74reacties

Massaal tegengeluid in Mierlo-Hout

Als het aan Savant, Compaen en het gemeentebestuur ligt, dan verrijst er binnenkort een gigantisch nieuw complex midden in de rustige Pastoorsbuurt in ’t Hout. Op de website van de architect lijkt het een prachtig plan, met veel groen, wat ook nog eens kan rekenen op steun van o.a. de ondernemersvereniging en de wijkraad.

In de commissievergadering van de gemeenteraad van afgelopen dinsdag kwam de directeur van Compaen ook het mooie verhaal nog eens herhalen. Wat toen voor het eerst duidelijk werd voor de politiek, is dat de buurt zelf helemaal niet zit te wachten op deze grootse plannen en dat de plannen die worden voorgespiegeld nét iets anders in elkaar steken in werkelijkheid.
Op een snel ingelaste bijeenkomst in de buurt vandaag (zie de foto’s rechtsboven en helemaal onderaan) bleek dat de buurt zich helemaal niet gehoord voelt. Ook werd duidelijk dat aan alle principiële bezwaren van de buurt wordt voorbij gegaan (zoek de verschillen op het plaatje links, na overleg met enkele bewoners, maar niet op de website van de architect).

Wat zijn nu de bezwaren van de buurt tegen dit plan?

  • Er wordt onnodig groot, te hoog, te dicht op woningen en tuinen gebouwd. Hoger en vooral dichterbij dan in de oorspronkelijke plannen.
  • Middenin een rustige woonwijk, komt bóvenop de zorgwoningen een onnodig groot kantoor van 2200 vierkante meter (dat is volgens de arbo-regels van de overheid, genoeg voor meer dan 300 kantoormedewerkers).
  • Savant gaat 28 dure huurwoningen bouwen en verhuren, terwijl juist vraag is naar betaalbare huur voor ouderen in Mierlo-Hout.
  • Vanwege het kantoor en de dure huurwoningen komt er een gigantische half-open, en slechts half ondergrondse parkeergarage onder het hele project, tegen de bestaande woningen, met een in- en uitgang aan de Houtse Parallelweg.  Zeer waarschijnlijk krijgt deze een tweede in- en uitgang in de wijk, want de parkeergarage loopt wel  helemaal door tot aan de Pastoor Elsenstraat, maar niet tot aan de Hoofdstraat. Omdat deze parkeergarage niet helemaal onder de grond gaat, wordt het plan ook nog onnodig hoger en zorgt het voor meer overlast.

De volksvertegenwoordigers moeten aanstaande dinsdag stemmen over het hele plan, zoals het nu op papier staat. Aan het plan kan nu niets meer worden veranderd. Toezeggingen voor wijzigingen kunnen niet meer worden verwerkt. Ook kan de gemeenteraad geen wijzigingen meer aanbrengen, omdat het plan al veel te ver is uitgewerkt om het met een amendement terug te brengen tot een normale omvang. De raad wordt nu vlak voor de vakantie voor het blok gezet. Raadsleden kunnen nu slechts vóór, of tegen dit plan stemmen.

Uit de bijeenkomst van bewoners vandaag blijkt dat de buurt zich bewust is van de opgaven waar we met z’n allen voor staan, maar dat dit samen moet gaan met een plan waar de buurt achter kan staan. Een normaal plan, zonder kantoren, met gebouwen die qua formaat bij een dorp en in een woonwijk passen. Voor een normaal plan zal van nature draagvlak zijn in de buurt. Juist dat is belangrijk, want de buurt is helemaal niet tegen ontwikkelingen. De buurt woont al jaren samen met, naast en bijna in Alphonsus en ziet ook dat er behoefte is aan modernisering. De buurt ziet het alleen niet zitten dat alles dan ook meteen groter, hoger en dichterbij komt. Dat is niet nodig en past ook niet bij de ontwikkelingen van deze tijd.

De volksvertegenwoordigers moeten alle belangen afwegen: het belang van alle Helmonders, van de inwoners en ouderen in ’t Hout, maar ook dat van de buurt. Dat belang is volledig uit het zicht geraakt. Waar Savant en Compaen steeds over praten: de gesprekken met de ondernemersverenging. Maar die wonen op één na niet in de wijk en hebben juist tegengestelde belangen; hoe meer drukte en verkeer, hoe beter. Wie een belang heeft in de ijssalon, zal natuurlijk voor de plannen zijn. Maar die ene ondernemer die wél in de wijk woont, de bakker, díe is ook tegen de plannen. Dat zegt genoeg, want juist hij zou iedere dag meer broodjes en gebak kunnen verkopen aan de kantoorlui en de dure huurders.

Maar wat de raad op 12 juli niet mag vergeten: niet alleen het gezonde verstand, maar juist ook het algemene belang van alle Helmonders verzet zich tegen dit plan. Stelt u zich eens voor dat er straks midden in het dorp tussen de huizen in Stiphout, Brandevoort, Brouwhuis iemand komt met het plan voor een groot kantoorgebouw, wat dan? Als de raad dit mogelijk maakt in ’t Hout, waar is dan het einde? En als het college belooft dat men niets hoeft te vrezen? Waarom moeten de inwoners van ’t Hout dan worden opgezadeld met een plan wat nergens anders geprobeerd zou worden en niet past in hun woonwijk en bij het dorpse karakter?
Kortom, hoort de politiek niet alleen de mooie verhalen, maar luistert men ook naar de inwoners?

Benjamin Brill

In de reacties hieronder staan updates door de weblog.