27reacties

Upgraden en nieuwe route Helmond Kermis

Terugkomende op mijn artikel ‘Andere route zomerkermis 2014’ gepost in juli 2013 op De weblog van Helmond. Helaas is na het schrijven van dat artikel de kwaliteit van Helmond kermis met reuzestappen afgekalfd. Uiteraard gooide ook de jaren van corona de klad in het jaarlijkse evenement.
Maar even terugkomend op feitelijkheden van de afgelopen jaren. Zo zagen we allemaal dat voor de coronaperiode de kermis door was getrokken richting Speelhuisplein en zelfs een keer tot aan de brug van het Havenplein. Dit jaar is de kermis (zomer 2023) zelfs geminimaliseerd tot enkel de Markt en het Ameideplein.

Constatering:
Wat we dit jaar 2023 constateerden is dat de kermis zo enorm is gekrompen dat het evenement al jaren niet meer hét grote spektakel van Brabant is (in het verleden Helmond kermisstad). Met de zomerkermis 2023 heeft Gemeente Helmond voor mij de ultieme hoofdprijs in de wacht gesleept; ‘De zondebok kermis award van Brabant’! Deze prijs is virtueel in de wacht gesleept na een groot aantal klachten (en persoonlijke constateringen) n.a.v. het verval van genoemd volksevenement. Dit gegeven is geen sneer richting Gemeente Helmond maar wel een wake up call hoe het vele malen beter moet en kan.

Terrassen problematiek:
Het probleem deed zich afgelopen voorjaarskermis voor, waardoor kermisattracties op de Markt vóór de terrassen van de horeca werden geplaatst, wat uiteindelijk een blunder van indelen betrof, notabene door de zogenaamde kenners. Dit probleem was overigens met de zomerkermis getackeld en dus hersteld. Of de betreffende ambtenaar dan wel of geen kennis van zaken heeft laat ik bij deze in het midden. Om een grote aantrekkelijke kermis neer te kunnen zetten moet men als kermisorganisator een kermishart hebben en er ook een compleet plaatje van maken. Het evenement moet als een puzzel in elkaar passen. Het uiterste uit de kan halen met alles erop en eraan, dan pas komt Helmond kermisstad terug op de kaart.

Nieuwe opstelling:
De parkeerchaos op het Ameideplein komt in de nabije toekomst te vervallen, dit plein wordt volgens recente plannen ingericht als park (Algemeen Dagblad 06-04-23). De nieuwe opstelling loopt als volgt; Markt, Noord Koninginnewal, Havenplein, gedeelte Kanaaldijk tot aan de brug bij Boscotondo, de Zuid-Willemsvaart over, richting Kasteelpark. Betreffende wegafsluitingen Kanaaldijk mag dit geen belemmering zijn om de nieuwe route uit te voeren. De afslag Heeklaan richting Kasteelherenlaan en Boerhavenlaan is een uitstekende omleidingsroute gedurende de kermisperiode.

Onderbouwing nieuwe route:
De Markt moet betrokken blijven in het geheel. De gemeente is met de zomerkermis de horeca tegemoet gekomen door vanaf Cotton club richting Ameideplein geen attracties te plaatsen voor de terrassen. Op de kop van de Markt ter hoogte van de ingang van de Elzaspassage worden de grote attracties gesitueerd (publiekstrekkers). Mede door een ruimere doorloop is er tevens een betere doorstroom van bezoekers en kunnen bij calamiteiten hulpdiensten sneller ter plekke zijn. Het Ameideplein komt in deze te vervallen i.v.m. herinrichting in de nabije toekomst.
Vervolgens Noord Koninginnewal volledig benutten met op het Speelhuisplein publiekstrekkers (grote attracties plaatsen). De Elzasparkeergarage sluiten tijdens de kermis. Als vervanging van deze garage zou een in te richten transferium bij de EHAD-hallen aan het station (nu nog geen bebouwing) gratis vervoer kunnen aanbieden richting kermis. Zo gaan we verder richting Havenplein, hier is ruimte voor een publiekstrekker en aanvullende attracties.
Vervolgen we de route naar Havenbrug richting Kanaaldijk, hier kunnen smalle hoge en kleinere attracties worden geplaatst. We vervolgen de route richting de brug bij Boscotondo en steken over richting Kasteelpark. Hier kunnen op de pleintjes en rondom het kasteel een aantal grotere publiekstrekkers worden geplaatst. In de kasteeltuin kunnen externe horecagelegenheden hun zaken opzetten om de bezoekers van de nodige consumpties te voorzien, met als aanvulling livemuziek op podia. Mogelijk kan Geert Blenckers een rol gaan spelen in ideeën e.d.

Kermispleinen:
Heel veel steden werken met verschillende kermispleinen: Weert, Uden, Tilburg etc. In Helmond zal deze nieuwe opstelling hoge ogen gaan gooien, ook de horeca op het Havenplein krijgt een enorme boost. Tevens is de kasteeltuin een unieke en sfeervolle locatie om dit evenement uitbreiding te geven en in te betrekken, zie de plattegrond links.

Kortom en hierbij opper ik het voorstel richting Gemeente Helmond, om een grote mega voorjaarskermis te houden. Helmond heeft zowat de 1e kermis van het kermisseizoen dus dit gegeven zal gegarandeerd extra bezoekers gaan trekken, mede omdat er in deze kermisperiode 15 tot en met 24 maart 2024 geen vakanties vallen. Daarnaast nog een aanvullende tip; haal meer *exclusieve attracties naar Helmond, dat komt de kwaliteit van Helmond kermis ten goede. De zomerkermis kan in het nieuwe scenario geschrapt worden.
*Publiekstrekkers exclusieve zaken:

Tot slot:
Een ding is een feit, het verval van Helmond kermis moet een halt worden toegeroepen en positief worden opgepakt door mensen (eventueel extern) met een kermishart, en te groeien tot een evenement dat Helmond waardig is.
Een grandioos Helmonds evenement, waar Helmondse burgers en Gemeente Helmond trots op kunnen en mogen zijn!

Adrie Bijsterveld