Buiten is het 2 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.791 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
52reacties

Zoals onlangs in het ED van 5 september te lezen was, vinden diverse burgemeesters uit onze regio dat Zuid-Oost Brabant verantwoordelijkheid moet nemen in de opvang van de stroom vluchtelingen uit oorlogsgebieden. Zo stelt onze burgemeester Blanksma in het artikel dat een stad als Helmond “niet alleen toeschouwer” kan blijven. Na 5 september is de vluchtelingencrisis alleen nog maar problematischer geworden en de crisis is het gesprek van de dag. Ik zie de meest schrijnende beelden maar word tegelijkertijd ook geconfronteerd met walgelijke reacties. Er wordt overal flink gediscussieerd. Wat mij vooral opvalt in deze discussies is dat voor- en tegenstanders van opvang van vluchtelingen lijnrecht tegenover elkaar staan. Men probeert elkaar te overtuigen van het eigen gelijk zonder naar de ander te luisteren. Emoties spelen uiteraard een grote rol en mogen ook niet uitgevlakt worden, maar we moeten ook de feiten niet uit het oog verliezen. Het college van Helmond heeft zich de laatste weken beraad over mogelijke opvang. Afgelopen woensdagavond ontving de raad een Raadsinformatiebrief met de uitnodiging (pfd) tot dialoog over de vluchtelingenproblematiek en een notitie (pdf) over dit onderwerp.

Naast de al op de agenda staande onderwerpen van de raadsvergadering morgen 29 september, gaat de gemeenteraad dus ook in dialoog over de vluchtelingenproblematiek. In de notitie staat de nodige informatie en een eerste grove inventarisatie van de mogelijkheden in Helmond. Tijdens de raadsvergadering zal de gemeenteraad in een open houding met het college over dit maatschappelijk vraagstuk met elkaar in gesprek gaan. Waarbij u als inwoner van onze stad natuurlijk van harte uitgenodigd bent om u vanaf de tribune te laten informeren en het gesprek te volgen. Als u zich 48 uur voor aanvang van de vergadering heeft aangemeld kunt u gebruik maken van uw spreekrecht. Na afloop van de raadsvergadering zou het goed zijn om meteen met elkaar in gesprek te kunnen gaan. Voor het gemeentebestuur is het erg belangrijk om te weten hoe onze inwoners tegenover de vluchtelingenproblematiek staan. Dat De weblog van Helmond de discussie “Ook vluchtelingen in onze stad?” heeft aangezwengeld kan ik dan ook alleen maar toejuichen. Er zijn genoeg voorbeelden van gemeenten waar inwoners “overvallen” worden met een besluit en waar inwoners dan ook terecht in verzet komen. Inwoners kunnen niet vroeg genoeg worden meegenomen in de ontwikkelingen om allerlei misverstanden te voorkomen. We mogen niet wegkijken van de zorgen en vragen die mensen hebben over wat de nieuwe toestroom van vluchtelingen voor ons eigen land en onze stad betekent. Om samen tot oplossingen te kunnen komen, moeten we naar elkaar luisteren en openstaan voor elkaar in plaats van de tweedeling te vergroten. Ook al is de nood hoog we moeten zorgvuldig blijven en vooral geen overhaaste beslissingen nemen.

We worden nu met zijn allen geconfronteerd met een gigantisch probleem waar heel Europa mee worstelt. Er moeten korte- en langetermijnoplossingen gezocht worden voor de vraagstukken die ons ook in Helmond aangaan. Er zijn maar weinig onderwerpen waarbij zoveel verschillende problemen en vraagstukken bij elkaar komen als bij de discussie over vluchtelingen. Het zal daarom zeker niet gemakkelijk zijn, maar ik hoop van harte dat het gemeentebestuur en de inwoners van Helmond gezamenlijk tot oplossingen kunnen komen.

Lonneke Maráczi
Raadslid SP

52 reacties:

Sorry Lonneke.
Hopen dat gemeentebestuur en inwoners van Helmond gezamenlijk tot oplossingen komen is een. Als politiek knopen doorhakken en besluiten nemen is twee.

Jammer dat in deze column een duidelijk SP standpunt over opvang in het algemeen en Helmond in het bijzonder in nevelen gehuld blijft. Opvallend omdat praten met meel in de mond en de kerk in het midden laten zaken zijn die je van de SP niet gewend bent.

Beantwoorden

Er is maar weinig begrip in de Nederlandse samenleving voor de komst van vluchtelingen.
Vooropgesteld. Niemand verlaat huis en haard zonder reden.

Toch worden vluchtelingen gezien als een soort vakantiegangers die de Nederlandse samenleving ca. 40.000 euro per persoon per jaar kosten.
De PVV haakt daar handig op in.

Misschien moet de politiek eens afrekenen met deze simplistische visie.

Vluchtelingen zijn geen vakantiegangers. En degenen die hier integreren zijn ook een aanwinst. Sociaal en economisch.

Beantwoorden

‘Het zal daarom zeker niet gemakkelijk zijn, maar ik hoop van harte dat het gemeentebestuur en de inwoners van Helmond gezamenlijk tot oplossingen kunnen komen.’

Neen dat klopt! Maar wat is nu de visie van de Helmondse SP en/of lees ik uit de laatste zin dat de SP hierover in Helmond een referendum wil houden?
Dat is wel beste manier om de mening van de Helmonders te kennen!

Beantwoorden

Misschien dat niemand huis en haard verlaat zonder reden maar wanneer ze eenmaal in een veilig land zijn aangekomen maken ze de keuze om nog verder door te reizen naar de rijkere landen waar de sociale voorzieningen op een hoog peil staan en dat maakt van deze groep mensen dat het geen vluchtelingen meer zijn maar gelukszoekers en daarom moeten de grenzen hier dicht. Verder bestaat het grootste deel van deze groep vakantiegangers uit kerngezonde mannen die hard nodig zijn om hun eigen land weer op te bouwen maar na eenmaal hier gewend te zijn aan de mooie huurwoningen en gratis geld nooit meer terug gaan maar wel eisen dat hun vrouwen en kinderen naar hier toe komen. If you can’t fight them out then breath them out zullen ze bij IS denken en links denkend Nederland steunt die gedachte.

Beantwoorden

@Evert op maandag 28 september 2015 om 12:21:

Evert, dat zeg je goed, niemand verlaat huis en haard zonder reden, als ik dan de filmpjes zie over hoe het er in een asielzoekers centrum aan toe gaat : klagen, het is koud, de wifi is traag, we krijgen oude kleren, en we willen geld, want ik wil ook roken, en MN vrouw en kinderen bellen hoe hoe het hier met me gaat…. Nou nee dan ben je echt geen economische vluchteling hoor…

Doe de voorbeelden van 150 euro kermis geld uit weert, en de talloze verbouwingen door deze vluchtelingen nog bij….

Vind jij het dan gek dat de Nederlander die elk jaar weer meer belasting moet betalen, langer moet werken, sociale zekerheid elk jaar slechter ziet worden, weer meer eigen risico voor zorgverzekering, en ga zomaar door…

Het dus onderhand wel gehad heeft met dit soort fratsen die bakken geld kosten!

En dan je opmerking over diegene die hier integreren zijn een aanwinst.. Ja dat klopt, uitzendbureaus hadden al banen voor de asielzoekers, klopt de werkeloze Nederlander van 50+ komt bijna nooit meer aan een baan… Tegen een oud collega van me van 57 wordt gewoon gezegd : u bent eigenlijk te oud… Bij het UWV notabene…

En versta me niet verkeerd opvang van mensen die het echt nodig hebben prima, echter bij voorkeur in de regio,dit is vele malen goedkoper te realiseren dan hier.

Beantwoorden

@Mopperkontje op maandag 28 september 2015 om 13:20:

Er zijn veilige landen die worden gedwongen om vluchtelingen op te nemen. En te handelen geheel volgens verdragen en afspraken. Die MOETEN vluchtelingen opnemen. In zo’n land voel je je als vluchteling toch niet thuis?
Bovendien is het zo dat niet elke vluchteling een ingezetene wordt.

Daarnaast is het gedachtengoed van IS ook weinig democratisch.
Tegen dat soort gespuis zijn maar weinig kerngezonde mannen opgewassen.
IS is een terreurorganisatie met als verdere specialisatie alles te slopen.

Beantwoorden

@Joep op maandag 28 september 2015 om 13:34:

Ik ben het wel met je eens dat opvang in de regio een betere oplossing is, maar dat kost ook geld. Probeer de financiering maar rond te krijgen. Geen eenvoudige zaak.

In elke vorm van samenleving zijn er misstanden. En misbruik. Welke rol spelen de media daarin. Goed nieuws is geen nieuws.

Als er een paar rotte appels in de mand zitten gooi je ook de volledige inhoud van de mand niet weg.

Beantwoorden

@Evert op maandag 28 september 2015 om 13:49:

Voordat er ook maar een enkele asielzoeker hier het land in komt had men de rotte appels er al uit moeten halen… En het is nog altijd zo geweest men gaat daar naartoe waar men het meeste krijgt… Alle Oostblok landen rent men snel door om naar west Europa te komen… Ja tuurlijk zou jij en ik ook doen, maar wanneer er bekend is daar is niks te halen …

Nederland had gewoon moeten stellen. We nemen niemand op we zorgen voor opvang in de regio, thats it.. Desnoods met hulp van het leger of bescherming daarvan.

Beantwoorden

Joep.
Op het topic “Ook vluchtelingenopvang in Helmond?” zijn inmiddels 129 reacties geplaatst. Herhaling van die standpunten op deze plaats is daarom overbodig. Vraag Lonneke gewoon eens jouw PVV standpunt tegen dat van de SP af te zetten. Is on topic en schieten we meer mee op dan met dat bekende eenzijdige en populistische gepreek.

Beantwoorden

Tot nu toe hebben zich 2 insprekers aangemeld voor vluchtelingendialoog @RaadHelmond
Aanmelden kan tot 17.00 uur vandaag @gemeenteHelmond

Beantwoorden

@Joep op maandag 28 september 2015 om 14:10:

Kom je morgen ook naar Boscotondo?

Beantwoorden

Voorop gesteld dat van moed getuigd om dit als onderwerp te nemen.Een verhaaltje over een kegelbaan een hockeyveld of ijssalon is toch anders.Toch zou de SP eens wat meer op inhoud moeten ingaan.Met dit algemene open deur stuk kunnen we niets.De methode die gekozen is om burgers hun mening te kunnen laten geven,is ronduit een giller.Gewoon een formeel gedrocht.

Beantwoorden

@eric op maandag 28 september 2015 om 15:41:

De SP is veelzijdig en van vele markten thuis.

Beantwoorden

@Hans op maandag 28 september 2015 om 14:51:

Je hebt helemaal gelijk. Maar Lonneke = SP heeft het vuurtje wel op doen laaien. En ja wat de SP Helmond er eigenlijk van vindt daar mag je naar raden. Jammer en dat van de partij die zegt ‘te luisteren naar de mensen’.

Dus bij deze een oproep aan Lonneke: Wat is de menig en de visie van de SP?

Beantwoorden

@Evert op maandag 28 september 2015 om 15:35:

Helaas ik moet werken anders was ik wel FF komen kijken….

Beantwoorden

@Hans op maandag 28 september 2015 om 14:51:

Ik heb het al vaker gezegd,houd een referendum onder de helmondse bevolking over wat deze wel en niet wil…

En wat betreft het standpunt van de SP.. Dat zou ik ook graag horen, trouwens van elke partij wel..

Beantwoorden

@Joep op maandag 28 september 2015 om 16:31:

Heb je geen stand-in?

Beantwoorden

@Joep op maandag 28 september 2015 om 16:31:

Waarschijnlijk zul je in de mogelijkheid zijn het terug te bekijken kort daarna via internet.

Beantwoorden

@Joep op maandag 28 september 2015 om 16:53:

Als er verkiezingen zijn blijkt het echte stemgedrag van de Helmondse bevolking.
Je maakt je blij met een dooie mus Joep.

Beantwoorden

Uitnodiging Blanksma gaat uit naar de Gemeente Raad EN de Stad ( lees bewoners) Benieuwd hoe ze daaraan invulling gaan geven de komende tijd??

Over Lonneke, ze las walgelijke reacties, dat klopt, echter ik las ook hartverwarmende reacties van mensen die zich hebben opgegeven om te helpen zowel door diensten te komen verlenen alsmede goederen te brengen i.s.m. het Rode Kruis!!!!! Jammer dat ze het daar laat liggen door het niet te benoemen!

Dat mensen zich zorgen maken lijkt me niet meer als normaal, gezien de berichten die naar buiten komen over de chaotische toestanden en incidenten!

Daarbij wil ik haar wijzen op de 50% van het SP electoraat dat grote twijfels heeft bij al deze “vluchtelingen” die binnenkomen.
Da’s de helft van je partijgenoten Lonneke!!

Beantwoorden

Het ergste nog is ( en niet alleen bij de SP) het compleet onbreken van enige bespreking informatie met de (Helmondse achterban)
En dan lopen mensen weg omdat ze hun vertrouwens verliezen in de politiek!

En dat speelt nu juist Wilders in de kaart.

Beantwoorden

Daarbij zijn de kinderhuwelijken waarover ik lees misschien nog wel het meest walgelijk gezien we ze importeren en erkennen. Daar zou ik de SP ook gaarne over horen, want ook hier blijft het oorverdovend stil jammerlijk genoeg Lonneke!

Beantwoorden

Hierbij sluit ik me aan bij; mopperkontje!
En waarom kan dit niet in eigen regio, dat kost geld las ik net ergens!?!
Maar wat denk je wat het nu dan wel niet gaat kosten per jaar EN de jaren daarna die gan volgen, met of zonder familiehereniging!?!?!
En wat denk je van de zorgkosten ?? Wie gaat dat betalen, hun niet?!?
Maar wel WIJ, middels N O. G meer eigen bijdrage ieder jaar!!!
Want DAT is de reden dat we al j a r e n zoveel aan zorgkosten moeten “meebetalen” !!! Want het moet toch “ergens” vandaan komen!!!

Beantwoorden

Deze zorgkosten rijzen de pan uit, maar WAAR komen deze zorgkosten de laatste (10?) jaren dan vandaan??
Ken mensen die op azc werken/gewerkt hebben, om de haverklap moeten ze medische hulp hebben terwijl er echt niets aan de hand is. Gewoon zomaar, iedere dag weer. Tja het kost hun niets.

Beantwoorden

Sinds die vluchtelingen praat niemand meer over Griekenland haha, alsof dat de opzet was.

Beantwoorden

@Mark op maandag 28 september 2015 om 20:53:

Griekenland en MH17 worden inmiddels met chocoladeletters geschreven.
Rutte roept Poetin op het matje.!

Beantwoorden

En Poetin vraagt dan; WIE is Rutte???
Nooit van gehoord, ken ik niet!!!
Oohh maar wacht eens eventjes, dat is toch dat ministaatje?
Hoe heet dat ook alweer, oja dat is Hollandje!

Beantwoorden

Morgenavond moet de vraag beantwoord worden of de raad ook van mening is dat wij als stadsbestuur bij moeten dragen aan een oplossing voor de vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen en zo ja, in welke vorm.
Als SP-er ben ik van mening dat we niet weg kunnen kijken en als er een geschikte locatie, humane opvang gerealiseerd kan worden in Helmond ben ik voor opvang. Er is nu alleen nog maar een eerste grove inventarisatie en of een
locatie geschikt is wordt ook door het COA bepaald. Over de vorm ben ik zelf ook nog niet uit. Daar heb ik toch nog wat meer informatie voor nodig dan deze grove inventarisatie.

De uitnodiging van onze burgemeester om de dialoog aan te gaan met de raad en de stad vind ik positief. We moeten een tweedeling in de stad zoveel mogelijk zien te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat er naar de zorgen en bezwaren geluisterd wordt en er met elkaar over gesproken kan worden.Dan kan er bekeken worden waar we rekening mee moeten houden, wat we kunnen voorkomen, of er extra maatregelen getroffen moeten worden, etc. We kunnen ook veel leren van anderen gemeenten die ons zijn voor gegaan. Wat gaat daar fout of goed, hoe komt dat? Dit zal allemaal voor besluitvorming moeten plaatsvinden. Hoe de burgemeester deze dialoog met de stad ziet weet ik ook niet daar zal ze morgenavond meer duidelijkheid over moeten geven. We staan in ieder geval aan het begin van een proces dat we zorgvuldig moeten doorlopen.

Voor wat mijn visie betreft als er vluchtelingen in Helmond opgevangen gaan worden is dat er meer bij komt kijken dan alleen het aanbieden van bad, brood en bed. Zoals onlangs in Nieuwsuur te zien was zijn er grote zorgen over de geestelijke gesteldheid van de vluchtelingen. En vooral ook over de getraumatiseerde kinderen. In samenspraak met bijvoorbeeld het Rode Kruis en andere hulporganisaties moet daar de nodige hulp voor geboden worden. Zorg voor voldoende activiteiten om verveling, met daarbij mogelijk ongewenst gedrag, te voorkomen. Laat vluchtelingen met onze stad, cultuur en samenleving kennis maken. Druk de vluchtelingen niet ergens weg dan ga je problemen uit de weg en mis je een manier om contact te leggen.
Een mooi voorbeeld hiervan is het dorpje Onnen. Vorig jaar zijn daar 480 vluchtelingen uit Eritrea, Syrië, Iran en Afghanistan opgevangen. Het inwonertal van het kleine dorpje verdubbelde in korte tijd. Na de eerste onrust, bezwaren en vragen tijdens een bewonersbijeenkomst, pakte de dominee de microfoon en stelde simpel dat “vrienden maken de beste garantie is voor veiligheid”. Dat is blijkbaar niet aan dovemansoren gericht geweest. Nu een jaar
later zijn de vluchtelingen inmiddels duidelijk deel van het dorp. Men heeft contacten gelegd, de dagelijkse leiding van de opvang blijft in dialoog met de buurtbewoners en iedereen is gewend geraakt aan elkaar. De vluchtelingen voelen zich welkom, de dorpsbewoners zijn aardig en behulpzaam maar bovenal voelen ze zich veilig. Voor de dorpelingen is het heel simpel: “Als je normaal doet ,doen zij ook normaal” “Als je relaxt doet, dan doen zij dat ook” “Alles hangt af van de manier waarop je deze mensen tegemoet treedt” “Het maken van contact is de sleutel naar acceptie”
Voor Onnen blijkt het in ieder geval te werken en zowel in het dorp als het AZC heerst een positieve stemming.

Beantwoorden

@Lonneke Maraczi op maandag 28 september 2015 om 22:12:

Je moet niet spreken over tweedeling. Links en rechts zijn ervan overtuigd dat het gaat om het leveren van een bijdrage bij oplossen van een een humanitair vraagstuk. Je zou je moeten schamen als Helmond publiekelijk duidelijk maakt aan een klein deel van de oplossing niet te willen meewerken.

Beantwoorden

Ik spreek over het voorkomen van een tweedeling in Helmond.

Maar er is wel degelijk een tweedeling gaande in de samenleving. De ongelijkheid groeit en mensen worden daardoor tegen elkaar opgezet. Arm versus rijk, ziek versus gezond, werkende versus uitkeringsgerechtigde, etc.
Zo ook bij de vluchtelingencrisis vluchtelingen versus eigen volk.
Maar of je nu de grenzen wilt sluiten of zoveel mogelijk vluchtelingen wilt opvangen, beiden getuigt van betrokkenheid.

Beantwoorden

@Lonneke Maraczi op maandag 28 september 2015 om 23:43:

Ik ben het volledig met je eens. Er zijn veel problemen. Het aspect waar het nu voornamelijk om gaat is het vreemdelingenvraagstuk. Dat is niet eenvoudig op te lossen. Er is weinig tolerantie. Dat kaart je aan en is in deze discussie relevant.

Beantwoorden

@Evert Klopt! Het is zeker niet makkelijk, iedereen worstelt ermee. Naar mijn idee is er te lang weggekeken, er had al jaren geleden geïnvesteerd moeten worden in goede hulp in de regio. Als mensen al 4 jaar in een uitzichtloze situatie zitten in een vluchtelingenkamp kun je verwachten dat ze de vlucht wagen. Nu is het volkomen uit de hand gelopen en niemand weet wanneer het zal stoppen. En de verdeeldheid in de EU blijft ook maar aanhouden. Iemand zei me laatst dat een oplossing zou kunnen zijn als in alle EU landen de opvang hetzelfde is. Dan kan er ook een goede verdeling gemaakt worden. Dan hoeft men niet te kiezen voor Duitsland of Nederland omdat daar de opvang beter is.
Ook dat zou de tolerantie kunnen vergroten.

En als je het gevoel hebt dat de opvang van vluchtelingen betekent dat jij langer op een huis moet wachten of dat ze voorrang krijgen op banen, dan kan ik me voorstellen dat je daardoor minder tolerant bent….

Beantwoorden

@Lonneke Maraczi op dinsdag 29 september 2015 om 00:53:

Ik denk dat 99% van de Nederlanders veel meer tolerant zou zijn als de “uitwassen” zouden worden aangepakt. Ik ben overtuigd dat iedereen inziet dat de “werkelijke” vluchteling, in ieder geval tijdelijk, geholpen moet worden.
Een “uitwas” noem jezelf al; de langere wachttijd op huurhuizen. Terecht, denk ik, wordt hierboven ook de zorg geuit over de overbelasting op het gebruik van onze sociale voorzieningen en ook het in vele ogen oneerlijke zorgstelsel.

Dat is echter een grote landelijke, wellicht Europese discussie, ik hoop dat er vanavond een richting kan worden gegeven om de Helmonder gerust te stellen en te onderkennen dat er steun moet verleend om problemen te voorkomen. Het moge duidelijk zijn dat als er een groep mensen bij elkaar ergens wordt ondergebracht, dat dit moeilijkheden en trubbels oplevert. Of het nu asielzoekers of voetbalsupporters zijn of een groep jeu-de-boulers 🙂 Zeker als het mensen zijn die de cultuur, gebruiken, taal en wetgeving niet kennen. Dat is de vrees die er heerst.

Ik sluit me 100%aan bij jouw standpunt dat er veel te lang is weggekeken! (en thee gedronken en mensen gedemoniseerd en cordon sanitaire en geen gebruik maken van wetgeving die er al jaren is etc. etc.)
Antwoord van PartijVanDeAfbreuk coming up in 3,2,1….. 🙂

Rare agenda, veel te vol! Mooi dat die bewoner van de Kastmolen aangeeft dat het vertrouwen in de democratie geschaad is…..

Het belangrijkste punt is agendapunt is net aangesneden…..

Beantwoorden

Registratie van het vluchtelingendebat in de gemeenteraad
De publieke tribune bij de raadsvergadering puilde dinsdagavond uit. Wie daar niet kon zitten of staan moest het vluchtelingendebat in de nabijgelegen commissiekamer op een scherm volgen.
Omdat Eddie filmde, kun je nu alles horen en zien wie wat daarover zei in die gemeenteraadsvergadering. De enige inspreker, de heer Steensma, staat op de eerste video. Op de tweede video hetgeen de raadsleden, burgemeester en wethouders zeiden.

Beantwoorden

Voor mensen die niet al te goed horen of problemen met het gehoor hebben is het niet te verstaan (vooral door de galm). Ik heb het al snel uitgezet. Jammer, want ik had graag gehoord wat er te melden viel!

Beantwoorden

GOOOOOO!!! Sandra….goed gesproken…. (y)

Beantwoorden
Esther Timmers-Branten

Misschien mag deze meneer wel zijn mening zeggen?
Hoewel hij natuurlijk ook op moet passen, Zwarte piet is al bijna verbannen! zo meteen ook de Homo’s.

Gerard Joling wilde er eigenlijk niets meer over zeggen na een bak kritiek, maar laat zich weer uit over het vluchtelingenvraagstuk. “Er is toch v******e niemand die eerlijk zijn mening durft te geven.”

De zanger/presentator komt openlijk uit voor zijn standpunten op zijn weblog, waarmee hij woensdagochtend trening is op Twitter. “Volgens mevrouw Neelie Smit-Kroes is er geen maximum aantal asielzoekers dat Nederland kan opvangen. Zij voelt er niets voor de grenzen te sluiten. Mevrouw Kroes kan makkelijk praten, want zij zal er weinig last van hebben op de plek waar zij woont.”

Maar ze moet normaal doordenken dat Nederland ook nog leefbaar moet zijn voor andere mensen. De mensen die niet zo riant wonen en zo’n salaris hebben als o.a. mevrouw Kroes, Pfffff…

Wij moeten ons ook echt afvragen, worden deze mensen hier gelukkig! Andere cultuur, klimaat, alles. Wij moeten met z’n allen proberen het leefbaar te krijgen in de landen waar zij vandaan komen. Of daar deze wanhopige mensen op te vangen.”

Gerard neemt in zijn schrijfsel, getiteld ‘Welke toren is nu mijn kerktoren’ verre van een blad voor de mond: “Mijn moeder moet straks op de fiets om een kerk te vinden en de Islam kan in iedere stad lopend naar de Moskee!”

Ook is hij van mening: “We slaan volledig door in Nederland het maakt mij doodsbang. De eerste knokpartijen en verkrachtingen zijn al gemeld in het asielzoekerscentrum. Waarschijnlijk denken veel eenzame ouderen bij het zien van de mensen die een asielzoeker als gast verwelkomen ‘deden ze dat bij mij ook maar eens!’”, besluit Gerard.

Hij geeft nog netjes zijn mening, nu de rest ook nog even EERLIJK?

Beantwoorden

Het zijn allemaal volksvertegenwoordigers, alleen delen ze stem en bezorgdheid van de gewone man al lang niet meer.
Houd hier maar een referendum in Helmond over dan weet je wat er leeft.

Beantwoorden

@Peter

Als eerst, wat een Geweldige stem heb je!
Daarnaast klopt het mijn inziens helemaal wat je zingt, zo gaat het hier in Nederland idd.
Dan heb je het nog mooi gezongen ook, en erg netjes.

Je zou wat moeten doen met je muziek

Beantwoorden

@Peter

GEWELDIG….mooie stem heb je….en die tekst is wel raak zeg !!

Ben benieuwd wat Claudia de Brey van deze uitvoering vindt ;)))))

Beantwoorden

@punt-uit op donderdag 1 oktober 2015 om 11:34:

De meeste sprekers zijn goed te verstaan, alleen de microfoon van Blanksma lijkt niet te werken.

Op hoofdlijnen zeggen alle sprekers hetzelfde: natuurlijk moet je mensen in nood helpen, maar wees wel zorgvuldig; ga in gesprek met de inwoners van Helmond, en laat hun zorgen meewegen in het vervolgtraject; als op zeker moment (nu nog niet aan de orde, maar morgen misschien al wel) het COA vraagt om kortdurende noodopvang te regelen, dan kun je daar in redelijkheid niet omheen, maar voor structurele opvang moet eerst voldoende draagvlak zijn.

De belangrijkste uitkomst van het debat is dat er een permanente werkgroep (“task force”) moet komen waarin alle betrokkenen (bevolking van Helmond, COA, onderwijs, …) vertegenwoordigd zijn, om gefundeerd te kunnen bepalen of en zo ja hoe Helmond vluchtelingen kan en wil opvangen. Het college vergadert dinsdag over de precieze formulering van de opdracht aan die werkgroep, en komt op de volgende raadsvergadering met een voorstel. Het wordt een permanente werkgroep, omdat niet valt te voorzien hoe de vluchtelingenstromen zich in de toekomst gaan ontwikkelen en Helmond op ieder moment goed voorbereid wil zijn.

Diverse sprekers merkten op dat Helmond al jarenlang veel doet aan vluchtelingenopvang. Helmond biedt huisvesting aan statushouders (mensen met een verblijfsvergunning) in overeenstemming met de eisen van de landelijke overheid. Vluchtelingen als Naaste zorgt voor humane opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers die nog niet weg willen/kunnen gaan, en spant zich in om vrijwillig vertrek alsnog bespreekbaar te maken. Alle vluchteling-kinderen in Helmond, met of zonder verblijfsvergunning, krijgen het onderwijs dat hun grondrecht is. De problematiek in zijn algemeenheid is dus niet nieuw, alleen de situatie van het moment vraagt om een extra inspanning.

Chronologie van het debat:

0:45 burgemeester: uitleg over bedoeling van het debat (start van open dialoog)

3:20 Helmond Actief
7:00 GroenLinks
11:15 Helder Helmond
13:20 CDA
15:00 Lokaal Sterk
17:35 VVD – pleit voor opvang in regio, weigert daarom om op vragen van college over evt. opvang in Helmond in te gaan
22:35 PvdA
27:35 Senioren 2013 – applaus van publiek voor haar opsomming van wantoestanden die vluchtelingen (beschadigde mensen) elkaar aandoen
32:05 Fractie Verouden-van Lierop
25:55 SP
39:00 D66

44:45 burgemeester: compliment aan raad voor het tonen van barmhartigheid zonder weg te kijken van de gevolgen voor samenleving; nogmaals uitleg bedoeling debat: start van zorgvuldig overleg alle partijen over extra inspanningen bovenop wat Helmond al aan opvang doet

reactie van college op vragen/voorstellen vanuit raad:

48:00 wethouder De Leeuw: onderwijs
49:05 wethouder Van der Zanden: dagbesteding
49:50 wethouder Stienen: Carolus (al eerder in beeld geweest voor opvang van arbeidsmigranten, bleek financieel niet haalbaar); geruchten over aantallen van 1500 zijn kolder, denk eerder aan 200 of 300; woningbeleid (statushouders hebben voorrang conform landelijke afspraken, voor anderen is de wachttijd gemiddeld 2-3 jaar, overleg Helmond/Eindhoven met omringende dorpen waar te weinig woningen vrijkomen om aan landelijke verplichting te voldoen)
53:30 wethouder Smeulders: financiën

54:50 burgemeester: in 2e termijn graag toespitsen op vervolgstappen, toewerken naar besluit over proces waarin alle partijen (inwoners, raad, college) een plek hebben

55:30 diverse raadleden onderstrepen details uit hun eerdere betoog

1:00:10 burgemeester rondt af, enkele malen onderbroken door raadsleden, en stelt voor om op korte termijn een permanente werkgroep rondom de vluchtelingenproblematiek in te stellen; raad stemt hiermee in

Beantwoorden

@sander Goeie weergave en toevoeging, bedankt!!

Groeten Eddie

Beantwoorden

@Eddie op vrijdag 2 oktober 2015 om 17:42:

Graag gedaan. Wellicht doe ik iets dergelijks in de toekomst vaker, maar dat hangt heel sterk van het onderwerp af. Het heeft voor mij een grote toegevoegde waarde dat jij deze opnames maakt (en dat de weblog van Helmond ze publiceert), want vanuit Alkmaar loop ik niet makkelijk eventjes Boscotondo in.

Beantwoorden

@Sander Lam op vrijdag 2 oktober 2015 om 11:55:

Eens met Eddie, fijn dat je dat deed en wie weet vaker gaat doen. Dat maakt het debat toegankelijker om te bekijken.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zaterdag 3 oktober 2015 om 14:40:

Dat laatste is precies de reden waarom ik ervoor pleit dat als de gemeente binnenkort zelf opnames maakt, dit soort klussen wordt aangeboden aan participeerders/reïntegreerders/tegenpresteerders.

Beantwoorden

@Sander Lam op zaterdag 3 oktober 2015 om 16:24:

Goed idee, want die uren van de ambtenaren na elke vergadering zitten denk ik helemaal niet in dat uitgestelde voorstel van het college. Of ze doen die toelichtingen gewoon niet, dat kan ook natuurlijk. Ik ben benieuwd wie jouw goede idee oppikt…….
Complimenten ook aan Eddie de cameraman.

Beantwoorden

Voorlopig ben je beter af met een abonnemtent op het Eindhovens Dagblad.

Beantwoorden

Ik heb een gemengd gevoel overgehouden aan de raadsvergadering. Aan de ene kant is het goed dat de meeste partijen hebben aangegeven dat het opvangen van vluchtelingen in Helmond wenselijk is. Maar het gaat wel weer op z’n Helmonds: Als het moeilijk wordt gaan we eerst langdurig onderzoeken.

Ook vond ik het kwalijk dat er gezegd werd dat er nog geen sprake was van noodzaak tot opvang, omdat er nog geen specifieke aanvraag van het COA was geweest. Daarmee draai je mensen een rad voor ogen. Feit is dat er vluchtelingen Nederland binnen komen en dat we een plicht hebben om die mensen op te vangen (internationale verdragen). Als gemeente kun je dan je kop in het zand steken of je verantwoordelijkheid nemen.

In Helmond is voorlopig dus gekozen voor struisvogelpolitiek, want er komt een taskforce die e.e.a. gaat onderzoeken, terwijl er eerder al opvang in Helmond is geweest. Je maakt mij niet wijs dat de kennis die we toen hebben opgedaan allemaal opeens verdwenen is. Natuurlijk moet je alles zorgvuldig doen, maar je moet als politiek ook beslissingen durven nemen.

De opstelling van de VVD Helmond in deze is ook zeer slecht te noemen. Men praat braaf het landelijke standpunt na. (We moeten ze in de regio opvangen). Maar waar was de landelijke VVD toen Libanon en Turkije aan de bel trokken dat ze meer hulp nodig hadden om de vluchtelingen goed op te vangen? Daar spreekt nou niet echt uit dat de VVD visie meer is dan een haastige reactie om de onderbuik van de samenleving te bedienen.

Dat gold wat mij betreft ook voor de bijdrage van Senioren2013. De lange opsomming van incidenten kwam op mij vooral over als ongeïnformeerde stemmingmakerij. Jammer, omdat het een beeld schetst van vluchtelingen alsof zij onaangepaste criminelen zijn die een hoop overlast gaan veroorzaken. Natuurlijk moet je uitwassen meteen aanpakken, maar de vraag is hoe groot de kans is dat zich hier incidenten voor gaan doen. Er zijn hier vast mensen die de eerdere opvang in Brouwhuis meegemaakt hebben. Hoeveel overlast geeft zo’n centrum nou echt?

Beantwoorden

@Michiel van Geel op maandag 5 oktober 2015 om 10:57:

Michiel, ik ben het helemaal met je eens. En, ter beantwoording van je laatste vraag, ja, ik was vrijwilliger in het AZC en als Brouwhuizenaar heb ik geen enkele overlast ervaren. Integendeel, de kennismaking en het bezig zijn met was een verrijking.

Nb. Waarom komen de meest lezenswaardige reacties telkens van een D66’er die op de tribune zit?

Beantwoorden

@Michiel van Geel op maandag 5 oktober 2015 om 10:57:

Vanwege de actualiteit ben ik onlangs informatie gaan opzoeken over AZC’s. Blijkt dat er al jaren eentje hier in Alkmaar staat. Nooit wat van gemerkt. “We” huisvesten vanwege de extra toestroom momenteel 480 in plaats van 440 mensen in het AZC. (Alkmaar heeft ongeveer 20% meer inwoners dan Helmond.)

http://www.rtvnh.nl/nieuws/168225/azc-alkmaar-vangt-tijdelijk-extra-asielzoekers-op

Beantwoorden

@Frans

Ik ben geen lid van de fractie en hoef als zodanig geen overleg te plegen over standpunten die ik inneem. En ik hoef er dus ook geen rekening mee te houden dat ik hier en daar op tenen ga staan. We hebben zeer competente mensen in de fractie zitten die door de leden gekozen zijn op die plaats op de lijst. Mijn rol als gewoon lid is meer om ze scherp te houden. En ik kan het ook gewoon niet laten om me overal mee te bemoeien. Aard van het beestje. 🙂

Beantwoorden

@Michiel van Geel op maandag 5 oktober 2015 om 13:40:

Over de competentie van uw raadsleden durf ik de discussie met u aan.Ik vind ze helemaal niet competent,sterker ik vind ze oneerlijk.Met betrekking tot dit stuk van een raadslid vd SP durf ik,nu zes weken verder te stellen dat deze mening volksverlakkerij is.Maar waar zijn uw competente raadsleden nu? Bezig te netwerken in Den Haag of Brussel?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *