Buiten is het 3 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 79.837 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Niet iedereen houdt van ons. Mooi!

Ik bing oe an een beumke vast © Frogson & Dani

Nieuw Helmonds nieuws

1reactie

De politie en belastingdienst houden op dit moment een grote verkeerscontrole vanaf de Steenovenweg. Deze controle begon vanmiddag om 15.15 uur en duurt tot 21 uur. 
Met 2 camerawagens controleert de belastingdienst passerende voertuigen die vanuit de richting Eindhoven en Deurne door Helmond komen. Motoragenten nemen gemelde voertuigen mee naar het controlepunt. Wat er zoal is aangehouden en in beslag is genomen kon nog niet worden verteld.
Pim Verkoelen en Harrie Fotografie maakten de onderstaande 3 + 6 foto’s.

In een reactie hieronder staat een update.

De politie heeft in vannacht rond 00.40 uur 2 inbrekers aangehouden bij een tankstation aan de Mierloseweg. Ze hadden de muntenautomaat van de auto wasserette opengebroken. De inbrekers zijn 2 jongemannen uit Eindhoven (16 en 18 jaar).
Politieagenten waren binnen een paar minuten ter plaatse nadat ze de melding hadden gekregen dat er ingebroken werd bij het tankstation. Hierdoor konden de verdachten nog op het terrein worden aangehouden. Ze hadden zich verstopt achter een zandberg. Ze zijn ingesloten voor verder onderzoek. Bij de muntenautomaat vonden de collega’s een breekijzer, deze is in beslag genomen.

3reacties

Na controles van het Peelland Interventie Team (PIT) heeft burgemeester Elly Blanksma met ingang van afgelopen vrijdag 12 januari de Drank- en Horecavergunning en exploitatievergunning ingetrokken van Café Zalencentrum De Herberg in de Molenstraat. Bij de controles zijn verschillende overtredingen geconstateerd. Het intrekken van de vergunningen betekent dat de horecaonderneming na 12 januari 2018 gesloten moet zijn.
Zonder geldende horecavergunningen mag een horecaonderneming niet open zijn. De onderneming mag pas weer open als er een nieuwe Drank- en Horecavergunning en exploitatievergunning verleend is. De aanvrager kan de huidige maar ook een nieuwe ondernemer zijn.
De vergunningen zijn ingetrokken omdat tot 2 keer toe geconstateerd is dat er geen leidinggevende in de zaak aanwezig was. Conform het Handhavingsprotocol Horeca ontving de eigenaar van De Herberg hiervoor een waarschuwing. De eigenaar kreeg de mogelijkheid om meerdere leidinggevenden op de vergunning bij te schrijven, maar maakte daar geen gebruik van. Na de tweede constatering zijn de vergunningen ingetrokken. Tegen de intrekking is bezwaar aangetekend. Verder werd bij de controles van het PIT een dronken barman aangetroffen en was er sprake van illegaal gokken.

7reacties

Kort voor zes uur vanochtend is een auto uitgebrand aan de 3e Haagstraat in ’t Haagje. De brandweer heeft de brand geblust maar de auto moet als verloren worden beschouwd.
De geparkeerd personenauto is door onbekende redenen gaan branden. Omdat er mogelijk sprake van brandstichting is, vraagt de politie via Burgernet aan eventuele getuigen om zich te melden. 
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

2reacties

Een zolder van een woning aan het Scheerderhof in de Rijpelberg werd vanmiddag door brand getroffen. De brandweer rukte daarvoor om 16.29 uur uit. Deze brand was korte tijd uitslaand en is inmiddels onder controle.
1 Persoon wordt nu naar ziekenhuis vervoerd voor controle op rookinhalatie, 2 kinderen hebben het pand veilig kunnen verlaten. Dat meldt de brandweer zojuist. De brandweer is nu aan het nablussen. Er werden 2 blusvoertuigen en een hoogwerker ingezet. 

In de reactie hieronder staan updates.

Vannacht is er brand geweest in een keuken van een woning aan de Julianalaan. De om 04.27 uur uitgerukte brandweer was er snel bij en had het vuur snel onder controle. De 2 bewoners, een ouder stel, had de brand zelf ontdekt en kon op tijd naar buiten.
De brand is door onbekende oorzaak vermoedelijk bij de vaatwasser ontstaan. De bewoners zijn in een ambulance onderzocht omdat ze wel rook hadden ingeademd, maar ze hoefden niet mee naar het ziekenhuis. Het is niet bekend hoe ernstig de schade aan de woning is. Er wordt gekeken of de bewoners de woning weer in kunnen of tijdelijk ergens anders heen moeten.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 4 foto’s.

4reacties

Op de Rivierensingel in Brouwhuis heeft een personenauto met 3 jonge inzittenden een geparkeerde auto geramd. Geen van de inzittenden raakten daarbij gewond. De geparkeerde auto is door de aanrijding enkele meters verplaatst.
De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval dat kort na 8 uur vanavond plaatsvond. Een bergingsbedrijf heeft de wagen weg getakeld.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 5 foto’s.

6reacties

Rond 4 uur vannacht is er brand geweest aan de Zangershof in de Binnenstad. Hier gingen 2 geparkeerde auto’s in vlammen op.
Korte tijd later om 04.08 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een camperbrand aan de Monseigneur Swinkelsstraat in dezelfde wijk. Ook dit voertuig werd door brand verwoest. Ook straatmeubilair, een scooter en een drietal woningen liepen daarbij schade op. Bij de woningen waren onder meer ruiten gesprongen en het lakwerk beschadigd.
De oorzaak van deze autobranden is niet bekend. De politie doet daar onderzoek naar en vraagt getuigen te bellen naar 0900 – 8844.
2 Bushokjes bij De Braak en op de Rivierensingel (ter hoogte van de Hertelaan) in Brouwhuis hebben de nieuwjaarsnacht eveneens niet overleefd.
Harrie Fotografie maakte de eerste 16 foto’s, Carla Kentgens maakte de laatste.

2reacties

Om 03.12 uur vannacht rukte de brandweer uit voor een autobrand aan de Wilde Wingerd in Stiphout. Een personenauto werd door het vuur zo ernstig beschadigd dat die als verloren moet worden beschouwd. De oorzaak van de brand is onbekend, brandstichting wordt echter niet uitgesloten. De politie doet onderzoek naar de oorzaak en deed vannacht via Burgernet meteen een oproep aan eventuele getuigen om hen te bellen op 0900-8844.
In de vorige nacht (die van zondag op maandag) werden 2 auto’s aan de Thomas van Kempenstraat in Helmond Noord mogelijk ook door brandstichting getroffen. Daarbij werd 1 van de voertuigen verwoest (zie foto 1, 2, 34 en foto 5 die Harrie Fotografie daarvan maakte).
Vannacht maakte hij in Stiphout de 5 onderstaande foto’s.

In een reactie hieronder staat een update.

1reactie

Een 48-jarige man uit Helmond is door de rechtbank Oost-Brabant vrijgesproken van een poging tot verkrachting in 1999. Er is onvoldoende bewijs dat de man de dader was.
Een vrouw werd in Helmond in september 1999 belaagd door een man toen zij de trap naar haar flat opliep. De man greep haar bij de keel, duwde haar op de trap en ging vervolgens op haar liggen. Hij kuste het slachtoffer in haar nek, betastte haar en probeerde haar spijkerbroek open te maken. Toen dit niet lukte, ging de man bovenop het slachtoffer op en neer en maakte hij zich uiteindelijk uit de voeten.
De politie trof tijdens het sporenonderzoek een spermaspoor aan op de trap. Dit leverde onlangs een match op met het DNA van de 48-jarige man. De man ontkent de poging tot verkrachting.
De rechtbank stelt voorop dat de aanwezigheid van een spermaspoor van de verdachte op de plaats delict niet automatisch betekent dat verdachte de dader is geweest van de tenlastegelegde poging tot verkrachting. DNA-profielen bewijzen niet meer dan dat het profiel van de verdachte overeenkomt met een DNA-profiel van een spoor dat afkomstig is van de plaats delict. Het DNA-bewijs kan door de rechtbank slechts worden gewaardeerd in het licht van andere bewijzen en bewijst alleen iets als er geen redelijke andere verklaring is dan het daderschap van de verdachte.
De rechtbank stelt allereerst vast dat het door het slachtoffer en getuigen opgegeven signalement van de dader niet overeenkomt met de uiterlijke kenmerken van de verdachte. Ook heeft hij enkele opvallende kenmerken waarover het slachtoffer (die de dader van zeer dichtbij heeft gezien) niet verklaart. Op basis van deze verklaringen kan de man dan ook niet als dader aan het delict worden gelinkt.
Er zijn behalve het spermaspoor ook geen andere bewijzen die een aanwijzing kunnen vormen dat de verdachte de dader is.
Voor wat betreft van het spermaspoor heeft verdachte verklaard dat hij regelmatig seksuele contacten had met mannen in de directe omgeving van het appartement van het slachtoffer en ook op de bewuste trap. Hoewel het niet voor de hand ligt om vóór de voordeur van de woning van iemand anders seks te hebben, kan dit ook niet worden uitgesloten. De rechtbank stelt daarbij vast dat het slachtoffer niet heeft gezien dat de dader tijdens het delict zijn geslachtsdeel uit zijn broek heeft gehaald. Daarnaast is niet onderzocht of er op andere plaatsen en voorwerpen (bijvoorbeeld op de kleding van de vrouw) identieke spermasporen zijn aangetroffen en ook is niet onderzocht hoe lang een druppel sperma op de trap blijft liggen voordat hij opdroogt of in het beton van de trap trekt. Het alternatieve scenario van de verdachte kan daarom niet zonder meer als onaannemelijk en ongeloofwaardig terzijde geschoven worden.
De conclusie is dat de verdachte niet past in het door het slachtoffer en de getuigen opgegeven signalement en dat het door de verdachte geschetste alternatieve scenario niet is uit te sluiten. Dit brengt met zich dat de rechtbank niet onomstotelijk kan vaststellen dat de verdachte de dader is geweest van de poging tot verkrachting. Hij wordt dan ook vrijgesproken.

De volledige uitspraak van de rechtbank.

3reacties

“Opgeruimd staat netjes,” mailde Harry Kuypers ons. Met bijgaande foto en verder: “Op dinsdag 19 december 2017 trof ik in een sloot langs de Veldbeemd ten zuiden van de Rochadeweg een 50(!)–tal plastic vuilniszakken aan die naar aanzien gevuld waren met wietafval. Tegen de kerst moet alles er toch weer netjes uitzien, nietwaar? Of heeft de dader bereids voor het nieuwe jaar goede voornemens gemaakt en is dit ten laatste zijn wanhoopsdaad? Rest nog te melden dat de plaats delict ligt in een natuurgebied en dat de dropping intussen bij de stadswacht is gemeld. Waarvan akte.”
De Helmondse Stadswacht kreeg al voor het weekeinde een melding over deze vuilstort binnen en heeft geconstateerd dat het inderdaad om wietafval gaat. De vondst is doorgegeven aan de gemeente, die opdracht moet geven de zaak op te ruimen. Naar zeggen van de Stadswacht gaat het hier om een grote vondst: “Dit is wel héél erg veel.” Hoewel er regelmatig drugsafval gevonden wordt, zijn de ‘normale vondsten’ aanzienlijk kleiner. Vooralsnog is er geen spoor dat naar de daders leidt.

10reacties

Berry Smits van Helmond Aktief stelde B&W schriftelijke vragen over onveilige vloerconstructies in Helmond. Hieronder zijn 5 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Na het instorten van een deel van de parkeergarage bij Eindhoven Airport heb ik namens Helmond Aktief direct daarna de vraag via email aan de griffie gesteld of er mogelijk ook binnen de gemeente Helmond bekend was of er gebouwen met deze bewuste vloerconstructie zijn gebouwd.
Mijn vraag was mede ingegeven door het gegeven dat vanuit zeer betrouwbare bron was vernomen dat een recent gebouwde basisschool ook was voorzien van dit materiaal c.q. vloerconstructie en daar al vele lekkages waren geconstateerd.
Als antwoord via de griffie kreeg ik, dat een onderzoek zeker aan de orde was en dat zo’n onderzoek natuurlijk enige tijd kostte. Begrijpelijk maar het “voorbeeld” was bekend en had reeds de nodige aandacht.
Weken – maanden verstreken alleen, ondanks mijn pogingen, werden geen berichten c.q. onderzoekresultaten meer vernomen. Zeer tot mijn ongenoegen mede omdat steeds meer duidelijk werd wat de oorzaak van de ineenstorting van een deel van de parkeergarage zou zijn geweest.
Ook bleek dat in diverse gemeenten de nodige gebouwen werden getest op bijv. draagvermogen van vergelijkbare constructies.
Vandaar dat wij als fractie Helmond Aktief u de navolgende vragen willen voorleggen;

  1. Wat is de stand van zaken met betrekking tot het onderzoek om te inventariseren of in onze gemeente mogelijk gebouwen zijn voorzien van deze vloerconstructie ?
  2. Zijn vanuit veiligheid overwegingen bij aangetroffen gebouwen preventieve maatregelen getroffen?
  3. Hoe gaat u om met particulieren / eigenaren waarbij zo’n vloerconstructie is gebruikt?
  4. Is er aanleiding om bij gemeentelijke gebouwen de nodige maatregelen te nemen?
  5. Is mogelijk een verhaal recht m.a.w. wie is aansprakelijk voor mogelijke gevolgschade?

In de reacties hieronder staat een update.

Rutger (met bril) en TeunDe 13-jarige Teun Senders en Rutger van Lieshout zijn vrijdag 1 december bij Omroep Helmond aan de slag gegaan als dj’s. Ze zijn daarmee de jongste programmamakers van die omroep. Elke vrijdag tussen 17.00 en 18.00 uur maken deze scholieren hun eigen radioprogramma bij Omroep Helmond, vooral gericht op hun leeftijdgenoten.
Teun en Rutger zitten allebei in havo-2, maar wel op een andere school. Teun volgt zijn lessen aan het Jan van Brabant College, vestiging Molenstraat en Rutger zit op het Commanderij College in Gemert. “Ik ken Rutger van Kidsradio,” vertelt Teun, “een programma op Radio Kontakt, de radiozender voor Aarle-Rixtel, Beek-en-Donk, Lieshout en Mariahout. Daar was ik ook een tijd actief voor de televisiezender Kontakt TV, waar ik veel nieuwsberichten heb bewerkt.”
Na een paar jaar bij Kontakt besloten ze de overstap te maken naar een andere omroep. Ze wilden op hun eigen manier een programma maken en kenden Omroep Helmond onder meer omdat ze daar vaak naar luisteren. Teun ging vorig jaar als lid van het online TV-team van de Jan van Brabantschool naar een rondleiding bij de Helmondse omroep. Ook omdat Helmond een grotere plaats is, was de keus snel gemaakt: “Wij stelden voor om een radioprogramma te maken dat leuk is voor kinderen, maar evengoed voor volwassenen. De programmaleider en de voorzitter van Omroep Helmond waren enthousiast over onze ideeën.” En dus zijn ze nu begonnen.
De jongens zijn heel blij dat ze op hun leeftijd al een kans hebben gekregen om een programma te maken bij Omroep Helmond. “Nergens anders op Omroep Helmond Radio vind je een programma dat gepresenteerd wordt door kinderen,” zegt Teun. “Ook proberen we jongeren aan te spreken met leuke weetjes, nieuwe muziek en natuurlijk de rubriek Het KidsNieuws. Daarnaast hebben wij ook rubrieken als Muziek Authentiek en De Helmondse Zin van de Dag, waarmee we heel Helmond hopen aan te spreken.”

8reacties

Een blonde vrouw wordt vermist vanaf de Jupiterlaan in Helmond Noord. Dat maakte Burgernet zojuist bekend.
Deze 25-jarige blanke vrouw heeft halflang blond haar en is 1,70 meter lang. Ze draagt een bruine bril, groene lange jas met bont en een grijze joggingbroek. Heb je tips, bel dan nu met de politie op 112.

In de reacties hieronder staat een update.