Buiten is het 3 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 79.837 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Niet iedereen houdt van ons. Mooi!

Ik bing oe an een beumke vast © Frogson & Dani

— Actuele logs

3reacties

Na controles van het Peelland Interventie Team (PIT) heeft burgemeester Elly Blanksma met ingang van afgelopen vrijdag 12 januari de Drank- en Horecavergunning en exploitatievergunning ingetrokken van Café Zalencentrum De Herberg in de Molenstraat. Bij de controles zijn verschillende overtredingen geconstateerd. Het intrekken van de vergunningen betekent dat de horecaonderneming na 12 januari 2018 gesloten moet zijn.
Zonder geldende horecavergunningen mag een horecaonderneming niet open zijn. De onderneming mag pas weer open als er een nieuwe Drank- en Horecavergunning en exploitatievergunning verleend is. De aanvrager kan de huidige maar ook een nieuwe ondernemer zijn.
De vergunningen zijn ingetrokken omdat tot 2 keer toe geconstateerd is dat er geen leidinggevende in de zaak aanwezig was. Conform het Handhavingsprotocol Horeca ontving de eigenaar van De Herberg hiervoor een waarschuwing. De eigenaar kreeg de mogelijkheid om meerdere leidinggevenden op de vergunning bij te schrijven, maar maakte daar geen gebruik van. Na de tweede constatering zijn de vergunningen ingetrokken. Tegen de intrekking is bezwaar aangetekend. Verder werd bij de controles van het PIT een dronken barman aangetroffen en was er sprake van illegaal gokken.

9reacties

De speech van Oprah Winfrey bij de uitreiking van de Golden Globes heeft bij velen een diepe indruk achtergelaten. Zo ook bij mij. Met haar woorden krijgt de Me Too discussie een extra dimensie. Het gaat namelijk niet alleen over sexueel misbruik en intimidatie het gaat ook over onrecht, discriminatie, het recht van de sterkste, macht en onderdrukking. Voor mij hebben haar woorden ook alles te maken met onze drie kernwaarden menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Een speech van hoop en inspiratie.

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur en ook wij hebben inmiddels ons verkiezingsprogramma (pdf) gepresenteerd. Een verkiezingsprogramma gebaseerd op bovengenoemde kernwaarden: Lees verder »

7reacties

Kort voor zes uur vanochtend is een auto uitgebrand aan de 3e Haagstraat in ’t Haagje. De brandweer heeft de brand geblust maar de auto moet als verloren worden beschouwd.
De geparkeerd personenauto is door onbekende redenen gaan branden. Omdat er mogelijk sprake van brandstichting is, vraagt de politie via Burgernet aan eventuele getuigen om zich te melden. 
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

3reacties

Uw stadshistoricus behoort inmiddels tot de ‘grijze golf’, senior dus. Maar wel van de na-oorlogse generatie. Toch blijkbaar voor velen een gedenkwaardige scheidslijn: van voor of na de oorlog. En die vooroorlogse generatie begint ons natuurlijk (en dan in de letterlijke zin) steeds meer te ontvallen. Een gat in ons collectief geheugen dreigt, een gat dat niet zomaar opgevuld kan worden. Een spreekbeurt in de klas van iemand die er zelf bij is geweest, geeft in de regel toch wat meer beleving dan een internetfilmpje. De getuigenissen van oorlog en bezetting zijn gelukkig al op talloze wijzen vastgelegd, maar nu er nog ‘ervaringsdeskundigen’ of naaste nabestaanden in ons midden zijn, moeten we de gelegenheid benutten om hen als bron uit te putten. Lees verder »

13reacties

Vandaag quizvraag 1 in een nieuwe ronde van De kennisquiz over Helmond. De strijd van 6 maanden om de 31e tegel op de Catwalk of Fame is begonnen.
Succes en veul leut!

Tussenstand in deze nieuwe ronde:
-2 punten: Mohammed Chahim (de winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
11reacties

Vandaag kunnen we dan officieel bekend maken dat Mohammed Chahim de tweede helft van 2017 in De kennisquiz over Helmond won.
Zoals elke ronde, won ook deze keer de beste. Daar moest deze keer echter wel een ingelaste  beslissingsvraag aan te pas komen. Want na de 26 quizvragen hadden 3 deelnemers (Mohammed Chahim én dartjan én vHans) met 4 punten de hoogste score. Mohammed zat het dichtste bij het goede antwoord van die beslissingsvraag en daarom mag hij zich met recht een kenner van Helmond noemen. Van harte gefeliciteerd Mohammed. Alle eer, de eeuwige roem én de dertigste tegel op de Catwalk of Fame zijn voor jou! Net als alle andere tegels, zal ook deze tegel élke desktop-pagina van de weblog tot in lengte der dagen sieren. Lees verder »

15reacties

Iedereen wil fijn wonen in Helmond zonder zich zorgen te maken over zijn of haar gezondheid. De afgelopen jaren heeft D66 Helmond zich daarom hard gemaakt voor de gezondheid van de Helmondse inwoners. Meerdere keren hebben we aandacht gevraagd voor de hoogspanningsmasten, de vestiging van een geitenhouderij nabij de stadsgrens, de korrels op de voetbalvelden en de overlast van Eindhoven Airport. Ook de verminderde luchtkwaliteit is een belangrijk thema voor D66. Lees verder »

4reacties

Op de Rivierensingel in Brouwhuis heeft een personenauto met 3 jonge inzittenden een geparkeerde auto geramd. Geen van de inzittenden raakten daarbij gewond. De geparkeerde auto is door de aanrijding enkele meters verplaatst.
De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval dat kort na 8 uur vanavond plaatsvond. Een bergingsbedrijf heeft de wagen weg getakeld.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 5 foto’s.

6reacties

Rond 4 uur vannacht is er brand geweest aan de Zangershof in de Binnenstad. Hier gingen 2 geparkeerde auto’s in vlammen op.
Korte tijd later om 04.08 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een camperbrand aan de Monseigneur Swinkelsstraat in dezelfde wijk. Ook dit voertuig werd door brand verwoest. Ook straatmeubilair, een scooter en een drietal woningen liepen daarbij schade op. Bij de woningen waren onder meer ruiten gesprongen en het lakwerk beschadigd.
De oorzaak van deze autobranden is niet bekend. De politie doet daar onderzoek naar en vraagt getuigen te bellen naar 0900 – 8844.
2 Bushokjes bij De Braak en op de Rivierensingel (ter hoogte van de Hertelaan) in Brouwhuis hebben de nieuwjaarsnacht eveneens niet overleefd.
Harrie Fotografie maakte de eerste 16 foto’s, Carla Kentgens maakte de laatste.

4reacties

De kerstdagen en de jaarwisseling zijn bij het plaatsen van deze column nog maar net achter de rug. Ik wil u allen graag een heel mooi, gelukkig, gezond en succesvol 2018 toewensen. Dat ieders wensen en dromen weer een stapje verder worden vervuld. De een droomt van een andere baan, de ander van het winnen van de loterij, maar ik hoop dat we met zijn allen dromen van een nog mooier Helmond. Een stad die het afgelopen jaar veel heeft geïnvesteerd in groei en verbinding. Een sociale stad waar iedereen kan meedoen, rondkomen en vooruitkomen. Dat is een prachtig streven. Helmond is gegroeid op het gebied van werkgelegenheid, de afgelopen twee jaar zijn er 1300 banen bijgekomen. Helmond telt inmiddels meer dan 40.000 arbeidsplaatsen. Daar zijn we trots op, het bedrijfsleven creëert de banen, niet de gemeente. Lees verder »

5reacties

Bij u in de straat is ingebroken!” Met die tekst in vette letters begint een brief van de politie en de gemeente Helmond die ik onlangs in mijn brievenbus vond. Met de tips beter op te letten, verdachte situaties door te geven en liefst te filmen en mijn woning beter af te sluiten. Mijn gevoel van onveiligheid steeg meteen tot recordhoogte. Wat moet ik met zo’n paniekbrief?
Veiligheidsgevoel, veiligheidsmonitor, aanvalsplan(!) veiligheid, dynamisch uitvoeringsprogramma integrale veiligheid Peelland, veiligheidsinformatie-knooppunt, urban crime room, masterplan integrale veiligheid. Het is maar een greep uit de recente producties over veiligheid in onze stad. Veiligheid is big business en heeft onze taal inmiddels al ‘verrijkt’ met heel wat kretologie. Lees verder »

10reacties

Berry Smits van Helmond Aktief stelde B&W schriftelijke vragen over onveilige vloerconstructies in Helmond. Hieronder zijn 5 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Na het instorten van een deel van de parkeergarage bij Eindhoven Airport heb ik namens Helmond Aktief direct daarna de vraag via email aan de griffie gesteld of er mogelijk ook binnen de gemeente Helmond bekend was of er gebouwen met deze bewuste vloerconstructie zijn gebouwd.
Mijn vraag was mede ingegeven door het gegeven dat vanuit zeer betrouwbare bron was vernomen dat een recent gebouwde basisschool ook was voorzien van dit materiaal c.q. vloerconstructie en daar al vele lekkages waren geconstateerd.
Als antwoord via de griffie kreeg ik, dat een onderzoek zeker aan de orde was en dat zo’n onderzoek natuurlijk enige tijd kostte. Begrijpelijk maar het “voorbeeld” was bekend en had reeds de nodige aandacht.
Weken – maanden verstreken alleen, ondanks mijn pogingen, werden geen berichten c.q. onderzoekresultaten meer vernomen. Zeer tot mijn ongenoegen mede omdat steeds meer duidelijk werd wat de oorzaak van de ineenstorting van een deel van de parkeergarage zou zijn geweest.
Ook bleek dat in diverse gemeenten de nodige gebouwen werden getest op bijv. draagvermogen van vergelijkbare constructies.
Vandaar dat wij als fractie Helmond Aktief u de navolgende vragen willen voorleggen;

  1. Wat is de stand van zaken met betrekking tot het onderzoek om te inventariseren of in onze gemeente mogelijk gebouwen zijn voorzien van deze vloerconstructie ?
  2. Zijn vanuit veiligheid overwegingen bij aangetroffen gebouwen preventieve maatregelen getroffen?
  3. Hoe gaat u om met particulieren / eigenaren waarbij zo’n vloerconstructie is gebruikt?
  4. Is er aanleiding om bij gemeentelijke gebouwen de nodige maatregelen te nemen?
  5. Is mogelijk een verhaal recht m.a.w. wie is aansprakelijk voor mogelijke gevolgschade?

In de reacties hieronder staat een update.

19reacties

Met een maximaal rentepercentage van 12,6% behoort Helmond behoort tot de 132 Nederlandse gemeenten die een maximaal rentetarief van 12% tot en met 14% rekenen voor sociale kredieten. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Kassa, dat zelfs spreekt van ‘woekerrentes’. Een hoge rente op dergelijke leningen is ‘opmerkelijk’ omdat deze kredieten bedoeld zijn voor Helmonders in financiële problemen. Mensen die nergens anders terecht kunnen en zijn geweigerd bij een gewone bank. Een hoog tarief zorgt ervoor dat deze kwetsbare doelgroep fors moet betalen voor een lening die nodig kan zijn voor het betalen van zorgkosten, het vervangen van een kapotte koelkast of het aflossen van schulden. Lees verder »

26reacties

De officiële uitslag moet nog bekend worden, maar de Helmondsche Gebakkroam weet nu al dat zij in de top 30 van de AD-oliebollentest staan. Zij kregen een 8,2 als rapportcijfer, zo liet Patrick van Hout weten. “Natuurlijk zijn wij enorm trots met het behaalde resultaat.”
Vorig jaar belandde deze gebakskraam op de hoek van de Markt met de Veestraat met een 7 op plaats 47 in die landelijke ranglijst. Eerder deze maand bekroonde het Nederlands Bakkerij Centrum hun oliebollen voor de vierde keer op rij met goud. Lees verder »

5reacties

De donkere dagen richting Kerst zijn weer begonnen. Hoogtijdagen voor straatovervallen, inbraken, ongelukken en slecht zicht. Goede (straat)verlichting kan dan helpen om de openbare ruimte veilig te houden.
Zuinige straatverlichting die feller gaat branden als er mensen op straat zijn. Het zal niet elke Helmonder opgevallen zijn maar onze gemeente is daar al sinds 2013 mee bezig. Intussen zijn er al 1300 ‘controllers’ opgehangen. Onder meer op de Europaweg, Kasteelherenlaan, Overhorst en het Sjef de Kimpepad (zie de 6 foto’s onderaan). Daardoor wordt enerzijds energie bespaard, de CO2 uitschoot verminderd en lichtoverlast tegengegaan. Anderzijds wordt het ‘veiligheidsgevoel’ versterkt zo laat Alfred Groote, Beheerder Openbare Verlichting bij de gemeente, weten. Lees verder »