18reacties

30 Maanden cel voor poging doodslag in AH XL

De rechtbank in Den Bosch heeft vandaag een Helmonder veroordeeld voor een poging tot doodslag op een winkelbeveiliger bij de AH XL. Hij kreeg een gevangenisstraf van 30 maanden. De man viel vorig jaar oktober de beveiliger aan met een kapotgeslagen flessenhals. Met die flessenhals sloeg hij meermalen in de richting van het hoofd en de hals van de beveiliger. De video van dat incident werden inmiddels 5,7 miljoen keer bekeken via de Facebookpagina van de weblog

Vanwege lastig en dronken gedrag werd de Helmonder (geboren in 1989) dinsdagavond 31 oktober rond 19.30 uur door de winkelbeveiliger uit de Gall & Gall gezet. Daarbij kreeg hij te horen dat hij de winkel niet meer in mocht. Eenmaal buiten pakte de verdachte voor de ingang van de winkel een glazen fles uit de prullenbak en sloeg die op de grond kapot. Hierop liep hij met de afgebroken flessenhals met scherpe punten enkele minuten later weer terug richting de Gall & Gall.
Op dat moment kwam de beveiliger vanuit de AH XL richting verdachte. Hij zag dat verdachte iets van plan was en gaf hem een trap, waardoor verdachte viel. Zodra verdachte opstond, haalde die 2 maal met kracht uit naar het hoofd en de hals van de beveiliger. Die kon deze bewegingen maar net ontwijken waardoor hij geen ernstige verwondingen heeft opgelopen. De winkelbeveiliger probeerde verdachte vervolgens op de grond in bedwang te houden. Uiteindelijk wist 1 van de supermarktmedewerkers het voorwerp van verdachte af te pakken.

Als gevolg van het meermalen met kracht slaan met een kapotgeslagen flessenhals in de richting van het hoofd en de hals, vindt de rechtbank de kans dat het beveiliger had kunnen overlijden  aanmerkelijk. “Kijkend naar de persoon van verdachte, houdt de rechtbank ten nadele van verdachte rekening met de omstandigheid dat hij eerder in Polen is veroordeeld voor geweldsdelicten. Daarnaast heeft hij geen verantwoordelijkheid genomen voor het bewezenverklaarde. Verdachte lijkt het laakbare van zijn gedrag ook achteraf niet in te zien, zo blijkt uit zijn houding ter terechtzitting.” Aldus de rechtbank.
De opgelegde gevangenisstraf van 2½ jaar is gelijk aan de eis van de de officier van justitie 2 weken geleden. Daarnaast moet de veroordeelde de winkelbeveiliger 1.258,50 euro schadevergoeding betalen. Dat en meer valt te lezen in de volledige uitspraak van de rechtbank.