14reacties

Rieter: Spookhuizen zonder kermis

Ongetwijfeld bent u ooit in het spookhuis op de kermis geweest. Na een ritje flink schrikken in het donker kom je dan vaak opgelucht weer naar buiten in de werkelijke wereld. Gelukkig zijn spookhuizen niet echt denk je dan. Maar niets is minder waar. Het blijkt dat spookhuizen echt bestaan. Nederland telde namelijk het afgelopen jaar zo’n 31.000 zogeheten spookwoningen. Dit aantal spookwoningen is vanaf 2016 met 10.000 woningen toegenomen. Bij het zien van deze groei kom je pas echt van een koude kermis thuis.

Maar waarom? Spookwoningen zijn huizen waar langer dan een jaar niemand staat ingeschreven in het Basisregistratie Personen (BRP). Opvallend is dat op die adressen de energiemeter wel blijft doordraaien. Wat onverklaarbaar is. Met andere woorden: Deze panden staan waarschijnlijk niet echt leeg. Iets klopt er in ieder geval niet achter deze voordeuren. Hoewel er ook niet-criminele redenen kunnen zijn waarom op een bepaald adres niemand ingeschreven staat, leiden controles van spookwoningen regelmatig tot de ontdekking van hennepkwekerijen, drugslabs, opslagplaatsen voor cocaïne of wapens, bordelen of verblijfplaatsen voor illegalen. Wat ook voorkomt is bewoning door arbeidsmigranten die niet staan ingeschreven. Zo bleek allemaal uit diepgravend onderzoek in Leeuwarden.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat Helmond in 2023 zo’n 70 spookwoningen heeft. Dit is zo’n 0,2% van het totale aantal woningen in onze stad. Opvallend is dat in 2019 nog helemaal geen spookwoningen in Helmond waren en dat dit aantal ieder jaar toeneemt. Zorgelijke situatie. Daarom dat we met Helder Helmond om opheldering hebben gevraagd bij het college. Onze fractie wil weten wat de gemeente gaat doen om dit probleem aan te pakken. Los van het feit van de vele criminele activiteiten, hebben we het hier dus ook over 70 woningen in Helmond die ook beschikbaar kunnen worden gesteld aan woningzoekenden. Er zijn genoeg Helmondse gezinnen welke niets minder willen dan dat. Het lijkt ons goed om met omliggende gemeentes hierin op te trekken en een plan voor op te stellen.

Burgemeester Van Haersma Buma uit Leeuwarden is in ieder geval duidelijk: Meer gemeenten moeten volgens hem diepgravend onderzoek doen naar criminele zaken in woningen. “Dit gebeurt in heel Nederland. Wij zijn de afgelopen jaren beter gaan kijken en dan kom je dus iets heel groots tegen. We zien dat heel veel vastgoed niet wordt gebruikt zoals we dat willen.” Helder Helmond is voornemens om ook zo’n diepgravend onderzoek in Helmond te laten plaatsvinden. Wordt vervolgd!

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond

Bijgaande foto werd gemaakt door Peter Warmerdam.