Buiten is het 11 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 84.031 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Nieuw Helmonds nieuws

5reacties

Hoewel het KNMI de code geel voor onder meer onze provincie alweer ophief, viel er door de harde wind vanochtend een boom op een woning in de Beukehoutstraat in Mierlo-Hout. De bewoners waren in het huis. Er raakte niemand gewond en de schade aan hun huis lijkt mee te vallen. De om 09.43 uur gealarmeerde  brandweer is op dit moment nog steeds bezig de boom weg te halen.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto.

In de reacties hieronder staat een update.

4reacties

Tijdens werkzaamheden van een dakdekker is vanochtend een brandje uitgebroken op het dak van De Goede Herder. De om 07.42 uur gealarmeerde brandweer wist het vuur op de school aan de Montgolfierstraat in Helmond Oost snel te blussen. Er is niemand gewond geraakt.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staat een update.

5reacties

Morgen start een onderzoek naar niet gesprongen explosieven of restanten daarvan uit de Tweede Wereldoorlog op enkele sportvelden van sportpark De Braak. Een gespecialiseerd bedrijf voert de werkzaamheden uit met een beveiligde graafmachine. De werkzaamheden nemen 1 of 2 dagen in beslag, zo laat de gemeente weten.
Omdat het sportpark de komende jaren wordt omgebouwd naar een Sport- en Beleefcampus moet er veel gebeuren in en op de grond, zoals het aanleggen van kunstgrasvelden. Uit onderzoek is gebleken dat op deze velden mogelijk niet gesprongen explosieven of restanten aanwezig zijn. Er zijn zogenaamde verstoringen in de bodem gedetecteerd. Een verstoring kan een niet gesprongen explosief of een restant daarvan zijn, maar in de meeste gevallen betreft het een steen of stuk puin. Voordat de nieuwe velden aangelegd kunnen worden moeten zeker zijn dat de bodem veilig is. Mochten er explosieven gevonden worden, de kans daarop is vrij klein, dan wordt de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld. Zij zorgen ervoor dat de explosieven geruimd worden.
Als de werkzaamheden naar niet gesprongen explosieven zijn afgerond wordt er later deze maand nog uitgebreider archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek gebeurt door het graven van een aantal proefsleuven.

In de reacties staat een update.

2reacties

De recherche heeft een 52-jarige man uit Helmond aangehouden die zondagavond betrokken was bij het steekincident aan de Slegersstraat in Mierlo-Hout. Daarbij raakte een 45-jarige Helmonder ernstig gewond.
Het steekincident was een gevolg van een ruzie tussen de twee, die begon bij een woning in die straat. Na het steken ging de dader ervandoor. Het slachtoffer bleef gewond achter op straat en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht.
Al gauw had de politie een idee wie hij was. Een zoektocht naar de man had niet direct resultaat. Maandag rond het middaguur meldde de verdachte zich op het bureau in Helmond. Hij werd direct aangehouden en zit vast voor verder onderzoek.
Met het slachtoffer gaat het al een stuk beter. Hij is aanspreekbaar, maar ligt nog altijd in het ziekenhuis zo meldt de politie.

17reacties

Tussen dinsdag 18 en zaterdag 22 september opent Bavaria de deuren van een Pub-op Store aan de Veestraat 22. Daar kun je hun bieren ontdekken, ruiken en proeven: van een krachtige Cornet, La Trappe en Rodenbach tot een karakteristieke Swinckels’, Palm en Brugge Tripel.
Het idee om een Pub-op Store in het hart van Helmond te openen, is ontstaan vanuit het innovatieprogramma van de bierbrouwer uit Lieshout. 4 Medewerkers pitchten het idee met succes bij de directie. Lees verder »

5reacties

Stel je aan de gemeente Helmond een simpele vraag per e-mail, dan heb je binnen 2 dagen antwoord. Van de 380 gemeenten in Nederland slagen 143 (38%) er niet in e-mail van burgers op tijd te beantwoorden. Zij haalden de termijn van 2 dagen niet waarbinnen overheidsorganisaties, volgens hun eigen gedragslijn, antwoord moeten geven op simpele vragen van burgers. Dit blijkt uit het onderzoek van Wij Verdienen Beter.
In het onderzoek werd van 24 gemeenten (ondanks een herinnering na een maand) na 4 maanden zelfs helemaal geen antwoord ontvangen. De gestelde vraag was “Ik wil graag weten waar de gemeente Helmond haar geld aan uitgeeft. Kunt u mij de gemeentebegroting van 2018 sturen?”
Ook positief is dat het mailadres [email protected] netjes vermeld staat op de website en er op het contactformulier geen onnodige informatie (zoals vragen naar het Burger Service Nummer (BSN) of DigiD) wordt gevraagd. Enige minpuntje was dat Helmond (net als veel gemeenten) in de war bleek te raken van de voornaam van de mystery-burger die de vraag stelde. De gebruikte naam, Eef, is niet een mannen- of een vrouwennaam maar veel gemeenten vonden dat blijkbaar lastig en gebruikten geen neutrale aanhef maar deden een gokje of de burger man of vrouw was.

8reacties

Een automobilist is vanochtend gewond geraakt bij een aanrijding op de Europaweg. Hij raakte door onbekende oorzaak van de weg en tegen een lantaarnpaal. Vervolgens kwam zijn auto op de zijkant tegen een boom tot stilstand.
De man is met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De auto wordt afgesleept door een bergingsbedrijf. De weg is gedeeltelijk over 1 rijbaan richting Helmond afgesloten. De hulpdiensten rukten om 08.14 uur uit voor dit ongeval.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

5reacties

Dirk van Dam van de SP stelde 6 schriftelijke vragen aan B&W over de verkeersonveiligheid rondom de Helmondse scholen. Dit naar aanleiding van een landelijk onderzoek van RTL Nieuws en de Rijksuniversiteit Groningen waarover je hier en hier meer kunt lezen.
Hieronder zijn raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleidingen. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Vrijdag 7 september zagen we in het RTL Nieuws dat in Nederland duizenden ongelukken rondom scholen plaatsvonden. In drie jaar tijd gebeurden er 10.000 verkeersongelukken vlakbij een school blijkt uit gegevens van hun onderzoeksredactie. Waarvan er 44 dodelijke ongevallen vielen te betreuren.
Hierover hebben we een aantal vragen:

  1. Hoeveel ongevallen zijn rondom onze scholen in Helmond bekend?
  2. Hoe komt de informatie over eventueel onveilige situaties rondom scholen bij de gemeente?
  3. Vraagt de gemeente via enquête aan scholen hoe zij denken dat de veiligheid verbeterd kan worden? Of meldde de scholen zich bij de gemeente dat er onveilige situaties voordoen?
  4. Wordt er actief gekeken om de wegen rond onze scholen veilig te maken? Zo ja, welke maatregelen heeft de gemeente concreet al uitgevoerd om de veiligheid te verhogen?

In het coalitie akkoord (pagina 16, extra inzet op verkeersveiligheid) staat dat er jaarlijks €50.000,- extra beschikbaar is om gevaarlijke punten in onze stad te kunnen aanpakken.

  1. Hoe gaat u hier concreet invulling aan geven?
  2. Hoe wordt dit geld nu ingezet?

Sinds 1 september tot halverwege oktober onderzoekt waterschap Aa en Maas de visstand in onder andere de Goorloop en de Aa vanaf Helmond. Per type water (sloot of stromend water) bepalen de onderzoekers of de visstand gezond en natuurlijk is. De resultaten van het onderzoek worden in de eerste maanden van volgend jaar verwacht.
Zij beoordelen de waterkwaliteit op basis van de hoeveelheid en diversiteit aan waterplanten, waterinsecten en vissen in het water. De resultaten gebruiken zij voor de rapportage in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water. Daarnaast kunnen de onderzoeksresultaten aanleiding zijn om maatregelen te nemen om de waterkwaliteit te verbeteren. Maatregelen zijn bijvoorbeeld het aanleggen van natuurvriendelijke oevers als paai- of opgroeiplaatsen voor jonge vissen of het aanleggen van vispassages. Het visstandonderzoek herhalen ze elke 6 jaar.
Tijdens het onderzoek besteden de onderzoekers veel zorg aan het welzijn van de vissen. Nadat de vissen gevangen zijn, gaan ze in kuipen met water en bepalen de onderzoekers de soort en de lengte. Vervolgens zetten ze de vissen weer terug in het water.
Afhankelijk van de diepte en breedte van het water, vangen de onderzoekers de vissen met een zegen of een elektrovisapparaat. Een zegen is een groot net dat met de hand door het water wordt getrokken. Bij elektrovissen worden de vissen licht verdoofd met stroom. Vervolgens vangen de onderzoekers ze met een schepnet. Deze laatste methode gebruiken de onderzoekers alleen in de ondiepe (oever)zone.
Dit onderzoek wordt bewust in het najaar uitgevoerd. Dan is de kans op vissterfte klein, omdat de watertemperatuur dan niet te hoog is en het zuurstofgehalte niet te laag. Door de droogte en het warme weer van afgelopen zomer heeft het waterschap al in juli alle werkzaamheden, dus ook visonderzoeken, in alle watergangen stopgezet. Vanaf september starten deze weer. Warm zomerweer komt steeds vaker voor, dus er wordt nagedacht om de periodes voor visonderzoek structureel aan te passen. Ook investeert het waterschap in onderzoeksmethodes waarbij vissen helemaal niet meer gevangen hoeven te worden. Bijvoorbeeld bij het nemen van DNA-monsters in het water, camera’s en elektronische vistellers bij vispassages.

8reacties

Mevrouw Vervoort-Nuijten heeft vandaag de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond ontvangen voor haar jarenlange inzet als vrijwilligster voor onder andere het ziekentriduüm, de Zonnebloem en de Zorgboog. In het TOV gebouw kreeg zij de onderscheiding uit handen van wethouder Harrie van Dijk.
In 1978 is zij gestart als vrijwilligster in de zorgsector met het vervoeren van deelnemers aan het ziekentriduüm. In de jaren die daarop volgende verrichtte zij steeds meer werkzaamheden voor het triduüm en sloot de ziekensectie zich aan bij de Zonnebloem. Naast haar activiteiten voor de Zonnebloem is mevrouw Vervoort al 20 jaar actief voor De Zorgboog en verricht zij al 20 jaar parochiewerk voor de parochies H. Lambertus en De Goede Herder. Bovendien is zij sinds 3 jaar actief als vrijwilligster voor Stichting Truckers Day.
De onvermoeibare vrijwillige inzet gedurende vele jaren is voor burgemeester en wethouders aanleiding geweest om aan mevrouw E.W.C. Vervoort-Nuijten de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond toe te kennen.

Foto: WecycleDe Korenaer en Praktijkschool Helmond gaan voor gouden sterren met een duurzame inzamelactie. Tot 18 november zamelen deze scholen afgedankte kleine elektrische apparaten in en ontvangen daarvoor een beloning en een certificaat met zoveel mogelijk gouden sterren. Deze inzamelactie wordt georganiseerd door de stichting Wecycle.
De inzamelactie heeft een educatief karakter: de scholen ontvangen een speciale krant met puzzels en informatie over recycling van apparaten en lampen. Om het geleerde in praktijk te brengen, zamelt een school tenminste 75 kleine apparaten in. Iedere deelnemende school ontvangt hiervoor een beloning (boekenpakket, karaokeset of digitale camera) en een Wecycle Recycle Certificaat met 1, 2 of 3 gouden sterren. Om 3 gouden sterren te krijgen, zamelt de school minimaal 250 kleine apparaten in. Daarnaast doneert Wecycle voor elke deelnemende school een verjaardagspakket aan stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt ervoor dat ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen hun verjaardag kunnen vieren met cadeautjes en traktaties. 
Onder het moto ‘jong geleerd, oud gedaan’ organiseert Wecycle al jaren inzamelacties op scholen. “Kinderen komen al op jonge leeftijd in aanraking met meerdere elektrische apparaten,” zegt Jan Vlak, directeur van Wecycle. “Denk aan een telefoon, elektrische tandenborstel, spelcomputer of radio. Maar ook het lampje dat naast hun bed staat, is een apparaat. We willen daarom al vroeg bijbrengen dat deze spullen na afdanking moeten worden ingeleverd voor recycling.”
Wecycle is een stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dit doet zij voor 6 producentenorganisaties waarbij 1750 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen zijn aangesloten. Wecycle heeft 10.000 inzamelpunten in Nederland en werkt samen met veel inzamelpartners waaronder gemeenten, winkels, installatiebedrijven, kringloopbedrijven en met vervoerders en verwerkers van e-waste. Al het e-waste dat zij inzamelen, wordt voor 97 procent nuttig toegepast, zo laat de stichting weten. In 2017 zamelden zij 107 miljoen kilo e-waste in waardoor een uitstoot van 345 miljoen kilo CO2 werd vermeden.

5reacties

Om 15.11 uur rukten de hulpdiensten voor een ongeval op de Weg naar Bakel in Dierdonk. Daar werd een oudere man op een scootmobiel aangereden door een personenauto. De zwaargewonde man is met onbekende verwondingen per ambulance met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. De opgeroepen traumahelikopter werd korte tijd later weer gecanceld.
In april raakte daar een fietser gewond bij het oversteken.
Pim Verkoelen maakte vanmiddag de onderstaande 3 foto’s.

foto: Wim van den BroekZondag staat Jan van den Eijnde precies 50 jaar in de modezaak van Van Oorschot Mode. In die winkel aan de Veestraat wordt deze 67-jarige dan ’s middags in het zonnetje gezet.
In mei 2011 kreeg hij van onze toenmalige stadsdichter Wim Daniëls het eerste exemplaar van de gedichtenbundel Helmond. Reden was dat 1 van de 26 gedichten daarin over hem ging. Wim Daniëls heeft dat gedicht nu een beetje aangepast, hieronder lees je het resultaat:

Ode aan Jan van den Eijnde
 
Sinds 1968
werkt hij bij Van Oorschot Mode
in de Veestraat in Helmond
Jan van den Eijnde
geplaveid in een pak
maar plooibaar
en met een lach
achter ogen
die met de jaren
weker zijn geworden
 
1968 was het jaar waarin
Martin Luther King werd vermoord
evenals Robert Kennedy
de schrijver John Steinbeck overleed
en ook Lou de Palingboer en Kees van Dongen
Anky van Grunsven en Wim Helsen
werden geboren net als 
Chris Boardman en Johann Olav Koss
Boardman en Koss zijn
intussen al met pensioen maar
Jan van den Eijnde
werkt nog altijd
bij Van Oorschot Mode
toonaangevend in kwaliteit

Colberts, pakken
dassen, jassen
jurken en japonnen
en pantalons natuurlijk
de hongkonggriep heerste
Jan Janssen won 
de Tour de France
en ‘Kom uit de bedstee mijn liefste’
van Egbert Douwe
werd een nummer-1-hit
maar nooit dacht Jan destijds 
bij het horen van dat nummer
en van andere top-1-hits, zoals
Heidschi Bumbeidschi van Heintje
dat hij 10, 20, 30, 40 jaar
en uiteindelijk zelfs 50 jaar
Van Oorschot Mode
trouw zou blijven
 
Het leven heeft zijn sporen 
nagelaten, ook bij Jan
toch staat hij er nog altijd
fier, gesteven en gestreken
maar dus wel plooibaar ook
breekbaar en
zacht

24reacties

De herinrichting van Park Goorloop, het natuurgebied tussen de Warande en het Groot Goor, is nu afgerond. Zaterdag wordt dit ‘groene hart van Helmond’ officieel geopend. 
De realisatie van het park had veel voeten in de aarde. Al in 2008 is gestart met het ontwikkelen van de eerste plannen van dit bijna 17 miljoen euro kostende project. In 2013 meldde de gemeente dat het in 2015 gereed zou zijn. Dat werd dus niet gehaald, in dat jaar werd de eerste helft (Goorlooppark Noord) geopend en de foto rechtsboven gemaakt. Lees verder »

8reacties

De politie hield gistermiddag 3 mannen aan op een parkeerplaats aan de Dierdonklaan in Dierdonk. Het drietal uit Helmond (21, 20 en 19 jaar oud) wordt verdacht van de handel in harddrugs.
De politie had het vermoeden dat de mannen drugs verkochten op straat in Helmond en hield ze daarom in de gaten. Van hen werden er 2 eerder dit jaar ook al aangehouden vanwege de handel in harddrugs. Nadat de collega’s zagen dat 2 mensen daadwerkelijk drugs kochten bij het trio werden de klanten aangehouden. Zij zijn nadat ze een verklaring hebben afgelegd weer in vrijheid gesteld.
Ondertussen werden de mannen gevolgd en uiteindelijk ook aangehouden. Bij hen werd een handelshoeveelheid harddrugs (cocaïne en heroïne) aangetroffen. Ook de auto waar zij op dat moment in reden is in beslag genomen voor verder onderzoek. De 3 Helmonders zijn in verzekering gesteld.

1reactie

Net na middernacht werden 3 Litouwse mannen in de kraag gegrepen. Dit na een alerte melding van een inbraak in een woning.
Bij de meldkamer kwam gisteren rond 23.45 uur een telefoontje binnen over een inbraak in een woning aan de Burgemeester Krollaan. Het alarm bleek af te zijn gegaan. Een raam van het pand was opengebroken en de woning was doorzocht. Terwijl we bij de woning bezig waren met onderzoek kwam een tweede melding binnen van een verdachte situatie bij een pand aan de Mierloseweg. Agenten zagen op het terrein een auto staan met daarin 2 personen en een man die de benen nam. De 3 verdachte mannen (24, 24 en 32 jaar) zijn daar kort na middernacht aangehouden. De aangetroffen auto is in beslag genomen. Het trio zit vast voor verder onderzoek.
Door de snelle en alerte meldingen die bij de meldkamer binnenkwamen kon de politie direct naar de locaties in Helmond gaan en zagen zij kans om de 3 verdachten op te pakken.

Wat algemener:
Volgens de politie weten bewoners zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan je weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer je dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden! Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties (zoals vaak gedacht wordt), maar zeker ook wanneer je getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Dus ook wanneer je een verdachte situatie signaleert waarbij de politie een misdrijf kan voorkómen. Iemand is niet alleen strafbaar als hij een woninginbraak pleegt. Ook de voorbereidende handelingen kunnen onder bepaalde voorwaarden al strafbaar zijn. Het Openbaar Ministerie heeft al meerdere personen voor de rechter gebracht omdat zij voorbereidende handelingen voor inbraak pleegden. Zij kunnen gevangenisstraffen en hoge boetes krijgen.

5reacties

Ook dit jaar krijgen de mantelzorgers in Helmond een cadeautje voor hun inzet voor hulpbehoevende inwoners uit onze stad. De gemeente startte daarvoor deze maand een waarderingsactie.
Zorg jij als mantelzorger (ook als je buiten Helmond woont) voor een Helmonder die langdurig ziek is of een beperking heeft? Dan kun je als blijk van waardering een cadeautje aanvragen. Volwassen mantelzorgers kunnen dan kiezen uit een cadeaubon ter waarde van 70 euro of dat geldbedrag. Mantelzorgers tot 18 jaar krijgen een Gift Card Pathé van 40 euro.
Door het invullen van een beperkt aantal van je gegevens op een formuliertje kun je dat cadeau tot uiterlijk 31 oktober aanvragen. Dat kan via de website van de LEVGroep of via de papieren exemplaren bij de receptie van hun kantoor aan de Penningstraat. Wachten je liever tot 19 september of 10 oktober? Dat kan want dan staat er in De Traverse en De Loop een uitknipbon waarmee je de cadeaubon of het geldbedrag ook nog kan aanvragen.
Niet onbelangrijk: “De cadeaubon telt niet mee bij uw inkomen en heeft geen gevolgen voor een eventuele uitkering, zorgtoeslag of huurtoeslag. Het geldbedrag wordt wel aangerekend als boedelbestanddeel bij de VTLB-berekening in het kader van een schuldsaneringstraject.”

foto: Pressvisuals.comMevrouw Hoek-van Ettro heeft heeft vrijdag de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond ontvangen voor haar 25-jarige vrijwilligerswerk in het Elkerliek Ziekenhuis. De onderscheiding werd uitgereikt door wethouder Gaby van den Waardenburg.
De afdeling Vrijwillig Patiëntenvervoer van het Elkerliek Ziekenhuis bestaat ruim 35 jaar. Een groep vrijwilligers ondersteunt de verpleging door middel van het vervoeren van patiënten. Mevrouw Hoek is al 25 jaar wekelijks actief als vrijwilligster op deze afdeling.
Haar onvermoeibare vrijwillige inzet gedurende vele jaren is voor B&W aanleiding geweest om aan mevrouw A.G.A.M. Hoek- van Ettrode vrijwilligerspenning van de gemeente toe te kennen.

53reacties

https://www.deweblogvanhelmond.nl/wp-content/uploads/2015/05/vermist-Helmond-vierkant.jpgEen 18-jarig vrouw is sinds vannacht 02.30 uur vermist vanuit de omgeving van de Rijpelberg. Tot vanochtend 07.15 uur werd zij niet aangetroffen en de politie zoekt verder.
De vrouw is in bezit van een zwarte Audi A1 met als kenteken 90-XDS-8. Meer informatie over haar werd er tot op dit moment niet bekend gemaakt.
De politie vraagt om hen te bellen op 0900-8844 als je tips hebt.

In de reacties hieronder staan updates.