Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Lonneke

26reacties

Wordt Helmond vanavond de eerste?


Wordt Helmond de eerste gemeente die zich richting Den Haag hard maakt voor een verhoging van het minimumloon? Een stijging van 10 naar 14 euro. Als het aan mij ligt wel! Van een minimumloon van 10 euro kun je overleven, maar je kunt er niet van leven.
Hierin moet verandering komen. Juist nu! Het zijn immers de schoonmakers, vakkenvullers en thuiszorgmedewerkers in deze coronatijd die onze maatschappij draaiende houden en dus vitaal zijn. Voor slechts een brutoloon van 10 euro? Daarop luidt ons antwoord; NEE, zij verdienen beter! Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
9reacties

Maráczi: Hoop en inspiratie

De speech van Oprah Winfrey bij de uitreiking van de Golden Globes heeft bij velen een diepe indruk achtergelaten. Zo ook bij mij. Met haar woorden krijgt de Me Too discussie een extra dimensie. Het gaat namelijk niet alleen over sexueel misbruik en intimidatie het gaat ook over onrecht, discriminatie, het recht van de sterkste, macht en onderdrukking. Voor mij hebben haar woorden ook alles te maken met onze drie kernwaarden menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Een speech van hoop en inspiratie.

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur en ook wij hebben inmiddels ons verkiezingsprogramma (pdf) gepresenteerd. Een verkiezingsprogramma gebaseerd op bovengenoemde kernwaarden: Lees verder »

22reacties

Maráczi: Pers versus privacy

Deze week was het weer mijn beurt om een column te schrijven. Zoals gewoonlijk nog net voor de deadline en met nog geen idee waarover. Op zoek in mijn gedachten werd ik alsmaar wreed verstoord door de actuele berichtgeving over Burgemeester Blanksma en haar buren. Mede opgeroepen door een telefoontje van een journalist met de vraag wat wij als SP daar nou van vinden. Na een korte reactie gegeven te hebben en opgehangen had bleef bij mij deze vraag in mijn hoofd malen. Alleen niet op de manier zoals de journalist voor ogen had. Die wilde met de vraag een inhoudelijke reactie op deze kwestie. Maar bij mij roept de vraag “wat vind ik daar nou van” iets heel anders op. Namelijk hoe weegt de pers iemands recht op privacy?Lees verder »

27reacties

Maráczi: Poppenkast

Afgelopen vrijdag heeft Helmond Aktief het besluit genomen om uit de coalitie te stappen.
Na ruim 3 jaar komt er dan toch nog een breuk in de coalitie. Heel jammer dat het zo gelopen is en dat we deze coalitieperiode niet samen af kunnen maken. Maar ik begrijp en respecteer het besluit van Helmond Aktief.

Deze hele kwestie heeft me de afgelopen dagen bezig gehouden. En dan niet zo zeer de breuk op zich maar vooral het feit dat bij dit soort kwesties publiciteit niet op prijs gesteld wordt. De politiek blijft een aparte wereld wat dat betreft. Openheid en transparantie bepleiten maar onderlinge verhoudingen moeten binnenskamers blijven. Lees verder »

6reacties

Maráczi: “Zetelroof”?

Het laatste nieuws uit de Helmondse politiek zal u zeker niet ontgaan zijn. In ieder geval is er volop aandacht aan besteed in het Eindhovens dagblad. Namelijk de overstap van dhr. van Aert van Helmond Aktief naar Senioren 2013. Zoals we ook in het Eindhovens dagblad dit weekend konden lezen is dhr. van Aert het vierde raadslid dat deze raadsperiode van partij wisselt. Wat mij opvalt is dat deze vier raadsleden allemaal aangesloten waren bij een lokale partij. En dat brengt mij weer bij de vraag of het voor een raadslid van een lokale partij dan ook makkelijker is om over te stappen. Omdat een afgevaardigde van een lokale partij dus niet gebonden is aan een bepaalde ideologie of duidelijke partijstandpunten zoals dat wel het geval is bij de afgevaardigden van een landelijke partij. Voor mij is een overstap in ieder geval ondenkbaar omdat ik mij helemaal thuis voel bij de SP en haar gedachtegoed.Lees verder »

1reactie

Maráczi: “Rust zacht mevrouw Maat”

Een paar dagen geleden heb ik het verhaal gelezen “Rust zacht mevrouw Maat”, geschreven door ouderenpsycholoog Sarah Blom. Dit verhaal heeft me aangegrepen en sindsdien niet meer losgelaten. Een verhaal wat ik hier graag met u met wil delen.

Zoals u weet ben ik na jarenlange afwezigheid weer werkzaam in de zorg. In 1985 heb ik mijn MDGO diploma verzorgende gehaald maar dat bleek niet meer van deze tijd. In de tussentijd is de Wet BIG van kracht gegaan oftewel de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. Lees verder »

3reacties

Maráczi: Buurten in de buurt

In het hele land gaan actieve SP’ers regelmatig langs de deuren in verschillende buurten om rechtstreeks van de bewoners te horen hoe het staat met hun wijk. Zo belden wij vorig jaar aan bij de bewoners van de wijk Bloem- en Paardenvelden oftewel De Wilma (derde fase).
Uit de verschillende gesprekken die we daar gevoerd hebben kwam onder andere de wens naar voren om het Mondriaanplantsoen aan te pakken ten behoeve van de kleine kinderen. En die wens is nu in vervulling gegaan!Lees verder »

1reactie

Maráczi: Taboedoorbrekend

Het is alweer meer dan 2 jaar geleden dat er in de Westwijzer een Armoedeconferentie georganiseerd werd. Een druk bezochte, interactieve bijeenkomst waarbij maatschappelijke organisaties, ervaringsdeskundigen (minima’s), vrijwilligers van verschillende initiatieven en de gemeente met elkaar in gesprek gingen. Voorafgaand aan de conferentie waren er al intensieve gesprekken geweest met de Helmondse minima, professionals, vrijwilligers en belangenbeharigers. Ook de informatie, signalen en suggesties die tijdens deze gesprekken opgedaan waren werden op de conferentie besproken. Lees verder »

25reacties

Maráczi: Weet wat u stemt!

Onlangs kreeg ik een telefoontje van de beheerder van de Brem. Hij had in het nieuws vernomen dat 70% van de kiezers nog zwevende was. Zijn idee was om in Helmond de kiezers een kans te geven meer inzicht te krijgen waar de verschillende parijen voor staan. Een mooi initiatief wat ik alleen maar kan onderschrijven.
En deze week is het dan zover, de Brem staat deze week in het teken van de verkiezingen. Elke avond vind er een politiek café plaats van 19.00u tot 21.00u waarbij een politieke partij met de bezoekers in gesprek gaat en alle vragen t.a.v. het verkiezingsprogramma zal beantwoorden.Lees verder »

9reacties

Maráczi: Goede voornemens

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Men laat het oude jaar voor wat het was en begint vol goede moed aan het nieuwe jaar. Een jaar waarvan iedereen denkt dat het beter zal zijn dan het vorige en dat wensen we elkaar dan ook hartelijk toe. Een nieuwe start met nieuwe kansen. Vanaf 1 januari gaat men het anders aanpakken. Men gaat sporten, meer tijd met familie en vrienden doorbrengen, op dieet, stoppen met roken, de financiën op orde krijgen, minder drinken, etc., etc.
Kortom men barst van de goede voornemens.Lees verder »

8reacties

Maráczi: Idealen en passie

Jaren geleden nam ik een heel moeilijke maar op dat moment noodzakelijke beslissing. Namelijk mijn baan in de zorg opzeggen. De vele veranderingen, bezuinigingen en werkdruk maakten dat ik mijn beroep als verzorgende niet meer kon bolwerken. Na een eerdere overwonnen depressie belandde ik weer in een nieuwe depressie wat de spreekwoordelijke druppel was. De afgelopen jaren waren voor mij niet makkelijk maar wel nodig om te herstellen, te leren, te ervaren, met vallen en opstaan mijn valkuilen te herkennen en mijn grenzen te leren kennen. Maar wat ik er vooral van geleerd heb is dat de depressies zeker niet volledig te wijten waren aan mijn baan in de zorg. Sterker nog, ik heb juist geleerd dat mijn passie in de zorg ligt. Dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Wat ik nooit meer voor mogelijk had gehouden is de afgelopen weken werkelijkheid geworden. Ik ben weer terug in de zorg en voel me als een vis in het water!Lees verder »

Maráczi: Adopteer een dier!

Zoals bij u intussen wellicht bekend woon ik zowat mijn hele leven aan het Hortensiapark. Opgegroeid met broedende eenden in de tuin en met de herten uit het hertenkamp. In de loop der jaren zijn er behalve eenden en herten veel andere dieren bijgekomen in het park. Het hertenkamp is dan ook een heus dierenpark geworden. Al 75 jaar mogelijk gemaakt door Stichting Jan Visser waardoor de dierenparken in Helmond een belangrijk cultuurgoed zijn geworden voor onze stad. Stichting Jan Visser is verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van de dieren en de dierverblijven in de drie Helmondse dierenparken. Daarnaast zijn zij constant bezig het dierbestand gezond te houden. Dat betekent aanvullen van dieren, aantallen bewaken, voederen en medische verzorging. De stichting is hierbij volledig afhankelijk van donaties. De stichting gaat met de tijd mee, de tijd van samenwerken en verbinden.
Lees verder »

24reacties

Maráczi: Een nare bijsmaak…

Afgelopen week kreeg ik foto’s in mijn mailbox van het Drakenbootfestival. Een leuke herinnering aan een mooi spektakel in en rond ons kanaal. Samen met mijn buurvrouw en een goede vriendin maakte ik, als bewoner van Helmond-Oost, deel uit van het team van Woonpartners. Op zondag 5 juni was het onze beurt om drie wedstrijden te roeien. Een mooie, zonnige en vooral gezellige dag. Het evenement was vorig en ook dit jaar een groot succes. Een aanwinst voor Helmond dat vele bezoekers trekt maar ook vele deelnemers. En alhoewel ik veel plezier heb gehad blijft er bij mij ook een nare bijsmaak aan kleven.Lees verder »

15reacties

Maráczi: Ervaringsdeskundigen

Het raadswerk bestaat gelukkig uit meer dan alleen maar stukken doornemen en vergaderen. Afgelopen woensdagavond was de Commissie Maatschappij, waar ik ook deel van uit maak, op bezoek bij Novadic-Kentron aan het Zuidende. Na een korte rondleiding werden we op de eerste verdieping ontvangen door twee afgevaardigden van de cliëntenraad en nog twee vrij jonge ex-cliënten. Vorige week was een drukke week met de raadsvergadering en (de voorbereiding op) de Voorjaarsnota. De Commissie was dan ook verre van compleet, maar ik ben blij dat ik ondanks de drukte toch ben gegaan. Het was een leerzaam en indrukwekkend werkbezoek dat ik niet had willen missen en graag met u deel.Lees verder »

89reacties

Maráczi: Punt van zorg

Afgelopen donderdag werd de Voorjaarsnota 2016 aan de gemeenteraad gepresenteerd.
Halverwege de collegeperiode wordt er in deze nota ook een tussenbalans opgemaakt. Wat hebben we bereikt, waar staan we op dit moment, wat komt er op ons af en waar zetten we de komende periode op in? Deze tussenbalans wordt opgemaakt aan de hand van de zeven ambities uit het Coalitieakkoord.

De eerste uitdaging twee jaar geleden was het continueren van zorgtaken. Per 1 januari 2015 zijn deze taken door het rijk overgedragen aan de gemeenten. In Helmond zijn we daar over de gehele linie goed in geslaagd. Wat niet wegneemt dat inwoners en instellingen wel degelijk de directe gevolgen van de landelijke bezuinigingsmaatregelen voelen. Lees verder »

8reacties

Maráczi: De cultuuromslag

In het ED van afgelopen zaterdag lichtte gemeentesecretaris Alwin ter Voert zijn toekomstplan toe voor de gemeentelijke organisatie van Helmond, waarbij een cultuuromslag volgens hem het belangrijkste is. De spijker op zijn kop volgens mij.
In Helmond is het beleid gericht op verbinding met de stad, zo dicht mogelijk bij de mensen.
Samenwerken met en ruimte geven aan onze inwoners en ondernemers. Dat vraagt om een andere manier van werken en denken dan men tot nu toe gewend is geweest. Dit geldt niet alleen voor ambtenaren maar ook voor college en gemeenteraad.Lees verder »

16reacties

Maráczi: De Soepbus in Helmond

Op zondag 24 januari jl. heb ik de Oecumenische viering in de Bethlehemkerk bijgewoond.
In deze viering werd door de gezamenlijke Kerken Helmond aandacht besteed aan de Soepbus, onder andere met een collecte. Ook voorzitter Hans-Martin Don van het Leger des Heils sprak de aanwezigen toe en na afloop werd er soep uitgedeeld. Deze viering was dan ook bedoeld om meer bekendheid te geven aan dit voor Helmond nieuwe initiatief. Er was volop gelegenheid om met alle aanwezigen, waaronder ook de initiatiefnemers, vrijwilligers van het Leger des Heils, wethouders Van der Zanden en De Vries, hierover in gesprek te gaan.Lees verder »

43reacties

Maráczi: Nieuwkomers

Van “Het leven in Helmond” is deze maand het 20e en tevens laatste themanummer verschenen.
De afsluiting van een mooie, leerzame reeks waarin het leven van Helmond in de laatste 160 jaar is beschreven. Door Heemkundekring Helmont werd de reeks in de Gaviolizaal op waardige wijze afgesloten met de presentatie van het laatste nummer “Nieuwkomers maken mede een stad”, waarbij Bert Kuijpers op geheel eigen, humoristische wijze zijn licht schijnt op de nieuwkomers in Helmond in het kader van Kerst.Lees verder »

9reacties

Maráczi: De Participatiewet

In 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor de uitvoering van de nieuwe Participatiewet. Het doel van de Participatiewet is om meer mensen, ook diegenen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen. Een nobel streven maar is het ook realistisch?

De 6 Peelgemeenten hebben samen met de gemeente Geldrop-Mierlo besloten de uitvoering van de Participatiewet gezamenlijk aan te pakken. Tot de doelgroep van de Participatiewet behoren werklozen met een bijstandsuitkering, jonggehandicapten (Wajong) en WSW-ers (de mensen in dienst van Atlant). In Helmond gaat het hierbij om zo’n vijfduizend inwoners.
Lees verder »

52reacties

Maráczi: Opvang: Zorg en dialoog

Zoals onlangs in het ED van 5 september te lezen was, vinden diverse burgemeesters uit onze regio dat Zuid-Oost Brabant verantwoordelijkheid moet nemen in de opvang van de stroom vluchtelingen uit oorlogsgebieden. Zo stelt onze burgemeester Blanksma in het artikel dat een stad als Helmond “niet alleen toeschouwer” kan blijven. Na 5 september is de vluchtelingencrisis alleen nog maar problematischer geworden en de crisis is het gesprek van de dag. Ik zie de meest schrijnende beelden maar word tegelijkertijd ook geconfronteerd met walgelijke reacties. Er wordt overal flink gediscussieerd. Wat mij vooral opvalt in deze discussies is dat voor- en tegenstanders van opvang van vluchtelingen lijnrecht tegenover elkaar staan. Men probeert elkaar te overtuigen van het eigen gelijk zonder naar de ander te luisteren. Emoties spelen uiteraard een grote rol en mogen ook niet uitgevlakt worden, maar we moeten ook de feiten niet uit het oog verliezen. Het college van Helmond heeft zich de laatste weken beraad over mogelijke opvang. Afgelopen woensdagavond ontving de raad een Raadsinformatiebrief met de uitnodiging (pfd) tot dialoog over de vluchtelingenproblematiek en een notitie (pdf) over dit onderwerp.Lees verder »