22reacties

Spoek: Klimaattrein tot stilstand?

Eindelijk goed nieuws! Geen zak geld van Europa om klimaatneutraal te worden. Een zucht van verlichting gaat door Helmond. Kunnen we dan eindelijk weer ‘gewoon normaal’ gaan doen?
Vele visies van dit college staan in het teken van klimaatneutraal in 2030. Allemaal gebaseerd op de Europese missie klimaatneutrale steden. Helmond stond als duo met Eindhoven voorop bij het indienen van een klimaatcontract in Brussel. Nu er geen financiële middelen tegenover staan, gaat het conceptcontract door de papierversnipperaar.

Onder leiding van Wethouder Bonte zijn er de afgelopen twee jaar overigens al vele plannen voortvarend doorheen gedrukt. Vaak alleen gesteund door de coalitie, een nipte meerderheid, en dus zeker niet breed gedragen. Een van de grootste voorbeelden hiervan is de mobiliteitsvisie, die nogal wat stof deed opwaaien. Veel ondernemers in het centrum zijn allesbehalve blij met deze plannen voor de toekomst. Maar ach, het is maar een visie, toch? We kunnen het later nog finetunen, het is slechts een stip op de horizon zeiden de coalitie partijen meermaals.

Ik heb al eerder een column geweid aan dit onderwerp en het moge duidelijk zijn dat Forum voor Democratie Helmond geen enkel plan, gebaseerd op de huidige klimaat-hysterie, zal steunen.
Ik zal niet te diep ingaan op de absurditeit van de klimaatplannen, maar voor wie oprecht geïnteresseerd is, kijk hier eens naar. Er is geen enkele reden tot zorg, het gaat prima met de natuur in onze stad.

Laten we even teruggaan naar het ’trieste’ nieuws dat er geen geld uit Europa komt. Mijn eerste gedachte? YES! Weg met die onzin, idiote plannen de prullenbak in en focus op plannen die Helmond echt vooruit helpen. De coalitie raakte echter direct in paniek, getuige deze reeks vragen aan het college.

Forum voor Democratie Helmond zet zich in om alle plannen om te buigen naar realistische voorstellen. Veiligheid op één, gevolgd door huizen bouwen voor Helmonders en op zijn minst een degelijk mobiliteitsplan voor de bereikbaarheid van onze stad.
Laten we doen wat nodig is en geen luchtkastelen bouwen op de waanzin die uit Brussel komt. Zal de coalitie ook inzien dat het tijd is het tij te keren? Het was immers maar een visie, dus nu kunnen we de juiste knoppen gaan indrukken voor Helmond! Wat vinden jullie van deze nieuwe ontwikkelingen?

Patty Spoek
Raadslid Forum voor Democratie Helmond