Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Gastblogger

Jouw opiniërend stuk (± 400 woorden) over een nieuw Helmonds onderwerp ook op de weblog? Mail je onderwerp in enkele zinnen naar [email protected] dan laten wij je weten of dat past.

43reacties

‘Volières in De Warande komen leeg te staan…’

Beste mede Helmonders,
Zoals velen al hebben kunnen zien, zijn de vogelkooien in De Warande niet meer zoals die waren (zie de bijgaande foto). Helaas heeft het dagelijks bestuur van de stichting Dierenparken Helmond eenzijdig de overeenkomst (die ze met mij en mijn partner hadden) opgezegd. Zie het ED-artikel uit 2021 daarover. Door die beslissing moeten wij en onze dieren er uiterlijk 30 november uit zijn.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
27reacties

Upgraden en nieuwe route Helmond Kermis

Terugkomende op mijn artikel ‘Andere route zomerkermis 2014’ gepost in juli 2013 op De weblog van Helmond. Helaas is na het schrijven van dat artikel de kwaliteit van Helmond kermis met reuzestappen afgekalfd. Uiteraard gooide ook de jaren van corona de klad in het jaarlijkse evenement.
Maar even terugkomend op feitelijkheden van de afgelopen jaren. Zo zagen we allemaal dat voor de coronaperiode de kermis door was getrokken richting Speelhuisplein en zelfs een keer tot aan de brug van het Havenplein. Dit jaar is de kermis (zomer 2023) zelfs geminimaliseerd tot enkel de Markt en het Ameideplein.Lees verder »

31reacties

Weer toegangscontrole in fietsenstallingen

Sinds maandag is er weer toegangscontrole in de bewaakte fietsenstallingen in het centrum. Het is altijd een grote wens van bewoners van Helmond en ondernemers in het centrum geweest om de controle te herstellen. 
Ondernemers zagen een toename van (elektrische) fietsen in het centrum die buiten de bewaakte fietsenstallingen werden neergezet. Reden daarvoor was dat er geen duidelijke controle was en de aanwezige bewakers niet altijd zichtbaar zijn. Daarom nemen e-bike gebruikers vaak hun fiets mee de stad in naar de winkels en restaurants die ze bezoeken, zodat ze zelf hun fiets in de gaten kunnen houden.Lees verder »

76reacties

Q&A over het nieuwe zwembad

Beste Helmonders, de gemeente heeft Optisport voor de komende 15 jaar aangewezen als beheerder en exploitant van het prachtige nieuwe Zwembad De Braak. Wij hebben er heel veel zin in. We stellen ons graag aan je voor en beantwoorden alvast 5 veel gestelde vragen.
We horen ook graag van jou. Want in ieder geval tot de opening van het zwembad in het najaar van 2023, gaan we hieronder jullie vragen beantwoorden. Lees verder »

21reacties

“Burgemeester, kom op 9 juli eens kijken!

Vroeger was er het straatvoetbal, daarna de verguisde hangplekken en nu de Helmondse Voetbalschool. Er worden trainingen gegeven onder hoede van Faiz Essakkati. Met resultaat! Er hebben onder zijn leiding inmiddels meer dan 200 jeugdvoetballers de overstap gemaakt naar een betaalde club. De Nederlander met Marokkaanse wortels wordt niet voor niets de Helmondse Pep Guardiola genoemd. De voetbalschool gaat richting de 500 pupillen en staat bij insiders bekend als de beste van Nederland.Lees verder »

10reacties

Helmond op een schlemielige 43ste plek?

Afgelopen week las ik in het Brabants Dagblad dat volgens de nieuwste Atlas voor gemeenten dat de Brabantse steden overwegend in de onderste helft van de lijst (50) m.b.t. de meest aantrekkelijke steden in Nederland vertoeven. Atlas Research vergelijkt de vijftig grootste gemeenten met elkaar op meer dan 50 punten.
Gemeente Helmond komt er zeer bekaaid vanaf. Helmond staat op de schlemielige 43ste plek. Vorig jaar behaalde Helmond nog de titel BNR-uitblinkgemeente op het thema woningmarkt. Zouden ze dat wel weten bij Atlas Research?Lees verder »

10reacties

Ons Marij Vertelt: Deelkasten Helmond

Neem wat je nodig hebt en deel wat je kan missen. Al een tijdje heeft Helmond 2 deelkasten, waar deze slogan voor geldt. Ik kijk vaak rond op Facebook op zuuk naar mooie lokale initiatieven en kwam deelkast Mierlo-Hout tegen en die ben ik gaan volgen om te kijken of ik hier een column over kon maken.
Wat is eigenlijk een deelkast zulde denken. Een deelkast is een kast waar houdbare levensmiddelen en hygièneproducten in staan. Het is een soort mini-voedselbankje waar da ge gin lid van hoeft te zijn.Lees verder »

23reacties

Lerarenbal

Mijn broer speelt in de band Wood 88. Een band met muziek van de 60’s tot nu. Deze band zou vrijdagmiddag/avond optreden. Tijdens het lerarenbal vorige week op een podium op de haven bij Café Franske.
Ik mocht eerder gaan van mijn werk zodat ik hierbij kon zijn. Daarna zouden we met zijn allen naar het kasteeltuinconcert gaan. En wat keek ik hier al weken naar uit!Lees verder »

74reacties

Massaal tegengeluid in Mierlo-Hout

Als het aan Savant, Compaen en het gemeentebestuur ligt, dan verrijst er binnenkort een gigantisch nieuw complex midden in de rustige Pastoorsbuurt in ’t Hout. Op de website van de architect lijkt het een prachtig plan, met veel groen, wat ook nog eens kan rekenen op steun van o.a. de ondernemersvereniging en de wijkraad.Lees verder »

11reacties

Naar een mobiel en bereikbaar Helmond

Helmond is de laatste decennia fors gegroeid, door veel nieuwbouw in de binnenstad, doorontwikkeling van wijken zoals Stiphout en de Warande en grote nieuwbouwwijken aan de randen van de stad zoals Brandevoort en Dierdonk. Helmond heeft daarbij het geluk dat we een spoorlijn hebben die dwars door de gemeente loopt, waardoor we met vier treinstations ook een optimale verbinding met de trein hebben. En door verschillende nieuwe ongelijkvloerse kruisingen is de spoorlijn niet langer een verkeersopstopper!Lees verder »

10reacties

Eenzaam in Helmond; je bent niet alleen!

Eenzaamheid, je hoort veel dat het er is, maar als het je niet raakt, zie je het ook niet. Je denkt: “Het zal wel meevallen.” Toen laatst in de gemeentelijke commissie Inwoners het onderwerp eenzaamheid werd besproken, viel ik van ongeloof van mijn stoel.
De GGD-cijfers laten een verontrustend beeld zien: meer dan 40% van de Helmonders voelt zich eenzaam. Ruim 10% is ernstig eenzaam. We hebben het in onze stad over zo’n 8.000 personen! Die zorgelijke cijfers gelden voor jeugdigen, volwassenen en senioren.Lees verder »

20reacties

Helmondse bloedbank: geheel leeggepompt

Toen ik 18 werd meldde ik me gelijk aan als bloeddonor. Mijn zus was al donor en heeft mij er warm voor gemaakt. Mijn zus, ik, en vele andere donors in Helmond hadden er graag een beetje tijd voor over om iets te doen wat een ander écht kan helpen. Sterker nog, het kan voor een ander het verschil maken tussen leven en dood. Plus, je krijgt gratis iets te drinken en een heerlijke koek! Wie kan daar nee tegen zeggen?Lees verder »

8reacties

Helmond, investeer in jezelf!

We zien de winkel leegstand landelijk, dus ook in Helmond, verder toenemen en lokale bestedingen afnemen. Het najaar komt eraan, de Corona is nog niet onder controle, al met al samen met internet, flinke bedreigingen voor de sociale gemeenschap van Helmond.
De grote (buitenlandse) internetbedrijven, die hier geen belasting betalen, graaien steeds meer weg, ze komen alleen halen en investeren niks terug in onze sociale gemeenschap. Iets wat onze lokale ondernemers, sportclubs en instellingen van oudsher wel doen.Lees verder »

25reacties

Stadionstress: hoe nu verder?

Het hoofdpijndossier Campus De Braak kreeg gisteren een nieuwe wending. Het zogenaamde mediatontraject tussen de gemeente en Helmond Sport heeft niet het gehoopte resultaat opgeleverd. Resteert de vraag: wat nu?
Op ons eigen platform, We Are Helmond, vliegen we er graag wat steviger in. Hier zal ik het genuanceerder en meer to the point houden. Het is sowieso eerst en vooral aan de club om meer duidelijkheid te verschaffen. Twee persberichten met een verschillende strekking – één van de gemeente, één van Helmond Sport – zorgen momenteel voor begrijpelijke verwarring. Want, hoe zit het nu precies? Heeft Helmond Sport er inderdaad zelf de stekker uitgetrokken, zoals het ED beweert, of ligt ook dát genuanceerder?Lees verder »

26reacties

Wordt Helmond vanavond de eerste?


Wordt Helmond de eerste gemeente die zich richting Den Haag hard maakt voor een verhoging van het minimumloon? Een stijging van 10 naar 14 euro. Als het aan mij ligt wel! Van een minimumloon van 10 euro kun je overleven, maar je kunt er niet van leven.
Hierin moet verandering komen. Juist nu! Het zijn immers de schoonmakers, vakkenvullers en thuiszorgmedewerkers in deze coronatijd die onze maatschappij draaiende houden en dus vitaal zijn. Voor slechts een brutoloon van 10 euro? Daarop luidt ons antwoord; NEE, zij verdienen beter! Lees verder »

11reacties

Waardering voor lokale print-media

Minister Arie Slob geeft, namens de regering, een heel belangrijk signaal af in Nederland. Met zijn extra steunfonds voor de lokale print media, geeft hij aan dat de wekelijke huis-aan-huis krant een zeer belangrijk onderdeel is van de, zeker nu, lokale communicatie naar de burger. Hij roept ook de gemeentes en provincies op om de lokale weekkranten extra te ondersteunen met betaalde advertenties, zeker nu er veel vaste advertenties van ondernemers, hopelijk tijdelijk, komen te vervallen.Lees verder »

63reacties

Ellende Elkerliek huisartsenpost door € 130


Bij Van Rooi Meat op het industrieterrein werken honderden Europese buitenlanders. Zij komen hier voor een beter bestaan. Hun uitzendbureaus zorgen voor huisvesting in de regio tot vlak over de grenzen. Al deze werknemers krijgen een BSN-nummer voor niet-ingezetenen. Verder worden ze ingeschreven bij een huisarts en Holland Zorg voor een ziektekostenverzekering. Dit is verplicht en de premie wordt keurig van het loon afgehouden. Perfect! Toch?……..Nee, niet helemaal.Lees verder »

15reacties

Faillissement van toezicht en handhaving

Toegegeven, met de gesubsidieerde zogenaamde “Melkert baan” in 1994 maakte toezicht en handhaving in Nederland een valse start. Het daarvoor inzetten van vaak niet echt gemotiveerde mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, draaide al snel uit te op een fiasco. In 2004 werd dit systeem afgeschaft en mochten gemeentes zelf bepalen in welk tempo zij toezicht en handhaving wilden realiseren. In Helmond mondde dat uit in het oprichten van de Stichting Stadswacht. Maar vanaf het begin kampte de stadswacht met het stigma uit het verleden. Burgemeester Blanksma moest noodgedwongen ingrijpen met een totale reorganisatie als gevolg.Lees verder »

5reacties

Zwart

foto Robert van den BroekIk ben geboren aan de Smalle Haven in Helmond, het centrum van het centrum. De kasteeltuin was verboden gebied voor deze kleuter wanneer ik buiten ging spelen. Mijn speeltuin was De Olifant, V&D en de bielzen fietsenstalling naast de zusters van het Wit-gele kruis. De speeltuin breidde zich langzaam uit via De Gruyter naar de Hema, langs Mommers, voorbij Hotel St. Lambert, de Kerkstraat in. Lees verder »

6reacties

Energiesafari: richting belangrijke keuzes

wethouder Antoinette MaasNederland, en dus ook Helmond, stapt de komende decennia over op duurzame energie. Dat betekent nogal wat! Energiebronnen die nu nog heel gangbaar zijn, zoals gas, kolen en olie, worden stapsgewijs vervangen door duurzame bronnen zoals zon, wind, biomassa en aardwarmte. Om die zogenaamde energietransitie in goede banen te leiden moeten we de komende periode belangrijke keuzes maken. De provincie verwacht van ons dat we eind dit jaar aangeven hoe we die omslag in de regio zuidoost Brabant gaan maken.Lees verder »