Buiten is het 16 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 88.794 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
207reacties

Onderstaande oproep ontvingen wij van taaldeskundige Wim Daniëls die reeds vele boeken en columns op zijn naam heeft staan. Omdat zijn initiatief uitermate Helmonds is, willen we dat graag ondersteunen middels dit log en jullie reacties.


Sinds enkele maanden werk ik aan het Helmonds Woordenboek. Dat boek gaat in september of oktober 2006 verschijnen. Ik heb inmiddels al van vrij veel mensen uit Helmond uitvoerige lijsten met woorden en uitdrukkingen binnengekregen en ook anekdoten waarin de Helmondse taal een belangrijke rol speelt.
Wat ik nog weinig gehoord heb, zijn de voorkeuren van Helmonders voor hun woorden. Welke Helmondse woorden zijn favoriet? Is dat ‘wonnie’ of zijn het woorden die de typisch Helmondse sk-klank bevatten of de gerekte aaai-klank? Kortom, ik zoek de Helmondse woorden die door Helmonders of door mensen van buiten Helmond als het mooist of het meest bijzonder worden ervaren. Toelichtingen bij de woorden zijn welkom, omdat het woordenboek meer moet worden dan een eenvoudige opsomming. Wie spreekt zijn voorkeuren uit?
Wat is de top-5 of top-10 van mooie Helmondse woorden en uitdrukkingen?

Wim Daniëls

207 reacties:

verekte stomme aagterover
as n’n hellemonder ’t echt mént gittie dubbel proate:Dé doe’k Ok nie, ok nie.
Of scheldvoorde aagter elkaar zegge: sakkerde nakende non de djuu.

Beantwoorden

niet alleen wordt herhaald wat echt gemeend is, maar ook lichtelijk gestotterd. Een vette W, Wah, wwah mèènde gai nauw!
’n kötteleke’ manier van praten is essentieel, kort, bozig en m.n. bij vrouwen met lage stem. Verder nog wat:
Wa’n getuug /soort mensen
skón vlimmen/ wimpers
den herenbult/over de brug/de rijke buurt
hendige tes/ gemakzuchtige vrouw
’t is dik in orde zee van Tiel/ zoek ’t maar uit
mmmh,mmmh, pater, ’n beeldje / zuuk ut mar
wèèrm poelekes / warme handjes

Beantwoorden

Mèr Hellemonds proate, skreeve, loisteren en kieke? Kom es kieke op onze neij saaijt http://www.hawuthellemonds.nl en laijk ons op feesboek. Komme d’r nog ne kwak Hellemonderds meijer. Wai heure jallie reaktsies wel…

Beantwoorden

Zoals je ziet heet ik al heel mn leven( geb. 1955)Durske ( officieel Duranda). Kom slechts heel af en toe iemand tegen die de betekenis weet, inderdaad vrnl.in Brabant,waar ik vaak ga dansen. De leukste was inderdaad in een dansgelegenheid, toen ik als reactie op mijn naam hoorde (in plat Brabants) ‘ heet jij Durske? O,wat leuk….

Beantwoorden

Mijn moeder heeft het vaak over ‘lange seeviot’ als ze praat over een lange steel van een plant. Geen idee of het zo geschreven wordt, maar wie heeft ooit van dat woord gehoord.

Beantwoorden

Tzal vast al eens ergens zijn opgemeld, maar voor mij toch altijd nog
een klankzuivere Hellemondse aanduiding: MEEIMPESSANT.
Zoveel betekenend als: gelijktijdig, met het een het ander (ook) doen.

Al wordt het wellicht elders in Brabant ook gehoord,
tis gewoon skon Hellemonds.
Hawdoes

Beantwoorden

kan iemand mij helpen, ik hoorde gisteren op omroep brabant een mevrouw een Helmonds verhaaltje vertellen over dat zij een “houtere jilleke in de tuin had, het zong wel niet zo skon as ne “melle” (merel) maar ze was er heel blij mee.
Kan iemand mij vertellen wat een houtere jilleke is?
Bedankt!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *