31reacties

Weer toegangscontrole in fietsenstallingen

Sinds maandag is er weer toegangscontrole in de bewaakte fietsenstallingen in het centrum. Het is altijd een grote wens van bewoners van Helmond en ondernemers in het centrum geweest om de controle te herstellen. 
Ondernemers zagen een toename van (elektrische) fietsen in het centrum die buiten de bewaakte fietsenstallingen werden neergezet. Reden daarvoor was dat er geen duidelijke controle was en de aanwezige bewakers niet altijd zichtbaar zijn. Daarom nemen e-bike gebruikers vaak hun fiets mee de stad in naar de winkels en restaurants die ze bezoeken, zodat ze zelf hun fiets in de gaten kunnen houden.

Het centrum van de stad is voetgangersgebied tussen 9 uur ’s ochtend en 21 uur ’s avonds, fietsen is er daarom niet toegestaan. En dat geldt ook voor het parkeren van je fiets in het centrum (buiten de fietsenstallingen en bestaande fietsenrekken om).
Eind september vorig jaar heeft GroenLinks tijdens de raadsvergadering een motie ingediend met het verzoek de toegangscontrole te herstellen. Daarin stond onder andere omschreven dat veel Helmonders zich minder veilig voelen in de fietsenstallingen waar de beheerder minder zichtbaar aanwezig is. En fietsenstallingen zonder in- en uitgangscontrole een belemmering kunnen vormen om een (dure) fiets in het centrum te stallen. Deze motie (pdf) werd door vrijwel alle partijen in de Gemeenteraad gesteund.

Door de controle in de fietsenstallingen is er meer toezicht en zijn de bewakers beter zichtbaar. Fietsers krijgen bij het binnen lopen van de fietsenstalling een strook met uniek nummer aan de fiets en een controle strook met datzelfde nummer. De controlestrook laat je zien als je je fiets weer ophaalt. Zo wordt voorkomen dat iemand anders je fiets mee neemt. Deze toegangscontrole geldt in de fietsenstallingen van de gemeente, niet in die van de NS.

Nu er alleen voor zorgen dat je de controlestrook niet kwijt raakt.

Jeanette Hendriks
Ondernemer in Helmond Centrum