Buiten is het 13 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 77.994 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Niet iedereen houdt van ons. Mooi!

Havenplein Helmond in 2002

door Vico Hoozemans in 2002

— Actuele logs

4reacties

De komende raadsvergadering (31 oktober) nemen we een belangrijk besluit over de ontwikkeling van sport- en (be)leefcampus De Braak. Als gemeenteraad staan we namelijk voor de keuze om samen met OMO (Knippenbergcollege, Praktijkschool) te investeren in een nieuw sportpark voor een bedrag van 25 miljoen. Het wordt een combinatie van (breedte- en top) sport, onderwijs en zorg. Deze multifunctionele sportaccommodatie bestaat uit een sporthal, tribunes, multifunctioneel veld en ruimtes voor onderwijs, de Betaald Voetbal Organisatie, amateursport en de zorgpartners. Lees verder »

3reacties

Peter Janssen uit de Rijpelberg kreeg in 2012 het verschrikkelijke nieuws te horen dat hij teelbalkanker had. Een tegenslag die voor lange tijd zijn leven bepaalde. In onderstaande mini-docu vertelt deze Helmonder hoe sport weer voldoening en plezier in zijn leven bracht.

9reacties

Een fietsende vrouw met een kind achterop zijn vanmiddag kort voor 3 uur op het fietspad van de Molenstraat aangereden door een bestelbusje. Het busje dat de oprit wilde inrijden, zag hen daarbij waarschijnlijk over het hoofd waarna zij tegen het busje reed. De fietsster en het kind kwamen ten val.
De vrouw werd in een ambulance aan haar verwonding geholpen en vervolgens is het tweetal ter controle met de ambulance meegegaan naar het ziekenhuis. Het kind bleef ongedeerd en kreeg van de politie als troost een knuffelbeer.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

17reacties

Vrijdag 6 oktober heeft Ponyrijden Patricia de Drive van de nieuwe Burger King geopend. Wat was dat leuk om te zien! 9 ruiters die met hun (leen)pony de lol van hun leven hadden. Het ging in optocht dwars door het Helmondse verkeer van de Stiphoutse Elsdonk naar de Helmondse Europaweg. De beloning: veel bekijks en een Whopper die zeer werd gewaardeerd. Lees verder »

10reacties

Vorig jaar heeft de stad onder meer op de weblog meegedacht over de contouren van het vernieuwde centrum. In de opmerkingen daarover kwam 1 wens bijna unaniem terug: maak van het terrein waar ooit Obragas zat, een echt Havenpark waar het goed toeven is voor inwoners en bezoekers van onze stad. Dat meldde wethouder Erik de Vries gisteren in zijn Traverse-column. “De keuze om prioriteit te geven aan het Havenpark was dan ook niet zo moeilijk. Ik sluit me graag aan bij deze wens van onze inwoners!”
Het Havenpark moet een groene plek van circa 2½ hectare midden in het centrum worden waar we kunnen ontmoeten, relaxen of juist actief bezig zijn. Het park zal ruimte bieden voor kleinschalige evenementen. Volgend jaar beginnen de werkzaamheden die in het voorjaar van 2019 gereed moeten zijn. De Oude Aa (die nu nog door een rioolbuis onder de grond stroomt) loopt straks zichtbaar als een slinger door het park. Bij het Havenplein komt een multifunctioneel gebouw met op de begane grond ruimte voor commerciële functies en daarboven appartementen.
De grote lijnen voor het ontwerp zijn nu klaar, maar de gemeente wil graag de mening van Helmonders horen voordat het plan definitief wordt. Daarom is er een inloopavond georganiseerd op maandag 23 oktober, tussen 19.00 tot 21.00 uur, in zaal Traverse aan de Steenweg. Daar wordt 2 keer dezelfde presentatie gehouden over het ontwerp, om 19.00 uur en om 20.00 uur. Er staan panelen waarop het plan met sfeerbeelden wordt toegelicht. Geïnteresseerden kunnen vrij binnenlopen om alles te bekijken en aan te schuiven bij 1 van de 2 presentaties. Medewerkers van de gemeente zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.
Wethouder De Vries: “Ik heb de eerste plaatjes gezien en ik moet zeggen: het wordt prachtig! Ik weet zeker dat ook u dan enthousiast wordt!”

In de reacties hieronder staat een update.

5reacties

In de periode van 20 december tot en met 7 januari 2018 is er een nieuw winterevenement in het centrum van Helmond. Dat bevestigde organisator Peter van Asten zojuist. Gedurende deze periode is er een schaatsbaan en zullen er andere (nu nog niet bekend gemaakte) activiteiten plaatsvinden. Er lopen nog gesprekken met belanghebbenden over de invulling van het evenement. Waar het precies in het centrum zal plaatsvinden weten we (nog) niet. Lees verder »

12reacties

Woensdag 13 september rond 01.45 uur werd er ingebroken bij een zonnestudio aan de Europaweg. De politie is benieuwd wie deze inbreker is.
Wie hem herkent of er meer van weet wordt gevraagd te bellen met de gratis tiplijn via 0800-6070 of anoniem via M. 0800-7000. Je kunt hen ook bellen op 0900-8844 (registratienummer: 2017189857).

In de reacties hieronder staat een update.

6reacties

Winkelcentrum Brouwhorst is 1 van de 10 winkelgebieden die in de race is voor titel ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland’ 2017. Maandag 20 november tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres Het Rendement van Schoon wordt de winnaar bekend gemaakt en gehuldigd door Stichting Nederland Schoon.
Wethouder Erik de Vries: “Ik ben heel trots op de nominatie voor Winkelcentrum Brouwhorst! We besteden in Helmond veel aandacht aan het schoonhouden van onze stad in het algemeen en de winkelgebieden in het bijzonder. Deze nominatie is een geweldige beloning voor alle vrijwilligers en professionals die het hele jaar door in de weer zijn om het winkelcentrum en het gebied er omheen schoon te houden.”
In het kader van deze verkiezing worden elk jaar in juni tot en met augustus Nederlandse winkelgebieden onaangekondigd op 3 manieren onderzocht (pdf) op hun schoonheidsgraad. Dit jaar waren dat in totaal 612 winkelgebieden in 88 gemeenten. Per winkelgebied werden minimaal 40 bezoekers middels ongeveer 20 vragen bevraagd naar hoe schoon hij of zij het winkelgebied in het algemeen en op dat moment vinden. Ook werd er 1 deskundigen-observatie gedaan en 3 tot 5 lokale ondernemers bevraagd naar hun beleving, kennis en gedrag.
In 2012 en 2013 werd WC Brouwhuis uitgeroepen tot het op 1 na schoonste winkelcentrum van Nederland. Eerder dit jaar verkocht Dela Vastgoed dit winkelcentrum in Brouwhuis aan het Amerikaanse Lone Star Funds. In 2015 bleek Winkelcentrum Brandevoort de schoonste en vorig jaar de op 1 na schoonste van het land.

2reacties

Enkele weken geleden werd ik gevraagd om gastlessen te gaan verzorgen op het Helicon in Helmond. De docent was bezig met actief burgerschap en de politiek-juridische dimensie en het leek haar leuk als er een raadslid naar school zou komen om dit onderwerp te bespreken. Ik reageerde daar enthousiast op. De jeugd te betrekken bij de lokale politiek en hen een inkijkje te geven in het functioneren van de gemeenteraad. Dagelijks zouden er lessen verzorgd gaan worden voor de verschillende klassen. Lees verder »

18reacties

De politie zoekt een man die in Helmond heeft gepind met een pinpas die kort daarvoor van een 91-jarige vrouw werd gestolen. Er werd in totaal ruim 5 duizend euro van haar rekening gehaald.
Vrijdagmiddag 2 juni betaalde de hoogbejaarde dame met die pinpas voor het laatst haar boodschappen bij een supermarkt in Asten. De politie verdenkt de mannen op de onderstaande foto’s ervan dat zij tijdens die pintransactie eerst de code afkeken en daarna haar pas gestolen hebben. In Bureau Brabant op Omroep Brabant aanstaande maandag mogelijk meer informatie over deze pinpasfraude. Om 18.00 uur is de eerste uitzending die daarna ieder uur wordt herhaald tot dinsdagmiddag 17.00 uur. Lees verder »

15reacties

Meester Jeroen (Hermans) van SBO De Toermalijn in Helmond Noord won vandaag de titel ‘liefste en leukste juf of meester van 2017′. Zijn school is nu gevuld met blije kinderen, veel bloemen en planten en burgemeester Elly Blanksma, zie het onderstaande filmpje. De stichting Een 10 voor de juf organiseerde deze verkiezing voor het vijfde jaar op rij. Als blijk van waardering voor het vele extra werk van leerkrachten doen voor het welzijn van hun leerlingen. Lees verder »

2reacties

Op zondag 17 september kreeg ik een whatsapp berichtje van mijn broertje dat mijn weekend en week daarna behoorlijk op zou schudden. Luc, de broer van een van zijn beste vrienden, lag na een voetbalwedstrijd in het ziekenhuis en de vooruitzichten waren somber. De dag erna kreeg ik opnieuw een berichtje. Luc was overleden. Ik heb hem helaas nooit persoonlijk gekend, maar het kwam zo dichtbij dat het me toch heel erg aangreep.

Een week later, de dag na het bijzonder mooie afscheid, zou mijn eigen voetbalseizoen beginnen. Luc had lange tijd bij dezelfde club gespeeld als ik, dus we begonnen met een minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd. Lees verder »

12reacties

“Stiphout is de wijk die als eerste, na de wijken Rijpelberg en Brouwhuis, wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk van Breedband Helmond.” Dit besluit volgt op een interessepeiling in september, waarbij het aantal aanmeldingen in Stiphout het hoogste bleek, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend. “Als minimaal de helft van die wijk meedoet en zich aanmeld voor een abonnement kunnen we overgaan tot de aanleg van het glasvezelnetwerk in Stiphout. Bij aanleg zal dit in het voorjaar van 2018 van start gaan waarbij juli 2018 de streefdatum is voor oplevering.”  Lees verder »

5reacties

Woningcorporatie woCom stapt uit de commerciële woningbouw. Dat vertelde woordvoerder Luuk Peters ons vanmiddag desgevraagd. De 850 duurdere vrije sector woningen die zij in Brandevoort zou gaan bouwen, gaan naar een andere partij. De gemeente koopt de bouwrechten daarvan terug van de woningcorporatie. De kosten van de overname van de bouwclaim bedragen 5,5 miljoen euro. In december 2016 zijn hierover gesprekken (pdf) gestart met als doel ‘te verkennen of beide partijen zouden kunnen komen tot een heroverweging van de contractuele positie van woCom in Brandevoort 2’. Veel informatie daarover staat in dit raadsvoorstel (pdf). Lees verder »

2reacties

Het gaat weer richting verkiezingen. Op 21 maart 2018, de eerste volle dag van de nieuwe lente, mogen we naar de stembus om te bepalen wie de komende 4 jaar op het pluche van een raadszetel mag zitten. Dat lijkt nog ver weg, maar achter de schermen zijn de politieke partijen al volop bezig hun vertegenwoordigers aan te wijzen en de strategie te bepalen. De teams worden gevormd en de rijen worden gesloten. Daar wil ik het nu niet hebben. Ik wil liever met u eens kijken hoe trots we nu eigenlijk zijn op Helmond, op onze stad. De aanleiding hiervoor is een reeks filmpjes die de gemeente heeft geplaatst op haar site. In elk filmpje krijgt een zittend raadslid de kans te vertellen hoe trots hij of zij is op Helmond. Kijk zelf maar eens. Lees verder »

4reacties

Een meerderheid van de Helmondse Wmo-cliënten is tevreden over de toegang tot de zorg. Cliënten voelen zich ook serieus genomen. De kwaliteit en het effect van Wmo-ondersteuning blijkt verbeterd te zijn, vergeleken met het (jaarlijks verplichte) onderzoek van een jaar geleden. De Wmo regelt bijvoorbeeld hulp in het huishouden, begeleiding, taxivervoer, een traplift, rolstoel, scootmobiel of dagopvang. Vorig jaar hebben in totaal 8.166 Helmonders daarvan gebruik gemaakt.
Een ruime meerderheid van de 988 in mei 2017 ondervraagde cliënten is tevreden met de kwaliteit van die voorzieningen. Daarbij is het percentage echt ontevreden cliënten gehalveerd, van 13,3% in 2015 naar 6,7% in 2016.
De Wmo wil bijdragen aan de ‘zelfredzaamheid’ van mensen. Het jaarlijkse onderzoek toont dat een ruime meerderheid van de cliënten vindt dat de Wmo-voorzieningen aan de verwachtingen voldoen. Ook in dit opzicht is het percentage echt ontevredenen ten opzicht van 2015 gehalveerd. Bij dit onderwerp van 6% naar 3%.
Deze cijfers komen uit een onderzoek (pdf) van de gemeente. Daarvoor is in mei dit jaar 988 cliënten gevraagd hun mening te geven. Daarvan hebben 440 mensen (44%) gereageerd. Die respons is hoog genoeg om valide uitspraken te kunnen doen.
Eerstverantwoordelijke wethouder Nathalie van der Zanden vindt dat de cijfers laten zien dat Helmond op de goede weg is. Maar dat is geen reden om achterover te leunen. “De toegang tot de zorg, de kwaliteit en het effect van de voorzieningen kunnen en moeten nog beter. Elke ontevreden cliënt is er 1 teveel. Daar blijven we keihard aan werken.”

6reacties

Onder regie van het Peelland Interventie Team (PIT) heeft een provinciegrens-overschrijdende gecombineerde controleactie plaatsgevonden in Nederweert, Someren, Helmond en Asten. Het onderzoek richtte zich op onder andere illegaal gebruik en sociale zekerheidsfraude. In dat kader waren er diverse invallen in die 4 gemeenten. In het buitengebied van Asten trof het PIT een wapenarsenaal aan bestaande uit o.a. 20 handvuurwapens, 5 kogelgeweren, munitie en een mortier. Een 49-jarige Helmonder werd in verband met de wapenvondst aangehouden op grond van de wet wapens munitie. Hij zit vast voor verder onderzoek.
De resultaten van de gecombineerde actie in de 4 gemeenten leverde o.a. de volgende zaken op:
Helmond: Adresfraude, sociale zekerheidsfraude en vondst hennep gerelateerde artikelen, alarmpistool en luchtdrukwapen, scherpe patronen en ampullen met vloeistof welke nader onderzocht worden.
Someren: Loods met voertuigen (strijdigheid bestemmingsplan).
Locatie 1 in Asten: Vondst 20 handvuurwapens (pistolen en revolvers van verschillende kalibers), 7 kogelgeweren (verschillende kalibers), 5 luchtbuksen (verschillende kalibers), paar duizend scherpe patronen (verschillende kalibers), 2 dozen illegaal vuurwerk, mortier en ontsteker. Daarnaast was er sprake van illegaal verblijf in een schuur en is de inhoud van een trafostation aangetroffen in beslag genomen. Tevens is nog een voertuig in beslag genomen. De politie en het Openbaar Ministerie doen verder onderzoek naar de verzameling.
Locatie 2 in Asten: Adresfraude, woning onbewoonbaar verklaard en spanning op last van Enexis afgesloten in verband met gevaar.
Nederweert: Overtredingen strijdigheid bestemmingsplan.
Bij deze controleactie waren de volgende organisaties betrokken: politie, Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (brandweer), Senzer, de gemeenten Nederweert, Helmond, Asten en Someren en Enexis.