Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

31reacties

Sinds maandag is er weer toegangscontrole in de bewaakte fietsenstallingen in het centrum. Het is altijd een grote wens van bewoners van Helmond en ondernemers in het centrum geweest om de controle te herstellen. 
Ondernemers zagen een toename van (elektrische) fietsen in het centrum die buiten de bewaakte fietsenstallingen werden neergezet. Reden daarvoor was dat er geen duidelijke controle was en de aanwezige bewakers niet altijd zichtbaar zijn. Daarom nemen e-bike gebruikers vaak hun fiets mee de stad in naar de winkels en restaurants die ze bezoeken, zodat ze zelf hun fiets in de gaten kunnen houden.

Het centrum van de stad is voetgangersgebied tussen 9 uur ’s ochtend en 21 uur ’s avonds, fietsen is er daarom niet toegestaan. En dat geldt ook voor het parkeren van je fiets in het centrum (buiten de fietsenstallingen en bestaande fietsenrekken om).
Eind september vorig jaar heeft GroenLinks tijdens de raadsvergadering een motie ingediend met het verzoek de toegangscontrole te herstellen. Daarin stond onder andere omschreven dat veel Helmonders zich minder veilig voelen in de fietsenstallingen waar de beheerder minder zichtbaar aanwezig is. En fietsenstallingen zonder in- en uitgangscontrole een belemmering kunnen vormen om een (dure) fiets in het centrum te stallen. Deze motie (pdf) werd door vrijwel alle partijen in de Gemeenteraad gesteund.

Door de controle in de fietsenstallingen is er meer toezicht en zijn de bewakers beter zichtbaar. Fietsers krijgen bij het binnen lopen van de fietsenstalling een strook met uniek nummer aan de fiets en een controle strook met datzelfde nummer. De controlestrook laat je zien als je je fiets weer ophaalt. Zo wordt voorkomen dat iemand anders je fiets mee neemt. Deze toegangscontrole geldt in de fietsenstallingen van de gemeente, niet in die van de NS.

Nu er alleen voor zorgen dat je de controlestrook niet kwijt raakt.

Jeanette Hendriks
Ondernemer in Helmond Centrum

31 reacties:

Goede zaak!!

Beantwoorden

Komt de scanner dan weer terug?
Of gaan we terug in de tijd met ieder een eigen half controle strookje?
En wat gebeurd er bij verlies?
Toch iets om over na te denken. 🤔

Beantwoorden

👍 Jeanette. Nu die NS-fietsenstalling nog.

@Hannah: Die scanner hoeft voor mij niet, is dubbelop lijkt mij.

Beantwoorden

Vrijdagavond tot 21.00 Oke maar de rest van de dagen beetje onzin dan zijn de winkels ook dicht

Beantwoorden

Op zich een goede zaak maar controlestrookjes? Leven we in 1980?

Beantwoorden

Fijn dat de (zichtbare) controle weer in ere wordt hersteld. Maar ik ben het wel met bovenstaande mensen eens dat papieren controlestrookjes echt iets uit het verre verleden zijn. Ik heb een stickertje met een streepjescode op mijn fiets en aan mijn sleutelhanger dezelfde streepjescode, die worden gescand en dan weet de beheerder dat het OK is. Zo ging het toch altijd in de Helmondse fietsenstallingen? Prima systeem, herstel dat maar in ere. De apparatuur zal er waarschijnlijk gewoon nog zijn. Bovendien voorkom je dan dat die papieren strookjes als eventueel zwerfafval op de straat rond de fietsenstalling terechtkomen.

Beantwoorden

@Pejeka op woensdag 9 augustus 2023 om 17:47:

De apparatuur was verouderd en de contracten daarvan waren verlopen. De apparatuur is dus niet meer aanwezig. De beheerder heeft vanmiddag keurig de strook van mijn fiets gehaald en die met de controlestrook in de prullenbak die speciaal daarvoor ter plaatse stond gegooid. Mocht er ooit in de toekomst weer scan apparatuur komen dat krijg je een nieuwe streepjescode en sleutelhanger, die past bij het systeem wat dan van toepassing is

Beantwoorden

@Anita op woensdag 9 augustus 2023 om 16:58:

De winkels in Helmond Centrum zijn elke dag open. Ze zullen niet allemaal alle dagen open zijn, maar toch kun je 7 dagen per week winkelen in het centrum. De openingstijden van de fietsenstallingen zijn daarop aangepast. En soms bij evenementen zijn ze ook langer open.

Beantwoorden

@Judith op woensdag 9 augustus 2023 om 17:03:

Nee, maar dit is een begin. Ik ven blij dat er weer actieve toezicht is in de fietsenstallingen. En ik denk vele centrum ondernemers met mij.

Beantwoorden

@Jeanette Hendriks op woensdag 9 augustus 2023 om 18:14:

Fijn dat U antwoorden geeft! De sleutelhangers werken dus definitief niet meer bij die fietsenstalling bij de paalwoningen. Begrijp ik dat goed?
Of gaat dat over misschien een tijdje misschien weer opnieuw veranderen? Dat opnieuw veranderen zou best verwarrend zijn voor oudere en geestelijk gehandicapte mensen.

Beantwoorden

@mevr.Klaassen klopt inderdaad dat die sleutelhangers niet meer werken en dat geldt ook voor de andere fietsenstallingen van de gemeente (Doorneind en de Traverse) in het centrum. Het is best mogelijk dat over een tijdje weer wordt overgestapt op een ander systeem. Gen idee. En ik snap uw zorgen daarover.

Beantwoorden

Waarom tot 21.00 uur indien bijna alles sluit om 18.00 uur?
In Deurne gaat het prima met de fiets in het centrum.

Beantwoorden

Goed bericht! Fijn te horen dat mijn ‘ijzeren ros’ veilig gestald kan worden.

Beantwoorden

de fietsenstalling (bijvoorbeeld kasteeltraverse) is 24 uur per dag toegankelijk. het toezicht is er maar tot 18-2130 afhankelijk van welke dag. wie zorgt ervoor dat de fietsen niet weggehaald worden die er nog staan. misschien idee dan fietsenstalling weer op slot ??

Beantwoorden

Wat een BAR-slechte zaak als ik op de fiets naar de BIEB ga moet ik die kilometers verderop stallen en dan met mijn stapel boeken door Helmond lopen.

Heel het centrum voetgangers gebied, GL heeft weer een briljant idee…
Ga wel naar omliggende dorpen op de fiets voor mijn boodschappen en naar Helmond kom ik de auto want OV is ook al niet.

Het was de WENS van de bewoners ja ja wonen er buiten junks en antikrakers nog wel mensen in centrum????
En natuurlijk de ondernemers die moeten hun terassen en andere meubilair kwijt en dan is die fiets van een klant dus maar lastig. Slimme ondernemers….

Welke dombo bedenkt dit, nou ik zag foto en wist al weer genoeg, verstand komt niet met de jaren

Beantwoorden

@bert uit stiphout op donderdag 10 augustus 2023 om 13:51:

Als je naar de bieb in Deurne gaat wel ja, dan moet je ver lopen als je je fiets in Helmond stalt. De fietsenstalling speelhuisplein zit op zo’n 200 meter van de Bibliotheek.
Fiets ze ouwe mopperaar.

Beantwoorden

Goed dat dit nu geregeld is! Zat al een tijdje in de pen hoorde ik van iemand van de gemeente vanochtend.

Is het misschien mogelijk om als gemeente ook zo’n systeem op te zetten bij het NS-station in het centrum en misschien ook wel in Brandevoort? Daar worden geregeld dure e-bikes weggehaald. Deze week nog bij oa Angelica Heussen.

Beantwoorden

Wellicht gemakkelijk om te weten:
op de website van de gemeente staat een overzicht van de 4 beheerde fietsenstallingen in het centrum. De fietsenstalling van Station Helmond Centraal staat er ook bij, maar die van de NS.

Beantwoorden

@bert uit stiphout op donderdag 10 augustus 2023 om 13:51:

Ik weet niet naar welke Bieb jij gaat Bert,maar bij de Bibliotheek in het centrum (aan de atermolenwal) zijn fietsenrekken te vinden om de hoek van het gebouw en de bewaakte fietsenstalling onder het Piet Blomplein is op steenworp afstand. Dus zover hoef je niet te lopen met je boeken.
Het centrum is al sinds jaar en dag voetgangersgebied. Alleen is niet iedereen daarvan op de hoogte.
En ik weet niet hoe lang geleden het is dat jij in het centrum bent geweest maar er wonen echt mensen in het centrum. Je zult er versteld van staan hoeveel dat er zijn tegenwoordig en dat worden er steeds meer en die vallen niet onder de categorie die jij noemt.

Beantwoorden

Eindelijk, eindelijk, eindelijk is de bewaakte fietsenstalling terug in het centrum. In een stad die zich zo graag fietstad van Nederland noemt duurt het zolang voor er iets gerealiseerd wordt. Nu nog de fietssnelweg naar Eindhoven die stopt in Nuenen. Toen ik hier in 1996 kwam wonen hadden ze het al over. Voor het korte en middellange vervoer is de fiets de toekomst. Helmond ambieert een autoluwe stad. Faciliteer het fietsgebruik dan ook maximaal!

Beantwoorden

@Johan,
Dat die fietsverbinding er nog niet is ligt volgens niet aan Helmond en/of Eindhoven, maar aan Nuenen dat het niet eens is over het traject over hun grondgebied.

Beantwoorden

@bert uit stiphout op donderdag 10 augustus 2023 om 13:51:

Naast de bieb staan ook gewoon fietsbeugels waar je je fiets in kunt zetten hoor!

Beantwoorden

@johan op vrijdag 11 augustus 2023 om 03:39:

Inderdaad, die snelfietsroute naar Eindhoven is ook weer uitgesteld. Maar dat schijnt aan de gemeente Nuenen te liggen, daar zitten weer wat dwarsliggers.

Beantwoorden

Echt milieu vriendelijke die kaartjes ik had uit gerekend 14 vuilnis zakken in de week. 56 zakken in de maand .in het jaar 672 zakken en dat × 3fietsenstallingen zij 2016 afvalzakken per jaar en het is echt uit de tijd hoor kaartjes nietten. Scane is beter vindt dat is mijn mening gemeente snap dat er overzicht moet zijn maar wel met scane dan

Beantwoorden

Jeanette mijn inkt was nog niet droog en mijn indruk is bevestigd. De Markt ligt otch echt midden in centrum….
Op de Markt werden woensdagmiddag 2 personen aangehouden door het arrestatieteam van de politie.
Dus Jeanette en alle overige reaguurders ik lees dat ik VERPLICHT ben om mijn fiets te stallen in de vier genoemde stallingen en mag mijn fiets NERGENS anders plaatsen ook niet in de fietsbeugels CeeDee !!!

Woordselijk staat er door jou Jeanette geschreven: “Het centrum van de stad is voetgangersgebied tussen 9 uur ’s ochtend en 21 uur ’s avonds, fietsen is er daarom niet toegestaan. En dat geldt ook voor het parkeren van je fiets in het centrum (buiten de fietsenstallingen en bestaande fietsenrekken om).”

Dus alle reaguurders leer eens telezen wat er hier weer werd uitgebr…..

Beantwoorden

@Cindy op vrijdag 11 augustus 2023 om 14:04:

In het najaar komt het scannen terug Cindy. Dit is een tijdelijke oplossing. Zowel het Eindhovens Dagblad als Dit is Helmond hebben hierover geschreven

Beantwoorden

@bert uit stiphout op vrijdag 11 augustus 2023 om 14:30:

Beste Bert, Het voetgangersgebied in de stad is herkenbaar aan de paaltjes die er staan. Zoals bv bij de kubuswoningen, de Ameidestraat, kerkstraat, Oude Aa, Smalle Haven, Ketsegangske, Veestraat en het Ameideplein. Buiten de paaltjes oa bij de Bibliotheek en onder de kubuswoningen zijn onbewaakte fietsenrekken te vinden. Net als naast de ingang van de parkeergarage van de Elzas Passage. En op vele andere plaatsen in het centrum vind je onbewaakte fietsenrekken. Je bent niet verplicht je fiets in een bewaakte fietsenstalling te zetten. Je mag ook rustig in de onbewaakte rekken je fiets stallen. Het niet mogen stallen van je fiets in het voetgangersgebied is niet van gisteren. Dat is al jaren zo. Er veranderd dus helemaal niks, alleen zal er wellicht in de toekomst wel beter op worden toegezien op parkeren van je fiets in het voetgangersgebied.

Beantwoorden

@Ad op vrijdag 11 augustus 2023 om 08:10:

Er loopt al jaren een fantastische snelfiets verbinding van Helmond naar centrum Eindhoven. En wel langs het Eindhovens kanaal. Komt ook nog eens uit bij de fiestenstalling van de Heuvel gallerie.

Beantwoorden

@Boson op dinsdag 15 augustus 2023 om 20:11:

Dat is toch niet zo raar, hier word gemeld dat de ns de beelden niet mag bekijken en de politie ze niet bekijkt. Oftewel, je kan doen wat je wil, niemand interesseert het.

Beantwoorden

Men had bij de gemeente natuurlijk ook al die scanners, die voorheen gebruikt werden, allang uit de kast kunnen halen. Vorig jaar september is het al in de raad geweest, maar acties nadien blijven gewoon uit. Daar is dan een winterslaap tussen door gekomen en dan gaat het in de vergeethoek.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *