Buiten is het 17 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 82.733 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Nieuw Helmonds nieuws

15reacties

In een onderzoek naar witwassen stuitte de politie gistermiddag in Helmond op enorme geldbedragen, luxe auto’s, drugs en een vuurwapen. In totaal werden 3 mannen opgepakt.
Eerder deze maand gingen financieel experts van de politie op onderzoek uit na signalen dat een 59-jarige Helmonder zich bezig zou houden met het witwassen van crimineel geld. Het onderzoek leidde gistermiddag tot een doorzoeking van de woning van de verdachte. In de woning vonden agenten een contant geldbedrag tienduizenden euro’s en een vuurwapen. De bankbiljetten en het wapen werden net als 2 luxe auto’s in beslag genomen. Lees verder »

1reactie

Wat betreft de veiligheidsmaatregelen langs het spoor in Helmond is alles of nagenoeg alles in orde. Dat meldt B&W na een onderzoek van de provincie Noord-Brabant. 
De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn dat:

 • de gemeente Helmond de risico’s van het spoor tijdig en systematisch in de besluitvorming bij ruimtelijke ontwikkelingen in de spoorzone heeft betrokken. Hierbij is de veiligheidsregio als wettelijk adviseur geraadpleegd;
 • de gemeente Helmond mede op advies van, dan wel in samenspraak met, de veiligheidsregio een aantal maatregelen in de verantwoording van het groepsrisico heeft opgenomen die niet via een omgevingsvergunning ‘bouw’ geregeld kunnen worden. Dit omdat de betreffende maatregel buiten de expirerende werking van de omgevingsvergunning ‘bouw’ ligt, maar ook door de rechtstreeks werkende regels van het Bouwbesluit 2012;
 • de gemeente Helmond ten aanzien van risicocommunicatie een brede aanpak heeft die niet specifiek gericht is op de bewoners;
 • in de bouwfase specifieke aandacht wordt gegeven aan de maatregel in het kader van externe veiligheid wanneer deze in de voorschriften van de omgevingsvergunning ‘Bouw’ zijn opgenomen;
 • na de realisatie van het project -na oplevering bouw- er geen toezicht meer plaatsvindt op externe veiligheidsmaatregelen aan de bouwwerken.

Bij dit onderzoek werden van 11 Brabantse ‘spoorgemeenten’ elk 2 bestemmingsplannen beoordeeld. Voor Helmond waren dat van ’t Hout en het Stationskwartier. Doel is inzicht te krijgen of de externe veiligheid in spoorzones op een juiste wijze is verankerd in het bestemmingsplan en is doorvertaald in de uitvoering daarvan. Tevens wordt gekeken of de veiligheidsmaatregelen in de praktijk zijn gerealiseerd, worden onderhouden en of daarop in de praktijk goed toezicht en handhaving is.
Voor wie het naadje van de kous wil weten het inspectierapport (pdf) voor Helmond en het eindrapport (pdf) voor de hele provincie.

5reacties

Gisteravond laat was er een aanrijding tegen een geparkeerd staande auto op de Haaglaan in ’t Haagje. Hoeveel schade daarbij werd veroorzaakt is ons niet bekend.
De bestuurder was een 32-jarige Helmonder die onder invloed van alcohol bleek. Onder verzet werd hij door de politie in zijn woning in de wijk aangehouden en vervolgens ingesloten.

5reacties

De gemeente gaat alle 36 bestaande veiligheidscamera’s vervangen. Ze zijn namelijk verouderd, voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd en zijn al een geruim aantal jaren afgeschreven. Ook wordt er een mobiele camera aangeschaft. In totaal gaan die 37 nieuwe camera’s zo’n 3 ton kosten en worden de jaarlijkse onderhoudskosten 85 duizend euro.
Momenteel staan er 36 publieke camera’s in het uitgaansgebied, zoals deze bij de Veestraatbrug. Die worden live uitgekeken op het Helmonds politiebureau als het in het uitgaansgebied druk is en er een grote kans is op verstoring van de openbare orde en veiligheid (doorgaans op vrijdag- en zaterdagavond). De gemeente wil een nieuwe Helmondse locatie voor het uitkijken, de Automotive Campus heeft daarbij de voorkeur. In de uitkijkruimte is dan plek voor de gemeente én de Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH) voor ieder hun eigen cameratoezicht. leder onder hun eigen regie en verantwoordelijkheid, maar met gemeenschappelijke, technische voorzieningen en mogelijkheden. Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van toezicht door middel van sensoren, ziet B&W mogelijkheden dat de gezamenlijke toezichtruimte zich op een innovatieve manier gaan ontvouwen. De 140 duizend euro die de nieuwe gezamenlijke uitkijkruimte gaat kosten, worden door de 2 gedeeld. De kosten van het uitkijken door de gemeente bedragen 116 duizend euro per jaar.

4reacties

De politie is op zoek naar een koperdief, een andere is aangehouden. Het koper zou in Aarle-Rixtel zijn ontvreemd. De brandweer heeft vanochtend vroeg tevergeefs in het kanaal ter hoogte van de Venuslaan gezocht naar deze tweede persoon die daar in het kanaal was gesprongen. Er is een rugzak gevonden, of deze iets met de zaak te maken heeft is ons (nog?) niet bekend. De politie heeft de fietsen en aanhanger in beslag genomen voor onderzoek.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In een reactie hieronder staat een update.

2reacties

Vanaf het Middelerserf in Brandevoort wordt een meisje van 16 jaar vermist. Zij is te voet zo laat Burgernet zojuist weten.
Het meisje is getint, heeft zwart lang haar en is 1,50 meter lang. Ze draagt een donkere lange broek en een donker T-shirt met 3/4 mouw.
Als je haar ziet vraagt de politie hen nu te bellen op 112.

In de reacties hieronder staan updates.

11reacties

Henriëtte Verouden van Lokaal sterk stelde vanochtend 11 schriftelijke vragen aan B&W omdat er op zaterdag 25 augustus én een watersportdag én festival Foutdoor is op Berkendonk.
Hieronder haar raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Uit uitingen in diverse media hebben wij begrepen dat op 25 augustus a.s. twee evenementen gepland zijn op Berkendonk. Het betreft een watersportdag voor de jeugd van 10:00 u tot 14:00 u georganiseerd door JIBB i.s.m. de kano- windsurf- en zeilvereniging en een festival genaamd Foutdoor van 12:00 u tot 00:00 u. De organisatie van Foutdoor is inmiddels op 4 juli jl. begonnen met de verkoop van tickets en volgens de website zijn de pre-sale tickets al uitverkocht, de verkoop van rest van de tickets is in volle gang.
Wij vinden een combinatie van deze twee festiviteiten op dezelfde dag en dezelfde plek niet gewenst en hebben daarom de volgende vragen voor u:

 1. Bent u op de hoogte van deze beide evenementen?
 2. Moeten beide organisaties een vergunning aanvragen of kunnen zij volstaan met een melding?
 3. Zo ja, wanneer hebben zij dit gedaan?
 4. Heeft u voor (een van) deze evenementen een vergunning afgegeven?
 5. Bent u het met ons eens dat het niet wenselijk is om deze beide evenementen tegelijkertijd op de zelfde locatie te laten plaats vinden?
 6. Indien er maar bij een van beide een vergunning aangevraagd dient te worden, hoe zorgt de gemeente er dan voor dat ze wel op de hoogte is wat erop Berkendonk gepland staat?
 7. Wanneer heeft de organisatie van Foutdoor de benodigde vergunningen aangevraagd?
 8. Wanneer heeft de gemeente aangegeven of deze vergunningen wel of niet verleend gaat worden?
 9. Wat heeft u als gemeente ondernomen richting de organisatie van Foutdoor of de verenigingen, om aan te geven dat de datumkeuze misschien niet zo geschikt is? Heeft u een alternatieve datum aangeboden? Heeft u beide organisaties met elkaar in contact gebracht zodat zij onderling afspraken konden maken?
 10. Gaat u in deze situatie stappen ondernemen om beide activiteiten niet gelijktijdig te laten plaatsvinden?
 11. Wat gaat u ondernemen om in de toekomst dit soort situaties te voorkomen?
4reacties

Middels het vernielen ruiten zijn er vannacht in iets meer dan een uur 3 pogingen tot inbraak geweest in Helmond Oost. Bij de laatste wisten de daders binnen te komen. Dat meldde wijkagent Johan Meeuwsen vanochtend.

 • Om 04.15 uur werd er een ruit vernield om mogelijk in te breken op de Azalealaan. Daarbij werd vermoedelijk niets weggenomen.
 • Om 04.47 uur kwam er een melding van een poging tot inbraak bij een bedrijf aan de Geysendorfferstraat. De dader probeerde tevergeefs een ruit in te gooien.
 • Om 05.24 uur was er een inbraak op de Hortensialaan. Aan de achterzijde van het pand gooiden daders een steen door de ruit en zijn zo binnengekomen. De aangever kon nu nog niet zeggen of en wat er eventueel weggenomen was. 

Gisterochtend was er in die wijk om 06.17 uur een inbraak op de Van Meelstraat. Uit onderzoek van de politie bleek dat er bruikbare sporen waren achtergelaten die naar de identiteit van de dader kunnen leiden.

6reacties

archieffotoNatuurlijk was Helmond Centraal in 2017 opnieuw het drukste van de 4 stations in Helmond. Met 7.345 mensen die daar per werkdag in- en uitstapten was dat een plus van 4% in vergelijking met een jaar eerder. Het treinstation in Brandevoort behaalde met 10% echter de grootste stijging. Daar werden 1.353 op een doordeweekse dag verwerkt. 
In Brouwhuis waren 3% minder reizigers (1.657) en Helmond ’t Hout steeg met 7% naar 1.211. Vorig jaar was het totale aantal treinreizen in Nederland op een gemiddelde werkdag ongeveer 1,3 miljoen, een groei van 2%. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Spoorwegen (NS) die zich daarbij vooral baseerde op de OV‐chipkaartdata. Utrecht Centraal bleek opnieuw het grootste station van Nederland met per werkdag 186.313 mensen.

13reacties

De politie hield vanmiddag een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan op de Rivierensingel in Brouwhuis voor de handel in harddrugs. Een week eerder werd deze verdachte ook al aangehouden in Helmond voor het dealen van drugs. Politieagenten zagen hem vandaag opnieuw op straat en hielden hem in de gaten. Daarbij zagen ze dat hij weer harddrugs verkocht. De man is meteen aangehouden en van zijn klant is een verklaring afgenomen.
De verdachte bleek een handelshoeveelheid drugs bij zich te hebben. De drugs en het geld dat hij op zak had (zie de foto rechtsboven) zijn in beslag genomen voor verder onderzoek. Ook de scooter waarop hij reed is in beslag genomen. De verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Dirk Verhees is gisteren de nieuwe koning van het St. Catharinagilde geworden. Bij de spannende schietwedstrijd wist hij bij het 109e schot letterlijk het laatste stukje hout van de schutsboom te halen. Daarmee is hij de opvolger van de jonge Bouke Boender. Dirk Verhees is 59 jaar, sinds 2013 gildebroeder bij het Catharinagilde, woonachtig in Aarle-Rixtel en in het dagelijks leven leraar Economie. Ere-schutter werd Mark Roest die bij het 79e schot de vogel afschoot.
Voor het schieten maakte het gilde een korte rondgang door de wijk om buurtbewoners te attenderen op het feit dat het koningschieten zou gaan beginnen. Het gilde deed dat voor het eerst op aanraden van de nieuwe koning die toen nog niet wist dat hij later die dag koning zou worden. Voorzitter Ron Peters: “we beginnen goed ingeburgerd te raken op Binderen en we vonden het een leuk idee om eens door de wijk te trekken, dat trok toch veel belangstelling”.

 

 

4reacties

De politie heeft zaterdag een 39-jarige man aangehouden voor zakkenrollerij in de Emté supermarkt aan de 2e Haagstraat in ’t Haagje. De man zonder vaste woonplaats of verblijfplaats had de portemonnee van een klant ontvreemd. 
De zaak is afgewerkt via snelrecht zo laat wijkagent Henny Gehem weten. De portemonnee is aan de supermarktklant teruggeven. 

7reacties

De politie heeft in een onderzoek naar illegale prostitutie en mensenhandel een 22-jarige man uit Helmond en een 17-jarige jongen uit Tilburg opgepakt. De politie kwam de zaak in februari op het spoor na een prostitutiecontrole in een woning in Tilburg.
Tijdens deze controle werden er in een woning in Tilburg een aantal illegale prostituees en de 17-jarige hoofdverdachte aangetroffen. Deze verdachte zou in Oost-Brabant betrokken zijn bij een zaak waarbij een 14-jarig meisje seksueel zou worden uitgebuit. De moeder van het meisje had hier aangifte van gedaan. Het Team Mensenhandel van de politie deed verder onderzoek naar de zaak. Dat onderzoek leidde tot 2 aanhoudingen. Op 19 juni is de 17-jarige jongen aangehouden. Zijn woning is doorzocht, daar zijn digitale gegevensdragers in beslag genomen. Een week later is in Helmond een 22-jarige Helmonder opgepakt. Hij zou ook betrokken zijn bij de zaak. Ook zijn woning is doorzocht. Daar werden drugs en gegevensdragers in beslag genomen. Beiden verdachten zijn inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris en zitten in voorlopige hechtenis. Ze worden verdacht van mensenhandel en seksuele uitbuiting van een minderjarige.

6reacties

Vannacht is er ingebroken in een woning aan het Gooisehof in de Rijpelberg. Uit het huis blijken diverse goederen gestolen. 
Rond 01.50 uur werd een bewoner wakker van gerommel. Hij ging beneden kijken en zag dat zijn woning was doorzocht en een raam op een kiertje stond. De bewoner is naar buiten gerend en zag daar een man staan die hij aansprak. Die vertelde dat hij een hond of een kat aan het zoeken was. Vervolgens rende de man snel weg richting het Broedersbos. De bewoner is hem nog achterna gerend maar kon hem niet meer achterhalen. 
De politie doet verder onderzoek naar deze inbraak. Als signalement van de voortvluchtige verdachte melden zij dat de man ongeveer 1,80 lang is en een Marokkaans uiterlijk heeft. Hij droeg een blauw shirt met ovale witte stippen en een korte broek. Als je informatie hebt dan vraagt de politie om contact op te nemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

7reacties

Om 17.54 uur is de brandweer uitgerukt voor een bosbrand aan de Stiphoutse Dreef. Ter hoogte van de Braakweg bleek een stuk bos van zo’n 20 bij 20 meter waarschijnlijk aangestoken te zijn. Er werden krantjes tegen een boom aangetroffen die aan het branden waren. De brandweer is met 2 tankautospuiten ter plaatse.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

3reacties

Vanmiddag rond 16.45 uur is een personenauto tegen een lantaarnpaal op de Europweg geknald. De auto kwam aan de andere kant van de weg in de berm tot stilstand. De bestuurder is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De auto is total loss. Op en rond de weg was het een flinke ravage: over 100 meter verspreid lagen verschillende auto-onderdelen en kledingstukken.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande 4 foto’s.

Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in de visvijver tussen de Rochadeweg en Stipdonkseweg in het zuiden van Brouwhuis. Deze blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om ieder contact met water van deze vijver te vermijden. De gemeente plaatst waarschuwingsborden en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.
Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.
Blauwalgen in het water zijn een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt, bijvoorbeeld door regen of wisseling van seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. Om te voorkomen dat er later weer blauwalgen komen, kan het waterschap en/of de gemeente proberen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water te verminderen. Ook het creëren van doorstroming draagt vaak bij aan een mindere belasting van het water met voedingsstoffen en het voorkomen van een explosieve groei van algen.
Omwonenden en gebruikers kunnen meehelpen om de waterkwaliteit te verbeteren. De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren, maar kunnen ook in het water komen via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Door eenden niet of veel minder te voeren en honden niet nabij het water te laten poepen, kunnen omwonenden en gebruikers bijdragen aan een gezondere en mooiere stadsvijver.

1reactie

Vanochtend heeft het CDA schriftelijke vragen aan B&W gesteld over de bomen langs het spoor die ProRail mag kappen. Hieronder staan de 4 raadsvragen (Questions) van Ron Peters en Marcel Heesakkers voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties hieronder.

Afgelopen week was in het nieuws dat ProRail de normen voor groen langs het spoor gaat aanscherpen. In de spoorwegwet staat zelfs dat er binnen 11 meter van het spoor geen bomen mogen staan. Alle bomen binnen de in de wet genoemde 11 meter kappen, noemt ProRail ‘maatschappelijk onwenselijk’. Maar ze stellen wel dat het probleem van omgevallen bomen, takken op de bovenleiding en/ of blaadjes op de rails steeds groter wordt en dat dit zorgt voor onveilige situaties en lange vertragingen. Daarom wil ProRail al het groen langs het spoor in kaart gaan brengen. Het uitgangspunt is om de bomen grenzend aan het spoor goed te onderhouden en als het niet anders kan bomen kappen of verplaatsen.
Omdat wij ook vele meters spoor hebben in Helmond, hebben wij enkele vragen aan het college:

 1. Is er al contact geweest met ProRail over de hierboven geschetste situatie?
 2. Is er bekend hoeveel bomen er binnen 11 meter van het spoor staan in Helmond?
 3. Zijn er voor ons als gemeente nog extra kosten verbonden aan het vaker snoeien van bomen langs het spoor wanneer ProRail dat wenst?
 4. Is het verplaatsen van de bomen langs het Helmondse spoor in bepaalde gevallen een betere optie?
4reacties

Borstkankervereniging Nederland (BVN) kende het Elkerliek ziekenhuis voor het achtste jaar het roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg toe. “Dik verdiend!”, geeft oud-patiënt Patricia vol enthousiasme aan. “Het Elkerliek is patiëntgericht. Er wordt naar je geluisterd, met je meegedacht en de mammacare-verpleegkundigen zijn fantastische meiden. Een echte steun en toeverlaat. Heel bijzonder. Gefeliciteerd met het behalen van het lintje!”
Dit lintje werd vandaag uitgereikt aan de 71 ziekenhuizen waar de zorg voor borstkanker voldeed aan de normen van die vereniging. Naast zorginhoudelijke informatie (hoe heeft het ziekenhuis de borstkankerzorg georganiseerd) maakt BVN ook inzichtelijk hoe patiënten de borstkankerzorg hebben ervaren. Een thema waar BVN ook veel gewicht aan toekent, is samen beslissen. De patiënt wordt uitgenodigd en ondersteund om samen met de zorgverlener na te denken en te beslissen over de behandeling die het beste bij de patiënt past. Via hun website kun je meer lezen over de borstkankerzorg in het Helmonds ziekenhuis.