Buiten is het 13 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 77.994 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Niet iedereen houdt van ons. Mooi!

Havenplein Helmond in 2002

door Vico Hoozemans in 2002

Nieuw Helmonds nieuws

1reactie

Rond 8 uur vanochtend heeft brand gewoed op een balkon op de eerste etage van een flat aan het Tiendplein in de Binnenstad. De brandweer die snel met 2 voertuigen ter plaatse was, had de brand ook snel onder controle. Voor zover bekend bleef de schade beperkt op het balkon. Er zijn geen personen gewond geraakt, waardoor de brand is ontstaan is ons niet bekend.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

9reacties

Een fietsende vrouw met een kind achterop zijn vanmiddag kort voor 3 uur op het fietspad van de Molenstraat aangereden door een bestelbusje. Het busje dat de oprit wilde inrijden, zag hen daarbij waarschijnlijk over het hoofd waarna zij tegen het busje reed. De fietsster en het kind kwamen ten val.
De vrouw werd in een ambulance aan haar verwonding geholpen en vervolgens is het tweetal ter controle met de ambulance meegegaan naar het ziekenhuis. Het kind bleef ongedeerd en kreeg van de politie als troost een knuffelbeer.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

Gisteravond rond 23.00 uur heeft de politie een auto aangehouden na een lange achtervolging. De bestuurder, een 21-jarige Helmonder, en 2 bijrijders zijn aangehouden.
De auto viel voor het eerst op door zijn hoge snelheid door een onopvallende politie-eenheid op de A28 ter hoogte van Zwolle. Uit de systemen van de RDW bleek dat de eigenaar van de auto een bekende is van justitie in het kader van inbraken. Met een snelheid van ongeveer 140 km per uur waar 100 km is toegestaan ging de auto richting Apeldoorn. Ter hoogte van Heerde sloot ook een videoauto van de politie aan. De bestuurder pleegde diverse verkeersovertredingen waaronder met hoge snelheid over de vluchtstrook rijden. Bij de afslag Vaassen/Apeldoorn-Noord nam de hij op het allerlaatste moment de afslag. Aan het einde van de afrit negeerde de Helmonder een stopteken en maakte een U-bocht om de snelweg weer op te gaan. Er volgden nog meer verkeersovertredingen zoals met hoge snelheid rechts inhalen en het negeren van een rood kruis. Inmiddels waren meerdere politie-eenheden bij de achtervolging betrokken.
Bij de afslag Schaarsbergen was rookontwikkeling zichtbaar vanuit het voertuig. Ook daar, zo meldt de politie, nam hij weer op het laatste moment de afrit om daar de berm in te sturen. De videoauto reed de auto aan de linkerzijde klem, zodat de bestuurder niet kon ontsnappen. De politie maakt proces verbaal op voor de bestuurder voor zijn gevaarlijke rijgedrag. De bijrijders zijn aangehouden omdat ze zich niet konden identificeren. 1 Van de bijrijders, een 21 jarige-man uit Duurstede, had nog een gevangenisstraf van 120 dagen open staan.

Foto Cofoto met de 3 van '16 Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente wordt voor de 23e keer de Helmonder van het Jaar benoemd. Deze eretitel wordt dan overgedragen door de Stichting Dickensnight Brandevoort, de winnaar van afgelopen jaar.
Helmonder van het Jaar kan een persoon, instelling of organisatie worden die zich nadrukkelijk en op bijzondere wijze verdienstelijk maakt voor de stad of Helmond op een innemende of inspirerende wijze uitdraagt. Maar dit jaar kan dat ook een prachtig concept of thema zijn dat onze stad positief uitdraagt. “Een kandidaat is dus een breed begrip; iets of iemand waarop we met zijn allen trots zijn,” zo meldt de Rabobank die de prijzen beschikbaar stelt. Tot woensdag 15 november kun jij een persoon, instelling, organisatie, concept of thema die deze eretitel verdient met redenen omkleed voordragen per mail.
Uit de aanmeldingen benoemt de jury 3 genomineerden en uiteindelijk de winnaar. De jury is dit jaar uitgebreid met Audrey van den Broek en Udo Holtappels. Zij moeten vanuit hun ondernemerschap en creativiteit zorgen voor verbreding van de al aanwezige deskundigheid. Samen met Rabobank-voorzitter Peter de Bruin, burgemeester Elly Blanksma, notaris Bart Spoormakers en griffier Jan Jaspers bekijken zij de kandidaten, wijzen de nominaties aan en bepalen zij de winnaar. Daarnaast is ook dit jaar weer de Publieksprijs te winnen. Nadat de 3 genomineerden bekend zijn, kan een ieder zijn of haar internetstem uitbrengen. De genomineerde met de meeste publieksstemmen ontvangt tijdens de nieuwjaarsreceptie op 8 januari 2018 de Publieksprijs.

10reacties

Vorig jaar heeft de stad onder meer op de weblog meegedacht over de contouren van het vernieuwde centrum. In de opmerkingen daarover kwam 1 wens bijna unaniem terug: maak van het terrein waar ooit Obragas zat, een echt Havenpark waar het goed toeven is voor inwoners en bezoekers van onze stad. Dat meldde wethouder Erik de Vries gisteren in zijn Traverse-column. “De keuze om prioriteit te geven aan het Havenpark was dan ook niet zo moeilijk. Ik sluit me graag aan bij deze wens van onze inwoners!”
Het Havenpark moet een groene plek van circa 2½ hectare midden in het centrum worden waar we kunnen ontmoeten, relaxen of juist actief bezig zijn. Het park zal ruimte bieden voor kleinschalige evenementen. Volgend jaar beginnen de werkzaamheden die in het voorjaar van 2019 gereed moeten zijn. De Oude Aa (die nu nog door een rioolbuis onder de grond stroomt) loopt straks zichtbaar als een slinger door het park. Bij het Havenplein komt een multifunctioneel gebouw met op de begane grond ruimte voor commerciële functies en daarboven appartementen.
De grote lijnen voor het ontwerp zijn nu klaar, maar de gemeente wil graag de mening van Helmonders horen voordat het plan definitief wordt. Daarom is er een inloopavond georganiseerd op maandag 23 oktober, tussen 19.00 tot 21.00 uur, in zaal Traverse aan de Steenweg. Daar wordt 2 keer dezelfde presentatie gehouden over het ontwerp, om 19.00 uur en om 20.00 uur. Er staan panelen waarop het plan met sfeerbeelden wordt toegelicht. Geïnteresseerden kunnen vrij binnenlopen om alles te bekijken en aan te schuiven bij 1 van de 2 presentaties. Medewerkers van de gemeente zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.
Wethouder De Vries: “Ik heb de eerste plaatjes gezien en ik moet zeggen: het wordt prachtig! Ik weet zeker dat ook u dan enthousiast wordt!”

In de reacties hieronder staat een update.

Gisteren heeft het Peelland Interventie Team (PIT) brandgevaarlijke situaties en mogelijke prostitutie aangetroffen bij een controle op 6 locaties in Helmond. Deze integrale controle duurde van 17.00 uur tot 21.30 uur en richtte zich op bewoning en gebruik.
Bij de controle van een woning in de Azalealaan in Helmond Oost werd een zak met wit poeder gevonden en is er mogelijk sprake van illegale prostitutie. Beide gevallen worden verder onderzocht. Door de hoofdbewoner is zelf elektriciteit aangelegd van zeer slechte kwaliteit. Dat zorgde voor acuut brandgevaar. De woningbouwvereniging heeft de situatie direct veilig gemaakt. De meter is meegenomen voor verder onderzoek op fraude. Door de woningbouwvereniging is een ontruimingsprocedure in gang gezet.
In 4 woningen aan de Hopmanstraat (Helmond Oost), Rijnlaan en Rivierensingel (Brouwhuis) was de bewoning niet conform de inschrijving Basisregistratie Personen en werd niet voldaan aan de vergunningsvoorschriften. In 2 van deze woningen werd niet voldaan aan de brandveiligheidseisen. In de woning aan de Rivierensingel werden bekenden van de politie aangetroffen. En in de Rijnlaan werden enkele plantenbakken aangetroffen waarin hennep was geteeld. In de Hopmanstraat werd bedrijfsmatig oud ijzer achter de woning opgeslagen en bij een andere woning aan de Rijnlaan werd koper in de schuur aangetroffen, mogelijk afkomstig van diefstal.
Het gebruik is in alle bovengenoemde gevallen strijdig met het bestemmingsplan. Er volgen passende handhavingstrajecten. In 2 gevallen was sprake van veel overlast vanuit de woningen. Beoordeeld wordt of in deze gevallen de kamerverhuurvergunningen ingetrokken worden. Bij de controle van een woning aan de Scheldestraat in Brouwhuis zijn geen bijzonderheden aangetroffen.
Bij deze PIT-actie waren behalve de gemeente ook de politie, de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost en Enexis betrokken. Het PIT voert acties uit bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden. Het team kijkt daarbij naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving BRP (Basisregistratie Personen), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtreding van wet- en regelgeving. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.

Bij een ongeval zojuist rond 12 uur is een fietsster gewond geraakt. Zij is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Toen de gele auto de uitrit op de Hoofdstraat in Mierlo-Hout uitreed, werden daarbij een fietsende man en vrouw over het hoofd gezien. Bij de daarop volgende aanrijding kwam de vrouw ten val.
De eerste 3 foto’s werden door 112nieuwsonline gemaakt, de vierde door Vico Hoozemans.

12reacties

Woensdag 13 september rond 01.45 uur werd er ingebroken bij een zonnestudio aan de Europaweg. De politie is benieuwd wie deze inbreker is.
Wie hem herkent of er meer van weet wordt gevraagd te bellen met de gratis tiplijn via 0800-6070 of anoniem via M. 0800-7000. Je kunt hen ook bellen op 0900-8844 (registratienummer: 2017189857).

In de reacties hieronder staat een update.

6reacties

Winkelcentrum Brouwhorst is 1 van de 10 winkelgebieden die in de race is voor titel ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland’ 2017. Maandag 20 november tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres Het Rendement van Schoon wordt de winnaar bekend gemaakt en gehuldigd door Stichting Nederland Schoon.
Wethouder Erik de Vries: “Ik ben heel trots op de nominatie voor Winkelcentrum Brouwhorst! We besteden in Helmond veel aandacht aan het schoonhouden van onze stad in het algemeen en de winkelgebieden in het bijzonder. Deze nominatie is een geweldige beloning voor alle vrijwilligers en professionals die het hele jaar door in de weer zijn om het winkelcentrum en het gebied er omheen schoon te houden.”
In het kader van deze verkiezing worden elk jaar in juni tot en met augustus Nederlandse winkelgebieden onaangekondigd op 3 manieren onderzocht (pdf) op hun schoonheidsgraad. Dit jaar waren dat in totaal 612 winkelgebieden in 88 gemeenten. Per winkelgebied werden minimaal 40 bezoekers middels ongeveer 20 vragen bevraagd naar hoe schoon hij of zij het winkelgebied in het algemeen en op dat moment vinden. Ook werd er 1 deskundigen-observatie gedaan en 3 tot 5 lokale ondernemers bevraagd naar hun beleving, kennis en gedrag.
In 2012 en 2013 werd WC Brouwhuis uitgeroepen tot het op 1 na schoonste winkelcentrum van Nederland. Eerder dit jaar verkocht Dela Vastgoed dit winkelcentrum in Brouwhuis aan het Amerikaanse Lone Star Funds. In 2015 bleek Winkelcentrum Brandevoort de schoonste en vorig jaar de op 1 na schoonste van het land.

5reacties

Bij een ongeval kort na half 2 vanmiddag is een motorrijder door een hekwerk van een bedrijfspand gevlogen. Het slachtoffer van dit eenzijdig ongeval is met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Toen hij afsloeg en vaart wilde minderen bleef zijn handschoen achter het gashendel hangen en verloor de controle. Gelanceerd via een betonnen zogenoemde varkensrug op de trottoirrand vloog hij vervolgens in volle vaart door het hekwerk. Dat gebeurde op de Rakthof in de Rijpelberg.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

 

18reacties

De politie zoekt een man die in Helmond heeft gepind met een pinpas die kort daarvoor van een 91-jarige vrouw werd gestolen. Er werd in totaal ruim 5 duizend euro van haar rekening gehaald.
Vrijdagmiddag 2 juni betaalde de hoogbejaarde dame met die pinpas voor het laatst haar boodschappen bij een supermarkt in Asten. De politie verdenkt de mannen op de onderstaande foto’s ervan dat zij tijdens die pintransactie eerst de code afkeken en daarna haar pas gestolen hebben. In Bureau Brabant op Omroep Brabant aanstaande maandag mogelijk meer informatie over deze pinpasfraude. Om 18.00 uur is de eerste uitzending die daarna ieder uur wordt herhaald tot dinsdagmiddag 17.00 uur. Lees verder »

4reacties

In Dierdonk werd vanmiddag een scooter geschept door een auto, daarbij vielen 2 gewonden. Dat ongeval vond plaats op de kruising van De Kromme Geer en Coendersberglaan in Dierdonk rond 16.50 uur.
De opgeroepen traumahelikopter is inmiddels ter plaatse geland om assistentie te verlenen. Beide slachtoffers zijn met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek naar het ongeval.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

foto's door Jasper RagetlieTijdens een drukbezochte bijeenkomst vanmiddag werd het nieuwe pand van de  Super SociaalHumanitas/Ruilwinkel en Jobfactory officieel geopend door wethouder Nathalie van der Zanden. Ook GGZ Oost Brabant en speciaal onderwijs De Korenaer gebruiken de faciliteiten in het gebouw aan de Engelseweg 127- 127a waar tot april Goedhart Repro zat. “Helmond mag trots zijn op deze nieuwe locatie waar zij gezamenlijk zorgen voor een zekere mate van beschaving in onze stad” zo liet Jürgen Feuerriegel, voorzitter van Stichting Super Sociaal, weten.
Het eerst genoemde trio zat 6 jaar in het oude Edah-pand aan de Kanaaldijk Noord Oost. Dat pand gaat plat voor het nieuwbouwplan Oranjekade. Op 31 maart kregen zij de sleutel, half mei was alles klaar voor de verhuizing en begin juni ging het gewone werk voor iedereen weer van start.
Mien Paridaans van de Ruilwinkel: “Op deze nieuwe locatie maken we een mooie herstart met de Ruilwinkel en onze andere activiteiten. We hebben onze ruimte een eigen tune gegeven, met kleuren, een praktische indeling en natuurlijk een creatieve inrichting. Wat fijn is, is dat we hier een aparte ruimte hebben voor groepsactiviteiten, zoals Nederlandse les en de jonge-moedergroep. Op die manier hebben we alle ruimte om iets extra’s te betekenen voor de mensen die dat nodig hebben.”
De verbouwing en inrichting van het gebouw zijn mede mogelijk gemaakt door donaties van het Oranjefonds, het Kansfonds, Stichting Thomas van Villanova, de Beelsfundatie, Tiny en Anny van Doorne Fonds, het coöperatiefonds van de Rabobank Helmond en de Stichting Steun Welzijnszorg. Het huurcontract op naam van SMO Helmond e.o. loopt voor een periode van 5 jaar met de optie om het nog eens 5 jaar te verlengen.

1reactie

Bij een aanrijding tussen 2 auto’s is 1 van de voertuigen doorgegleden over een betonnen ‘varkensrug’. De bestuurder daarvan is nagekeken in een opgeroepen ambulance maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De andere bestuurder mankeerde niets. Hoe het ongeval kon gebeuren is ons niet bekend.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

In een reactie hieronder staat een update.

4reacties

In een tussenwoning aan de Deurneseweg heeft gisteravond korte tijd brand gewoed. Rond kwart voor 9 ging de bewoner boven een kijkje nemen toen hij daar de rookmelder hoorde afgaan. In het washok bleek de wasdroger in brand te staan. Samen met zijn kinderen verliet hij meteen de woning en belde 112. De nabij gehuisveste brandweerlieden waren snel ter plaatse en blusten de brand.
De woningbouwvereniging kwam ter plaatse om passende hulp te bieden. Het gezin sliep vannacht bij familie, de buren hebben rook- en stankoverlast.
De onderstaande foto’s werden gemaakt door 112nieuwsonline.

1reactie

Op de Azalealaan in Helmond Oost knalde een scooter op een personenauto. De automobiliste stak die weg over en zag de scooter die van rechts kwam niet komen aanrijden. De jonge scooterbestuurder raakte gewond en is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De nabij gehuisveste brandweerlieden waren er als eerste bij en verleende de eerste hulp.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

2reacties

Bij een aanrijding op de kruising van de Varenschut en Hooibeemd op het industrieterrein raakte een fietser gewond. Hij is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Op het doorgaand fietspad reed de bestuurster van een auto met Belgisch kenteken de fietser rond 12.50 uur aan.
De onderstaande foto’s werden gemaakt door 112nieuwsonline.