Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.916 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

Vandaag presenteert B&W de eerste contouren van het Helmondse centrum in 2030. Op de plattegrond hiernaast het globale plan waarmee wethouder Erik de Vries van Centrumontwikkeling weer meer levendigheid in ‘de stad’ wil krijgen.
In de compacte(re) kern ligt het accent op winkelen en horeca. Daaromheen komen 2 Mengzones (Steenweg en het gebied Markstraat-Ameidewal-Koninginnewal-Kerkstraat), een Ontspanningsplein om het kanaal en een Cultuurzone.
Dit plan met daarin veel groen werd gemaakt met ‘de kennis van vandaag’. Bewust werden de meeste beslissingen nog niet vastgelegd. Dat zal met de jaren gebeuren. Tot 2030 kan er op dit gebied in de wereld immers nog veel veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van het internetshoppen in de afgelopen 10 jaar en zie het vorig jaar afgeschoten Centrumplan uit 2004.
Aan de gemeenteraad de taak om het vandaag gepresenteerde B&W-plan te gaan keuren. Op dinsdagavond 13 december bespreken zij dat voor het eerst.
In het volledige Centrumperspectief 2030 (pdf) staat veel van wat we je in juli al lieten zien. Hieronder een bloemlezing van het nieuwe(re):

 1. Het tijdelijke Havenpark wordt een definitief park waarin de Oude Aa gaat stromen. Komend jaar start een grondige herontwikkeling van het park. Op de hoek bij het Havenplein en het kanaal komt waarschijnlijk een multifunctioneel gebouw. Havenfaciliteiten voor boten in het bestaande kanaal zullen nadrukkelijk worden onderzocht.
 2. Aan weerszijden van het kanaal (van Kasteelbrug tot Havenbrug.) komt waarschijnlijk een Ontspanningsplein om Steenweg, Speelhuis en Boscotondo-complex te verbinden met de kern, het Kasteelpark en het Havenplein- en park. Het doorgaand verkeer over de drukke Kanaaldijk Noord-West (dat die 2 zijden splitst) zal daar dan verdwijnen en via andere wegen moeten gaan rijden.
 3. Rond de watertoren (mogelijk met nieuwe publieksfuncties) komt op termijn het Watertorenpark. Ook daar zal de Oude Aa zal gaan stromen en wellicht komen er woningen.
 4. De woensdag- en zaterdagmarkt blijven op de Markt. Het uitgangspunt dat de belangen van de markten (en kermis) voorop staan bij de inrichting van die straat en het Ameideplein gaat overboord. De nieuwe inrichting (onder andere met meer groen en bankjes) gaat voortaan bepalen waar en hoe de marktkramen en attracties staan. Daardoor wordt het daar aantrekkelijker voor bezoekers, horeca en winkels. De precieze inrichting wordt nog bekeken net als wat te te doen met het voormalige postkantoor en omgeving. De plannen met de rest van de Waart werden in september al bekend.
 5. Daar waar ooit het Speelhuis stond, komt wellicht een ‘open’ Markthal of winkels met woningen daarboven. De huidige blinde gevel van de bibliotheek wordt een voorgevel (impressie). Mogelijk geen doorgaand verkeer meer op de Watermolenwal vanaf het Speelhuisplein tot en met het Havenplein/kanaal.
 6. Op termijn wil B&W circa 500 tot 1000 extra wooneenheden in het centrum. Behalve op de bovengenoemde plekken, zouden die kunnen komen in leegstaand particulier en gemeentelijk vastgoed, zoals boven winkels en in de oude bibliotheek.
  Andere leegstaande (winkel)panden moeten komend jaar al ‘gevuld’ worden met kleinschalige initiatieven, al dan niet commercieel.
 7. B&W wil gaan stimuleren dat er minder winkels komen rond de compacte kern. Waar mogelijk worden winkels verplaats naar die kern.
 8. In 2017 en de jaren daarna worden aanloopstraten verbeterd. Zo wordt de wandelroute naar de Cacaofabriek (via Groenewoud en Kerkstraat) met groen aangekleed. Ook de route langs het kanaal wordt bekeken. En er komt een betere wandelroute (‘Rode Loper’) van het station naar het centrum.
 9. B&W wil in het centrum meer cultuur en meer vermaak en ook de couleur locale, de Helmondse parels versterken. “De basis is er!” aldus B&W. Want de 5 grote culturele voorzieningen zitten allemaal in of vlakbij het centrum: het Gemeentemuseum, de Cacaofabriek, het Speelhuis, de bieb en het Kunstkwartier.
  Voor jongeren/jongvolwassenen moet er een plek komen voor uitdagende straatsport en -cultuur, lifestyle, kleding en muziek.
  Kleinschalige en informele initiatieven met wisselwerking tussen evenementen (georganiseerd door ondernemers, bewoners, culturele instellingen en anderen) moeten Helmond ‘een eigen smoel’ gaan geven. In het samenbrengen en promoten van die initiatieven krijgt Helmond Marketing een belangrijke taak.

9 reacties:

De Aa(-Side) is back in town!

Beantwoorden

De zoveelste verandering op rij ?word het niet eens tijd dat er geld vrij gemaakt word voor de rest van Helmond onderhoud of zo iets of veilige fietspaden zo dat de schooljeugd veilig naar school en weer thuis kan komen .

Beantwoorden

Wel fijn dat er meer wooneenheden komen, dan hebben de Polen en de statushouders in ieder geval onderdak.

Beantwoorden

@Mark op zaterdag 3 december 2016 om 05:57:

Misschien moet je het Centrumperspectief-voorstel even iets beter lezen. Het zijn vooral woningen voor de wat rijkere mensen. Dus wie weet, als jij hard gaat werken en veel centjes spaart, kun jij daar tzt ook gaan wonen. 😉

Beantwoorden

weet je wat ik mis in deze welvarende stad?een hoerenbuurt,in elke grote stad is een hoerenbuurt,als ze nu de winkels in de passage leegmaken en daar hoerenkamers in maken,trekt de horeca weer wat aan hoef je niet elke keer naar eindhoven,ik zeg doen.

Beantwoorden

Wat ik erg goed vind aan dit Centrumperspectief is dat de grootheidswaanzin uit 2004 is verdwenen! Goed dat de VVD en het CDA dat nu ook zijn gaan inzien. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Een gemis in dit Centrumperspectief is dat er geen echte knopen zijn doorgehakt. Ik begrijp wel dat er geen dichtgetimmerd plan moet zijn tot 2030, maar het uitstellen van een grote (de grootste?) beslissing als het afsluiten van de Kanaaldijk had nu ook gerust genomen mogen worden. Het verkeersonderzoek naar de gevolgen daarvan had al best klaar kunnen zijn. Jammer dat er nu niet meer doorgepakt werd, want daardoor moet dat tzt weer door de hele politieke molen en gaat dat weer een lange tijd duren. Een gemiste kans!

Beantwoorden

Al met al een mooi plan.

Het weer aan het daglicht laten stromen van de oude Aa in combinatie met een mooi park (en te realiseren watertorenpark) is denk ik een lang gekoesterde wens van veel Helmonders maar nodigt ook anderen uit. Helmond met als toekomstvisie potentieel klimaatverschonende stad kan niet genoeg groen hebben.

Het verdwijnen van het doorgaand verkeer zal de Steenweg en omgeving beslist ten goede komen en volwaardig bij het centrum gaan horen. Het centrum krijgt daarmee eveneens meer visuele volume.

Meer groen en bankjes bevordert het algemeen gevoel van welbehagen en meer bewoning bevordert meer sociale controle. Daarbij, wie daar komt wonen wil immers ook geen rommeltje?

Voor leegstaande (winkel)panden zijn talloze initiatieven te creëren. Geef vooral langs bewoning ontluikend (jong) ondernemerschap een kans tegen minimaal doch kostendekkend huurtarief. Zie het project meer als een algemeen nutsbedrijf in kader van saamhorigheid. Zo kan ook gemeentelijk vastgoed lucratief zijn wat zich weer zou kunnen vertalen in een ander parkeerbeleid immers slechte ( lees te duur, onrechtvaardigheidsgevoel) bereikbaarheid is funest voor ieder centrum.

En het oude postkantoor.
Tja, breek het nou eens een keer niet af. De vermeende economische waarde die afbraak zou kunnen opbrengen weegt niet op tegen de ( zo men wil nostalgische) waarde bij “her”gebruik.
Creëer daar een kleinschalig, eventueel licht ambachtelijke hotspot voor mensen die mooie dingen maken met hun handen. Geef ze de ruimte en neem financiële hordes weg. Tenslotte is het altijd ( zeker gevoelsmatig) een publiek gebouw geweest. Laat het in die tijdgeest weer floreren.

Inderdaad, het wordt steeds beter in Helmond maar waar een wil is is dan ook een weg. Hoop dan ook dat de raad het plan goed keurt ongeacht tot welke politieke partij men behoort. Het zal immers samen moeten gebeuren

Al met al, een mooi plan.

Beantwoorden
Jean Pierre Poppeliers

De grootheidswaanzin van weleer is in ieder geval voor een groot deel weg. Alleen jammer dat er nog altijd onderzoek gedaan gaat worden naar die passantenhaven. Met een beetje financieel inzicht is het toch zo helder als wat dat de kapitaallasten en instandhoudingskosten nooit terugverdiend zullen worden, het geheel onrendabel zal zijn en bergen belastinggeld zal gaan kosten.

Ook het terugbrengen van de Aa vind ik een te spastische greep naar het verleden. Dat is in het centrum ook al eens geprobeerd met die kostbare maar smerige goot die daar is aangelegd. Laat het los, zou ik zeggen.

Ondanks bovengenoemde kritiekpunten is het toch wel het meest realistische dat er in jaren geschreven is over het centrum.

Beantwoorden

De lucht in met die handel…een paar woontorens zouden niet misstaan.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *