Buiten is het 11 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 84.031 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

— Actuele logs

5reacties

Hoewel het KNMI de code geel voor onder meer onze provincie alweer ophief, viel er door de harde wind vanochtend een boom op een woning in de Beukehoutstraat in Mierlo-Hout. De bewoners waren in het huis. Er raakte niemand gewond en de schade aan hun huis lijkt mee te vallen. De om 09.43 uur gealarmeerde  brandweer is op dit moment nog steeds bezig de boom weg te halen.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto.

In de reacties hieronder staat een update.

4reacties

Tijdens werkzaamheden van een dakdekker is vanochtend een brandje uitgebroken op het dak van De Goede Herder. De om 07.42 uur gealarmeerde brandweer wist het vuur op de school aan de Montgolfierstraat in Helmond Oost snel te blussen. Er is niemand gewond geraakt.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staat een update.

5reacties

Morgen start een onderzoek naar niet gesprongen explosieven of restanten daarvan uit de Tweede Wereldoorlog op enkele sportvelden van sportpark De Braak. Een gespecialiseerd bedrijf voert de werkzaamheden uit met een beveiligde graafmachine. De werkzaamheden nemen 1 of 2 dagen in beslag, zo laat de gemeente weten.
Omdat het sportpark de komende jaren wordt omgebouwd naar een Sport- en Beleefcampus moet er veel gebeuren in en op de grond, zoals het aanleggen van kunstgrasvelden. Uit onderzoek is gebleken dat op deze velden mogelijk niet gesprongen explosieven of restanten aanwezig zijn. Er zijn zogenaamde verstoringen in de bodem gedetecteerd. Een verstoring kan een niet gesprongen explosief of een restant daarvan zijn, maar in de meeste gevallen betreft het een steen of stuk puin. Voordat de nieuwe velden aangelegd kunnen worden moeten zeker zijn dat de bodem veilig is. Mochten er explosieven gevonden worden, de kans daarop is vrij klein, dan wordt de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld. Zij zorgen ervoor dat de explosieven geruimd worden.
Als de werkzaamheden naar niet gesprongen explosieven zijn afgerond wordt er later deze maand nog uitgebreider archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek gebeurt door het graven van een aantal proefsleuven.

In de reacties staat een update.

17reacties

Tussen dinsdag 18 en zaterdag 22 september opent Bavaria de deuren van een Pub-op Store aan de Veestraat 22. Daar kun je hun bieren ontdekken, ruiken en proeven: van een krachtige Cornet, La Trappe en Rodenbach tot een karakteristieke Swinckels’, Palm en Brugge Tripel.
Het idee om een Pub-op Store in het hart van Helmond te openen, is ontstaan vanuit het innovatieprogramma van de bierbrouwer uit Lieshout. 4 Medewerkers pitchten het idee met succes bij de directie. Lees verder »

8reacties

Een automobilist is vanochtend gewond geraakt bij een aanrijding op de Europaweg. Hij raakte door onbekende oorzaak van de weg en tegen een lantaarnpaal. Vervolgens kwam zijn auto op de zijkant tegen een boom tot stilstand.
De man is met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De auto wordt afgesleept door een bergingsbedrijf. De weg is gedeeltelijk over 1 rijbaan richting Helmond afgesloten. De hulpdiensten rukten om 08.14 uur uit voor dit ongeval.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

5reacties

Dirk van Dam van de SP stelde 6 schriftelijke vragen aan B&W over de verkeersonveiligheid rondom de Helmondse scholen. Dit naar aanleiding van een landelijk onderzoek van RTL Nieuws en de Rijksuniversiteit Groningen waarover je hier en hier meer kunt lezen.
Hieronder zijn raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleidingen. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Vrijdag 7 september zagen we in het RTL Nieuws dat in Nederland duizenden ongelukken rondom scholen plaatsvonden. In drie jaar tijd gebeurden er 10.000 verkeersongelukken vlakbij een school blijkt uit gegevens van hun onderzoeksredactie. Waarvan er 44 dodelijke ongevallen vielen te betreuren.
Hierover hebben we een aantal vragen:

  1. Hoeveel ongevallen zijn rondom onze scholen in Helmond bekend?
  2. Hoe komt de informatie over eventueel onveilige situaties rondom scholen bij de gemeente?
  3. Vraagt de gemeente via enquête aan scholen hoe zij denken dat de veiligheid verbeterd kan worden? Of meldde de scholen zich bij de gemeente dat er onveilige situaties voordoen?
  4. Wordt er actief gekeken om de wegen rond onze scholen veilig te maken? Zo ja, welke maatregelen heeft de gemeente concreet al uitgevoerd om de veiligheid te verhogen?

In het coalitie akkoord (pagina 16, extra inzet op verkeersveiligheid) staat dat er jaarlijks €50.000,- extra beschikbaar is om gevaarlijke punten in onze stad te kunnen aanpakken.

  1. Hoe gaat u hier concreet invulling aan geven?
  2. Hoe wordt dit geld nu ingezet?
12reacties

Martijn Rieter van Helder Helmond stelde vandaag maar liefst 14 schriftelijke vragen aan B&W naar aanleiding van de ongeregeldheden tijdens de wedstrijd Helmond Sport – MVV in april. 
Hieronder zijn raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleidingen. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder. Lees verder »

63reacties

De politierechter van rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist 2 Helmonders veroordeeld voor het doden van een hond. Een 28-jarige man krijgt een taakstraf van 120 uur plus 2 weken voorwaardelijke gevangenisstraf. De 25-jarige eigenaar van de hond moet een taakstraf van 100 uur verrichten.
De 25-jarige Dennis H. haalde begin dit jaar een Staffordshire terriër (zie ter illustratie deze foto) uit het asiel. In april ging hij met de hond op bezoek bij zijn 28-jarige vriend Gradus S. waar de hond naar het kind van de vriend hapte. Daarop heeft de vriend de hond geslagen en geschopt. Later zei de vriend dat de hond dood moest. Lees verder »

18reacties

Sinds vandaag hebben de kruispunten Marktstraat-Binderseind en Binderseind-Heistraat intelligente verkeersregelinstallaties. Software haalt daar tot op 500 meter afstand continu signalen binnen van de autonavigatiesystemen, lussen in de weg en verkeerscamera’s. Met die gegevens wordt realtime de meest optimale doorstroming berekend en bepaald wie er op dat moment een groen verkeerslicht krijgt. In deze video wordt de werking nader uitgelegd. Uit verkeerssimulaties blijkt dat de wachttijd er met 22% en de CO2-uitstoot met 15% in theorie verlaagd kan worden.  Lees verder »

47reacties

Verpleegkundige Tommie Niessen (27) uit Helmond was gisteravond te gast bij RTL Late Night. Uit het 11 minuten durende interview met Twan Huys bleek dat het niet alleen kommer en kwel in de zorg is, maar ook heel gezellig met hem kan zijn. Met blogs, vlogs én sinds vandaag ook een boek wil hij zijn vak van het beroerde imago af helpen. En dat blijkt aan te slaan: ruim 46 duizend mensen volgen hem al op Facebook, een dikke 10 duizend op Instagram en zelfs minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid won advies bij hem in.
Gisterenavond keken er 396.000 mensen van 6 jaar en ouder naar: 

8reacties

Mevrouw Vervoort-Nuijten heeft vandaag de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond ontvangen voor haar jarenlange inzet als vrijwilligster voor onder andere het ziekentriduüm, de Zonnebloem en de Zorgboog. In het TOV gebouw kreeg zij de onderscheiding uit handen van wethouder Harrie van Dijk.
In 1978 is zij gestart als vrijwilligster in de zorgsector met het vervoeren van deelnemers aan het ziekentriduüm. In de jaren die daarop volgende verrichtte zij steeds meer werkzaamheden voor het triduüm en sloot de ziekensectie zich aan bij de Zonnebloem. Naast haar activiteiten voor de Zonnebloem is mevrouw Vervoort al 20 jaar actief voor De Zorgboog en verricht zij al 20 jaar parochiewerk voor de parochies H. Lambertus en De Goede Herder. Bovendien is zij sinds 3 jaar actief als vrijwilligster voor Stichting Truckers Day.
De onvermoeibare vrijwillige inzet gedurende vele jaren is voor burgemeester en wethouders aanleiding geweest om aan mevrouw E.W.C. Vervoort-Nuijten de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond toe te kennen.

5reacties

Om 15.11 uur rukten de hulpdiensten voor een ongeval op de Weg naar Bakel in Dierdonk. Daar werd een oudere man op een scootmobiel aangereden door een personenauto. De zwaargewonde man is met onbekende verwondingen per ambulance met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. De opgeroepen traumahelikopter werd korte tijd later weer gecanceld.
In april raakte daar een fietser gewond bij het oversteken.
Pim Verkoelen maakte vanmiddag de onderstaande 3 foto’s.

50reacties

Vanaf deze maand gaan de politie, Helmond Marketing en de gemeente samen de overlast van (brom)fietsers en scooterrijders in het centrum aanpakken. Bewoners, ondernemers en bezoekers hebben regelmatig klachten over het gedrag van bestuurders die met hun scooter of brom- of snorfiets in het voor hen verboden centrumgebied rijden. Zij voelen zich daardoor niet veilig. Het gaat vooral om klachten over hard en roekeloos rijden. Lees verder »

24reacties

De herinrichting van Park Goorloop, het natuurgebied tussen de Warande en het Groot Goor, is nu afgerond. Zaterdag wordt dit ‘groene hart van Helmond’ officieel geopend. 
De realisatie van het park had veel voeten in de aarde. Al in 2008 is gestart met het ontwikkelen van de eerste plannen van dit bijna 17 miljoen euro kostende project. In 2013 meldde de gemeente dat het in 2015 gereed zou zijn. Dat werd dus niet gehaald, in dat jaar werd de eerste helft (Goorlooppark Noord) geopend en de foto rechtsboven gemaakt. Lees verder »

5reacties

Ook dit jaar krijgen de mantelzorgers in Helmond een cadeautje voor hun inzet voor hulpbehoevende inwoners uit onze stad. De gemeente startte daarvoor deze maand een waarderingsactie.
Zorg jij als mantelzorger (ook als je buiten Helmond woont) voor een Helmonder die langdurig ziek is of een beperking heeft? Dan kun je als blijk van waardering een cadeautje aanvragen. Volwassen mantelzorgers kunnen dan kiezen uit een cadeaubon ter waarde van 70 euro of dat geldbedrag. Mantelzorgers tot 18 jaar krijgen een Gift Card Pathé van 40 euro.
Door het invullen van een beperkt aantal van je gegevens op een formuliertje kun je dat cadeau tot uiterlijk 31 oktober aanvragen. Dat kan via de website van de LEVGroep of via de papieren exemplaren bij de receptie van hun kantoor aan de Penningstraat. Wachten je liever tot 19 september of 10 oktober? Dat kan want dan staat er in De Traverse en De Loop een uitknipbon waarmee je de cadeaubon of het geldbedrag ook nog kan aanvragen.
Niet onbelangrijk: “De cadeaubon telt niet mee bij uw inkomen en heeft geen gevolgen voor een eventuele uitkering, zorgtoeslag of huurtoeslag. Het geldbedrag wordt wel aangerekend als boedelbestanddeel bij de VTLB-berekening in het kader van een schuldsaneringstraject.”

53reacties

https://www.deweblogvanhelmond.nl/wp-content/uploads/2015/05/vermist-Helmond-vierkant.jpgEen 18-jarig vrouw is sinds vannacht 02.30 uur vermist vanuit de omgeving van de Rijpelberg. Tot vanochtend 07.15 uur werd zij niet aangetroffen en de politie zoekt verder.
De vrouw is in bezit van een zwarte Audi A1 met als kenteken 90-XDS-8. Meer informatie over haar werd er tot op dit moment niet bekend gemaakt.
De politie vraagt om hen te bellen op 0900-8844 als je tips hebt.

In de reacties hieronder staan updates.

75reacties

Winkelende damesIn de eerste helft van dit jaar waren er in het centrum 11,8% minder bezoekers tijdens de openingstijden van de winkels dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van de gemeente. Die laat daarvoor met behulp van Bluetooth- en Wifi-signalen 24/7 passantentellingen doen.
Met in totaal 1,7 miljoen unieke bezoekers in die 6 maanden is dat nog altijd een flink aantal. Maar met zo’n 160 winkel- en koopzondagen betekent het verschil van 195 duizend bezoekers dat er dagelijks twaalfhonderd shoppers minder zijn in het gebied rond de Veestraat, Ameidestraat en de Markt.
De dalende trend is de laatste jaren duidelijk. Want ook in de voorgaande jaren bleek het aantal shoppers (bezoekers als de winkels in het centrum open zijn) daar terug te lopen. 

Aanvullend een zin die was weggevallen in bovenstaande tekst:
Landelijk daalde de totale winkelstraatdrukte in het eerste half jaar met 1,6% ten opzichte van die periode vorig jaar.

In de reacties hieronder staat een update.

10reacties

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om Dirk den Hollander vandaag te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Elly Blanksma bij de stichting Nei Skoen.
In de afgelopen 25 jaar heeft Dirk den Hollander talloze professionals opgeleid en daarmee de langdurige geestelijke gezondheidszorg in Nederland en België een ander gezicht gegeven. Hij heeft een revolutionaire invloed gehad op de wijze waarop hulpverleners in binnen- en buitenland binnen de psychiatriezorg verlenen aan kwetsbare mensen met psychische problemen. Hij is een innovator, die voortdurend nieuwe inzichten uit praktijk en wetenschappelijk onderzoek integreert.
Zo is hij 1 van de grondleggers van de psychosociale rehabilitatiebeweging in Nederland. Dit is een beweging die ernaar streeft de zorg voor mensen met langdurige psychiatrische aandoeningen te verbeteren door een meer humane benadering. Deze principes vertaalde hij naar een praktische methodiek: het Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen(SRH). Hierover schreef hij vele boeken en artikelen die in meerdere talen zijn uitgebracht.
Daarnaast stond hij mede aan de wieg van CARe Europe, een Europees netwerk dat zich inzet voor ondersteuning van mensen met psychische kwetsbaarheid bij herstel en re-integratie in de samenleving, met name in armere landen. Voor de oprichting van CARe Europe zette hij zich al vele jaren belangeloos in om met name mensen in Oost-Europese landen te helpen de geestelijke gezondheidszorg te vernieuwen.
In 2010 ontving de heer den Hollander de tweejaarlijkse Douglas Bennet Award, toegekend voor de voorbeeldige en inspirerende bijdrage aan het bevorderen van de kwaliteitsverbetering in de behandeling, rehabilitatie en herstelondersteuning aan mensen met ernstige psychische aandoeningen.
In 2012 richtte hij mede de stichting Nei Skoen in Helmond op. De stichting heeft als doel het bevorderen van maatschappelijke integratie en participatie van mensen.
Voor zijn baanbrekende verdiensten, nationaal en internationaal, is de heer Den Hollander benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

In de reacties hieronder staat een update.

10reacties

De politie heeft vanmiddag met meerdere eenheden een jongeman aangehouden op het station Brouwhuis. Hij zou in de trein iemand met een wapen bedreigd hebben. Bij zijn fouillering is een stroomstootwapen aangetroffen. Hij wordt overgebracht naar het politiebureau en de politie onderzoekt de zaak. Het treinverkeer was tijdelijk gestremd maar wordt nu weer opgestart.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande 4 foto’s.

7reacties

Zo lang als wij hier aan de Lungendonk wonen (10 jaar) is er een tonnagebeperking voor de (oude) brug over het Eindhovens kanaal. Dit hield in dat alles wat een hogere asdruk had dan 1 ton NIET over de oude brug mocht en dus niet over de Lungendonk kwam.
De Lungendonk is een smalle klinkerweg die door de gemeente nauwelijks onderhouden wordt en totaal niet berekend is op het verkeer dat er nu al overheen gaat, laat staan dat hij berekend is op zeer zwaar vrachtverkeer. De staat van weg en wegmeubilair is erbarmelijk. Reflectorpaaltjes ontbreken, behalve degene die wij zelf maar geplaatst hebben. Lantaarnpalen staan schots en scheef en het wegdek heeft meer weg van de Zevenheuvelenweg!
Er is hierdoor echt een hele gevaarlijke situatie ontstaan waar wij als aanwonenden dagelijks mee geconfronteerd worden.
Lees verder »