Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 111.466 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

— Actuele logs

1reactie

De gemeente stapt over op een meer natuurvriendelijke manier om de overlast van de eikenprocessierups aan te pakken. In de afgelopen 2 jaar zijn de eerste stappen gezet met die aanpak en daarbij werden volgens de gemeente goede resultaten behaald. Dit jaar schakelt Helmond helemaal over op een natuurvriendelijke methode. Lees verder »

12reacties

De man op de foto’s wordt door de politie gezocht. Hij plunderde de rekening van een 72-jarige mevrouw uit Helmond. Haar bankpas werd even ervoor buit gemaakt middels spoofing. Hij pinde met haar bankpas in Mierlo-Hout bij de geldautomaat op de Hoofdstraat (foto rechts) en ook bij de Jan Linders in die wijk werd de bankpas misbruikt (zie de foto’s onderaan). Lees verder »

17reacties

Afgelopen week is er in de commissievergadering gesproken over de aandachtspunten vluchtelingen. Dit als gevolg van de informatiebijeenkomst van begin februari waar het college de Helmondse stand van zaken met betrekking tot vluchtelingen met ons heeft gedeeld. We kregen toen te horen dat Helmond op koers lag om te voldoen aan haar opgave voor opvang Oekraïners en de taakstelling voor statushouders. Echter, als de spreidingswet werkelijkheid wordt, dan zal iedere regio een extra bijdrage mogen gaan leveren om het vluchtelingenprobleem op te lossen. Voor Helmond is dat een mogelijke opgave van 341 extra vluchtelingen. Hiervoor zal de regio mogelijk een plan moeten indienen bij het rijk. Lees verder »

6reacties

De rook van de provinciale verkiezingen is opgetrokken. De stemmen zijn geteld met als uitkomst dat er geen enkele Helmonder op het pluche van het provinciehuis mag plaatsnemen. Opmerkelijk dat er vanuit onze zeer ambitieuze stad, die samen met Eindhoven en Veldhoven het hart van de snelst groeiende regio van Nederland vormt, niemand voldoende stemmen heeft behaald. Waarom hebben wij geen stemkanonnen? Wat is de reden dat de kwaliteiten van onze kandidaten op provinciaal niveau onvoldoende zijn gewaardeerd? Of zijn deze Helmonders gewoon te bescheiden geweest en hebben zij de kaas van het brood laten eten? Lees verder »

2reacties

Vanmiddag rond kwart voor 2 zijn op de kruising van de Kanaaldijk en de Julianalaan 2 auto’s op elkaar gebotst. Vermoedelijk is er daarvan eentje door rood gereden. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.
Er vielen geen gewonden, beide auto’s worden door een bergingsbedrijf weg getakeld. 1 Van de auto’s was nog zo goed als nieuw.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s. Lees verder »

1reactie

Gistermiddag om 14.53 uur werd de brandweer gealarmeerd vanwege wateroverlast in de flat op De Elzas in het centrum. Door onbekende oorzaak bleek daar een waterleiding gesprongen in een meterkast op de derde verdieping. Door het eruit gutsende water stonden de overloop van de derde en alle verdiepingen eronder blank. Deurdrempels zorgden ervoor dat er geen water in de appartementen stroomde. Bij ‘n tiental drempelloze kelderboxen onder in het complex liep het water echter wel naar binnen. Lees verder »

4reacties

Vannacht is er rond 00.20 uur een man naar het ziekenhuis gebracht met steekwonden en ander letsel. Daarop besloot het ziekenhuis de politie in te lichten. Het slachtoffer, een 36-jarige Helmonder, is in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen. De recherche is meteen een onderzoek gestart om te achterhalen wat er precies is gebeurd en wie de dader(s) kunnen zijn. Lees verder »

10reacties

Helmond was en is nog steeds een centrum van textielfabricage. Sterker nog: we zijn sinds decennia textielstad nummer 1 van Nederland. Dit op basis van een hoogwaardige specialisatie: velours (Raymakers, sinds 1773), trijp (Vescom Textiles B.V., voormalig Léo Schellens) en uiteraard de wax prints van Vlisco (sinds 1846 volgens eigen opgave, maar feitelijk nog ouder). De huidige textielproductie is mede gebaseerd op toelevering vanuit lagelonen-landen: de garens voor de veloursweverij komen uit Griekenland, het drukdoek van de Vlisco uit China. Lees verder »

11reacties

Getriggerd door dit bericht zaterdag op Pewa Weblog, gingen we het en ander na en wat bleek: het vermoeden klopte. Want het lijkt er inderdaad dan eindelijk van te komen dat de City Sporthal en een aantal appartementen plaats gaan maken voor nieuwbouw. Nadat we dat in 2019 aankondigden, lijkt de kogel nu namelijk door de kerk. Want naar verwachting van Woonpartners zullen er in 2025 op die plek in het centrum 2 nieuwe appartementencomplexen staan met in totaal 104 woningen. Lees verder »

6reacties

Gisteren hield de politie 2 Helmonders aan nadat een elektrische fiets met een waarde van 3849 euro niet terugkwam na een proefritje. Naar eigen zeggen was een 27-jarige Helmonder tijdens deze proefrit bestolen van de fiets die de fietsenwinkel Drumo aan de Trambrugweg daarvoor had meegegeven.
Door feiten, omstandigheden en ons onderbuikgevoel kon hij aangehouden worden op verdenking van verduistering*. Dat lieten Els Hofmans en Niels Kanters, wijkagenten van de Helmondse Binnenstad, vanmiddag weten. Lees verder »

8reacties

Gistermiddag kregen de hulpdiensten om 14.26 uur een melding van een ongeval in de Addy Kleijngeldstraat in Helmond West. Ter plaatse aangekomen bleek het een eenzijdige aanrijding op de rotonde te betreffen (zie de onderstaande foto van de politie Helmond).
Omdat de 46-jarige bestuurder uit Helmond naar alcohol rook, werd een blaastest afgenomen en deze gaf een G/F aan. Hij werd daarop overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Lees verder »

3reacties

Afgelopen november bezocht onze VVD-minister Conny Helder (minister voor Langdurige Zorg en Sport) Nederland – Qatar in het beroemde Al Bayt Stadium. Maar op 12 maart jongstleden was ze te gast in een stadion dat zo mogelijk nóg iconischer is, het stadion van Helmond Sport. 
Minister Helder was voor dit (door de VVD Helmond georganiseerde) werkbezoek uitgenodigd in de businessclub van Helmond Sport. Tijdens de druk bezochte interactieve bijeenkomst sprak ze met vertegenwoordigers uit het verenigingsleven en de politiek. Lees verder »

1reactie

Vannacht om 00.08 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een autobrand aan de 2e Hogedijk op het industrieterrein. Bij aankomst troffen zij een volledig in brand staande auto aan. Hoewel ze snel ter plaatse waren, bleef er niets meer van het geparkeerde voertuig over. Wij weten niet hoe deze autobrand is ontstaan.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s. Lees verder »

13reacties

Donderdagmiddag kregen wijkagenten Niels Kanters en Frans Wagemakers een melding dat er in het centrum werd gedeald. Op het Groenewoud zagen deze wijkagenten van de Binnenstad een bekende drugsgebruiker richting zijn woning lopen. Een andere man liep vlug de andere richting op.
Op basis van de opiumwetgeving werd deze 25-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats gecontroleerd  Bij hem trof het duo verschillende soorten drugs aan en daarom werd hij aangehouden. Lees verder »

36reacties

Helmond heeft gestemd! En hoe! We zijn met een grote groep pal achter Caroline van der Plas en haar BoerBurgerBeweging gaan staan. Een opmerkelijke keuze die ik niet had verwacht. Helmond is immers een industriestad en de laatste boer is hier al jaren geleden weggekocht om plaats te maken voor woningen. En zelfs ‘ijsbaan boer Kuijpers’ wil zo niet meer genoemd worden: “Ik heet Freek!”. Stemgerechtigde burgers daarentegen hebben wij er met ruim 68 duizend genoeg. Hoe de eclatante overwinning van BBB in de provincie uitpakt, zal de toekomst uitwijzen. Ik laat de speculaties graag aan de politiek analisten die hier verstand van hebben. Lees verder »

23reacties

Gisteren ging Helmond stemmen. Dat deed 48,08% van de 68.185 kiesgerechtigde Helmonders, in 2019 was de opkomst 48,04%.
Ook in onze stad lijkt de BBB de grootste te zijn geworden. Want zojuist maakte de gemeente deze voorlopige uitslag op partijniveau van de Provinciale Statenverkiezingen in Helmond bekend:
Lees verder »

29reacties

Martijn Rieter van Helder Helmond stelde schriftelijke vragen aan B&W over het mogelijke vertrek van de enige Helmondse ambulancepost. Die is nu gevestigd op de Lagedijk op het industrieterrein.  
Hieronder staan zijn 5 ingediende raadsvragen (Question) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder. Lees verder »

4reacties

Onze presentatie van Helmondse kandidaten bij de Provinciale Statenverkiezingen sluiten we af met 2 vertegenwoordigers van het CDA. Ook zij waren aanwezig bij de bijeenkomst van de 9 kandidaten die zich in de provincie voor Helmond willen gaan inzetten. Dat zijn niet alle verkiesbare Helmonders, het zijn degenen die (zoals eerder gezegd) zich opgegeven hebben. Hieronder hetgeen Jan en Pieter willen inbrengen.
Peter Warmerdam maakte de bijgaande foto’s. Lees verder »

19reacties

Overmorgen, op 15 maart 2023, zijn de verkiezingen voor de leden van Provinciale Staten en het bestuur van het waterschap Aa en Maas. Ik kan er niet (en dat wil ik ook niet) onderuit om in deze column daar over te schrijven. Al was het maar in het belang van mijn eigen partij 50PLUS. Echter daar hoort een belangwekkend argument, namelijk die van de opkomst. Lees verder »