20reacties

Helmondse bloedbank: geheel leeggepompt

Toen ik 18 werd meldde ik me gelijk aan als bloeddonor. Mijn zus was al donor en heeft mij er warm voor gemaakt. Mijn zus, ik, en vele andere donors in Helmond hadden er graag een beetje tijd voor over om iets te doen wat een ander écht kan helpen. Sterker nog, het kan voor een ander het verschil maken tussen leven en dood. Plus, je krijgt gratis iets te drinken en een heerlijke koek! Wie kan daar nee tegen zeggen?

Toen ik begon als donor had bloedbank Sanquin een vaste locatie in Helmond bij Doorneind. Deze was 3 vaste dagen per week open, waarvan sommige dagen de ochtend tot halverwege de middag en andere dagen ’s avonds. Het was hier standaard druk, vooral in de avonden. Na een tijd is die vaste locatie echter gesloten. Tegenwoordig kunnen Helmondse bloeddonors bloed geven op een mobiele locatie. Dit is een trailer die bij De Braak wordt geparkeerd. Deze locatie is ongezelliger en krapper dan de oude, maar daar kan ik mee leven. Een groter probleem zijn de openingstijden: 1 keer in de 4 weken, alleen op vrijdag, van 8:30 tot 15:00. Als je werkt op vrijdag, en dat doen toch de meeste mensen, dan wordt bloed geven bijna onmogelijk op deze manier. Daarbij, omdat de bloedbank nu 1 dag per 4 weken open is terwijl dit voorheen 12 dagen waren, zijn de wachttijden ook langer. Het kost zo steeds meer moeite om iets voor je medemens te doen.

Efkes wat feitjes, om te snappen hoe dit komt. Rond 2013 daalde de vraag naar bloed, onder andere omdat er steeds efficiënter gewerkt wordt met het bloed van donors. In die tijd is Sanquin gaan bezuinigen. Vaste locaties werden gesloten en vervangen door mobiele locaties, onder andere dus bij ons in Helmond. Sindsdien is de vraag naar bloed weer toegenomen. Dit komt onder andere door vergrijzing. Sanquin is de laatste jaren veel bezig met het zoeken van nieuwe donors, vooral omdat het aantal bloeddonors in Nederland best snel daalt. In 1995 waren 675.000 mensen geregistreerd bloeddonor. In 2017 waren het er nog 325.000.

Dat maakt het op z’n zachtst gezegd onhandig dat bloedbanken zoals bij ons in Helmond zo weinig beschikbaar zijn voor donors. Er zijn in Helmond donors zat, dat bleek wel uit de drukte toen de bloedbank iedere week 3 dagen open was. Het wordt ze nu alleen niet makkelijk gemaakt. Mijn zus, die nog altijd graag bloed wil geven, is jaren lang niet of nauwelijks geweest omdat ze vrijdag overdag wel iets anders te doen heeft. De donors, die Sanquin met zoveel pijn en moeite probeert te werven, zijn er al. Veel ervan zitten alleen op hun werk omdat de bloedbank alleen overdag op een werkdag open is.
Een tijd geleden werd ik opgebeld door Sanquin met de vraag of ik alsjeblieft bloed wou komen geven. Er dreigt weer een tekort. Ik heb mijn beklag gedaan over de slechte openingstijden van de bloedbank in Helmond. Er werd mij toen aangeraden om naar Eindhoven te gaan om daar te doneren. Ze vragen dus eigenlijk of ik een half uur extra aan reistijd, plus benzine die ik niet vergoed krijg, wil investeren om een halve liter van mijn levenssap af te laten tappen. Als er steeds een tekort aan bloed dreigt, zorg dan dat er in een stad als Helmond een fatsoenlijke geeflocatie is.