Buiten is het 11 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.557 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
24reacties

Afgelopen week kreeg ik foto’s in mijn mailbox van het Drakenbootfestival. Een leuke herinnering aan een mooi spektakel in en rond ons kanaal. Samen met mijn buurvrouw en een goede vriendin maakte ik, als bewoner van Helmond-Oost, deel uit van het team van Woonpartners. Op zondag 5 juni was het onze beurt om drie wedstrijden te roeien. Een mooie, zonnige en vooral gezellige dag. Het evenement was vorig en ook dit jaar een groot succes. Een aanwinst voor Helmond dat vele bezoekers trekt maar ook vele deelnemers. En alhoewel ik veel plezier heb gehad blijft er bij mij ook een nare bijsmaak aan kleven.

Voor de opening op vrijdagavond waren alle deelnemers van het driedaagse spektakel uitgenodigd in het RaboHouse. Aangezien mijn buurvouw en ik vorig jaar niet aanwezig waren bij het Drakenbootfestival leek het ons een goed idee om een kijkje te gaan nemen, zodat we wisten wat ons op die zondag te wachten stond. Aangekomen op het terrein zag ik meteen dat het een groots opgezet spektakel was met ook veel aandacht voor het vermaak van kinderen. Dat het zo groots zou zijn had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Aangekomen in het RaboHouse en na wat bekenden en teamleden begroet en gesproken te hebben bekeken we de eerste wedstrijden. Mijn buurvrouw werd er razend enthousiast van terwijl ik me afvroeg waar ik “ja” tegen gezegd had toen ik mijn collega raadsleden al meteen na de start bijna zag kapseizen. Maar wie A zegt moet ook B zeggen. Hoe dan ook, we hadden er allebei dorst van gekregen en het werd tijd voor een drankje. Consumpties waren alleen verkrijgbaar met munten en dus werden we verwezen naar de dame van de muntjes. Toen ik 10 munten kocht en 25 euro moest afrekenen schrok ik eerlijk gezegd van de prijs maar dacht er verder niet zo over na. We hadden nog een leuke avond en ook mijn buurjongetje had zich naar volle tevredenheid vermaakt. We zagen de zondag vol vertrouwen tegemoet toen we naar huis fietsten.
Zondagochtend 5 juni was het dan zover, wij mochten onze “roeikunsten” gaan vertonen. Mijn buurvrouw bloedfantiek, mijn vriendin met watervrees en ik met een jaren geleden opgelopen trauma voor kano’s. Maar zoals ik al eerder hierboven schreef werd het een hele leuke, gezellige dag. Ondanks dat we drie keer verloren, hebben we veel lol gehad en zijn we weer een mooie ervaring rijker.

Maar waarom dan toch die nare bijsmaak? Nou, dat zal ik uitleggen.
De opbrengst van dit evenement gaat naar goede doelen wat natuurlijk een goede zaak is. Dit jaar ging het grootste gedeelte van de opbrengst naar de Super Sociaal voor de vervanging van de bestelbus en een deel ging naar het project “Golden Oldies” (doel: bewoners van verzorgingshuizen in Helmond een onvergetelijke dag bezorgen). Allebei niks mis mee zo op het eerste gezicht maar als ik er dan wat dieper over nadenk heb ik toch een aantal vraagtekens bij het eerst gekozen goede doel. Is het niet tegenstrijdig om een goed doel voor minima’s in Helmond te ondersteunen en tegelijkertijd de prijs van de consumpties zo duur te maken dat deze zelfde minima’s op dit evenement een natje en een droogje niet kunnen betalen? Waarom gekozen voor een een spiksplinternieuwe bus in plaats van een goedkopere, goede, betrouwbare tweedehandse? Waarom zo’n groot geldbedrag naar een goed doel dat ook al elk jaar een fiks subsidiebedrag van de gemeente krijgt? Allemaal mogelijk gemaakt met (te) dure consumptiemunten en badeendjes. Dat geeft mij de nare bijsmaak. De tegenstrijdigheid en misschien ook wel de onrechtvaardigheid.

Ik hoop van harte dat het volgend jaar weer net zo’n groot succes zal zijn als dit jaar. Maar ik wil hierbij wel een oproep aan de organisatie doen. Laat dit een spektakel zijn voor alle Helmonders en niet alleen voor degenen die het zich kunnen veroorloven….

Ik wens iedereen een zonnige en fijne vakantie!

Lonneke Maráczi
Fractievoorzitter SP

24 reacties:

Waarheid als ‘n koe!! Dit zelfde geld voor de kasteeltuin concerten. Voor de minima te duur !!!

Beantwoorden
Hanny van den Broek

Die nare bijsmaak hebben wij al 2 jaar. Grote vraagtekens bij de rotary mogen geplaatst worden.

Beantwoorden

De meeste feestjes vanuit de gemeente Helmond zijn zgn Juppen bal! Zoals gezegd alleen de beter gesitueerden kunnen zich gaan vermaken daar de “normale” mens kan dit niet betalen!!!

Beantwoorden
Angelique van Stiphout

Jup helemaal mee eens ….. Dus gewoon rugzak met eigen consumpties mee nemen ook naar kasteeltuin want €2.20 voor een plastic bekertje met bier of cola …… pppffffffff

Beantwoorden

Picknickmand en kleed mee en je kunt voor een paar euro aan de waterkant je plezier hebben toch? Of was het terrein hermetisch afgesloten en eigen consumpties verboden?

Waar ik wel een probleem mee heb is het feit dat het evenement kennelijk met winst kan draaien en toch subsidie van de gemeente wil hebben. En dat dit ten koste gaat van andere evenementen die niet meer op subsidie kunnen rekenen. Daar wringt echt de schoen, want als de gemeente vindt dat zij filantropisch moet zijn, dan doet zij dit rechtstreeks en niet via een externe partij.

Met alle respect voor de rotary verder, want het ondersteunen van goede doelen is een goede zaak. Maar we kunnen er niet omheen dat hier de mogelijkheid bestaat dat er informele banden zijn tussen collegeleden en organisatoren. Waar voor gewaakt moet worden is een grijs gebied waarbij via gemeenschapsgeld gebruikt wordt om goodwill en daarmee stemmen te kopen. Het geld van de belasting betalende helmonder is immers niet bedoeld als campagnekas van het college.

Daarmee is hier niet gezegd dat dit ook werkelijk het geval is. Maar objectief gezien heeft het Drakenboot festival deze ondersteuning niet nodig. En dan moet je het ook niet doen.

Beantwoorden

Wat een flauw artikel. Niemand hield je tegen om je eigen drinken mee te nemen. Die prijs is zelfs aan de lage kant voor een evenementenmuntje. Als de gemeente het echt zo erg vind moeten ze de subsidie voor winstgevende evenementen afschaffen zodat andere evenementen wel door kunnen gaan. En ook nog zeuren dat het ‘verkeerde’ goede doel is gekozen.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op maandag 18 juli 2016 om 10:00:

Principieel snap ik je wel en ben ik het met je eens, maar het gaat toch maar om een kleine subsidie? Zeker dit jaar na de bezuinigingen op evenementen.

Beantwoorden

@Toon op maandag 18 juli 2016 om 10:54:

27.500 euro subsidie, noem het maar niets… Als je weet dat wijkverenigingen en ouderenverenigingen een heel jaar moeten draaien op een subsidie van minder dan 5000 euro, dan plaatst dat deze subsidie toch wel in perspectief. Hoeveel meer kun je met datzelfde geld bereiken als het wordt toegevoegd aan de wijkbudgetten voor activiteiten? We mogen best wat kritischer zijn, vooral als het H2O festival ook al niet doorgaat door onzekerheid over het evenementenbeleid (en daarmee ook de financiele consequenties). Dan moet je je afvragen of je focus wel goed is.

Beantwoorden

Naar mijn mening zijn de geldstromen van het drakenboot festival te bezopen voor woorden.

Over 2015 hebben ze € 35.000 overgehouden. En voor 2016 hebben ze € 27.500 subsidie ontvangen. Na afloop hebben ze € 20.000 geschonken aan het goede doel.

Nobele geste maar op die manier kan ik het ook. Ik zou zeggen geef mij ook maar een zak geld. Dan zal ik er ook de goede sier mee gaan maken door het uit te delen. Niets makkelijker dan andermans geld weggeven.

Beantwoorden

Vreemd artikel inderdaad.
Dus als minima het niet kunnen betalen, dan mag het niet? Of dan is de prijs te hoog? Wat een volstrekte onzin.
Ik werk 50u per week voor een baas en nog eens 35u per week voor mijn eigen zaak. Mag ik ‘asjeblieft’ € 2,50 betalen voor een drankje of moet ik me dan schamen omdat ik zo decadent ben?
Dit is precies waarom ik mijn twijfels heb bij een partij als de SP. Ik draag mijn steen(tje) bij aan de minima middels de belasting die over mijn loon en inkomsten worden geheven, geen probleem.
Maar als ik dan een keer wil genieten, dan zou ik me dus schuldig moeten voelen volgens de SP?

Beantwoorden

Niemand misgunt jou je decadentie en geweldig dat jij 2 goede banen hebt. Maar het is en blijft een feit dat subsidie van de belastingbetaler betaald wordt. Dan mag daar ook een betaalbaar feest voor iedereen tegenover staan.

Beantwoorden

Voltreffer Lenie…helemaal mee eens

Beantwoorden

Lenie, wat is een betaalbaar feestje voor iedereen dan?
Zoiets roepen is makkelijk, maar zoiets uitvoeren is onmogelijk.

Minima konden van dit feestje net zo goed genieten trouwens, misschien door thuis wat PET-flesje met ranja te vullen of zo en wat broodjes te smeren.
De suggestie dat het geen feestje voor iedereen was, valt en staat met de prijs van een consumptiemuntje? Dat noem ik grote onzin.

Over consumptieprijzen gesproken… Er moet betaald worden voor o.a. beveiliging, personeel, drank, voedsel, reclame, vergunningen, tenten, interieur van tenten, de botenorganisatie, bands, techniek (op allerlei gebied) en natuurlijk zit er ook weer belasting (btw) of accijns op de drank.
De keurslager of de Mercedesdealer wordt toch ook niet afgerekend op het feit dat zijn prijzen niet minima-vriendelijk zijn?

Een subsidie wordt verleend op basis van een bepaald nut. Als dat nut onvoldoende blijkt, dan daalt de subsidie of misschien komt het wel te vervallen.
Hoe dat ‘nut’ gedefinieerd wordt, tsjah… gelukkig niet door elke individuele belastingbetalende burger.

Dan is er ook nog zoiets als marketingbijdrage dat door de gemeente (via Helmond Marketing). Dat is weer een ander verhaal.

Beantwoorden

@Marcel op maandag 18 juli 2016 om 14:43:

Volgens mij begrijp je niet helemaal wat ik bedoel. Het gaat me om de dubbele moraal. Aan de ene kant zamel je geld in voor een goed doel dat minima’s ondersteund en aan de andere kant maak je de consumpties zo duur dat deze zelfde minima’s ze niet kunnen betalen. (Want die moeten dan maar hun eigen ranja meenemen?!) Plus er gaat een groot bedrag naar een goed doel dat al elk jaar een fikse subsidie van de gemeente krijgt. Volgens mij was de Super Sociaal ook blij geweest met een goede, tweedehandse bus en hadden de consumptie prijzen best wat lager gekund. Een feest voor alle Helmonders, jong en oud maar ook voor goed en minder goed bedeelden.

Beantwoorden

Zolang ik mijn eigen consumpties mag meenemen heb ik als ienieminima eigenlijk weinig bezwaar tegen dure consumpties. Het wordt pas lastig als consumpties (of entreeprijzen) tegen woekerprijzen verplicht worden gesteld. Overigens is de Super Sociaal helemaal geen goed doel. Een echte voedselbank waar mensen niet gemangeld worden zou dat mogelijk wel zijn.

Beantwoorden

@Lonneke Maraczi op maandag 18 juli 2016 om 15:45:

Goed dat jij zoiets zegt. Gaan jullie iets (liefst veel) aan die subsidie doen volgend jaar?

Beantwoorden

Festivals H2O en Impact kunnen niet doorgaan omdat ze te weinig subsidie kregen, maar het Drakenbootfestival geeft de tienduizend euro’s subsidies die ze voor het tweede jaar overhouden weg aan goede doelen. Misschien is het een idee dat het Drakenbootfestival volgend jaar die overgehouden subsidies stort in een fonds om evenementen als H2O en Impact te ondersteunen. Dan komen die subsidie-euro’s toch nog terecht waar ze thuis horen: bij Helmondse evenementen.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op maandag 18 juli 2016 om 11:50:

@Dan op maandag 18 juli 2016 om 12:00:

Dat is echt veel geld!! Ik dacht dat het om 500 of misschien 1000 euro subsidie ging. 🙁 Dat ze daar maar eens op gaan bezuinigen dan, dat schiet tenminste op!

Beantwoorden

Ik ondersteun het verhaal van mevrouw Marackzi. Wel wil ik opmerken dat de minima al jaren niet in staat zijn om met een gezellig biertje een evenement te bezoeken. Zelf iets meenemen is geen optie.

Verder lijkt het Drakenbootfestival wel een promotie voor B&W. Gezellig team lijkt het wel. Zulke leuke en enthousiaste mensen!!! Is dit wel zo in de dagelijkse praktijk? Verder duur evenement.

Beantwoorden

Waarom bleef dan ondersteuning door de SP-fractie uit toen de PvdA een motie indiende om slechts subsidie uit te keren als er een tekort zou ontstaan? Motie Garantiesubsidie?
Een dergelijke subsidie voorkomt dat gemeentesubsidie wordt “doorgegeven” aan goede doelen. Maar een evenement kan wél doorgang vinden, ook bij tegenvallende en onvoorziene omstandigheden/opkomst.
Een bijdrage aan, maakt niet uit welk goed doel, moet juist komen van de extra opbrengsten uit het evenement.
Goede doelen mogen van mij vrij gekozen worden door organisatoren van evenementen. Met mijn deelname/bijdrage aan het evenement bepaal ik zélf of ik indirect ook bijdraag. En daarin ben ik zeker niet kieskeurig! Een goed doel kan op mijn steun rekenen en dan zal ik niet zeuren in de zin van: eet je bordje leeg want de kindjes in Biaffra hebben honger….

Beantwoorden

@mirjam op donderdag 21 juli 2016 om 19:45:

Had nog nooit gehoord van die motie Garantiesubsidie. Maar Google is mijn beste internetvriend en nu gevonden. Klinkt erg goed en sympathiek! Waren er ook andere partijen die de motie hadden ondertekend?

Beantwoorden

@mirjam op donderdag 21 juli 2016 om 19:45:

waren er nog medeondertekenaars/meestemmers voor die motie destijds?

Beantwoorden

@ Tineke T en @ Michiel van Geel
Excuses voor de wat late reactie maar ik was een paar dagen buitengaats 😉
De motie Garantiesubsidie werd mede-ondertekend door D66, Senioren 2013, plan! en Helmond Aktief.
Wij hebben deze motie uiteindelijk aangehouden omdat weth. Stienen toezegde e.e.a. te onderzoeken. Er heerste (en heersen) misverstanden omtrent de werking van een garantiesubsidie. De PvdA-fractie is ervan overtuigd dat nadere bestudering ertoe zal leiden dat meerdere, zo niet alle, fracties dit voorstel zullen omarmen nadat het college heeft aangegeven overtuigd te zijn geraakt….;-)

Beantwoorden

@mirjam op dinsdag 26 juli 2016 om 20:48:

Ook een beetje laat: bedankt voor het antwoord. Ik ben benieuwd wat er uit de hoge wethoudershoed van Stienen komt.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *