Buiten is het 17 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.131 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
18reacties

Toen ik 18 werd meldde ik me gelijk aan als bloeddonor. Mijn zus was al donor en heeft mij er warm voor gemaakt. Mijn zus, ik, en vele andere donors in Helmond hadden er graag een beetje tijd voor over om iets te doen wat een ander écht kan helpen. Sterker nog, het kan voor een ander het verschil maken tussen leven en dood. Plus, je krijgt gratis iets te drinken en een heerlijke koek! Wie kan daar nee tegen zeggen?

Toen ik begon als donor had bloedbank Sanquin een vaste locatie in Helmond bij Doorneind. Deze was 3 vaste dagen per week open, waarvan sommige dagen de ochtend tot halverwege de middag en andere dagen ‘s avonds. Het was hier standaard druk, vooral in de avonden. Na een tijd is die vaste locatie echter gesloten. Tegenwoordig kunnen Helmondse bloeddonors bloed geven op een mobiele locatie. Dit is een trailer die bij De Braak wordt geparkeerd. Deze locatie is ongezelliger en krapper dan de oude, maar daar kan ik mee leven. Een groter probleem zijn de openingstijden: 1 keer in de 4 weken, alleen op vrijdag, van 8:30 tot 15:00. Als je werkt op vrijdag, en dat doen toch de meeste mensen, dan wordt bloed geven bijna onmogelijk op deze manier. Daarbij, omdat de bloedbank nu 1 dag per 4 weken open is terwijl dit voorheen 12 dagen waren, zijn de wachttijden ook langer. Het kost zo steeds meer moeite om iets voor je medemens te doen.

Efkes wat feitjes, om te snappen hoe dit komt. Rond 2013 daalde de vraag naar bloed, onder andere omdat er steeds efficiënter gewerkt wordt met het bloed van donors. In die tijd is Sanquin gaan bezuinigen. Vaste locaties werden gesloten en vervangen door mobiele locaties, onder andere dus bij ons in Helmond. Sindsdien is de vraag naar bloed weer toegenomen. Dit komt onder andere door vergrijzing. Sanquin is de laatste jaren veel bezig met het zoeken van nieuwe donors, vooral omdat het aantal bloeddonors in Nederland best snel daalt. In 1995 waren 675.000 mensen geregistreerd bloeddonor. In 2017 waren het er nog 325.000.

Dat maakt het op z’n zachtst gezegd onhandig dat bloedbanken zoals bij ons in Helmond zo weinig beschikbaar zijn voor donors. Er zijn in Helmond donors zat, dat bleek wel uit de drukte toen de bloedbank iedere week 3 dagen open was. Het wordt ze nu alleen niet makkelijk gemaakt. Mijn zus, die nog altijd graag bloed wil geven, is jaren lang niet of nauwelijks geweest omdat ze vrijdag overdag wel iets anders te doen heeft. De donors, die Sanquin met zoveel pijn en moeite probeert te werven, zijn er al. Veel ervan zitten alleen op hun werk omdat de bloedbank alleen overdag op een werkdag open is.
Een tijd geleden werd ik opgebeld door Sanquin met de vraag of ik alsjeblieft bloed wou komen geven. Er dreigt weer een tekort. Ik heb mijn beklag gedaan over de slechte openingstijden van de bloedbank in Helmond. Er werd mij toen aangeraden om naar Eindhoven te gaan om daar te doneren. Ze vragen dus eigenlijk of ik een half uur extra aan reistijd, plus benzine die ik niet vergoed krijg, wil investeren om een halve liter van mijn levenssap af te laten tappen. Als er steeds een tekort aan bloed dreigt, zorg dan dat er in een stad als Helmond een fatsoenlijke geeflocatie is.

18 reacties:

Ik woon zelf ook in Helmond, vanwege mijn werk kan ik alleen in de avond gaan. Een half uur extra rijden om bloed te doneren vind ik helemaal geen probleem. Als je een declaratie formulier vraagt aan de balie kan je zelfs je benzine vergoedt krijgen.Dus dat mag al geen reden zijn om toch maar niet te gaan. En zeg nou zelf, wat is een half uur op een mensenleven? Kleine moeite voor je mede mens die het hard nodig heeft te helpen.

Beantwoorden

Het is absoluut onhandig. Maar je kunt bij Sanquin een reiskostenvergoeding aanvragen. Gewoon een formulier invullen op de dag van de donatie.

Beantwoorden

Ik ben bloeddonor en geef vrijdags gewoon bloed ik heb er geen moeite mee en het geeft me altijd een goed gevoel bij elke bloed donatie ik geef al ruim 30 jaar bloed

Beantwoorden

Goed verhaal….maak het makkelijker om te doneren dan wordt er, denk ik, ook meer gedoneerd

Beantwoorden

Waaeom kan dit niet in het gebouw van Vitaliek, is misschien makkelijker met openingstijden

Beantwoorden

Ik heb het overwogen, maar enkel op een vrijdag, gedurende mijn werkdag. Het kost me een uur aan totale reistijd. Te veel drempels.

Het is inderdaad zo simpel. Verlaag de drempel en het aantal donoren zal toenemen.

Beantwoorden

Ik werk op vrijdag en geef sinds de vaste locatie weg is en meerdere opties tot geven al geen bloed meer helaas.
Ik vind ervoor maar Eindhoven gaan te omslachtig en tijd rovend.
Als er weer een locatie komt of meerdere opties qua dagen zou ik gelijk weer gaan!!

Beantwoorden

Ook voor mij was dit helaas de reden waarom ik gestopt ben, ik werk op vrijdag..

Beantwoorden

Helemaal eens. Toen ik nog in Eindhoven werkte geen probleem. Maar nu kost het gewoon te veel tijd en geld om met ov naar eindhoven te gaan. Terwijl ik in een minimasituatie terecht ben gekomen. Tijd genoeg, maar ieder dubbeltje kan maar 1 keer uitgegeven worden. Zou graag weer bloeddonor worden, maar het mag wel wat gemakkelijker. Was tot nu bijvoorbeeld niet eens op de hoogte van de Helmondse locatie.

Beantwoorden

Ik ben jarenlang donor geweest in Limburg, in de goede tijd toen er nog geen commerciële partijen in de zorg waren. Je ging gewoon naar de bloedbank in het ziekenhuis, dat ook ‘s avonds kon. Je werd heerlijk in de watten gelegd en kreeg na afloop een stevige boterham.

Beantwoorden

Ik geef nooit geen bloed

Beantwoorden

Het probleem dat in dit artikel wordt geschetst sluit helemaal aan bij mijn column “Zorgen om de Zorg” en de waarschuwing van de vertrekkende huisarts Nicole van Dommelen. Het moet echt anders in Helmond met de zorg!

Tegenwoordig spreken we van een 24-uurs economie en zijn de supermarkten 7 dagen in de week van 8 uur ‘s morgen tot 10 uur ‘s avonds open. Maar de zorg wordt steeds moeilijker bereikbaar. Waar zijn we mee bezig?????

Beantwoorden

Ik was ook bloeddonor en zou het zo weer doen. Maar dan moeten ze inderdaad ervoor zorgen dat het weer fatsoenlijk geregeld wordt in Helmond.

Beantwoorden

Worden we zo lui dat we pas gaan doneren als Sanquin letterlijk thuis je bloed komt halen? De faciliteit in Eindhoven is prima te bereiken vanuit Helmond en je krijgt er desgewenst nog steeds roze koeken, broodjes of koffie zoveel als je wilt. Mocht u zelf ooit een zak bloed nodig hebben denk er dan aan dat deze misschien wel ook uit de andere kant van het land komt.

Beantwoorden

Eigenlijk zou deze taak gewoon bij het ziekenhuis ondergebracht moeten worden. Er komen daar dagelijks genoeg patienten waarvan er echt wel een aantal zijn die wel wat bloed kunnen missen. Waarom niet gewoon standaard de vraag stellen bij ziekenhuisbezoek of je bereid bent om bloed af te staan? Bloedafname voor onderzoek is toch al ingericht, dus die kunnen dit er gewoon bij doen lijkt me?

Beantwoorden

@Michiel van Geel op woensdag 26 augustus 2020 om 16:25:

Michiel ik begrijp je reactie. Het afnemen van bloed en het verwerken van tot diverse producten is decennia geleden juist bij de ziekenhuizen weggehaald omdat het specifieke deskundigheid en onderzoek vereist. En dan is er ook nog de distributie en de financiering. Hoe dat precies in elkaar steekt weet ik niet, maar geloof me de ziektekostenverzekeraars hadden al lang ingegrepen als afname in het ziekenhuis beter en goedkoper was geweest.

Beantwoorden

Hanneke,

Je kunt het afnemen en het verder verwerken natuurlijk ook splitsen qua taken. De reden dat Sanquin bespaart heeft te maken met de kosten van het in stand houden van een permanente post. Met andere woorden, er is niet genoeg “werk” per locatie om die kosten te rechtvaardigen. Als de ziekenhuizen, die al een permanente post hebben voor bloedafname hierin kunnen helpen heb je er in één klap een uitgebreid servicenetwerk bij. Dan kunnen donors dus wel op andere momenten terecht.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op woensdag 26 augustus 2020 om 18:17:

Als je hiervan overtuigd bent, is het een actie van de Helmondse politiek waard, lijkt me. Ik zou zeggen, zet het in beweging. Dit is nu net iets wat over het algemeen belang gaat. Mijn steun heb je.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *