Buiten is het 13 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.529 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

— Actuele logs

13reacties

Toen ik zo’n kleine 2 jaar geleden ging verhuizen, kreeg ik weleens de vraag “Waar ga je ergens wonen?”.
Door alle verhalen die ik gehoord had. En alle vooroordelen die ik daardoor had. Merkte ik weleens dat ik met wat schaamte antwoord gaf.
Het is namelijk een wijk waar tijdens de lockdown het een en ander vernield werd. Veel kinderen een te grote mond voor hun leeftijd hebben. Filmpjes rondgaan waarin iemand op zijn neus wordt gestompt na een dronken aanrijding. Lees verder »

6reacties

Tot op dit moment verstrekte het in Helmond gevestigde HomeComputerMuseum al meer dan 400 computers (desktop en vooral laptops) aan in Nederland verblijvende Oekraïense vluchtelingen. Bart van den Akker, de directeur en oprichter van het museum op de hoek van de Noord Koninginnewal en de Kluisstraat, verwacht dat aantal in de laatste maanden van dit jaar zelfs te kunnen verdubbelen .
Lees verder »

2reacties

Een 34-jarige Helmonder is vandaag vrijgesproken van ontucht met een 15-jarig meisje in Emmen. Zij zou in 2019 op een festival door de man seksueel zijn misbruikt.
De officier van justitie eiste 2 weken geleden 18 maanden celstraf. Hoewel de Helmonder ontkende, was er volgens de aanklager voldoende bewijs voor een veroordeling. Lees verder »

7reacties

Zoals elk jaar krijgen alle mantelzorgers in Helmond een cadeautje voor hun inzet voor hulpbehoevende inwoners uit onze stad. Verleende jij dit jaar 3 maanden of meer (intensief en meer dan gebruikelijke) mantelzorg aan een Helmonder? Dan kun je (ook als je buiten Helmond woont) deze blijk van waardering aanvragen.
Volwassen mantelzorgers mogen kiezen uit een cadeaubon van 70 euro of dat geldbedrag. Ben je jonger dan 18 jaar dan krijg je een Gift Card Pathé van 40 euro. Op 1 woonadres kunnen meerdere mantelzorgers zo’n waardering ontvangen. Lees verder »

14reacties

Waar kan ik terecht als ik financieel kopje-onder dreig te gaan? Klop ik daarvoor aan bij de gemeente? Of is dat een zaak van het Rijk?
Onlangs zaten we met een Helmondse inwoner om tafel. Hij schetste zijn situatie: als fulltimer onderhoudt hij zijn gezin van vier. Rondkomen was tot voor kort nooit een probleem. Zijn salaris loopt echter al lang niet meer in de pas met de explosief gestegen prijzen voor boodschappen, energie en benzine. Nu het najaar zich aandient, nemen de zorgen voor hem en zijn gezin toe. Lees verder »

8reacties

Om 04.19 uur vannacht werd de brandweer gealarmeerd voor een autobrand in de Wolfstraat in de Binnenstad. Ter plekke aangekomen bleek een geparkeerde personenauto in lichterlaaie te staan, daarbij kwam veel rook vrij.
De brandweer had moeite het vuur te blussen. Het voertuig moet als verloren worden beschouwd. We weten nog(?) niet waardoor de autobrand is ontstaan.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s. Lees verder »

17reacties

Vanavond rond 19.50 uur kreeg de politie een melding over een zeer agressieve hond op de Houtsdonk in Helmond West. “Die bleek dusdanig agressief dat 1 van de agenten die op de melding reageerde zich daardoor genoodzaakt zag de hond neer te schieten. De hond is helaas overleden” aldus de politiewoordvoering zojuist. Tijdens het neerschieten van de hond raakten 2 omstanders lichtgewond. Volgens de politie ‘vermoedelijk als gevolg van het schieten’. Lees verder »

13reacties

Vanochtend werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een containerbrand bij de Sita* op de Gerstdijk op het industrieterrein. Die brand (op een voor de fotograaf moeilijk bereikbare plek) gaat gepaard met een flinke rookontwikkeling (zie de foto hieronder) en stank. 
Volgens de brandweer zou het gaan om “een soort van moeilijke en gevaarlijke stof” in de container, maar het is nog onduidelijk wat het  precies is. Een specialist in gevaarlijke stoffen is opgeroepen voor metingen. Hoe deze brand is ontstaan is nog onbekend.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s. Lees verder »

1reactie

Maandagavond werden 3 mannen op de Bakelsedijk in de Binnenstad opgepakt door de politie. Dat lieten meerdere ooggetuigen aan de weblog weten. Navraag bij de politie leerde dat (zoals de tipgevers al dachten) het trio werd aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen. Het betreft 2 Amsterdammers van 27 en 39 jaar en een 39-jarige inwoner van Rijsenhout (een dorp in de provincie Noord-Holland). Zij werden op verzoek van de Amsterdamse politie in een lopend onderzoek aangehouden door agenten in burger van de Landelijke Eenheid. 
Lees verder »

50reacties

Dit najaar wordt het Masterplan Integrale Veiligheid 2023-2026 voor Helmond opgesteld. Een extern bureau schreef een advies. Afgelopen dinsdag werd voor het eerst vergaderd over de prioriteiten die daarin worden voorgesteld. Al eerder is aangegeven dat Helmond een veiligheidsproblematiek heeft met een grootstedelijk karakter. In gewoon Nederlands betekent dit dat we een groter veiligheidsprobleem hebben dan normaal gesproken zou passen bij een stad zo groot als Helmond. Lees verder »

5reacties

Na 3 jaar was vandaag de tweede editie van festival Los Zand op het naaktstrand bij recreatieplas Berkendonk. Op de 4 podia waren tussen 14.00 en 23.00 uur zo’n 30 artiesten geprogrammeerd zoals Def Rhymz, Brace, Outsiders en uit Helmond: Senna Willems.
Harrie Fotografie ging er heen en maakte de bijgaande 52 foto’s. Helemaal onderaan staat een filmpje dat hij maakte. Lees verder »

1reactie

De recente crisissen leiden onder meer tot groeiend wantrouwen en meer armoede maar ook – bittere tegenstelling – tot taalverrijking. Opvangdwang: waar gaat dat nu weer over? En dan de energiecrisis die leidt tot de actuele energiearmoede, een nieuw begrip voor een aloud verschijnsel. Want ook in eerdere tijden waren de laagbetaalde bewoners van veelal slecht geïsoleerde panden de klos wat betreft hun energievoorziening. En dan hebben we het in de periode voor het olietijdperk vooral over steenkool. Die werd destijds door een ieder gebruikt als huisbrandstof, voor verwarming en soms ook om te koken. Lees verder »

22reacties

Helder Helmond, Forum voor Democratie, CDA en Mì Hellemonders stelden schriftelijke vragen aan B&W over de 1.570.000 euro die het nieuwe gemeentehuis extra gaat kosten. Vanwege de wereldwijd hogere kosten voor bouwmaterialen werd dat bedrag met de aannemers afgesproken. Dat komt bovenop de ‘fixed price’ van 37 miljoen die de gemeente een jaar geleden met hen had afgesproken om dat ‘Huis voor de Stad’ te bouwen. In juni 2020 presenteerde wethouder Harrie van Dijk het ontwerp voor dat gebouw. Lees verder »

11reacties

Dinsdag 10 mei was er een brutale, gewelddadige diefstal van telefoons uit de T-Mobile Shop op de hoek van de Veestraat en de Smalle Haven. Dat liet de politie vandaag weten.
De 2 daders gingen op klaarlichte dag de winkel in terwijl daar klanten waren. Het duo rukte telefoons en tablets van de tafels en trapte er tegenaan tot ze los kwamen. Binnen enkele minuten hebben ze 10 telefoons losgerukt. Daarna renden zij daarmee de winkel uit. De diefstal had een enorme impact op de medewerker van de winkel. Die heeft er nu nog steeds last van. Lees verder »

9reacties

Tussen februari en augustus van dit jaar hadden we in onze stad vaker te maken met treinvertraging dan in diezelfde periode in 2019. Op Helmond centraal moest je als treinreiziger het vaakst (gemiddeld 1 op de 10 keer) wachten op de trein richting Eindhoven of Deurne. Dat blijkt uit gegevens die de website Rijden de Treinen verzamelde. Lees verder »

19reacties

We leven op dit moment in onrustige, hectische tijden met de oorlog in Oekraïne en de stijgende (energie)prijzen. In deze onzekere tijden is het des te belangrijker dat inwoners en het lokale bestuur samenwerken en elkaar weten te vinden. Het vertrouwen in de (lokale) politiek is echter alleen maar minder geworden en men voelt zich minder betrokken bij de besluitvorming. Eén van de oplossingen hiervoor is de inwoners meer betrekken bij het beleid. We moeten niet over onze inwoners praten, maar mét. Lees verder »

8reacties

Jawel, ook dit jaar logeert die lieve goede Sint weer in ons kasteel. Zondag 13 november meert zijn boot met de pieten aan in de haven van Helmond. Nadat ze alle kinderen hebben begroet en de sleutel kregen, gaat het hele gezelschap naar het mooiste kasteel van Nederland. Dat goede nieuws mailde de goedheiligman ons en willen we jullie natuurlijk graag vertellen! Lees verder »

29reacties

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen donderdag 15 september een streekbezoek aan de Peel. Het Koninklijk Paar bezoekt eerst Deurne & Gemert-Bakel en sluit het bezoek af in Helmond. In onze stad besteden zij aandacht aan durf en innovatie op de Automotive Campus en gaan ze onder meer met diverse ondernemingen in gesprek over innovatie op het gebied van mobiliteit en energie. Lees verder »

102reacties

De gemeente Helmond gaat fietsers en voetgangers bevoordelen boven de auto. Volgens GroenLinks-wethouder Bonte is de auto te dominant in Helmond en daarom heeft de gemeente een pilot gestart. Wanneer de proef succesvol is, krijgen fietsers bij meer verkeerslichten vaker groen. Nobel streven om de fietsbereidheid van Helmonders te stimuleren, maar dit bereik je mijns inziens niet door het autorijden te frustreren. Want hoe je het wendt of keert, vaker groen licht voor fietsers en voetgangers betekent vaker rood licht voor autobezitters. Nog vaker?, hoor ik u al denken. Lees verder »