Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

26reacties

Even terug naar de jaren ’70, ’80, ’90 en later, toen het rondje kermis in de Helmondse volksmond een feestelijk rondje was. De kermis was destijds ook gesitueerd op de Markt, Ameideplein, Noord Koninginnewal met een doorsteek (Ameidestraat) en enkele kraampjes weer richting de Markt. In die tijd waren de attracties vooral in de jaren ’70 uiteraard niet zo HI-TECH als dat ze nu zijn, maar voor die generatie bezoekers goed genoeg om de nodige leuke rondjes te draaien in een van de attracties. Maar door de jaren heen kwam er steeds minder ruimte om grote attracties te kunnen herbergen, zeker op de Noord Koninginnewal. In de jaren, ik dacht vanaf 2009 werd het Speelhuisplein bij de route betrokken en werd de Noord Koninginnewal route opgeheven.
Dus het rondje kermis was verleden tijd. Jammer voor sommigen, maar velen verlangen terug naar de route richting Speelhuisplein en ter aanvulling het nieuwe evenementenplein en Havenweg, omdat deze omgeving zeer veel mogelijkheden te bieden heeft..
Nu de zomerkermis 2 of 3 jaar op het Speelhuisplein heeft gestaan hebben de heren van de Gemeente Helmond besloten de route naar het Speelhuisplein en het plein zelf (wat nu bebouwd is met o.a. de bibliotheek) te verlaten, terwijl er nog voldoende mogelijkheden zijn ondanks dat de bibliotheek is gebouwd, dit is alles behalve slim geweest. Jongeren lopen eenmaal de route Noord Koninginnewal om te verkennen en daarna lopen ze deze route niet meer (geconstateerd na observatie en navraag bij passerende jongeren) omdat op deze locatie bijna nooit spetterende attracties te vinden zijn wegens gebrek aan ruimte. Jongeren, maar ook volwassenen, lopen een rondje Ameidelplein en weer terug naar de Markt. De beperkte ruimte die we op de Noord Koninginnewal hebben is niet aan de orde richting het Havenplein, sterker nog er is zelfs veel meer ruimte en ook nog te creëren. Er liggen nu volop kansen om de ruimte Obragas terreinen optimaal te benutten, de tijd voor bebouwen is nu en voorlopig niet aanwezig, dus heren van herontwikkeling Obragas leef je uit
Op bijgevoegde tekening is te zien dat het Obragas terrein niet volledig bebouwd moet worden, maar dat er recht tegenover het Havenplein een evenementenplein moet komen waar ook een deel van de kermis en andere evenementen kunnen worden gehouden. Het is essentieel om de kermisroute via het Havenplein te laten lopen. Tevens moet in mijn optiek de voorjaarskermis worden opgeheven zodat we in juli 2014 een flitsende en GROTE kermis hebben, waarmee weer kermisprijzen vallen te behalen, net als in het verleden.
Hopelijk gaan de Gemeente Helmond met uitbaters van het Havenplein eens flink in conclaaf met elkaar. Mogelijk kan de kermis geprivatiseerd worden zonder tussenkomst van de Gemeente Helmond die met de uitzonderlijk hoge pachtprijzen de ritprijzen omhoog stuwen. De ritprijzen moeten juist omlaag om ook in crisistijden de ritten betaalbaar te houden en dat gaat niet samen met gemeenten die enorme pachtgelden vragen om hun eigen gemeentelijke begrotingen sluitende te krijgen.

Adrie Bijsterveld

26 reacties:

Goed plan. Zo voor de hand liggend eigenlijk, dat niemand daar ooit eerder mee gekomen is. Ik zeg: doen!

Beantwoorden

Slecht plan, ik zit niet te wachten op een kermis voor mijn deur (Havenplein).
Dus als dit soort onzinplannen daadwerkelijk via de Gemeente zouden gaan lopen, dan zet ik fijn mijn advocaten erop om het hele plan juridisch te blokeren. 🙂

Verhuis die hele kermis maar naar Berkendonk ofzo, bedenk maar wat vernieuwends ipv krampachtig vasthouden aan dingen uit het verleden.

Beantwoorden

Goed plan! en specht zeur niet zo dan moet je niet in de stad gaan wonen

Beantwoorden

Iedereen die dit een goed plan vind, die mag van mij zelf is 2x per jaar een week lang een grote kermis voor de deur hebben met herrie en harde muziek van smorgens vroeg tot s’avonds laat.
Of nog beter, zet die kermis maar lekker in de achtertuin van Adrie Bijsterveld ofzo. Met zijn proefballonnetje.

En in het centrum van een stad wonen betekent niet automatisch dat je alles maar hoeft te pikken qua domme plannetjes die weer extra geluidsoverlast veroorzaken.
Bovendien ligt tegenover het Havenplein een groot bejaardencentrum met naar wat ik gehoord heb ook een medische afdeling met diverse patienten. De kans dat de gemeente hier sowieso aan mee zal werken is dus al bijzonder klein. En zo niet, dan ben ik niet de enige die daar juridische stappen tegen zal ondernemen. 🙂

Beantwoorden

@ Specht,

Het is geen proefbalonnetje ik zie dit volgend jaar of zeker binnen enkele jaren bewaarheid worden. En als je goed leest is tevens mijn voorstel, om de voorjaarskermis te laten vervallen. Maar om nu meteen met advocaten te gaan dreigen ben ik het volledig oneens. Op de Ameideflat verblijven ook mensen die ziek zijn. Daarbij heeft de kermis al 3 x op het speelhuisplein gestaan, ik heb er kennissen wonen die het wel gezellig vinden. De kermis staat ver genoeg van Keizerinnendaal dus dat is geen argument om het niet te realiseren Tot slot denk ik dat een Advocaat weinig kans heeft om dat te winnen.

Beantwoorden

@Specht er zitten veel meer patiënten in de ameideflat als op de Keizerinnendaal. Dus die ballon gaat niet op.
En heb je op vrijdag/zaterdag geen last op die locatie?
Ook apart dat je een appartement hebt midden in het uitgaansgebied en dat is geen probleem? en wil bezwaar maken tegen geluid. Sta je niet sterk in den bosch…..maar je team aan advocaten kan aan de slag.
Bestemmingsplan moet nog gewijzigd worden zie ik. Gamehal/ kermis zal zelfde bestemming krijgen. Staat nu nog als bewoning. Dus ga de Loop maar goed lezen in de zomer. Dan worden de meeste bestemmingsplannen gepubliceerd

Beantwoorden

@Specht op maandag 22 juli 2013 om 18:22:

Zoals ik al zei vind ik het een goed plan. En als dit plan doorgaat komt de zomerkermis precies voor mijn deur, want ik woon net als jij aan de nieuwe route. Precies zoals je wilde. Ik neem aan dat je nu geen bezwaar meer hebt. 🙂

Beantwoorden

In 2010 werd door dezelfde weblog al twijfels geuit bij het ontbreken van een groot plein in de kermis:

https://www.deweblogvanhelmond.nl/kermis/de-voorjaarskermis-barst-weer-los/

Beantwoorden

goed plan om de voorjaars kermis weg te laten en dan 1 grote kermis in de zomer en vind het een mooie opstelling
maar zullen de eettentjes,cafe”s op de markt en z.koninginnenwal tegen vallen?

*specht* je moet niet zo zeuren en andere activiteiten dan wat er wordt georganiseerd,,heb je daar geen last van?
je moet blij zijn dat er wat georganiseerd,,,ga anders op een onbewoond eiland wonen

Beantwoorden

Als de prizes blijven zoals ze nu waren lost het probleem zich vanzelf op.

Beantwoorden

@Lent van Muijen,

Ik citeer, de kermis is een melkkoe van de gemeente, puur om de financiele jaarbegroting sluitende te krijgen, dus veel te hoge ritprijzen. Zoals ik al zei, privatiseren en gegarandeerd dat de ritprijzen naar beneden bijgesteld kunnen worden. Gebeurt dit nietven wordt het huidige beleid gehandhaafd, zie ik de toekomst van de helmondse kermis somber in, zeker in crisis tijden. Maar zover gaat het niet komen daarvan ben ik overtuigd.

Beantwoorden

@Adrie op dinsdag 23 juli 2013 om 21:32:

Dacht altijd dat er juist een onderzoek vanuit de gemeente naar een andere opzet van de kermis komt, omdat die er geld bij moet leggen.

Over hoge ritprijzen gesproken, je moet eens kijken wat de ritprijzen in bv Tilburg zijn.

Beantwoorden

@Leny van Muijen op dinsdag 23 juli 2013 om 17:58:

Een bijzonder belangwekkende discussie ,echter ik denk dat er andere zaken wellicht van een iets groter belang zijn binnen deze Gemeente. Wel is deze discussie exemplarisch .Alles heeft te maken met het verstrekken van vergunningen en financiële afwegingen die ten goede moeten komen aan derden belanghebbenden.

Beantwoorden

@Ad,

Denk jij nu echt dat de gemeente er geld bijlegt, zoals ik al schrijf zijn de pachtgelden buitensporig hoog en er wordt flink aan verdiend. De kermis moet kortweg gewoon geprivatiseerd worden.

Beantwoorden

Mogelijk kan de Weblog beheerder nogwat aanvullende en belanghebbende informatie bij de Gemeente lospeuteren. Wat ik wel van een niet nader te benoemen persoon, die op de hoogte is wat er binnen raadsvergaderingen speelt is medegedeelt, dat er een zeer grote kans aanwezig is dat de opzet van de kermis in ieder geval al richting havengebied wordt verplaatst.

Beantwoorden

@ adrie.
Men wil hem verplaatsen dat heb ik ook gehoord. Op watermolenwal/obrgagasterrein is meer ruimte om de grote publiekstrekkers te zetten. Ruimte op koniginnenwal en markt is al beperkt.
Ik weet niet waar jij je info vandaan haalt hij klopt iig niet.
De meters worden per bieding aangeboden. De markt(kermislui) bepalen de prijs.
Daar zal vast iets in gestuurd worden ander staan er misschien 30 draaimolens. maar als melkkoe is de kermis ongeschikt…een jaarbegroting sluitend krijgen. Je hebt het over een half miljard he. Daar doen die paar duizend euro per tent echt niks aan af.
En jouw bron over het verplaatsen/privatiseren is niet lastig te achterhalen staat gewoon in de notulen van de raadsvergadering dat daar nog over beslist gaat worden.

Beantwoorden

@Ruud,

Voor kermisexploitanten geldt een start bied prijs en deze is vele malen hoger als de m2 prijs van een marktkraam. Tevens kun je ook met een ton een begroting sluitende krijgen, je hoeft niet uit te gaan van een half miljard om een begroting rond te krijgen.

Beantwoorden

Exploitanten bieden zelf voor hun plaats. Geen startbod, er zijn er die er voor € 100,- een plaats hebben. Naast de pacht komen er vaste kosten bij die voor de verpachting bij de exploitant bekent zijn. Hoge ritprijzen? Al 10 jaar staan de prijzen vast. Kinderzaken 1 euro en vermaakzaken 2 euro met een paar uitzonderingen van het grotere spul.

Beantwoorden

@Eef,

Mijn info betrekking hebbende op pachtplaatsen komt uit jaren verkregen input van een exploitant botsauto’s.
Mijn excuses als ik niet de juiste informatie in deze discussie heb verstrekt.

Beantwoorden

Adrie, geen probleem, helaas wordt er teveel gespeculeerd over de gang van zaken over de kermissen. Zeker het advies om het uit te besteden is niet goed. Veel gemeentes komen er op terug nadat organisatiebureau’s de kermis naar de bliksem helpen. En uiteindelijk is de, in ons geval, de Helmonder de dupe. De gemeente moet het zelf blijven doen, maar wel met de hulp van de ondernemers en de horeca. Samen kan er weer een gezellige en betaalbare kermis gebouwd worden.

Beantwoorden

Om even terug te komen richting kern van dit blog. Tussen Keijzerinnendaal en het havenplein ligt een zee van ruimte om een mooi plein aan te leggen. Daarbij komt nog, om even terug te komen op de overlast voor Kd, dat er zeer waarschijnlijk (op termijn) bebouwing gaat plaatsvinden t.p.v Kd en de eventuele overlast ( die ik minimaal acht) als geluidsbuffer gaat dienen.
De gemeente moet nu kansen gaan grijpen en die komen in deze omvang maar zelden voor. Wat ik nog mee wil geven, denk in het heden maar ook aan de toekomst.

Beantwoorden

Een zeer interessante discussie om te lezen aangezien ik zelf al jarenlang een pretpark/kermis fanaat ben. De kermis in Helmond is zeker niet meer wat hij geweest is na het wegvallen van het Speelhuisplein. Teveel dezelfde attracties (normaal kan je meteen na de kermis 4/5 van de kermis een jaar later opnoemen) en de opstelling was niet altijd even goed. Ik moet zeggen dat de laatste jaren de opstelling van de kermis wel steeds beter is geworden, voor op het Ameideplein staat alles erg goed.

Waar het misgaat in mijn eigen is dat het een plein is met twee uitlopers. Alle toppers staan op het Ameideplein (uitzonderingen daargelaten) en de twee uitlopers bieden niet gek veel ruimte. De Markt doet het altijd wel goed door zijn ligging, maar de Noord-Koninginne wal is gewoon minder.

Ik vind het plan wat hier wordt voorgesteld een ZEER goed plan. Het bied ruimte om 3 kermispleinen te maken welke door leuke routes kunnen worden verbonden. Het bied niet TEVEEL ruimte maar exact genoeg.

Waar dan echter wel naar gekeken moet worden is ook het aanbod van de kermis. In Nederland is het aanbod veelal niet meer spectaculair genoeg om mensen echt te boeien, dus je zal Duitse attracties moeten halen. Uden deed dat dit jaar zeer goed door richting de Duitsers aanbiedingen te doen voor plaatsen, de gemeente was dus zeer pro-actief in het creeëren van een kwa aanbod goede kermis. De gemeente Helmond zou dit ook moeten doen. Zorg niet alles voor ruimte, maar ook topattracties. Dan krijg je pas een goede kermis.

Beantwoorden

Hopelijk lezen de gemeentelijke ambtenaren dit bloq ook ( en wordt er een tegenreactie geplaatst) en wordt er lering uit worden getrokken.

Beantwoorden

Geachte websitebeheerder,

Kunt u het artikel over de nieuwe route van de kermis 2014, dat gisteren is geplaatst in het e.d even toevoegen aan dit bloq? Is het mogelijk om dit bloq te actualiseren en op de startpagina terug te plaatsen.

Beantwoorden

@ADRIE op donderdag 10 oktober 2013 om 10:33:

Zojuist is dit blog weer toegevoegd aan de lijst Actuele logs in de kolom aan de rechterkant. Dat hoef je eigenlijk niet te vragen, dat doen we standaard nadat er een zinvolle reactie is geplaatst.
Het door jou gevraagde artikel: http://www.ed.nl/regio/helmond/zomerkermis-helmond-groter-maar-dag-korter-1.4044653
Aan jou (en eventueel andere Helmonders) om hieronder te schrijven wat je Helmond wilt laten weten over de kermis.

Beantwoorden

Ze zijn al op de goede weg kwa ruimte, eindelijk weer een grotere kermis. Nu moeten ze nog de moeite nemen hele goede attracties te laten komen (aka, niet de standaard meuk), anders komt je nog nergens. Tevens moeten ze nu alvast kijken hoe het er over een paar jaar aan toe gaat als het nieuwe centrumplan komt. Verder, hoog inzetten zou ik zeggen!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *