Buiten is het 23 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.041 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
25reacties

Het hoofdpijndossier Campus De Braak kreeg gisteren een nieuwe wending. Het zogenaamde mediatontraject tussen de gemeente en Helmond Sport heeft niet het gehoopte resultaat opgeleverd. Resteert de vraag: wat nu?
Op ons eigen platform, We Are Helmond, vliegen we er graag wat steviger in. Hier zal ik het genuanceerder en meer to the point houden. Het is sowieso eerst en vooral aan de club om meer duidelijkheid te verschaffen. Twee persberichten met een verschillende strekking – één van de gemeente, één van Helmond Sport – zorgen momenteel voor begrijpelijke verwarring. Want, hoe zit het nu precies? Heeft Helmond Sport er inderdaad zelf de stekker uitgetrokken, zoals het ED beweert, of ligt ook dát genuanceerder?

Ik ken een deel van de ins en outs en concludeer op basis daarvan het laatste. Helmond Sport is voor een even complex als eenvoudig vraagstuk gesteld: óf er wordt nu ingestemd met het plan, wat op termijn ons doodvonnis betekent, óf Helmond Sport blijft met lege handen achter. Dat laatste dreigt nu te gebeuren.

De ‘nee’ van Helmond Sport is geen onwil of onkunde, het is op dit moment het enige juiste besluit. En niet alleen voor de club. Stef Stevens (D66) had in 2017 simpelweg gelijk toen hij tegen het stadionplan stemde, omdat de financiële risico’s aangaande Helmond Sport onvoldoende duidelijk waren. Ik hoop dat D66 na deze bekentenis niet direct tégen behoud van onze club stemt, maar zo zitten de Democraten er volgens mij niet in, zoals ik tot op heden ook bij andere partijen een open houding bespeur. Dat valt te prijzen.

Had de club wel ingestemd, dan zou de juichstemming binnen enkele jaren zijn verstomd. Helmond Sport wil in 2023 een financieel gezonde BVO zijn, maar met de huidige plannen is het onontkomelijk dat er straks opnieuw bij de gemeente moet worden aangeklopt. Daarom: dit besluit is in het belang van de club, maar óók in het belang van de stad en de Campus is zijn geheel. De diverse partners daarbinnen dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid om de Campus tot een succes te maken. Als Helmond Sport nu constateert dat zij (op termijn) niet aan die verantwoordelijkheid kan voldoen, past het binnen diezelfde verantwoordelijkheid om nu al aan de bel te trekken.
Zeker nu we een ronduit lastig decennium doormaken is de goodwill voor Helmond Sport precair. Maar niets zo grillig als het voetbal, en daarom heb ik alle vertrouwen dat we – als we blijven bestaan – opnieuw prachtige seizoenen met goed gevulde stadions kunnen realiseren. Wensdenken misschien, maar in het verleden bewezen we al dat het kan.

Terug naar de vraag: wat nu? Belangrijk om te vermelden is dat het niet specifiek om de vierkante meters of de huurprijs gaat, maar over het totaalplaatje. Helmond Sport heeft een dossier klaarliggen met aanvullende informatie, die wat ons betreft meegewogen dient te worden. Daaruit blijkt dan wat Helmond Sport wel en niet aankan. Is de conclusie dat de club in het nieuwe stadion geen toekomst heeft? Dan is dat zo. Zolang het verhaal maar open en eerlijk op tafel ligt, dan kan op basis daarvan een oordeel worden geveld. Hopelijk kan de club die informatie daarom op zeer korte termijn inzichtelijk maken. Ook de gemeenteraad moet dit tenslotte weten voordat er zwaarwegende knopen worden doorgehakt.

Sommige reacties nu laten me niet ongeroerd. Ik begrijp de stemming in de stad, na gevoelsmatig debacle nummer zoveel, maar ik hoop dat Helmond zich toch achter haar BVO wil scharen. Maak niet zomaar kapot wat je niet meer kunt repareren. Wat dat betreft put ik hoop uit eerdere projecten zoals Het Speelhuis en de Cacaofabriek. Het Speelhuis onder druk, de Cacaofabriek op randje omvallen, maar de politiek liet zich niet sturen door de waan van de dag. En kijk nu, twee prachtige publiekstrekkers die de aantrekkingskracht van Helmond vergroten. Hopelijk kan Helmond Sport dat trio vanaf 2023 compleet maken.

25 reacties:

Goed verhaal, alleen op basis van wat er nu naar buiten is gekomen, kan ik, en ik denk de burger, onmogelijk achter Helmond sport gaan staan. Je bent jaren met elkaar in gesprek en dan op het moment dat de bouw zon beetje moet gaan beginnen, trek je de stekker eruit. Daar moeten ze dan verdomd goede redenen voor hebben, en die lees ik (nog) niet terug.

Vergeet vooral 1 ding niet, Helmond Sport is een bedrijf, en die moet haar eigen broek op houden en de belastingbetaler mag daar nooit en te nimmer verantwoordelijk voor zijn.

Helmond Sport heeft in de laatste 3 jaar veel glans verloren, dit dossier helpt daar niet aan mee.

Beantwoorden

Helemaal mee eens!! Goed geschreven Maarten Driessen

Beantwoorden

Helemaal.mee eens. En een hoofd jeugdopleiding hoort geen eigen team te trainen. Ook meerdere mensen commentaar op gehad. Negativiteitnooit goed

Beantwoorden

Wederom mooi en helder geschreven.

Mensen/supporters zoals Maarten zijn GOUD voor de club!

Beantwoorden

En nu maar hopen dat het rapport van de mediator openbaar wordt gemaakt zoals ik gevraagd heb. Deze duidelijkheid heeft iedereen nodig om weer vooruit te kunnen kijken.

Beantwoorden

Klasse geschreven Maarten. Jammer dat het dossier de laatste maanden weer een rollercoaster is geworden.

Beantwoorden

Goed stuk Maarten!
Ook in het ED staan toch rake teksten.
Laagste opkomst van Nederland. Wijze van communiceren. In ieder geval geen nieuw draagvlak gecreëerd in Helmond. Gemeenschapsgeld verdampt. Inwoners en raadsleden in vertwijfeling achterlatend. Obstakels richting de sportcampus, maar vanuit de Helmondse politiek bleef het, uitzonderingen daargelaten, opmerkelijk stil. Stadsbestuur had veel transparanter moeten willen zijn.

Waar het precies is misgegaan en wie er heeft zitten slapen. Het word echt tijd om een Les te leren. En op de plek waar deze het hardst nodig is.
Wie zit waar, voor wie en waarom.

Beantwoorden

De CDA fractie Helmond heeft met verbijstering kennis genomen van de ontwikkelingen rond sport en beleefpark de Braak. De fractie maakt zich grote zorgen over de haalbaarheid en de toekomst van deze grootschalige plannen. Vanuit het college van B&W is aangegeven dat er op woensdag 3 juni 2020 een raadsvergadering gehouden zal worden om over het proces en de gevolgen te spreken. Daarvoor is het voor het CDA nodig dat het college alle relevante stukken die betrekking hebben op het proces van de jaren ter beschikking komen van de voltallige gemeenteraad. De stukken dienen 48 uur voor aanvang van de gemeenteraadsvergadering openbaar gemaakt te worden.
Jan Roefs, fractievoorzitter; “je moet als gemeenteraad wel kunnen beschikken over alle informatie anders kun je niet ordentelijk debatteren”.

Beantwoorden

Super netjes geschreven. Duidelijk. Wel wat positieve (naïeve) inslag? Maar goed, dat moet ook. Er is al genoeg negativiteit rondom de club en haar mensen. Maar er moet wel draagvlak zijn. En dat kan alleen maar door open en transparant te zijn. Open dat mediationrapport

Beantwoorden

Het (te grote) project zuinig afbouwen met alleen het hoognodige om de belastingbetaler niet nog meer te benadelen.
B&W en de overige ambtenaren en andere “experts” hadden dit moeten zien aankomen, als ik dit al wist hadden zei het helemaal moeten weten.

Maar ja belastinggeld, who cares (wie geeft erom)!

In Helmond zeiken ze liever over de afvalstromen (wat ook weer een flop gaat worden).

Beantwoorden

@Buurman
Denk je nou echt dat dat rapport openbaar wordt?
Niet on het Helmond onder Elly Banksma & Co.
Wordt wakker en ga eerst eens uitzoeken wie Co. Is.

Beantwoorden

” … woensdag 3 juni 2020 een raadsvergadering gehouden zal worden om over het proces en de gevolgen te spreken.”

Wat gaat het opleveren?
Transparantie? Beerput? Of een doofpot?

Nieuwe inzichten, middels parallellen met beleefcampus de Braak, met betrekking tot soap rondom huidige gemeentehuis Boscotondo?

Nog meer van dit soort lopende projectjes … wa we nog nie wete?

Is het CDA, met een blik op de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022, al haar straatje aan het schoonvegen?

Welke partij … “ziedewel, ik zee ut toch”… gaat volgen?

Kunnen we er, in navolging van “Berry de musical”, een productie van Helmondse bodem waar we keitrots op mogen zijn, geen Netflixserie van maken? Iets frivoler … ik zie met deze nieuwe ontwikkelingen toch al een paar mooie invalshoeken opdoemen zo.
En niet te vergeten … we hebben natuurlijk al ruw materiaal op de plank liggen voor de eerste afleveringen:
– “Taxi Peterke”
– “Carpe Diem Fons”
– “Elly skutting”
– “Pieter H. de man van 2,9 miljoen”

Mooie stad Helmond … altijd reuring 🙂

Beantwoorden

Veel mooie beloftes door alle tijd heen en achterblijvend met de kosten voor de inwoners. Uiteindelijk zonder enig resultaat. Een mager zwembad. Als dit nog lukt. Geen ijsbaan, geen mooie zwembaden, geen mooi stadion. Wat een soap !

Beantwoorden

Dit hele drama begint bij de principiële vraag op de politiek in het algemeen, en in dit geval de gemeenteraad Helmond in het bijzonder, zich bezig moeten houden met het overeind houden van noodlijdende betaald voetbal organisaties. Ze bouwen voor de HEMA toch ook geen winkels ? Natuurlijk zijn er mensen die zelf graag betaald voetbal kijken, maar blijkbaar zijn die mensen niet bereid daarvoor zelf de prijs te betalen. En dan wordt de druk op politici en raadsleden opgevoerd om toch vooral belastinggeld beschikbaar te stellen. Zo betalen alle burgers mee aan het kijkplezier van enkelen. Dat de politiek belasting heft en dat belastinggeld uit geeft is altijd zo geweest. De politiek moet zich echter wel beperken tot haar kerntaken als gezondheidszorg, veiligheid, volkshuisvesting, onderwijs en infrastructuur. De politiek heeft een taak waar het gaat om noodzakelijke levensbehoeften en een eerlijke verdeling van welvaart en welzijn.
In deze zaak kan ik niet anders dan concluderen dat vrijwel de hele gemeenteraad danig misgekleund heeft. Ten eerste hebben ze zich zelf wijs gemaakt of laten maken dat de gemeenteraad verantwoordelijk is voor betaald voetbal. Ten tweede hebben ze zich volledig afhankelijk gemaakt van een Helmond Sport dat op sterven na dood was. Ten derde hebben ze blijkbaar ingestemd met een plan dat blijkbaar niet haalbaar was en waar een van de partijen nu de staart voor intrekt en af haakt. Als ik me niet vergis waren er welgeteld 2 raadsleden die het aandurfden zich tegen dit plan te verzetten om inhoudelijk en principiële redenen. Dus slechts 2 mensen met voldoende gezond verstand in de Helmondse gemeenteraad. Arme Gemeente Helmond, arme Helmondse burgers.

Beantwoorden

E-dagblad vandaag: Leon Vlemmings HS…We zijn geen probleemmakers, we hebben alleen nieuwe inzichten…………….
Een manier van zaken doen…Zet ze met de rug tegen de muur en dan krijg je de helmondse-belastingbetaler en de Raad op de knieën !!

Beantwoorden

De raad controleert de besluiten van B & W.
Blijkbaar is dat niet go3d gegaan…Maar de besluiten zijn genomen door de verantwoordelijke bestuurders ( o.a. Blanksma en Stienen).

Het bestuur heeft dus gefaald….maar weer om hoor je daar niemand over?

Stienen had zelfs een dubbele pet op…eerst wethouder belast met de ontwikkeling van de Braak…later bestuurder van Helmond Sport.

Beantwoorden

De gemeente wil 6 vitale sportparken. Nou die zijn er.
Als Helmond Sport de zaak niet rond krijgt is er maar één optie. Stoppen.
Ten slotte is het al jaren amateurniveau.
Lekker naar de 3e divisie. Wedstrijdjes tegen Gemert en Oss 1920.
Realiteit onder ogen zien supporters, directie en bestuur, gemeente maar vooral gemeenteraad.
Nogmaals vooral ook die laatste groep.

Beantwoorden

Goed stuk wederom Maarten met een positieve noot. Mooi slotstuk ook.
Ik kreeg er vandaag na de vergadering alleen geen goed gevoel over…
Er komt een besloten vergadering. In een besloten vergadering kunnen geen besluiten genomen worden. Maar er kan dan wel vrijuit gesproken worden. Niet iedereen is hier voorstander van, maar ze willen wél tot de bodem komen en het kan dan blijkbaar niet anders, dan het besloten te doen. Wat staat er dan toch in ? Ik wil wel mee vinken die avond, denk dat er een boel dirt naar boven komt als het mediation rapport besproken gaat worden… Ik houd m’n hart vast voor onze club…

Beantwoorden

Borden al aangepast?

Beantwoorden
Wim van den Broek

In het ED vandaag een artikel waarin 6 “oplossingen” genoemd werden voor het plan. In de zesde optie werd gesteld “Wel is er plek voor sociale woningbouw, om wat extra geld te generen.” Lees als de huurders gaan weer extra betalen om dit plan van de gemeenteraad te redden.Al vanaf het begin hebben gemeente en HS geprobeerd via een gronddeal geld te verdienen aan de corporaties (lees huurders). Aan de ene kant roepen ze om het hardst dat de corporaties geen geld meer hebben om betaalbare huurwoningen te bouwen omdat de corporaties allerlei belastingen moeten betalen zoals de verhuurdersheffing waardoor de huren al gigantisch gestegen zijn. En moeten de huurders weer extra huur gaan betalen omdat de gemeente geld wil verdienen aan de verkoop van grond. Het is wel duidelijk waar de sympathie en zorg van deze gemeenteraad ligt, ze vinden een mislukt sportpark belangrijker dan betaalbare huurwoningen. Ze schuiven het financiële probleem dat zij nota bene zelf gecreëerd hebben weer door naar de huurders. Ik stel voor de wethouders een deel van hun salaris te laten inleveren om deze verliezen .te dekken. Goed plan ?

Beantwoorden

Deze wanvertoning is toch een slag in het gezicht voor de gemiddelde Helmond sport supporter(zoals ik ben), ik hoop dat ze vergaande actie gaan voeren.

Beantwoorden

@Wilma. Het beste voor de club en de stad. Ophouden met betaald voetbal.
Te afhankelijk van één grote sponsor en één iets kleinere sponsor samen goed voor 50% van de begroting.

Beantwoorden

@ Supporter

Dan bent u niet echt een supporter, er zijn mogelijkheden voor de supporters van Helmond sport, maar het is erg stil daar,
Wat is mooier dan betaald voetbal? we hebben een goede betrouwbare sponsor nodig, dat is alles.
Een actie van de supporters zou ook kunnen helpen, bijvoorbeeld allemaal vlaggen en spandoeken planten op het veldje langs de Braak.
Ik ben er al vast een aan het maken.

Beantwoorden

@Wilma. Fijn een vlaggetje plaatsen. Top van de supporters. Wat stelt dat nu voor ?

Er is een sponsor. Die neemt 1/3 van de begroting voor de rekening.

Betaald voetbal is.
Beter voetbal dan een amateurwedstrijdje op zondagmiddag.
Goede spelers op het veld hebben staan.

Van dit laatste alles niet.
Daarom komen er ook 250 mensen kijken.

Ophouden met amateurvoetbal onder de mom van, we noemen het betaald voetbal.

Beantwoorden

Een prettig geschreven blog Maarten. Met clubliefde, respect en kennis van zaken. Kennis van zaken tot op dat moment. Sindsdien hangt er een miljoenendeal rondom De Braak en is de Raad in opperste verbazing daarover. En wie weet komt de volgende aap het komende weekend, maand of jaar uit de mouw.

Helmond Sport moet haar “Ginne Skrik Grauwte Smoel” eens eer betuigen. Vrij vertaald: op eigen kracht (en niet als bedelaar) verder zoals de afgelopen jaren en zien waar het schip strandt. Mogelijkheden zat, Just do it. En als dat uiteindelijk na een paar jaar mislukt. So be it en Let it be.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *