Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.918 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
34reacties

Helmond, een stad waar al jaren wordt gepraat over de invulling van het centrum. Na het afbranden van het Speelhuis en de sloop van de Obragas-gebouwen is er een gat ontstaan, dat gat moet worden gevuld.
Een tijdje geleden heeft de gemeente het “centrumperspectief” gepresenteerd. Een boekje waar we allemaal wel een mening over hebben. Het centrumperspectief is leuk, maar er is nog steeds geen centrumplan. De gemeente heeft ons een aantal amateuristisch in elkaar geknutselde
“visuals” laten zien, maar die kon ik persoonlijk niet serieus nemen. Ik vond dan ook dat ik maar een ding kon doen; mijn plan afmaken en presenteren aan de rest van Helmond, misschien komt er dan een beetje schot in de zaak. Mijn plan ziet u hier onder, met een korte toelichting.

Een bovenaanzicht van het plan, de contouren van het Havenplein en de omgeving zijn nog zichtbaar maar er zal veel veranderen.


Een haven. We hebben het er in Helmond al jaren over; komt er een haven ja of nee, waarom wel waarom niet. In dit plan is er plaats voor een (bescheiden) haven die in de toekomst kan worden vergroot.


In 2017 wordt gestart met de aanleg van het Havenpark, deze groenstrook wil ik zoveel mogelijk handhaven, het huidige Speelhuisplein zal deel uit gaan maken van het park. De Watermolenwal zal ter hoogte van de Elzaspassage worden afgesloten voor doorgaand verkeer, op deze manier kunnen mensen ongestoord van het nieuwe naar het oude deel van het centrum lopen.


Het huidige Havenpark is het thuis van verschillende evenementen. Het is belangrijk dat deze evenementen in het centrum blijven en daarom zal er in het nieuwe plan ook ruimte zijn voor een “Evenementenveld”.


De invulling van de gebouwen zal op straatniveau bestaan uit retail en horeca, op de verdiepingen daarboven is plaats voor appartementen en bedrijfsruimtes.

Waarom heb ik dit plan gemaakt? Ik vind dat het tijd wordt dat we het centrum van Helmond “af maken”. In plaats van negatieve comments op Facebook waarin alles wordt afgekraakt, heb ik besloten mijn eigen plan te maken. Maar dat is niet de enige reden; ik vind het gewoon leuk om dit soort plannen te bedenken.
Dit is mijn plan, mijn visie. Ik ben benieuwd naar wat jullie er van vinden.

34 reacties:

Ik heb de mogelijkheden niet om het idee en wat mij betreft een concreet plan zo te presenteren als hier wordt geplaatst. Het plan is perfect uitgewerkt en bied een enorme upgrade van Helmond en Helmond-centrum.De Gemeente Helmond heeft absoluut niet de kennis in huis om de ruimte die er ligt optimaal te gaan benutten. Met een parkje ben je er nog lang niet of nee het is eerder een vijver bij nat weer. Mogelijkheden moeten worden benut en critici die er altijd zullen blijven, hebben absoluut geen kijk op een gigantische mogelijkheid die nu benut kan worden. Ik ga 200% mee in je plan en hopelijk kijkt de politiek mee om voor de toekomst Helmond veilig te stellen voor toerisme.

Beantwoorden

Heel mooi plan en vooral een met visie en goed onderbouwd hulde ,
hoop dat de politiek dit op pakt .
En schut de politiek eens flink wakker ik erger mij als oud inwoner van ,
mijn geboortestad mateloos dat het zittende gemeente bestuur ,
geen visie heeft en geen daden toont .

Beantwoorden

Prachtig plan, ik ben absoluut voorstander van een dergelijke invulling, het is echter alleen de vraag of er een projectontwikkelaar te vinden is die er mee aan de slag wil. Voor de retailmix dient er dan ook scherp gekeken te worden naar een goede invulling met of grote namen die ontbreken of erg leuke lokale en unieke winkels of nog beter een combinatie hiervan. De appartementen zouden qua prijs in ieder geval flink moeten concurreren met prijzen van bv. Boscotondo wat daar wil het met de invulling niet echt vlotten. Mooi initiatief en hopelijk zet je hiermee de bestuurders aan ik in ieder geval iets te doen met de voor nu ontzettend lelijke plek in het centrum.

Beantwoorden

Ik zeg heel vlug uitvoeren, helemaal geweldig

Beantwoorden

Ziet er top uit een aanwinst voor de stad

Beantwoorden
Jos Marie José Wijnen

Mooi plan! Een positieve impuls voor Helmond. Lijkt me, minstens, het onderzoeken waard!

Beantwoorden

zijn we vergeten hoe vaak we voor de brug stonden te wachten toen ging half Helmond nog met de fiets ..nu staan er drie auto,s voor iedere deur ik zou zeggen proost als je daar ergens op het terrasje zit.. wel een mond kapje mee nemen .

Beantwoorden

Zou een aanwinst zijn voor de stad, ziet er echt mooi uit en geeft zeker een extra boost aan het havernplein

Beantwoorden

Mooie optie , brengt levendigheid in de stad.

Beantwoorden
Hemmie Schoenmakers

Ziet er prachtig uit; nu alleen nog een business plan en heel veel geduld.

Beantwoorden

Doen! Geweldig idee

Beantwoorden

@Bert Paijmans op zondag 8 januari 2017 om 20:29:

bootjes cultuur

Beantwoorden

Zeker mooi plan. Ik ben ook blij te lezen dat er zo veel positieve reacties zijn voor een keertje m.b.t. centrumplanning. Hopelijk gaan ze dit plan serieus oppakken. Dit zou een geweldige boost kunnen zijn voor het centrum, een nieuwe bruisende plek kunnen worden zo naast het Havenplein, en een hoop nieuwe woningen en nieuwe banen kunnen opleveren. De situatie nu ziet er gewoon centrumonwaardig uit.

Beantwoorden

Skitterend idee!

Beantwoorden

Hou nou toch eens op met dat gezever over een haven. Kost veel, levert niks op. Mensen die met bootjes komen, zijn van het zelfde type die de aardappels in de caravan mee naar Frankrijk nemen. Hoeveel levert die haven Aarle op? Nog geen halve frikandel. De plaatselijke horeca bruist daar écht! Toch? En als het zo veel oplevert, waarom zou Aarle de brug dan openen? Ze zijn daar toch niet gek? Of zouden al die schippers misschien nu al met de fiets naar Helmond gaan voor een biertje in de zomer? Dan is het dus al helemaal onzin om er geld tegen aan te gooien. En wat te denken van het onderhoud van het kanaal, de sluis, de brug. En als het al rendabel zou zijn, dan levert het nog steeds logistieke problemen op bij de Julianabrug. Als die op een ander tijdstip dan vier uur in de nacht open gaat, dan staat het van de Braak tot aan de Europalaan stil. Lang verhaal kort: vergeleken met een haven, was zelfs die spelletjeshal een goed idee… Park: goed idee. Hoogwaardige woningen: goed idee. Combinatie daarvan: goed idee. Echt waar. Gewoon gezond verstand en realiteitszin. Haven: Hou. Op. Ga. Weg.

Beantwoorden

Waar heeft de schrijver van de tekst de afgelopen twee jaar geleefd??? Volgens mij heeft de gemeente samen met betrokken bewoners uit alle wijken gekeken naar een realistisch plan voor de toekomst. Klaar, lijkt mij. Raad beslist er dinsdag over.

Beantwoorden

er is al ooit een haventje geweest,en dat was een heel mooi aanzicht voor helmond,ook de winkeliers hebben daar profijt van

Beantwoorden

@Over de balk; met jouw logica zou je dus helemaal niks meer mogen bouwen wat géén geld oplevert…wat een armoedige, saaie stad zou dat worden zeg als je niet meer mag investeren om de stad te verbeteren, zolang de voorwaarde is dat het geld moet opbrengen, en het terug moet worden verdiend…

Alsof zo’n spelletjeshal veel geld zou opbrengen. We leven in 2017, waar de jeugd spelletjes thuis kan spelen/downloaden. Ik vraag me af of mijn leeftijdsgenoten nog zitten te wachten op een flipperkast…

En die bruggen en sluizen moeten sowieso onderhouden worden. Een haventje in het centrum gaat daar echt niet significant veel aan veranderen. Bovendien bestaan er ook sloepen; zelfs die gaan makkelijk onder de laagste bruggen van Den Bosch, Utrecht en Amsterdam..

En ja, een park is zeker een goed idee. Zie het succes momenteel; geen hond (nouja figuurlijk) die daar speciaal naartoe komt en verblijft. Van de 365 dagen in het jaar zijn er 300 (bij wijze van spreken) wat een triesten sfeer uitstraalt. Als je er een kanon afschiet raak je niemand.
Je haalt met “park: goed idee” letterlijk je hele betoog onderuit. Een park kost ook veel, en levert helemaal niks op. Daarmee vergeleken levert een haven wel iets op. (In dat plan is trouwens naast een haven óók een park ingetekend*)

En die woningen leveren ook veel op, zeker als je er veel tegelijk bouwt. Er was toch een tekort aan woningen?
De waarde van de woningen zullen eerder stijgen als de woningen direct aan het water zitten i.p.v. een suf parkje…dit levert meer op. (Een mooi park hebben we trouwens al; Kasteeltuin)

Ik zie het al helemaal voor me; een combinatie van park en woningen. Een dood stukje (nieuwbouw)wijk zonder charme of sfeer zoals we die al zoveel hebben, direct naast een sfeervol bruisend Havenplein…

Beantwoorden

Ik zou zeggen dinsdag allemaal kijken naar de raadsvergadering via internet en bepaal zelf wie de beste visie heeft.

Beantwoorden
Stef stevens raadslid D66

@Stef stevens raadslid D66 op maandag 9 januari 2017 om 09:58:

Jullie blijven voor een jachthaven op die plek?

Beantwoorden

Pfffff hebben weer zo’n zanikerd die alleen maar in het verleden leeft man we leven anno 2017 en de toekomst ligt open voor Helmond. Grijp deze kans met open armen en zoek project ontwikkelaars en investeerders, zou dom zijn als de Gemeente deze ultieme kans laat glippen.

Beantwoorden

Sjef wil je hier wel de voortgang en beslissingen van de vergadering neerzetten!

Beantwoorden

Geweldig idee voor het haven kwartier. Appartementen bouwen met uitzicht op het kanaal maar dan wel met een groot terras zodat mensen dit willen inruilen voor een tuin. Lijkt me een geweldig plan zeker met de enorme groei van ouderen de komende jaren. Succes met de ll planvorming. Groet Theo Vijgenboom

Beantwoorden

Dan hebben ze volgens mij alleen de generatie uit de jaren 60 gepolst.Deze generatie heeft heel andere ideeën dan een haventje, de moderne mens (ja die zijn er in die generatie ook) heeft meer visie dan de achter geraniums zitters en niet alleen maar tunnelvisie!

Beantwoorden

@A3 op dinsdag 10 januari 2017 om 07:41:

Wat voor ideeën heeft ‘de moderne mens’ dan?

Beantwoorden

Misschien ook eens een kijkje nemen op de website van planhelmond.nl. Wij zijn de enige politieke partij die een volledig uitgewerkt centrumplan heeft gepresenteerd met daarin o.a. een plek voor een haventje. Ons plan behelst een mix van wonen, werken en recreëren.

Beantwoorden

Droom maar verder voorwat dat haventje betreft! Wat heeft zoiets dergelijks voor zin als er geen doorgaande scheepvaart is op “de knaal” en ze (de pleziervaart dus) – voor wie weet nog hoe lang – moeten aanleggen bij de brug van Aarle-Rixtel?
Leuk zo’n haventje zonder bootjes c.q. de daarmee samenhangende levendigheid! Havenkwartier? Droom maar verder!

Vroeger had Helmond wel zoiets, maar dat is lang verleden tijd en voor velen “een bijna vergeten tijd”. Er zullen er best wel zijn (de oudere generatie dus) die dromen van een lang verleden tijd, van een écht “knaal” met boten, levendig- en gezelligheid!

Beantwoorden

@ geen punt,

Alles kan heh als er maar wordt geïnvesteerd niets is onmogelijk

Beantwoorden

@allen Theo van Mullekom van Helmond Aktief roept al jaren het opnieuw aanleggen van zo’n haventje! Goed nu kunnen er bootjes doorvaren tot (nagenoeg) het centrum en kunnen haaks op de oever hun bootje aanmeren. Het haventje is overigens in de voorbereiding opnieuw gesneuveld! Gr. Berry

Beantwoorden

Ik weet niet waar de gemeente Helmond overal met bezig is.
Maar weet wel dat de muziek feesten in het stadspark gezellig zijn en naar ik lees ook goed georganiseerd worden, net zoals het kasteel van sinterklaas is een succes toch? Maar dat is maar zo weinig voor onze stad.

Ook de jaarlijkse kermissen, die zijn echt heel wijdt achteruit gegaan.
Ja ik hoor bij de 60 plussers die het Helmondse centrum in haar jonge tijd heel veel gezelliger vond dan nu, toen je nog gewoon zei, kom we gaan een rondje Kermis doen en dat was dan letterlijk en figuurlijk een rondje kermis over de markt en de koninginnenwal, met zijn gezellige terrasjes.
Daar kan ik veel over vertellen maar ja dat is niet van toepassing nu.
Dus Ja ik vind het ook wel een mooi plan wat deze man met het Havenplein wil doen zeker als dat de gezelligheid in het centrum van Helmond wat terugbrengt. Maar toch dat gezellige kermis rondje, dat zal ik voor altijd blijven missen.

Maar ik ben ervoor dat plan voor het havenplein.

Beantwoorden

Super plan, gelukkig ook veel positieve reacties! Dit is het ultieme moment om dit “park” aan te gaan pakken. Als de gemeente besluit hier niks met een haven te doen wordt er gewoonweg niet naar de bevolking geluisterd. Die enkeling die alleen thuis achter de geraniums zit daargelaten….

Beantwoorden

De intentie is goed en het zou mooi zijn als er van deze lelijke plek in het centrum iets moois gemaakt zou worden. Maar naar mijn mening dan exclusief die haven want dat is een volstrekt kansloze onderneming waar we massaal spijt van zullen krijgen.

Het aanleggen en onderhouden van zo’n haven kost ontzettend veel geld. De aanleg gaat om te beginnen de nodige kapitaallasten met zich mee brengen die door de gemeenschap gefinancierd moeten worden. En na aanleg zal de haven ook geld blijven kosten. Ja, er staan misschien wat inkomsten uit havengelden tegenover maar hierin moet je als stad wel reëel zijn: die zullen niet groot zijn. Ofwel we zitten met een negatieve exploitatie te kijken waar jaarlijks extra belastinggeld gepompt moet worden. Een financieel debacle ligt dus in het vooruitzicht. Daarvoor zullen alle inwoners moeten bloeden want het geld moet ergens vandaag komen; de gemeente heeft meer belastinginkomsten nodig.

Daarnaast levert een haven ook praktische bezwaren op. Ik kan me nog wel herinneren wat een verkeerschaos er ontstond als de Helmondse bruggen weer eens open moesten om een plezierbootje door te laten. En het hedendaagse verkeer is ook nog eens vele malen intensiever geworden. Het Helmondse centrum is nu al niet optimaal bereikbaar maar met de verkeersinfarcten die met opnieuw open gaande bruggen in het verschiet ligt, zijn we helemaal de pineut. En dan spreken we nog niet van de milieuvervuiling die dit met zich mee brengt.

Ik zou heel graag zien dat er iets moois ontstaat in het Helmondse centrum. Maar een haven kan daar geen onderdeel van uitmaken. Het levert enorme financiële en praktische problemen op. En daar wordt niemand blij van. Dus Tim, mooi initiatief maar bedenk nog even een haalbaar alternatief voor die haven.

Beantwoorden

@Tim van der Heijden:

Ik blijft het een mooi plan vinden, maar wethouder de Vries heeft toch anders besloten lees ik net op de SP-website:

We kiezen voor beperkte havenfaciliteiten aan het kanaal, waar zo’n 25 boten terechtkunnen. Uit ons onderzoek blijkt dat dit meer dan voldoende is om de vraag te bedienen.
Een grote haven uitgraven is dus helemaal niet nodig. Bovendien beperkt de levendigheid van een haven zich tot de vakantiemaanden. Wij zien liever een centrum en park dat het hele jaar rond aantrekkelijk is.

Beantwoorden

Een park is ook alleen in de zomer aantrekkelijk. Zeker bij een nieuw park. De beplanting zal nog decennia nodig hebben om tot volle groei en bloei te komen.

Beantwoorden
Stef stevens raadslid D66

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *