Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.918 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
14reacties

Sinds januari kon je oa via de weblog meedenken hoe het stadscentrum vernieuwd gaat worden. Mede op basis daarvan ging de gemeente aan de slag en presenteerde zij deze week hun visie. Dat centrumperspectief wordt deze maand verder uitgewerkt en in september/oktober ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De komende 10 jaar wordt het dan stap voor stap ingevoerd.
Kort en goed is het idee het huidige centrum niet te vergroten, maar te verbeteren en te vergroenen. Rondom de Veestraatbrug verrijst een ‘ontspanningsruimte’ voor voetgangers door gemotoriseerd verkeer daar te weren. In het kanaal komen (net als in Aarle-Rixtel) ligplaatsen voor boten. Het Havenpark wordt een permanent en écht park. Waar ooit Obragas zat, zou een woontoren (met chiquere appartementen en onderin horeca) het Havenplein wat intiemer moeten maken.
Omdat 1 afbeelding meer zegt dan 1000 woorden, 12 impressies die de gemeente maakte. Dat geeft je een indruk, maar die inkleuringen zijn nog niet definitief en ook nu worden je reacties nog gelezen.

ontspanningsruimte, het gedeelte aan de Kanaaldijk

ontspanningsruimte, het gedeelte aan de Kasteellaan

boten en bootjes in het kanaal

mogelijke kades en invulling kanaal aan de ontspanningsruimte

kanaal deels met groene invulling

bieb, Speelhuisplein en Elzaspassage bezien vanuit het Havenpark

dichte muur van de bieb krijgt ramen en een toegang

1 van de vele mogelijke invullingen van het Havenpark

mogelijke architectuur woontoren Havenpark tegenover Havenplein

Havenplein met bomen

Ameideplein met bomen

groene aankleding van de Vlisco-muur bij het kasteel

14 reacties:

Geweldig al die plannen!!
Nieuw stadscentrum, nieuw sportpark op de Braak ism o.a. de Knip.
Nieuw zwembad al sinds 2 jaar….mooi mooi mooi.
Alleen dit college moet buiten het gepraat over dit alles nog ergens een eerste steen zien te leggen.
10 jaren plan nu weer, ik hoop dat ik nog leef in 2026 en en mee mag maken!
Ook dit zal waarschijnlijk weer een sprookje zijn, waarmee dit college denkt weg te komen bij de bevolking.
Vertrouwen 0,0 inmiddels.

Ik denk dat ik maar Plan ga stemmen volgende keer, plannen genoeg in Helmond maar uitvoering….

Beantwoorden

Ik weet niet wie deze impressies gemaakt heeft maar hij mag me bellen, voor hulp, snel

Beantwoorden

Ik vind het er goed uitzien. Niet met miljoenen smijten (dat is niet zo moeilijk) maar gewoon verbeteren wat er al in het centrum is. En toch recreatieboten in het kanaal zonder dure haven. Goed bedacht.

@Eddie: Over een jaar zie je denk ik al de eerste dingen daarvan, die bomen op de pleinen en bij de Vlisco zijn snel gepland. Quick-wins noemen ze dat. Ook die pui bij de bieb hoeft niet al te lang te duren lijkt mij.

Beantwoorden

Vooral het meer groen spreekt me aan, denk wel aan de kinderen, zet in wat groene zones ook speelgelegenheden en denk aan onze viervoeters en denk aan extra losloop stroken..

En die bootjes!! Geweldig dat brengt gezelligheid en leven met zich mee..

Hoelang het gaat duren? Van my mag het snel plaatsvinden en weg met die modderpoel by de haven..

Een fatsoenlijk zwembad zou hier ook niet overbodig zijn..

Nou de kermis prijzen nog omlaag..de attracties mogen meer..evenementen tijdens de kermis (muziek etc.), zodat de mensen hun prijzen lager kunnen maken..trekt meer bezoekers..neem een voorbeeld aan kermis best!

Beantwoorden

De impressie bij de Vlisco is dat een vooruitziende blik? om dit – binnen nu en 3 jaar leegstaande – pand te verbergen ipv af te breken?

Beantwoorden

12 impressies, 1 Depressie.

Beantwoorden

Vind het vooral ambitieus en mooi. Vooral meer groen en “ontspanningsruimten creëren” zijn belangrijk.

Wat betreft groen zou het ook mogelijk zijn om enkele groepjes met verschillende soorten coniferen her en der in het centrum (ook op de markt) te plaatsen. Deze verliezen geen blad en blijven dus het hele jaar groen.

Eigenlijk zou rondom de Veestraatbrug helemaal geen gemotoriseerd verkeer meer moeten komen behoudens bevoorrading. Pas dan gaat de Steenweg en kanaaldijk NW helemaal bij het centrum horen.

Een woontoren op het oude Obragas terrein is bedenkelijk, hoe financieel interessant ook. Het wordt niet intiemer maar neemt juist het open karakter en de weidsheid van het te realiseren nieuwe park en haven weg.

Ben benieuwd wat het gaat worden. Heb er wel vertrouwen in…

Beantwoorden
Jean Pierre Poppeliers

Die paar boompjes kunnen die foeilelijke Vlisco echt niet camoufleren hoor. Die fabriek in de achtertuin van het kasteel moet gewoon plat!

Verder zijn er, hoewel slecht gefotoshoped, best aardige plaatjes bij. Alleen kan ik geen visie en samenhang erachter ontdekken. Kortom zie ik eigenlijk vooral lapwerk van een boompje hier en een gebouwtje daar. Enfin, we zien het wel.

Beantwoorden

Ik kan mijn 3d bril niet vinden. Kan dus deze plaatjes niet beoordelen.

Beantwoorden

Leuke ideeën. Enige wat wel opvalt is dat de reeds beperkte parkeergelegenheden nog verder beperkt worden. Is daar ook nog aan gedacht?

Beantwoorden

Allemaal leuk bedacht, maar denk iemand eraan wat het kost om al dat groen te onderhouden?
Daar heb je 5 dagen in de week enkele fulltime mensen voor nodig, er is niets zo lelijk als niet onderhouden gras, bomen, struiken, trottoirs etc.
Aangezien het in Helmond nogal een zootje is met onderhouden van perkjes en verwijderen van onkruid op diverse trottoirs zal ook bij deze impressie (bij uitvoering) snel de klad erin komen, en dat zou jammer zijn.

Beantwoorden

Op zich geen slechte voorzet. Ik mis echter nog wel wat dingen:

Die woontoren, wat gaat die doen met de zon die op het plein en in het park valt? Zoals hierboven al opgemerkt haalt het wel het open karakter weg. Laagbouw (max 2 a 3 verdiepingen) lijkt me op die plek meer gepast.

Ik blijf het herhalen: binnen nu en 20 jaar is het voor de verkeerssituatie in Helmond noodzakelijk om de Traversebrug af te breken. Op zich sorteert de inrichting als ontspanningszone hier goed op voor, dus dat is positief.

In het verleden werd er steeds gesproken over een “grote ronde” qua looproute via Oude Aa en Speelhuisplein. Ik zie dat hier niet meer terugkomen. Wat in dit opzicht goed zou werken is het “begrenzen” van het Speelhuisplein met laagbouw winkeltjes. (denk qua type aan de “noodwinkels” die jarenlang op het plein voor de Bijenkorf in Eindhoven gestaan hebben). Met veel glas en/of goed gebruik van spiegels kun je de verbinding met het park intact houden, maar wel winkels op de route houden, zodat er ook een reden is om die route te nemen. De kleine winkeltjes zijn dan een mooie tussenstap tussen de incubatorfunctie van de oude bibliotheek en een echt winkelpand en passen dus goed in de strategie.

Beantwoorden

Bootjes in het oude dood lopende kanaal?

En wij automobilisten maar weer wachten op die &%@#&#% brug zeker?
Die brug die voor een ton weer werkend gemaakt moet worden…..
We zitten in Helmond, niet in Vlissingen of Volendam. Wie wil er nu aanmeren in Helmond? Of komt er dan ook een boulevard met palingkar en haringkraam? (ik heb wel eens paling gevangen in ‘t kanaal).
Helmond heeft het toeristisch appeal van een koeievlaai en dat is wel prima zo.

Al geeft men een aap een gouden ring…….

Beantwoorden

Ik zie op één van de impressies ook de nodige boten aangemeerd liggen. Zolang er met zulke onzinnige ideeen gespeeld wordt, is het naar mijn mening zo onrealistisch als wat.

De investering en daaruit voortvloeiende kapitaallasten en de bijkomende onderhoudskosten zullen torenhoog zijn en nooit terugverdiend kunnen worden met een grijpstuiver aan havengelden. Kortom, hier zal veel geld per jaar bijgelegd moeten worden door de belastingbetaler. Lijkt mij geen goed idee.

Helmond worstelt al 10-20 jaar met allerhande centrumplannen. Maar zolang het zich beperkt tot proefballonnetjes en luchtfietserij wordt het natuurlijk nooit iets. Zou mooi zijn als er een realistisch gedacht gaat worden.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *