Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.413 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

— Actuele logs

4reacties

De politie hield eerder deze week een 22-jarige Helmonder aan. Zij verdenken hem van betrokkenheid bij een gewapende overval vorig jaar in Deurne. Meerdere overvallers drongen op woensdag 23 november 2022 via de achtertuin een woning aan de Schie binnen. Zij verlieten de woning met hun buit nadat zij geweld gebruikte tegen de bewoners. De politie berichtte daar vorig jaar uitvoerig over. Harrie Fotografie maakte die avond de onderstaande foto’s. Lees verder »

Al meerdere jaren werken de gemeente en Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH) aan de toekomstbestendigheid van de Helmondse bedrijventerreinen. Beiden vinden het belangrijk dat Helmondse bedrijven nu én in de toekomst concurrerend kunnen functioneren in een omgeving die voldoet aan de behoeften van de ondernemer, werknemer en bezoeker. Vandaag tekenden wethouder Martijn de Kort en voorzitter van SBH Gertjan Aarts een convenant om deze samenwerking te bekrachtigen. Lees verder »

8reacties

We mogen weer! Of we ook gaan, is een tweede. In ieder geval mogen we woensdag 22 november opnieuw naar de stembus. Nu om een opvolger te kiezen voor onze langstzittende minister-president Mark Rutte, het kabinet en onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Er zijn 150 zetels vacant, dus Helmonders kiest u maar. Lees verder »

7reacties

Vanmiddag om 17.28 uur werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de Rembrandtlaan. Ter plaatse in Helmond Noord aangekomen bleek het een eenzijdige aanrijding te zijn op de kruising met de Frans Halslaan.
Een verkeerslicht bleek daar door een personenauto geramd te zijn. We weten niet hoe het ongeval is ontstaan en ook niet of er iemand gewond is geraakt. Het betreffende voertuig werd naderhand afgesleept. 
Een oplettende buurtbewoonster stuurde de bijgaande foto.

19reacties

Verenigingen vervullen een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat leden van verenigingen tevredener zijn met hun sociale leven en zich meer betrokken voelen met hun directe leefomgeving. Men voelt zich minder eenzaam en komt sneller in contact met mensen uit verschillende lagen van de bevolking. Je netwerk is, kort gezegd, groter en meer divers. Lees verder »

4reacties

Donderdag werd Dieuwertje omgetoverd tot een prinsesje. Die dag werd 1 groot feest voor het zieke meisje van 4 jaar.
Ineens werd ze ‘s ochtends opgehaald met een roze limousine van school. Haar klasgenoten mochten kort ervoor door het voertuig lopen en zagen hoe mooi en groot die was. Ze kregen flesjes bellenblaas om bellen te blazen bij het uitzwaaien. Lees verder »

2reacties

Een jeugdherinnering, vast herkenbaar voor velen die in de jaren zestig en zeventig de Veestraatbrug passeerden: de mannen en soms ook mennekes in tig tinten blauwe overalls die rond schafttijd tegen de relingen van het kanaal stonden en zaten: Begemanners die kennelijk blij waren om wat zon en frisse lucht te zien. Hadden ze bij de nabijgelegen Koninklijke Nederlandse Machinefabriek v/h E. H. Begemann dan geen fatsoenlijke kantine? Lees verder »

23reacties

Eerder deze week kwam het nieuws naar buiten van de nieuwe locatie van het Jan van Brabantcollege (JvB). Deze school krijgt nieuwbouw op het parkeerterrein van de Cacaofabriek. De totale begrootte kosten komen neer op een bedrag van 30 miljoen, 28 miljoen bouwkosten en 2 miljoen aanpassingen infrastructuur. Dat is maar liefst 11 miljoen meer dan eerder begroot. Verklaring voor deze overschrijding zijn de gestegen bouwkosten, vervuilde grond en een fietsparkeerkelder. De afgelopen jaren hebben we kunnen zien dat het college bij grote projecten moeilijk binnen de financiële kaders kan blijven, maar bij dit project is er begrotingstechnisch nu dus al een flinke overschrijding. Lees verder »

4reacties

Agenten zagen gisteravond een scooter met achterop een vrouw zonder de verplichte helm op de Wethouder van Wellaan. Het voertuig werd staande gehouden en de 38-jarige in Helmond wonende vrouw kreeg een boete die haar 109 euro kostte.
De bestuurder van de scooter bleek niet het verplichte rijbewijs te hebben. Omdat hij dronken leek, moest hij blazen. De 36-jarige Helmonder blies fors te veel bij de alcoholtest en moest daarom mee naar het politiebureau. Daar bleek het alcoholgehalte in zijn adem 575 Ugl te zijn. Gezien de bestuurder geen rijbewijs heeft is dat 6 keer de toegestane 88 Ugl. Voor die feiten maakten de politieagenten een dossier op. Hij zal op een later tijdstip zijn straf horen.

7reacties

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om Petrus Mathijs Maria Gielen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze 73-jarige Helmonder ontving zijn koninklijke onderscheiding vanavond uit handen van burgemeester Elly Blanksma. Het persbericht van de gemeente woensdag meldde dat Piet na een periode van bijna 30 jaar afscheid neemt als vrijwilliger bij de Helmondse zwemvereniging Lutra. Lees verder »

9reacties

De 21-jarige Sallma El Fazzaz wordt sinds maandag 28 augustus vermist. Ze werd voor het laatst gezien in haar woning in Helmond. Bij thuiskomst bleek zij verdwenen, onbekend waarheen zij heen is gegaan of hoe laat ze is vertrokken. Dat maakte de politie vandaag bekend.
Sallma heeft bruine ogen en een lengte van 170-175 cm. Zij is te herkennen aan hennatattoos op haar handen, voeten en onderrug. Lees verder »

5reacties

De politie heeft een 66-jarige Helmonder die op de Engelseweg reed, gecontroleerd op zijn alcoholgebruik. Dat gebeurde In de nacht van woensdag op donderdag. De bestuurder moest blazen, blies fors te veel bij de alcoholtest en moest mee naar het politiebureau. Daar bleek het alcoholgehalte in zijn adem 570 Ugl te zijn. Ruim het dubbele van de toegestane 220 Ugl.
Het rijbewijs van deze automobilist was eerder ingevorderd. En ook voor dat feit maakten de politieagenten een dossier op en zal de betrapte Helmonder zich op een later tijdstip moeten verantwoorden.

19reacties

Het Jan van Brabant College krijgt een nieuw schoolgebouw op het parkeerterrein bij de Cacaofabriek. Dat nieuws werd vandaag bekend gemaakt. De bedoeling is dat hun leerlingen daar over 4 jaar naar toegaan. De nu verwachtte bouwkosten zijn zo’n 29 miljoen euro, 11 miljoen meer dan 1 van de eerdere prognoses. De gemeenteraad moet daar haar zegen nog geven over. Lees verder »

2reacties

Een brutale diefstal van een fietscomputertje van een elektrische fiets. Dat gebeurde op dinsdag 11 juli op klaarlichte dag in winkelcentrum Brouwhorst.
Deze diefstal staat duidelijk op beeld. Wie is deze dief op slippers? Dat wil de politie graag van het publiek horen. De politie gaf vanmiddag 3 foto’s van hem vrij (zie rechts en onderaan) en licht het e.e.a. toe: Lees verder »

3reacties

Brood en Spelen
De Romeinen hadden de uitdrukking ‘brood en spelen’. In tegenstelling tot de kritische Romeinse context, gebruik ik het in deze column om het belang van basisbehoeften en vermaak voor de burgers te benadrukken. Dit is vooral relevant in een tijd waarin steden zoals Helmond zoeken naar manieren om hun gemeenschap te versterken en hun imago te verbeteren. Lees verder »

5reacties

Zoals elk jaar kunnen mantelzorgers ook dit jaar een cadeautje krijgen voor hun inzet voor hulpbehoevende inwoners uit onze stad. Verleende jij 3 maanden of meer mantelzorg aan 1 of meerdere Helmonders? Dan kun je (ook als je niet in Helmond woont) deze blijk van waardering aanvragen.
Volwassen mantelzorgers ontvangen 70 euro. Een mantelzorger die jonger is dan 18 jaar kan kiezen voor een VVV-Bon of Pathé Giftcard van 40 euro. Lees verder »

12reacties

Dat het de laatste tijd rommelt in de opvang van onze gasten uit Oekraïne moge duidelijk zijn.
Ik heb daar al eerder aandacht aan besteed in mijn column Doornroosje en ook de kranten stonden er eerder deze maand vol van. We zijn nu een paar weken verder en nog altijd ontbreekt een duidelijke reactie van de gemeente Helmond op de problematiek. De burgemeester heeft met verschillende partijen gesprekken gevoerd, zie deze impressie (pdf), maar maatregelen die de klagers tegemoet komen zijn nog altijd niet getroffen. Elly Blanksma, die zich zo graag profileert als crimefighter, is tot op heden niet verder gekomen dan wat vage toezeggingen waar niemand iets aan heeft. Lees verder »