26reacties

‘Andere route Zomerkermis 2014’

Even terug naar de jaren ’70, ’80, ’90 en later, toen het rondje kermis in de Helmondse volksmond een feestelijk rondje was. De kermis was destijds ook gesitueerd op de Markt, Ameideplein, Noord Koninginnewal met een doorsteek (Ameidestraat) en enkele kraampjes weer richting de Markt. In die tijd waren de attracties vooral in de jaren ’70 uiteraard niet zo HI-TECH als dat ze nu zijn, maar voor die generatie bezoekers goed genoeg om de nodige leuke rondjes te draaien in een van de attracties. Maar door de jaren heen kwam er steeds minder ruimte om grote attracties te kunnen herbergen, zeker op de Noord Koninginnewal. In de jaren, ik dacht vanaf 2009 werd het Speelhuisplein bij de route betrokken en werd de Noord Koninginnewal route opgeheven.
Dus het rondje kermis was verleden tijd. Jammer voor sommigen, maar velen verlangen terug naar de route richting Speelhuisplein en ter aanvulling het nieuwe evenementenplein en Havenweg, omdat deze omgeving zeer veel mogelijkheden te bieden heeft..
Nu de zomerkermis 2 of 3 jaar op het Speelhuisplein heeft gestaan hebben de heren van de Gemeente Helmond besloten de route naar het Speelhuisplein en het plein zelf (wat nu bebouwd is met o.a. de bibliotheek) te verlaten, terwijl er nog voldoende mogelijkheden zijn ondanks dat de bibliotheek is gebouwd, dit is alles behalve slim geweest. Jongeren lopen eenmaal de route Noord Koninginnewal om te verkennen en daarna lopen ze deze route niet meer (geconstateerd na observatie en navraag bij passerende jongeren) omdat op deze locatie bijna nooit spetterende attracties te vinden zijn wegens gebrek aan ruimte. Jongeren, maar ook volwassenen, lopen een rondje Ameidelplein en weer terug naar de Markt. De beperkte ruimte die we op de Noord Koninginnewal hebben is niet aan de orde richting het Havenplein, sterker nog er is zelfs veel meer ruimte en ook nog te creëren. Er liggen nu volop kansen om de ruimte Obragas terreinen optimaal te benutten, de tijd voor bebouwen is nu en voorlopig niet aanwezig, dus heren van herontwikkeling Obragas leef je uit
Op bijgevoegde tekening is te zien dat het Obragas terrein niet volledig bebouwd moet worden, maar dat er recht tegenover het Havenplein een evenementenplein moet komen waar ook een deel van de kermis en andere evenementen kunnen worden gehouden. Het is essentieel om de kermisroute via het Havenplein te laten lopen. Tevens moet in mijn optiek de voorjaarskermis worden opgeheven zodat we in juli 2014 een flitsende en GROTE kermis hebben, waarmee weer kermisprijzen vallen te behalen, net als in het verleden.
Hopelijk gaan de Gemeente Helmond met uitbaters van het Havenplein eens flink in conclaaf met elkaar. Mogelijk kan de kermis geprivatiseerd worden zonder tussenkomst van de Gemeente Helmond die met de uitzonderlijk hoge pachtprijzen de ritprijzen omhoog stuwen. De ritprijzen moeten juist omlaag om ook in crisistijden de ritten betaalbaar te houden en dat gaat niet samen met gemeenten die enorme pachtgelden vragen om hun eigen gemeentelijke begrotingen sluitende te krijgen.

Adrie Bijsterveld