Buiten is het 8 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 85.687 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

— Actuele logs

4reacties

Het Elkerliek ziekenhuis meldt met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten te hebben voor de vergoeding van de zorgkosten in 2019. Voor de budgetpolissen van verzekeraars VGZ en Zilveren Kruis is geen contract voor planbare zorg afgesloten.
Op dit moment gaat het maar om een heel kleine groep patiënten die zo’n budgetpolis heeft. Toch kunnen de effecten voor een patiënt groot zijn zo waarschuwt het ziekenhuis. Keuze voor een budgetpolis kan betekenen dat een groot deel van de ziekenhuisfactuur door de patiënt zelf betaald moet worden. Als je zo’n budgetpolis hebt, dan stuurt het ziekenhuis de rekening naar jou. Je krijgt dan zeer waarschijnlijk maar een deel (meestal zo’n 60 à 70%) van de rekening vergoed door je zorgverzekeraar.
Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een zorgverzekering. Door afspraken met de zorgverzekeraars te maken, probeert het Elkerliek te voorkomen dat de patiënt zelf de rekening ontvangt. Een totaaloverzicht van verzekeraars (en hun polissen) waarmee het Elkerliek een contract afsloot.

23reacties

Sinds vorig jaar is ook het laatste stukje Beelsstraat (richting de Molenstraat) eenrichtingsweg. Vanaf het Sobriëtasplein (het parkeerterrein bij de Action) mag je met je auto daarom niet meer rechtsaf richting Molenstraat rijden maar moet je richting de Kluisstraat. De combinatie van gemotoriseerd verkeer in 2 richtingen, illegaal geparkeerde voertuigen en veel fietsende scholieren leidde tot gevaarlijke situaties, zo motiveerde B&W dit besluit (pdf). Automobilisten blijken dit ‘nieuwe’ eenrichtingsverkeer echter massaal te negeren.  Lees verder »

14reacties

De zaterdagmarkt blijft op de Markt/Ameidewal, de aansluiting tussen die 2 delen wordt verbeterd en de marktkramen worden opnieuw ingedeeld. Dat zijn de belangrijkste items in de nieuwe marktvisie van wethouder Erik de Vries. Hij is blij met het resultaat dat in overleg met vele betrokken partijen is opgesteld: “De weekmarkt hoort echt bij Helmond en is belangrijk voor de levendigheid in de stad. Om de markt toekomst te kunnen geven, is een nieuwe visie noodzakelijk. Die ligt er nu. Na vaststelling door de gemeenteraad op dinsdag 27 november gaan we snel aan de slag met de uitwerking.” Lees verder »

23reacties

Op de kruising van de Bakelsedijk en de Wethouder van Wellaan zijn een lesauto en motor op elkaar gebotst. Daarbij raakte de motorrijder zwaargewond. Hij werd ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel en vervolgens met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.
Het ongeluk gebeurde vanmiddag rond 13.40 uur. Op het moment van de aanrijding zat er een leerling achter het stuur van de lesauto. Er is een traumahelikopter gealarmeerd maar die is niet ter plaatse gekomen. 
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

36reacties

Adriaans Aannemersbedrijf en Adriaans Bouwgroep zijn vandaag door de rechter failliet verklaard. Volgens de laatste opgave werkten bij het bedrijf met het kantoor aan de Europaweg zo’n 70 werknemers. Het bedrijf dat dit jaar haar 90-jarig jubileum vierde, wil op dit moment enkel deze schriftelijke verklaring afleggen:

Directe oorzaak van de aanvraag is het feit dat een grote opdrachtgever de laatste termijnen van een nieuwbouwproject niet betaalbaar stelt. Deze situatie, in combinatie met een voorgenomen samenwerking die op het laatste moment geen doorgang vond, heeft tot de aanvraag van het faillissement geleid.

In een reactie hieronder staat een update.

7reacties

Rond 23.40 uur is er aan de Weg door de Rijpel in de Rijpelberg brand ontstaan in een container met bouwafval. De brandweer heeft de container leeg moeten kiepen om zo de brand goed te kunnen bestrijden.
In de container zaten diverse brandbare materialen die uit de Emté-supermarkt aan de Wederhof komen. Deze supermarkt wordt momenteel verbouwd tot een Jumbo. Ter hoogte van de brand werd de Weg door de Rijpel tijdelijk afgesloten in beide richtingen. Waardoor de brand is ontstaan is niet bekend, er werd op het moment van de brand niet meer gewerkt. Een voorbijganger heeft de brand gemeld.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Fotografie.

9reacties

Rolf Wennekes maakte de onderstaande korte film over Piet de Wit. Daarin zie je dat die Helmondse industrieel en textielbaron (1869 – 1947) meer voor Helmond betekende dan alleen zijn beroemde en imposante Peapark. 

Eerder schreef Jef de Jager over Piet de Wit het boek De Hemel van Helmond, over zijn vrouw én Helmondse Heldin Anna de Wit en de architect van het Peapark.

1reactie

De laatste tijd ben ik in Helmond zaken tegen gekomen die me deden denken aan de voorzittershamer van de Vereniging voor Diaconessenarbeid in Eindhoven. De vereniging was eigenaar van het toenmalige Diaconessenhuis, een middelgroot protestants-christelijk ziekenhuis waarvan Anton Philips destijds één van de mede-oprichters was. Hij steunde het ziekenhuis persoonlijk omdat hij hechtte aan de juiste zorg voor iedere Eindhovenaar, ongeacht zijn of haar levensovertuiging. Anton was een visionair en zijn gedachte stond gegraveerd op de voorzittershamer: “Denk Groot”. Lees verder »

10reacties

Een collecte voor Deurnenaar Juri da Silva Cruz gisteravond heeft 1000 euro opgeleverd. Supporters van Helmond Sport collecteerden voor hun onlangs overleden mede-fan, die op 21-jarige leeftijd besloot een einde aan zijn leven te maken. Met de opbrengst kan zijn familie het restantbedrag van zijn uitvaart bekostigen. En er is ruimte voor wat extra’s.
De collecte is een initiatief van supporterscollectief We Are Helmond en sfeergroep North Side Vak O. Omdat Juri geen uitvaartverzekering had, is zijn crematie nog niet helemaal bekostigd. Zijn familie kwam nog 200 euro tekort en daarom besloten de 2 supportersgroepen gezamenlijk de handschoen op te pakken. Voorafgaand aan de wedstrijd Helmond Sport – MVV Maastricht werd om een kleine bijdrage gevraagd. Mede-supporters gaven daar massaal gehoor aan. Met in het bijzonder dank aan De Hypotheekadviseur Helmond en Top Events die respectievelijk 200 en 400 euro doneerden. Zo bleek er aan het einde van de avond ruim 900 euro in de collectebussen te zitten. Daarop besloten de initiatiefnemers dat bedrag aan te vullen tot een mooie slotsom van 1000 euro.
De opbrengst is daarmee boven verwachting hoog. Daarom is besloten om niet alleen de resterende kosten voor de uitvaart van Juri (200 euro) te doneren, maar de familie daar bovenop ook een bedrag van 300 euro te overhandigen. Bijvoorbeeld voor een weekendje weg, maar vooral ook om naar eigen wens te besteden. Tot slot doneren We Are Helmond en North Side Vak O het restant van 500 euro aan de stichting FC Robinstijn. Deze Deurnese organisatie laat voetbalgerelateerde kinderwensen in vervulling gaan, wensen van kinderen die een steuntje in de rug verdienen.

1reactie

Rellen, een vlag, krantenartikelen en raadsvragen. Veel Helmonders zullen verbaasd hebben opgekeken telkens als Helmond Sport – MVV weer eens ter sprake kwam. De club(s), politie en gemeente zijn intussen uitvoerig aan het woord geweest. Het verhaal vanuit supporterszijde echter, vindt via de reguliere kanalen tot dusver geen gehoor. Daarom een poging tot een reconstructie, met daarin een bijdrage vanuit álle partijen.

April jongstleden, de wedstrijd tussen Helmond Sport en MVV en het gevolg, dat tot en met vandaag zou doorsijpelen. Al diezelfde avond werd duidelijk dat sommige supporters over de schreef waren gegaan, met straffen als logische consequentie. Iets waar wij ons, vanuit supporterscollectief We Are Helmond, ook nooit tegen hebben verzet. Althans, niet tegen de terechte straffen.
De ongeregeldheden na afloop waren het slotstuk van een broeierige avond. Een avond waarin – zo bleek na gesprekken met betrokkenen – MVV-supporters stewards hadden belaagd, over het hek waren geklommen en daarmee niet-gefouilleerd het uitvak wisten te bereiken. Daarover later meer. Lees verder »

12reacties

archieffotoDe gemeente heeft 2 weken geleden een vergunning verleend voor de vestiging van Huisartspraktijk Boszicht op de Bakelsedijk. Tot augustus 2014 zat in dat gebouw Club Boszicht, deze seksclub sloot de deuren omdat die failliet ging.
B&W: “De locatie aan de Bakelsedijk is vanuit ruimtelijk oogpunt prima geschikt voor een huisartsenpraktijk, ook gezien de bereikbaarheid en ruime parkeergelegenheid. Verder staat het pand al jaren leeg. Daarom is medewerking toegezegd.” Lees verder »

37reacties

Vannacht was er een autobrand op de Willem Prinzenstraat / Willem Beringsstraat in de Binnenstad. De brandweer rukte daarvoor om 02.27 uur uit. We hebben dit keer geen beeldmateriaal (voor wie dat wel heeft: fijn als je dat mailt naar [email protected]) en weten niet hoe het met de betreffende personenauto is afgelopen. Wel weten we dat de politie ook deze autobrand onderzoekt. En ook dit keer vragen zij mensen die iets zagen, hoorden en/of tips hebben 0900 – 8844 te bellen.
Dit is de vierde autobrand in 3 dagen in Helmond die vermoedelijk door brandstichting is ontstaan: Lees verder »

95reacties

Donderdag 1 november om 21.00 uur start de online kaartverkoop voor Het Kasteel van Sinterklaas. Met zo’n kaartje krijg je toegang tot zijn kasteel dat van dinsdag 20 november tot en met zondag 2 december is geopend. De rondleiding duurt ongeveer 3 kwartier.
Toegangskaarten zijn alleen verkrijgbaar via de website. Aan ‘de deur’ vindt geen kaartverkoop plaats. Een e-ticket (voor zowel kinderen als volwassenen) kost 3,75 euro (+ 30 cent servicekosten per ticket). Wees er snel bij zo waarschuwt de waarschuwpiet, want op is helaas ook écht op. Vorig jaar waren de 13.500 kaartjes al in 9 uur uitverkocht.  Lees verder »

20reacties

Veel nepvuurwapens zijn niet van echt te onderscheiden. Wordt je ermee gezien dan loop je het risico dat politiemensen handelen als ware het een echt vuurwapen. En voor je het weet heb je een politiepistool op je gericht. Het overkwam 2 jongens donderdagmiddag rond 3 uur in Helmond.
Agenten kregen een melding dat een getuige bij een groepje jongens een vuurwapen had gezien. Onze collega’s zagen op de Chrysantstraat in Helmond Oost 2 jongens lopen die aan het opgegeven signalement voldeden. Het tweetal, naar later bleek pas 13 en 15 jaar oud, werd door de politiemensen aangehouden en bij de jongste werd een zeer echt gelijkend nepvuurwapen (zie foto rechtsboven) aangetroffen. Bij de arrestatie richtte 1 van de politiemensen, gezien de inhoud van de melding, zijn dienstwapen op de jongens. Gelukkig luisterden de jongens goed naar de instructies van de agenten en maakten ze geen verdachte bewegingen, waardoor ze rustig aangehouden konden worden.
De 15-jarige jongen werd na aankomst op het politiebureau alweer snel vrij gelaten omdat het wapen bij zijn maatje werd aangetroffen. Hij werd nog wel als getuige gehoord. De 13-jarige jongen ging na officieel verhoor en een hartig woordje met een HALT straf van 15 uur aan zijn vader overgedragen. Ook die liet duidelijk merken niet blij met de actie van zijn zoon te zijn.
Meer over de wetgeving en de risico’s als je met een nepvuurwapen rondloopt, lees je op de themapagina’s van de politie op https://www.vraaghetdepolitie.nl/wapens/nepwapens en https://www.politie.nl/themas/nepvuurwapens.html. Levensgevaarlijk aldus de politie.

29reacties

Alexandra van der Zee van Helder Helmond stelde 4 schriftelijke vragen aan B&W over het slechte en inefficiënte groenonderhoud in bepaalde wijken. In 2015, 2016 én 2017 werden al kritische vragen gesteld over de achterstallige onkruidbestrijding in onze stad.
Hieronder haar raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder. Lees verder »

27reacties

Vanaf volgende week vrijdag is er geen geldautomaat meer in de Rijpelberg. Die Rabobank-automaat staat nu nog in de Emté supermarkt aan de Wederhof 14. Die supermarkt wordt een dag later gesloten en omgebouwd tot een Jumbo (die woensdag 14 november wordt geopend) die geen geldautomaat in haar pand wil.
Rabobank Helmond meldt dat zij de mogelijkheden onderzoekt om een nieuwe geldautomaat in de omgeving te plaatsen. Een automaat die 24 uur per dag beschikbaar is en de veiligheid van omwonenden garandeert.  Lees verder »

19reacties

De herfst is weer begonnen en daarom worden er vanaf maandag 22 oktober weer zo’n 400 bladkorven geplaatst in Helmond. Daarin kan een ieder zijn/haar bladafval (geen takken of GFT) kwijt. Iedere week worden ze minimaal 1 keer geleegd. Is de korf vol dan kun je de bladeren er naast deponeren. De bladkorven blijven, afhankelijk van de bladval, tot ongeveer eind december staan. Voor het plaatsen van de bladkorven is gekeken naar een goede spreiding over de stad en naar het aantal bomen in de buurt. Op de website van de gemeente kun je per wijk zien waar de bladkorven komen te staan. Lees verder »