen ook rekening mee gehouden worden.

Beantwoorden

Update 1:
Hoewel er nog weinig (niets?) van te zien is, zijn de eerste werkzaamheden aan het Havenpark begonnen. Hieronder een impressie van wat het gaat worden.

Beantwoorden

Het ziet er skôn uit!

Beantwoorden

het zal altijd beter worden dan het Kasteelpark..daar is niks aan..en dan die hoge muur van de Vlisco .vroeger die Azijnlucht van de Vlisco bha.nooit een mooi park gevonden ..ik vind goed en mooi een Wandelpark ik kijk er naar uit
waar neer slopen ze de Vlisco of maken er appartementen ..woning zijn altijd welkom ..en dan kun je lang de oude gebouwen lopen met een beter park met kasteel .dat lijkt mij wel beter

Beantwoorden

Mooi! Dan moet het alleen nog zo blijven…

Beantwoorden
Michel van Lierop

3.7 miljoen…????????????????????????

Beantwoorden

Ik blijf het zeggen. Ik snap de functie van een park in een stad als Helmond écht niet.

We hebben op vrij korte afstanden bos en natuur.

Een stadspark in de vorm van kasteeltuin is meer dan voldoende. Want ik heb nog nooit gezien dat het daar de benen buiten hangt. (Op de hoogtijdagen van Pokémon Go na.)

Waarom zou dit kunstmatig opgetrokken park wenselijk zijn? Wie trekken we hiermee naar de stad? Vanuit elke wijk ben je zo in natuurlijk groen. Omliggende dorpen hebben nog eens, eens zoveel beschikking tot groen.

Zonde.

Beantwoorden

Realiseren zou 2018/2019
Niet echt gelukt
Wordt tijd dat t opgeknapt wordt. Zon grasveld met pad is weinig park te noemen

Beantwoorden

Komt er ook een speeltuin voor de kinderen ??? Zou wrl zo fijn zijn

Beantwoorden

Raar pad over dat gras ?

Beantwoorden

Is toch ook bij het kasteel Frits!

Beantwoorden

Maar dat veld bij het kasteel lag/ligt er al punt-uit. Dit is een nieuw nog te realiseren plan. Waarom dan een pad aanleggen wat niet voor iedereen te nemen is ?

Beantwoorden

@Frits op woensdag 8 mei 2019 om 16:02:

Dat is een hinder(erger)nisbaan, voor degene die graag avontuurlijk wil wandelen (struikelen) 😉

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 8 mei 2019 om 11:15:

Gistermiddag waren ze nog niet begonnen, er staan al wel een tijdje wat containers.
Deze week is al wel het gras gemaaid, dus dat is alvast klaar voor het nieuwe park. 😉

Beantwoorden

Update 2:
Werk aan Burgemeester Geukerspark start officieel met 50 schoppen
Vanmiddag om haf 6 was dan eindelijk de officiële aftrap van de werkzaamheden in het Havenpark. Aanwezig waren burgemeester Elly Blanksma, wethouders, gemeenteraadsleden, andere Helmonders en ook oud-burgemeesters Fons Jacobs en Wim van Elk. Met de schop in de hand werd de aannemer alvast een handje geholpen. Hierboven staat meer info over dit park dat in het voorjaar van 2020 gereed moet zijn.
Deze starthandeling was meteen het moment voor de naamsverandering. Het park gaat vanaf nu verder als Burgemeester Geukerspark. En daarom waren eveneens familieleden uitgenodigd van de overleden oud-burgemeester Jacques Geukers (burgemeester van Helmond van 1966 tot 1986). Ook zij zorgden ervoor dat er zo’n 50 schoppen de grond ingingen. Blanksma over Geukers: “Helmond bouwt vandaag de dag nog steeds op zijn pilaren. Meer dan 20 jaar lang was de heer Geukers een ambitieuze voorvechter van zoveel ontwikkelingen in Helmond. Hij was als een vader voor de stad en haar inwoners. Deze plek, dichtbij alles wat hij betekent heeft voor Helmond, wordt hiermee met hem vereeuwigd. Het is prachtig om vandaag, samen met de familie Geukers, en met de voormalige burgemeesters van Helmond, stil te staan bij deze bijzondere man, ereburger van onze stad.”
Dirk van Dam was erbij en maakte de onderstaande video.

.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 21 mei 2019 om 21:06:

Oei oei pas op met die nette skoentjes… ????

Beantwoorden

Werken ze ook is een keer echt ????????????

Beantwoorden
Erwin van der Heijden

Kijk ze ineens werken ????????????

Beantwoorden

Dat schiet zo te zien goed op ????
Maar alle gekheid op een stokje; is een prachtig plan. Een stadspark zal Helmond goed doen!????????

Beantwoorden

Morgen allemaal in de ziektewet , rugklachten ????

Beantwoorden

@Hans van Gennep op dinsdag 21 mei 2019 om 21:44:

Hopelijk wordt het zo mooi als ze beloven. Aan het budget zal het iig niet liggen. ????

Beantwoorden

Die kenne de wel 40uir per week en tot 67

Beantwoorden

die kunnen mooi dat hele veldje doen, hebben ze niet eerst weet ik hoeveel nieuwe spades gekocht, voor jan lul.

Beantwoorden

Imderdaad blanksma heeft nog nooit een schop in der handen gehad, luie mensen
….

Beantwoorden

@Cliff op dinsdag 21 mei 2019 om 21:58:

Blanksma zal vandaag zo te zien weinig last van der rug hebben. Ze kan wel goed kwebbelen met een schop in der hand, dat is ook een kwaliteit. 🙂
Trouwens goed dat Dirk dat filmde want politici die echt werk doen zullen we in Helmond nooit meer zien. 😉

Beantwoorden

Update 3:
Ook de gemeente maakte een filmpje van de 50 schoppen die de grond in gingen als aftrap van de werkzaamheden in het Havenpark / Burgemeester Geukerspark heet:

Beantwoorden

Volgens mij het politieke clubje bij elkaar. Burgemeester op hakken!!! is ook wel slim bij grond spitten,lol.En ik zag oud wethouder Jonkers nog passeren.

Beantwoorden

De beide filmpjes vullen elkaar leuk aan.

Beantwoorden

Die weten niet hoe ze met een schop moeten werken zo te zien????????

Beantwoorden

allemaal n nieuwe schop ,daarna word die nooit meer gebruikt

Beantwoorden

????en straks kapot muug op de bank????

Beantwoorden

Kunnen ze daar de kasteelfeesten vortaan houden , zoals ze het bedoelen ,een groot zuipfestijn

Beantwoorden

Update 4a:
Cheque van 50.000 euro voor literaire speeltuin in het Havenpark
Volgende week woensdag overhandigt wethouder Erik de Vries een cheque van 50.000 euro aan het bestuur van bibliotheek Helmond-Peel. Dit bedrag wordt gebruikt voor het inrichten van een literaire speeltuin (met een oppervlakte van 200 tot 300 m²) in het Burgemeester Geukerspark. In totaal moet het bibliotheekbestuur hiervoor ongeveer 175.000 euro aan fondsen werven.
Eind 2017 verstrekte de gemeente daarvan het onderstaande schetsontwerp.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 26 juni 2019 om 11:12:

Eens kijken hoe lang dat heel blijft……

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 26 juni 2019 om 11:12:

Maak maar een hondenuitlaatstrook
Er zijn ontzettend veel hondenbezitters in de stad!

Beantwoorden

Vanaf de bieb maakt Ruud Hakvoort vanmiddag de onderstaande foto van de werkzaamheden in het park.

Beantwoorden

Leuk…kunnen de ondernemers in de middagpauze schommelen.

Beantwoorden

Fijn altijd die positieve geluiden ????
Wordt er niets gedaan Ist niet goed
Wordt er wel wat gedaan Ist ook niet goed ????

Beantwoorden

Ja leuk kan me dochter eindelijk x zelf na buiten gaan en spele met vriendinnetjes enzo en dan er lanks een honde uit laat strook zal geweldig zijn

Beantwoorden

Ja er wonen.ook mensen met honden.
De Gemeente houd dat wel bij. In Helmond West bij de speeltuin ook een honden uitlaat strook. Hoor niemand klagen en een goede baas ruimt het op. Mits er bakken.staan om het erin te droppen. 1en 1 is 2. Dus niet zo gauw miepen. Je bent nu eenmaal niet alleen. Samen delen

Beantwoorden

Een literaire speeltuin trekt misschien meer volk dan een overal ???????????????? maar om daar nu 50.000,- aan te geven is ook wel weer overdreven gelet op het moeizame tot stand komen van het winterfestijn

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 26 juni 2019 om 17:47:

Zeker ook weer verboden voor honden, zoals de gehele binnenstad. Das ook belachelijk trouwens en ben ik in geen 1 stad eerder tegen gekomen.

Beantwoorden

Update 4b:
Cheque van 50.000 euro voor literaire speeltuin in het Havenpark werd vandaag overhandigd aan Ruud Hakvoort van de bieb. Bij update 4a hierboven lees je meer informatie daarover.

Beantwoorden

Literaire speeltuin?
Kansloos project!

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 3 juli 2019 om 14:57:

Plof daar gaat weer 50 K belastinggeld, de gemeente strooit met geld waar zuinigheid op z’n plaats is

Beantwoorden

Wethouder Erik de Vries speelt voor Sinterklaas en geeft zuur verdiend belastinggeld uit aan onzin.
Waarschijnlijk heeft de Vries het goed voor met het plebs, en zal hij in de toekomst geen gebruik maken van de wachtgeldregeling om dit literair misverstand te compenseren richting de Helmonders.

Beantwoorden

En daar gaan we weer … weer een hoop geld over de balk , en de dingen die echt nodig zijn die komen er maar niet…. lang leve de Gemeente Helmond ????????????

Beantwoorden

Misschien is het een idee om de Ellips (kunstwerk) terug te plaatsen op het voormalige Obragas terrein . In 2001 is dit kunstwerk, wat thans op de Markt staat, door Obragas aan de gemeente Helmond geschonken. Obragas wilde de verbondenheid met de stad uitdrukken.

Beantwoorden

Update 5:
Opening Havenpark is uitgesteld
“Eindelijk is het zover: het burgemeester Geukerspark is klaar. In een jaar tijd is het park getransformeerd van een groen grasveld naar een echt stadspark met duizenden planten en diverse bomensoorten en waar De Aa weer zichtbaar stroomt. Op dinsdagavond 9 juni, tussen 19:00 en 20:00 uur nodigen we iedereen uit om via Facebook live een kijkje te nemen in het park.” Dat schreef de gemeente in haar persbericht vorige week.
Echter, in al haar wijsheid heeft B&W besloten de opening van het Havenpark (zoals het in de volksmond heet) 8 dagen uit te stellen. Dat meldde Jan de Vries om 04.55 uur in een weblogreactie en dat blijkt te kloppen. Morgenavond is er namelijk een raadsvergadering over de perikelen rondom Helmond Sport. Wethouder Erik de Vries en Gerrit Kamp van aannemer Mourik Groot Ammers zouden de openingshandeling verzorgen en samen aan de aanwezigen het park laten zien. Maar de wethouder zal bij de raadsvergadering aanwezig zijn.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 8 juni 2020 om 09:11:

Hu?, krijg net melding dat het gewoon door gaat hoor?

Beantwoorden

Waarschijnlijk Fake Nieuws

Beantwoorden

Tsja extra raadsvergadering over de perikelen vd braak …
Alles heeft ervoor moeten wijken en nu nog ….

Beantwoorden

@D. Trumpf op maandag 8 juni 2020 om 10:02:

Of hij las dat fb-bericht bij die fakers van ditishunwijk, die doen daar maar wat.
Wel raar dat ze dieopening niet door een ander laten doen.

Beantwoorden

Da gras moet eerst nog groeien 🤣

Beantwoorden

Beantwoorden

Of willen ze niet al te veel publiek bij de opening – door nu vlug verwarring te stichten ? Corona-matig

Beantwoorden

Update 6:
Volgende week woensdag zal wethouder Erik de Vries het park openen. “Zodra de situatie het weer toestaat, kijken we uiteraard of hier nog een formeel en feestelijk vervolg op kan worden gegeven” meldde deze SP-wethouder via Twitter. Wat in ‘t vat zit verzuurt niet.
Hij is enorm trots op het Burgemeester Geukerspark en maakte vandaag de onderstaande foto’s.

Beantwoorden

Update 7:
De gemeente Helmond krijgt de stoomketel in het Havenpark cadeau
Het Industrieel Atrium heeft het befaamde industrieel erfgoed object “een stoomketel voor aandrijving van stoommachines” geschonken aan de gemeente. Dit ter ere van de opening komende week. Die ketel stond vóór de voltooiing van het Havenpark daar ook al. Het bestuur heeft nu echter besloten het definitief over te dragen aan de gemeente. “Een definitieve standplaats voor dit industrieel erfgoed object in het nieuwe park weerspiegelt het industriële karakter van de stad Helmond”, aldus voorzitter Marc Swinkels.
Het object werd vermoedelijk in de eerste helft van de vorige eeuw geproduceerd door de Koninklijke Nederlandsche Machine Fabriek Begemann v/h E.H. Begemann. Met de plaatsing van de ketel in het nieuwe park wordt recht gedaan aan de alom bekende voormalige machinefabriek. Maar ook aan het bestuur van de gemeente, dat destijds de expansie van de onderneming Begemann mede mogelijk maakte.

Artikel in samenwerking met Weekkrant de Loop

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 10 juni 2020 om 15:45:

Daar kan dan ook de 1e ( oude ) gaslantaarn geplaatst worden, die ligt ook nog op de gemeentewerf.

Beantwoorden

@Gerry van Liempt op woensdag 10 juni 2020 om 16:52:

Oei, Gerry, wat zeg je nu, gas kan echt niet meer, foei! 😉

Beantwoorden

Bende vet mee kende da gratis ding ook onderhouden van de inwoners z’n centen!

Beantwoorden
Frans van den Heuvel

@Gerry van Liempt op woensdag 10 juni 2020 om 16:52:

Skitterend

Beantwoorden

@Gerry van Liempt op woensdag 10 juni 2020 om 16:52:

De gemeente is daarover al in overleg met de betrokkenen. Dat liet wethouder Erik de Vries ons desgevraagd weten.

Beantwoorden

Er ligt ook nog een ontwerp voor een gaslamp gemaakt door Joris van Heugten. Jongeren werd gevraagd ideeën voor onze stad te presenteren. Vanuit de Groene Campus destijds.

Beantwoorden
Lokaal Sterk Helmond

Alles wat je krijgt dien je ook goed te onderhouden. Verder staat zo een ding gewoon in de weg.

Beantwoorden
Bert van Scherpenzeel

Vind er niets aan , gaan we weer terug in de tijd denken.
We moeten juist naar de toekomst kijken.
Betrek de jeugd er bij , laat die iets maken bij een volgend project.

Beantwoorden

Update 8:
Vanavond om 19.00 uur zal het Havenpark digitaal worden geopend door wethouder Erik de Vries. Samen met de familie Geukers kreeg burgemeester Blanksma een sneak-preview van het Burgemeester Geukerspark. Nadat de hekken verwijderd zijn, is dat park vanaf morgen toegankelijk.

Beantwoorden

De digitale opening:

Beantwoorden

Update 9:
Een zogenoemde dronepiloot bezocht zondag het hernieuwde stadspark en stuurde ons het onderstaande filmpje:

In voorgaande updates kun je zien dat de schop de grond inging en ruim een jaar later was het oude Obragasterrein een groene oase midden in ons centrum. “Ik ben daar heel trots op.” Dat liet wethouder Erik de Vries weten. “Welke stad heeft er vandaag de dag de mogelijkheid om midden in het centrum een park van ruim 3 hectare aan te leggen? Dat is echt een zeldzaamheid! We hadden ervoor kunnen kiezen om deze plek vol te bouwen met appartementen; dat had ons een behoorlijke som geld opgeleverd. We hebben dat heel bewust niet gedaan en gekozen om te investeren in een groener centrum.”
De verantwoordelijke wethouder gaat verder. “Daarvoor is 1 van de belangrijkste redenen de klimaatverandering. U heeft het de afgelopen weken zelf weer aan den lijve ondervonden. De zomers worden heter en periodes van droogte en forse hoosbuien wisselen elkaar af. ‘Groen’ (bomen en planten) en ‘blauw’ (water) zijn belangrijk om de stad dan leefbaar te houden. In een groene omgeving is het op hete zomerdagen nog altijd minder heet dan in een omgeving van alleen maar steen en asfalt. Ook de aanwezigheid van water werkt verkoelend. En het water dat zomerse hoosbuien met zich meebrengt, kan in het park gemakkelijker in de grond zakken.”
In januari schreven we dit over de zogenoemde hittestress.

Beantwoorden

Prachtig 🤔

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 14 juli 2020 om 07:42:

Echt een aanwinst voor Helmond en nu maar hopen dat vernielingen en vervuiling uitblijft

Beantwoorden

Wat voor graszaad zouden ze daar gebruikt hebben ??? Aan de rand die grenst aan de Havenweg zie je meer onkruid dan gras 😂😂

Beantwoorden

En nou bijhouden 😅 als dat hetzelfde gebeurt als in de rest van helmond dan zal het er volgend jaar wel uitzien daar 😂

Beantwoorden

3 hectare…. Is dat in- of exclusief de Yuppe torens? 🙂

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 14 juli 2020 om 07:42:

Ik wist het helmond wordt het nieuwe Lourdes check op 33 seconde. De man/vrouw kon weer lopen en liet de rolstoel achter.

Beantwoorden

We hebben daar gisteren gewandeld, het ziet er heel mooi uit.

Beantwoorden

@Ferrie Bernst op dinsdag 14 juli 2020 om 09:22:

Scherp gezien!
De man (vrijwel zeker geen vrouw) toont interesse in iets onduidelijks dat verderop gebeurt. Er is in de video een kort fragment met een klein drone-shot van bovenaf, maar dat biedt ook geen duidelijkheid. De man snapt het kennelijk wel en lijkt daar als hij (weer?) kan lopen zelfs de leiding over te nemen.

(Beetje jammer dat je hier niet eenvoudig een schermopname kunt plaatsen.)

Beantwoorden

Wat mooi 👏👏

Beantwoorden

Beantwoorden

Kon er ook mooie huizen neer zetten bijv.. ipv dat iedereen in dat gore slootwater zit te spelen

Beantwoorden
Melvin van der Horst

Kost wat hè

Beantwoorden

Prachtig!

Beantwoorden

Mooi , maar park is wel een heel groot woord …. tis 1 pad 🙈😂😜

Beantwoorden
Georgette Leijgraaf

Update 10:
De oude gaslantaarn die vroeger voor het Obragasgebouw stond, is in ere hersteld en heeft een plekje gekregen bij het Havenpark. In juni kwam Gerry van Liempt in de reacties hierboven met dat idee. Wethouder Erik de Vries liet toen weten dat de gemeente daarover al in overleg was met de betrokkenen.
In het artikel Licht in de duisternis op pagina 20 van Helmonds heem (pdf) lees je meer over eerste Helmondse openbare verlichting.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 8 september 2020 om 17:46:

Nou poepoe wat geweldig, en wat heeft dit grapje gekost? 50.000 euro ofzo?

Beantwoorden

Een rotte lantaarn in ere hersteld maar alle ouwe panden of gebouwen gooie ze plat knuppels

Beantwoorden

Heb ik niet ooit ergens gelezen dat we van het gas af moeten? En iets over energie transitie..

Beantwoorden

Sorry allen, maar dit is wel een stukje Helmondse geschiedenis. Kei skôn dus.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *