10reacties

Eenzaam in Helmond; je bent niet alleen!

Eenzaamheid, je hoort veel dat het er is, maar als het je niet raakt, zie je het ook niet. Je denkt: “Het zal wel meevallen.” Toen laatst in de gemeentelijke commissie Inwoners het onderwerp eenzaamheid werd besproken, viel ik van ongeloof van mijn stoel.
De GGD-cijfers laten een verontrustend beeld zien: meer dan 40% van de Helmonders voelt zich eenzaam. Ruim 10% is ernstig eenzaam. We hebben het in onze stad over zo’n 8.000 personen! Die zorgelijke cijfers gelden voor jeugdigen, volwassenen en senioren.

Ik woon in een straat met 20 huizen, waarin zo’n 50 mensen wonen. Ik realiseer me nu dat er pakweg 5 buren ernstig gebukt kunnen gaan onder eenzaamheid. En dat geldt voor alle Helmondse straten. Dan laat ik nog buiten beschouwing dat eenzaamheid toegenomen is tijdens de coronacrisis. Poeh, Daar moeten we wel wat mee!  

Eenzaamheid is een veelkoppig monster. Of je er last van hebt wordt bepaald hoe je als mens in elkaar zit en vooral ook door wat je hebt meegemaakt. Zit je al op achterstand in de samenleving, heb je bijvoorbeeld schulden, of ben je een alleenstaande moeder, ben je bang op straat lastig gevallen te worden, kom je als oudere mantelzorger voor je partner niet meer buiten, dan loop je groter risico op ernstige eenzaamheid.
Ik hoef niet uit te leggen dat als je lang ernstig eenzaam bent, je er ook goed ziek van kunt worden. Voor veel mensen komt het persoonlijk welbevinden in de knel en dat leidt tot hogere maatschappelijke gezondheidskosten.
Een kienavond zorgt wel even voor afleiding, maar biedt geen structurele oplossing als het onderliggende probleem niet wordt aangepakt. Het vraagt deskundige begeleiding en met de juiste methodieken.

De Gemeente Helmond geeft zeker aandacht geeft aan het bestrijden van eenzaamheid met bijvoorbeeld cursussen weerbaarheid. Op zich genomen niet verkeerd, maar ik denk dat het beter kan en moet. Er moet een schepje bovenop! Politiek vertaald betekent dit: een stevige aanpak met goed zicht op welke hulp echt werkt en hoeveel mensen er succesvol geholpen zijn.
Om vaart te zetten achter een gedegen aanpak zal in de komende raadsvergadering van 16 maart een motie op de rol staan. Uiteraard rekenen wij op een brede steun vanuit de raad.
Mijn oproep: Laat eenzamen niet alleen!

Bert Valentijn