Buiten is het 17 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 81.741 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

— Actuele logs

8reacties

Bij een ongeval op de kruising van de Jan van Brabantlaan met de Warandelaan (bij het Elkerliek ziekenhuis) zijn vanmiddag 3 auto’s op elkaar gebotst. Meerdere personen worden op dit moment gecontroleerd in de ambulance. De hulpdiensten werden om 15.49 uur opgeroepen.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto.

In een reactie hieronder staat een update.

21reacties

Het nieuwe stadsbestuur wil meer grootschalige en ook kleine evenementen in Helmond. In de komende 4 jaar is er daarvoor elk jaar 313 duizend euro extra beschikbaar. Ter informatie een overzicht (pdf) van de 23 al toegekende evenementensubsidies voor dit jaar.
Vanaf 2019 is het jaarlijkse evenementenbudget 4½ ton. Dat scheelt dus een slok op een borrel. Nu er ruim 3 ton extra budget is, de vraag:
wat voor extra evenementen willen we de komende jaren?

8reacties

De politie heeft woensdagmiddag 6 vrouwen aangehouden die druk aan het knippen waren in een hennepkwekerij in Heemstede (provincie Noord-Holland). Onder dat zestal waren 2 dames uit Helmond van 46 en 42 jaar. De andere vrouwen hebben als woonplaats Eindhoven (2 maal),  Vlijmen en de zesde bleek zonder vaste woonplaats te zijn.
In de hennepkwekerij stonden 460 planten. De stroom voor de hennepkwekerij bleek illegaal te zijn afgetapt. De politie onderzoekt de zaak en de hennep wordt vernietigd. De 6 vrouwen zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld.

8reacties

De politie doet onderzoek naar een zedenmisdrijf dat vannacht rond 0.10 uur heeft plaatsgevonden op de Kanaaldijk N.O. Zij onderzoeken wat er is gebeurd en zijn op zoek naar getuigen.
Een jonge vrouw meldde zich vanochtend vroeg bij hen nadat zij slachtoffer was geworden van een zedendelict. De politie heeft meteen een onderzoek opgestart. De politie doet op dit moment onder andere een buurtonderzoek in de omgeving van de Kanaaldijk N.O. en bekijkt of er camerabeelden beschikbaar zijn die hen meer over het incident kunnen vertellen.
Mensen die rond middernacht iets verdachts zagen in de omgeving van de Kanaaldijk N.O. wil de politie graag spreken. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844. “Alle tips zijn welkom.” Dat kan ook anoniem op 0800-7000.

In de reacties staat een update.

28reacties

GroenLinks, SP, VVD, Lokaal sterk en D66 zijn het met elkaar eens geworden dat zij het nieuwe stadsbestuur gaan vormen. Dat werd zojuist bekend gemaakt. Bij de verkiezingen in maart behaalden deze 5 partijen (met opgeteld 22 van de 37 raadszetels) een ruime meerderheid in de gemeenteraad.
Morgenochtend wordt in Wijkhuis/brede school De Westwijzer het coalitieakkoord voor de bestuursperiode 2018-2022 gepresenteerd. Formateur Frits Lintmeijer geeft daar dan een toelichting op het proces en het akkoord. Tevens worden de kandidaat-wethouders van onze stad voorgesteld.

In de reacties hieronder staan updates.

6reacties

De brandweer is vanmiddag om 13.48 uur uitgerukt voor een woningbrand op het industrieterrein. Deze uitslaande brand veroorzaakt een grote rookontwikkeling zoals je op onderstaande foto kunt zien. De brandweer laat weten dat zij ter plaatse zijn met 2 blusvoertuigen, 2 watercontainers en een hoogwerker in de Duizeldonksestraat. Uit het pand is 1 persoon gehaald die door de ambulance wordt onderzocht op verwondingen.

In de reacties hieronder staan updates.

8reacties

In de Binnenstad is vannacht door onbekende oorzaak brand uitgebroken in een pand voor kamerbewoning aan de Tolpost. In 1 van de kamers was brand uitgebroken waarbij veel rook ontstond, terwijl in de andere kamers nog mensen sliepen. 2 Van hen konden zelfstandig buiten komen, de om 02.51 uur uitgerukte brandweer heeft 3 anderen gered uit deze woning. Voor zover ons bekend raakte er niemand gewond.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

20reacties

Onlangs vond ik in het Gemeentearchief van Tilburg een ansichtkaart van het Peapark, die mij terugzoog naar mijn eigen jeugd, toen het Peapark allang was afgebroken. Een vreemde gewaarwording. Alsof iemand mij verzocht de geschiedenis ervan te heroverwegen.

De kaart zat in een dossier over August van Spaendonck, de architect van het landgoed, naar wie ik nog nauwelijks onderzoek had verricht. In De Hemel van Helmond betitelde ik hem als Amsterdammer, maar ik had natuurlijk moeten melden dat hij hoorde bij de bekende Tilburgse fabrikantenfamilie. Alhoewel het dossier vrij dun was, bleek eruit dat August net als het Peapark een tragisch einde heeft gekend. Sterker nog: ik heb het ooit gehad over de blues van de vroegere elite, nou, zelden klonk die blues zo droevig als bij hem. Lees verder »

4reacties

Een vrouw is vanavond rond half 8 aangereden door een man in een auto. Dat ongeval gebeurde in de in november vorig jaar geopende speeltuin aan de Markiesstraat in ’t Haagje. De vrouw is met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. 
Volgens omstanders die het hadden zien gebeuren, maakte de bestuurder een overspannen indruk. Het is ons niet bekend of de man is aangehouden door de politie.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staat een update.

3reacties

Om 16.56 uur vanmiddag is de brandweer uitgerukt voor een brand in de Bakelse bossen. De tweede keer (zie onderaan) dat de brandweer in 24 uur uitrukte voor een bosbrand in de Rijpelberg. De vrij hevige vuurhaarden woedden op meerdere plekken in dit bos en liggen zo’n 300 meter uit elkaar. De brand werd gemeld door voorbijgangers, de brandweer heeft de branden bestreden. De oorzaak van de brand is onbekend.
Pim Verkoelen maakte daarvan de onderstaande foto’s.

Gisteravond om 20.25 uur rukte de brandweer ook uit voor een bosbrand, toen in het Broedersbos. Dat bos ligt een paar honderd meter zuidelijker ín de woonwijk Rijpelberg.
Pim Verkoelen maakte ook daarvan de foto’s.

Maandag 25 september 1944 was heel Helmond bevrijd van de Duitsers die zaterdag 11 mei 1940 waren binnengevallen. Het westen van de stad werd al 3 dagen eerder bevrijd. Doordat de bruggen en sluizen over het kanaal opgeblazen of onklaar waren gemaakt, was dat deel in de dagen daarna gescheiden van de rest van Helmond.
Het oostelijk deel moest tot 25 september wachten op de Engelse bevrijders. Die kwamen niet over het kanaal, maar via de Molenstraat binnen (vanuit de richting Deurne). De Duitsers bleken Helmond al te hebben verlaten. Op het filmpje en foto’s hieronder zie je hoe de bevrijders in de Molenstraat enthousiast onthaald worden door vele Helmonders waaronder de paters, dames en politieagenten.

Lees verder »

11reacties

Een man is vanmiddag door onbekende oorzaak erg ongelukkig gevallen toen hij het dak aan het schoonmaken was. De man was niet aanspreekbaar en is zwaargewond. Hij is met spoed onder begeleiding van een trauma-arts naar het ziekenhuis gebracht.
Het ongeval vond plaats bij de accommodatie van Handboogsportvereniging Recht door Zee op de Rivierensingel in Brouwhuis. De Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) is door de politie in kennis gesteld. Behalve andere hulpdiensten is ook de traumahelikopter ter plaatse gekomen.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

12reacties

Bij een botsing met een personenauto in Helmond Noord zijn vanavond 2 personen op een scooter gewond geraakt. Het verkeersongeval gebeurde rond 7 uur op de kruising van de Ruusbroeclaan en de Nachtegaallaan. De scooterbestuurder en het meisje dat achterop zat, zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande 2 foto’s.

39reacties

Een kind op de fiets is vanavond in Brouwhuis geschept door auto. Het kind is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Volgens omstanders zaten de haren in de autoruit en had het kind een hoofdwond. 
Dit ongeluk gebeurde op de Rivierensingel ter hoogte van de Gazellelaan, de hulpdiensten werden om 18.52 uur gealarmeerd. Politie gaat onderzoek doen.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande 4 foto’s.

Lees verder »

11reacties

Vandaag precies 40 jaar geleden verschenen 800 Helmonders van diverse verenigingen bij het defilé op Paleis Soestdijk ter gelegenheid van Koninginnedag. 
Op maandag 1 mei 1978 (het jaar dat Helmond 800 jaar bestond en vierde) liep de koningin over de vendels van Helmondse gildes naar het middenveld da voor het paleis ligt. Daar bood burgemeester Jacques Geukers haar het eerste exemplaar aan van de Helmdaalder. Die munt werd destijds in brons, zilver en goud uitgegeven door de Stichting Helmond 800. De in het onderstaand filmpje genoemde tuinklok kwam overigens uit (ere wie ere toekomt) Aarle-Rixtel.  Lees verder »

21reacties

Namens de PvdA stelde Mohammed Chahim zojuist schriftelijke vragen aan B&W over de Wmo-verstrekkingen bij zeer progressieve aandoeningen.
Hieronder zijn 4 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding en aardige suggestie op het eind. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties. Lees verder »

17reacties

In een woning in de Willem van der Zaenstraat in Helmond Oost is vannacht brand uitgebroken die waarschijnlijk ontstaan is door blikseminslag. 
In de woning waren 4 jonge kinderen en een hond aanwezig. Zij konden worden gered door de snelle inzet van de brandweer. Die was om 01.00 uur uitgerukt door een oplettende melder. De woning heeft veel schade opgelopen.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

Lees verder »

10reacties

Door administratieve fouten van zorgaanbieders en de gemeente zelf, is de gemeente Helmond vorig jaar zo’n 158 duizend euro misgelopen. Hieronder de uitleg die B&W aan de gemeenteraadsleden gaf hoe dat kon gebeuren.
Helmonders die aanspraak maken op een voorziening binnen het Sociaal domein, betalen hiervoor in veel gevallen een eigen bijdrage. Die bijdrage wordt bij de klant geïnd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). De instanties die de voorziening leveren, de zorgaanbieders en de gemeente, zijn ervoor verantwoordelijk om bij het CAK te melden dat een klant een eigen bijdrage moet betalen. Wanneer het bedrag is geïnd, wordt dit geld door CAK betaald aan de gemeente. Lees verder »