Buiten is het 17 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 82.733 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

— Actuele logs

15reacties

In een onderzoek naar witwassen stuitte de politie gistermiddag in Helmond op enorme geldbedragen, luxe auto’s, drugs en een vuurwapen. In totaal werden 3 mannen opgepakt.
Eerder deze maand gingen financieel experts van de politie op onderzoek uit na signalen dat een 59-jarige Helmonder zich bezig zou houden met het witwassen van crimineel geld. Het onderzoek leidde gistermiddag tot een doorzoeking van de woning van de verdachte. In de woning vonden agenten een contant geldbedrag tienduizenden euro’s en een vuurwapen. De bankbiljetten en het wapen werden net als 2 luxe auto’s in beslag genomen. Lees verder »

5reacties

Gisteravond laat was er een aanrijding tegen een geparkeerd staande auto op de Haaglaan in ’t Haagje. Hoeveel schade daarbij werd veroorzaakt is ons niet bekend.
De bestuurder was een 32-jarige Helmonder die onder invloed van alcohol bleek. Onder verzet werd hij door de politie in zijn woning in de wijk aangehouden en vervolgens ingesloten.

5reacties

De gemeente gaat alle 36 bestaande veiligheidscamera’s vervangen. Ze zijn namelijk verouderd, voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd en zijn al een geruim aantal jaren afgeschreven. Ook wordt er een mobiele camera aangeschaft. In totaal gaan die 37 nieuwe camera’s zo’n 3 ton kosten en worden de jaarlijkse onderhoudskosten 85 duizend euro.
Momenteel staan er 36 publieke camera’s in het uitgaansgebied, zoals deze bij de Veestraatbrug. Die worden live uitgekeken op het Helmonds politiebureau als het in het uitgaansgebied druk is en er een grote kans is op verstoring van de openbare orde en veiligheid (doorgaans op vrijdag- en zaterdagavond). De gemeente wil een nieuwe Helmondse locatie voor het uitkijken, de Automotive Campus heeft daarbij de voorkeur. In de uitkijkruimte is dan plek voor de gemeente én de Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH) voor ieder hun eigen cameratoezicht. leder onder hun eigen regie en verantwoordelijkheid, maar met gemeenschappelijke, technische voorzieningen en mogelijkheden. Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van toezicht door middel van sensoren, ziet B&W mogelijkheden dat de gezamenlijke toezichtruimte zich op een innovatieve manier gaan ontvouwen. De 140 duizend euro die de nieuwe gezamenlijke uitkijkruimte gaat kosten, worden door de 2 gedeeld. De kosten van het uitkijken door de gemeente bedragen 116 duizend euro per jaar.

17reacties

De gemeente is de schots en scheef liggende tegels op diverse fietspaden recht aan het leggen. Zij kregen daarover de laatste tijd veel meldingen, Met 2 ploegen worden de herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Voor wie het niet meer weet: begin deze maand was er in Helmond Noord een  scooterongeval door zulke tegels. En dat bleek niet de enige plek met gevaarlijke stoeptegels, zoals je in de vele reacties daarop kunt lezen. Lees verder »

4reacties

De politie is op zoek naar een koperdief, een andere is aangehouden. Het koper zou in Aarle-Rixtel zijn ontvreemd. De brandweer heeft vanochtend vroeg tevergeefs in het kanaal ter hoogte van de Venuslaan gezocht naar deze tweede persoon die daar in het kanaal was gesprongen. Er is een rugzak gevonden, of deze iets met de zaak te maken heeft is ons (nog?) niet bekend. De politie heeft de fietsen en aanhanger in beslag genomen voor onderzoek.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In een reactie hieronder staat een update.

11reacties

Henriëtte Verouden van Lokaal sterk stelde vanochtend 11 schriftelijke vragen aan B&W omdat er op zaterdag 25 augustus én een watersportdag én festival Foutdoor is op Berkendonk.
Hieronder haar raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Uit uitingen in diverse media hebben wij begrepen dat op 25 augustus a.s. twee evenementen gepland zijn op Berkendonk. Het betreft een watersportdag voor de jeugd van 10:00 u tot 14:00 u georganiseerd door JIBB i.s.m. de kano- windsurf- en zeilvereniging en een festival genaamd Foutdoor van 12:00 u tot 00:00 u. De organisatie van Foutdoor is inmiddels op 4 juli jl. begonnen met de verkoop van tickets en volgens de website zijn de pre-sale tickets al uitverkocht, de verkoop van rest van de tickets is in volle gang.
Wij vinden een combinatie van deze twee festiviteiten op dezelfde dag en dezelfde plek niet gewenst en hebben daarom de volgende vragen voor u:

 1. Bent u op de hoogte van deze beide evenementen?
 2. Moeten beide organisaties een vergunning aanvragen of kunnen zij volstaan met een melding?
 3. Zo ja, wanneer hebben zij dit gedaan?
 4. Heeft u voor (een van) deze evenementen een vergunning afgegeven?
 5. Bent u het met ons eens dat het niet wenselijk is om deze beide evenementen tegelijkertijd op de zelfde locatie te laten plaats vinden?
 6. Indien er maar bij een van beide een vergunning aangevraagd dient te worden, hoe zorgt de gemeente er dan voor dat ze wel op de hoogte is wat erop Berkendonk gepland staat?
 7. Wanneer heeft de organisatie van Foutdoor de benodigde vergunningen aangevraagd?
 8. Wanneer heeft de gemeente aangegeven of deze vergunningen wel of niet verleend gaat worden?
 9. Wat heeft u als gemeente ondernomen richting de organisatie van Foutdoor of de verenigingen, om aan te geven dat de datumkeuze misschien niet zo geschikt is? Heeft u een alternatieve datum aangeboden? Heeft u beide organisaties met elkaar in contact gebracht zodat zij onderling afspraken konden maken?
 10. Gaat u in deze situatie stappen ondernemen om beide activiteiten niet gelijktijdig te laten plaatsvinden?
 11. Wat gaat u ondernemen om in de toekomst dit soort situaties te voorkomen?
73reacties

De gemeente gaat onderzoeken wat er in Helmond moet gebeuren met het vuurwerk tijdens Oudejaarsavond dit jaar. In juni besloot de minister dat gemeenten de bevoegdheid hebben zelf te beslissen of hun inwoners vuurwerk mogen afsteken tijdens “Oud en Nieuw”.
B&W is benieuwd wat de Helmonders vinden en zal die meningen meenemen in hun besluitvorming. Ons stadsbestuur heeft daarbij de volgende 6 concrete vragen voor alle inwoners: Lees verder »

4reacties

Middels het vernielen ruiten zijn er vannacht in iets meer dan een uur 3 pogingen tot inbraak geweest in Helmond Oost. Bij de laatste wisten de daders binnen te komen. Dat meldde wijkagent Johan Meeuwsen vanochtend.

 • Om 04.15 uur werd er een ruit vernield om mogelijk in te breken op de Azalealaan. Daarbij werd vermoedelijk niets weggenomen.
 • Om 04.47 uur kwam er een melding van een poging tot inbraak bij een bedrijf aan de Geysendorfferstraat. De dader probeerde tevergeefs een ruit in te gooien.
 • Om 05.24 uur was er een inbraak op de Hortensialaan. Aan de achterzijde van het pand gooiden daders een steen door de ruit en zijn zo binnengekomen. De aangever kon nu nog niet zeggen of en wat er eventueel weggenomen was. 

Gisterochtend was er in die wijk om 06.17 uur een inbraak op de Van Meelstraat. Uit onderzoek van de politie bleek dat er bruikbare sporen waren achtergelaten die naar de identiteit van de dader kunnen leiden.

4reacties

Precies een eeuw geleden, op 12 juli 1918, overleed op 59-jarige leeftijd na een operatie te Amsterdam jonkheer Carel Frederik ofwel Karel Wesselman, de laatste mannelijke bewoner van het kasteel. De jonkheer werd bijgezet op het eigen grafeiland van de familie in de Warande. Drie jaar na zijn dood verliet de douairière, zijn weduwe Anna de Jonge van Zwijnsbergen, het kasteel, na verkoop hiervan en het omringende park aan de gemeente Helmond. Hierover was haar man al sinds 1914 in gesprek geweest met de gemeente. Zeven jaar na het kasteel met tuinen etc. zou ook nog de overdracht  volgen van hun buitengebied, het bospark de Warande en de wegen die erheen leidden zoals de Warandelaan. Lees verder »

13reacties

De politie hield vanmiddag een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan op de Rivierensingel in Brouwhuis voor de handel in harddrugs. Een week eerder werd deze verdachte ook al aangehouden in Helmond voor het dealen van drugs. Politieagenten zagen hem vandaag opnieuw op straat en hielden hem in de gaten. Daarbij zagen ze dat hij weer harddrugs verkocht. De man is meteen aangehouden en van zijn klant is een verklaring afgenomen.
De verdachte bleek een handelshoeveelheid drugs bij zich te hebben. De drugs en het geld dat hij op zak had (zie de foto rechtsboven) zijn in beslag genomen voor verder onderzoek. Ook de scooter waarop hij reed is in beslag genomen. De verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

7reacties

De politie heeft in een onderzoek naar illegale prostitutie en mensenhandel een 22-jarige man uit Helmond en een 17-jarige jongen uit Tilburg opgepakt. De politie kwam de zaak in februari op het spoor na een prostitutiecontrole in een woning in Tilburg.
Tijdens deze controle werden er in een woning in Tilburg een aantal illegale prostituees en de 17-jarige hoofdverdachte aangetroffen. Deze verdachte zou in Oost-Brabant betrokken zijn bij een zaak waarbij een 14-jarig meisje seksueel zou worden uitgebuit. De moeder van het meisje had hier aangifte van gedaan. Het Team Mensenhandel van de politie deed verder onderzoek naar de zaak. Dat onderzoek leidde tot 2 aanhoudingen. Op 19 juni is de 17-jarige jongen aangehouden. Zijn woning is doorzocht, daar zijn digitale gegevensdragers in beslag genomen. Een week later is in Helmond een 22-jarige Helmonder opgepakt. Hij zou ook betrokken zijn bij de zaak. Ook zijn woning is doorzocht. Daar werden drugs en gegevensdragers in beslag genomen. Beiden verdachten zijn inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris en zitten in voorlopige hechtenis. Ze worden verdacht van mensenhandel en seksuele uitbuiting van een minderjarige.

6reacties

Vannacht is er ingebroken in een woning aan het Gooisehof in de Rijpelberg. Uit het huis blijken diverse goederen gestolen. 
Rond 01.50 uur werd een bewoner wakker van gerommel. Hij ging beneden kijken en zag dat zijn woning was doorzocht en een raam op een kiertje stond. De bewoner is naar buiten gerend en zag daar een man staan die hij aansprak. Die vertelde dat hij een hond of een kat aan het zoeken was. Vervolgens rende de man snel weg richting het Broedersbos. De bewoner is hem nog achterna gerend maar kon hem niet meer achterhalen. 
De politie doet verder onderzoek naar deze inbraak. Als signalement van de voortvluchtige verdachte melden zij dat de man ongeveer 1,80 lang is en een Marokkaans uiterlijk heeft. Hij droeg een blauw shirt met ovale witte stippen en een korte broek. Als je informatie hebt dan vraagt de politie om contact op te nemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

7reacties

Om 17.54 uur is de brandweer uitgerukt voor een bosbrand aan de Stiphoutse Dreef. Ter hoogte van de Braakweg bleek een stuk bos van zo’n 20 bij 20 meter waarschijnlijk aangestoken te zijn. Er werden krantjes tegen een boom aangetroffen die aan het branden waren. De brandweer is met 2 tankautospuiten ter plaatse.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

6reacties

Vanochtend heeft GroenLinks schriftelijke vragen aan B&W gesteld over het opsporen en vervolgen van bijstandsfraude in Helmond. Hieronder staan de 8 raadsvragen (Questions) van Thomas Tuerlings en Lara Tamarinof voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties hieronder.

In de Volkskrant van 16 juni waren twee artikelen te lezen over de doorgeslagen jacht op de bijstandsfraudeur en de rechtspositie van bijstandsgerechtigden in Nederland. In het eerste artikel wordt geschetst hoe in verschillende gemeenten de controle op het naleven van de regels door bijstandsgerechtigden meer weg heeft van spionagefilms en het opsporen van criminele organisaties dan van controle. Middelen als verborgen camera’s, gps-trackers, verhoringen van kinderen en huiszoekingen worden volgens het artikel niet geschuwd. Daarnaast blijkt dat het vaak gaat om zaken die niet objectief vast te stellen zijn en dat de sociale dienst er verschillende standaarden op na houdt. Het tweede artikel behandelt de steeds ruimere bevoegdheden die gemeenten nemen om bijstandsfraude op te sporen en daarbij de proporties van maatregelen uit het oog verliezen.

Het opsporen en tegengaan van fraude moet altijd onderdeel zijn bij de uitvoering van regelingen die gefinancierd worden met belastinggeld. Inhumaan en onfatsoenlijk omgaan met kwetsbare groepen kan en mag echter nooit de bedoeling zijn. Daarnaast dient altijd rekening gehouden te worden met de rechtspositie en bescherming van privacy van in dit geval bijstandsgerechtigden.

Op 28 juni werd een vierjarig onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar de harde aanpak van bijstandsfraude gepresenteerd. In dit onderzoek komt als voornaamste conclusie naar voren dat de huidige, harde aanpak juist averechts werkt. De kloof en vijandigheid tussen sociale dienst en bijstandsgerechtigden groeit. Bijstandsgerechtigden, die in veruit de meeste gevallen niet vrijwillig gebruik maken van een uitkering, worden door de huidige aanpak gecriminaliseerd. Deze vorm van handhaven en controle kan er volgens het onderzoek toe leiden dat bijstandsgerechtigden op termijn de regels niet beter maar juist slechter gaan naleven.

 1. a. Is het college bekend met beide artikelen in de Volkskrant van 16 juni 2018? Hoe kijkt het college aan tegen de ontwikkelingen van ruimere bevoegdheden die gemeenten nemen aangaande de opsporing van bijstandsfraude in relatie tot de rechtspositie van bijstandsgerechtigden en hun privacy?
  b. Is het college bekend met het onderzoek van de RUG dat op 28 juni 2018 gepresenteerd werd?
 2. Kan het college inzicht geven in het aantal onderzoeken, het aantal stopgezette uitkeringen, de redenen waarom deze zijn stopgezet en het bedrag dat is teruggevorderd aan onterecht verstrekte uitkeringen en opgelegde boetes voor zowel 2016 als 2017 binnen de gemeente Helmond?
 3. a. Kan het college inzicht geven in de benodigde en ingezette (ambtelijke) capaciteit, zowel door de gemeente Helmond als andere betrokken instanties, om het in vraag 2 behaalde resultaat te bereiken?
  b. Hoeveel ambtelijke capaciteit werd er door de gemeente Helmond vrijgemaakt om bijstandsfraude te onderzoeken? Hoeveel loonkosten zijn hiermee gemoeid en werkt deze opsporingsdienst rechtstreeks voor de gemeente Helmond of werken zij op ZZP-basis?
  c. Maakt de gemeente Helmond hiernaast nog gebruik van externe handhaving- en opsporingsbureaus?
  d. Zo ja, hoe vaak, hoe veel en onder welke voorwaarden worden deze bureaus betaald?
 4. Kan het college aangeven hoe vaak er in 2016 en 2017 gebruik is gemaakt van de inzet van (verborgen) camera’s, camera-auto’s, gps-trackers, verhoringen, het ondervragen van minderjarigen/buren en huiszoekingen in de opsporing van eventuele bijstandsfraude?
 5. a. Op basis van welke criteria worden de bij vraag 4 genoemde methoden ingezet?
  b. Hanteert de gemeente Helmond een kader dan wel beleidsregels bij het vaststellen of mensen al dan niet samenwonen of bijvoorbeeld wederzijdse zorg aan elkaar verlenen?
  c. Hanteert de gemeente Helmond een kader dan wel protocol voor het voeren van verhoren met verdachten?
  d. Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunnen deze kaders, beleidsregels en/of protocollen openbaar worden gemaakt richting de gemeenteraad?
 6. a. Kan het college de totale kosten die gemaakt werden bij de opsporing van bijstandsfraude voor de jaren 2016 en 2017 gespecificeerd in kaart brengen?
  b. Hoe denkt het college over de verhouding tussen inkomsten uit boetes en terugbetaalde uitkeringen ten opzichte van de totale kosten die hiervoor gemaakt zijn?
 7. Deelt het college de mening van rechtsgeleerden en advocaten dat het nemen van ruime en verstrekkende bevoegdheden bij het opsporen van bijstandsfraude de rechtspositie van bijstandsgerechtigden aantast?
 8. a. Onderschrijft het college de conclusie van het onderzoek van de RUG dat het nalevingsniveau in de sociale zekerheid niet zozeer gebaat is bij ‘meer’ handhaving, maar bij ‘slimmere’ handhaving en dat de effectiviteit van de handhaving in de sociale zekerheid niet alleen wordt bepaald door hardere of softere maatregelen, maar ook door de mate waarin de handhavingsstijl is afgestemd op de specifieke achtergronden en verwachtingen van de bijstandsgerechtigde?
  b. Gaat het college de huidige vorm van opsporing en handhaving in de sociale zekerheid naar aanleiding van het RUG rapport ‘Slimme Handhaving’ heroverwegen en mogelijk anders inrichten?
22reacties

Van donderdag 12 tot en met zondag 15 juli rijden er geen treinen van en naar de 4 Helmondse stations. De reden is dat ProRail gedurende die 4 dagen werkzaamheden uitvoert op het traject tussen Eindhoven en Venlo. De NS zet bussen in, de extra reistijd schatten zij op een kwartier tot een half uur.
1 Van die werkzaamheden vindt plaats aan de spoorwegovergang op de Kanaaldijk. Die overweg is daarom 4 dagen is afgesloten.

In de reacties hieronder staat een update.

46reacties

Vanavond rond 22.10 uur is er op het Nieuwveld ter hoogte van het ROC Ter AA College een scooterrijder ten val gekomen. De jongeman die over het fietspad reed, zag niet dat er een tegel uit het fietspad lag en enkele andere tegels gevaarlijk omhoog staken. Hij is in een ambulance onderzocht en behandeld aan zijn verwondingen maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.
De politie heeft notitie van het ongeval gemaakt en de gemeente wordt op de hoogte gebracht van de toestand van het fietspad daar in Helmond Noord.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 4 foto’s.

Lees verder »

15reacties

archieffotoDe gemeente gaat maatregelen nemen tegen het vandalisme en verstoring van de broedende oeverzwaluwen op Berkendonk. De oeverzwaluwen nestelen daar in een aangelegde betonnen zwaluwwand. Het schiereiland waarop die wand staat, wordt een eiland en het grindstrand voor de wand wordt verwijderd. Het water komt dan tot aan de wand, voor onderhoud is de wand te bereiken met lieslaarzen. De graffiti op de betonnen wand wordt verwijderd en de wand wordt in een schutkleur geschilderd. En er worden extra borden geplaatst met de tekst ‘Let op! broedende vogels’. Dat laat B&W weten op vragen van de SP. Lees verder »

11reacties

Vanochtend heeft GroenLinks samen met D66 schriftelijke vragen aan B&W gesteld over een mogelijke buizentracé bij Brandevoort.
Hieronder staan de 6 raadsvragen (Questions) van Thomas Tuerlings, Lara Tamarinof en Stef Stevens voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties hieronder.

In 2012 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de ‘Structuurvisie Buisleidingen 2012-2035’ gepresenteerd. Er is destijds onder druk van het bedrijfsleven (specifiek de chemische industrie in Limburg) gekozen voor een ‘kort’ tracé via Helmond. Op het moment dat deze structuurvisie werd vastgesteld, was het gebied boven het tracé nog niet bebouwd, maar inmiddels zou het tracé onder of zeer dicht tegen de wijk Brandevoort komen te liggen. In het coalitieakkoord valt te lezen dat het college “een actieve lobby voert tegen het vervoer van giftige stoffen door onze stad (per vrachtwagen of trein) of (via buizen) onder de grond.”

 1. a. Liggen er op dit moment buisleidingen voor giftige of anderzijds risicovolle stoffen onder de grond in de gemeente Helmond?
  b. Zo ja, wat is de kortste afstand tot woningen van die leidingen?
  c. Wat is de wettelijke minimale afstand tussen transportbuizen en woningen?
  d. Voor welke (categorie) stoffen zijn de huidig aanwezige buizen en de buizen van het nieuwe tracé bestemd?

In 2013 is een zienswijzeprocedure gestart die volgens een recente brief aan het college nog altijd niet is afgerond.

 1. a. Heeft het toenmalige college in 2013 een zienswijze ingediend?
  b. Wat hield deze zienswijze in?
  c. Is hier een reactie op gekomen vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Milieu of het Ministerie van Binnenlandse Zaken?
 2. a. Zijn er na 2013 nog nieuwe stappen mogelijk geweest en door het op dat moment zittende college ondernomen om te voorkomen dat het nieuwe tracé onder de wijk Brandevoort komt te liggen?
  b. Wanneer verwacht het college nieuwe ontwikkelingen rondom dit tracé?
 3. Is het huidige college op dit moment in contact met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de nationale politiek over de uiterst onwenselijke situatie die dit tracé gaat creëren?
 4. Wat doet het college om de inwoners nabij het tracé helder te informeren en zijn er stappen die inwoners zelf kunnen ondernemen om de komst van dit tracé te voorkomen?
 5. Indien het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn plannen niet wijzigt, wat kan de gemeente Helmond dan nog ondernemen om te voorkomen dat het tracé er komt?
9reacties

Vandaag kunnen we dan officieel bekend maken dat Stef de eerste helft van 2018 in De kennisquiz over Helmond won. Zoals elke ronde sinds 2005, won ook deze keer de beste. Daarom mag ook deze Helmonder zich met recht een kenner van Helmond noemen. Van harte gefeliciteerd met je zege Stef. Alle eer, de eeuwige roem én de tegel op de Catwalk of Fame zijn voor jou! Net als alle andere 30 tegels, zal ook deze tegel élke desktop-pagina van de weblog sieren tot in lengte der dagen.
Ook vHans én Tim én Lieke én Bauke én Richard v Hout én Jos én Marie-Claire én Richard én Hein beantwoordden 1 of meer van de quizvragen goed. Echter duidelijk te weinig om de winnaar van zijn zege af te houden.
Het woord is aan Stef:  Lees verder »