Buiten is het 27 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.821 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
15reacties

De gemeente Helmond dankt iedereen die al een idee heeft aangeleverd via De weblog van Helmond, de bijeenkomst in zaal Traverse, de ideeënbus en per email. We willen de komende tijd via de weblog ook een aantal specifieke vragen en stellingen publiceren.
Graag horen wij hieronder natuurlijk jullie reactie.

De eerste vraag:
Voldoen de inrichting en gebruik van de Markt (het plein) aan de eisen van deze tijd? Heb jij ideeën hoe het eventueel anders kan?

15 reacties:

Persoonlijk vind ik de kiosk staan als een vlag op een modderschip. Het is niet bijzonder mooi, ligt ongelukkig, wordt niet/nauwelijks gebruikt en ligt eigenlijk alleen maar in de weg. Wat mij betreft wordt deze weer opgeruimd.

Wat betreft het gebruik, de Markt wordt gebruikt voor de markt. Prima toch, daar is deze niet voor niets naamgever voor. Misschien kan er wat meer ruimte gegeven worden voor terrassen bij de horecagelegenheden zodat er wat meer levendigheid komt.
Verder wordt er 2x per jaar de kermis georganiseerd. Zelf ben ik daar geen liefhebber van en hoeft daar wat mij betreft niet alles voor op zijn kop gezet worden. Ik denk dat de gemeente het belang van de kermis schromelijk overschat. Wellicht dat deze beter verplaatst kan worden naar een andere locatie zodat de Markt, de markt kan blijven.

Beantwoorden

@Dan op dinsdag 8 maart 2016 om 10:23:

Je haalt de woorden uit mijn mond 😉 Ik ben het helemaal met je eens over al jou punten, behalve dat van de verplaatsing van de kermis.
Ik ben ook geen kermisfan hoor. Maar ik weet dat mensen tot een tijd terug van heel de regio naar de Helmondse kermis kwamen. Dat was toen een van de beste hoorde ik vaker. Ook voor de horeca op de Markt is die kermis goed want dan zijn er gelukkig wel veel gezellige terrassen aan de andere zijde van de de oude bibliotheek. Daar ga ik graag zitten loeren. 🙂 Met de mert kan dat maar lastig. De kermis moet we daarom op de Markt houwen. Vindt ik!

Beantwoorden

@Dan op dinsdag 8 maart 2016 om 10:23:

Waar had u de kermis dan graag gezien? Een kermis is zover ik weet altijd midden in de stad cq. het dorp. Ik vind persoonlijk de huidige plaatsing prima voor ‘onze’ kermis, waarbij ik ook nog geloof dat wanneer je de kermis verplaatst (vb: op het voormalig Obragas-terrein/Speelhuisplein) het helemáál z’n glans verliest, ook verlies voor de horeca. Dat de markt dan één of twee keer per jaar een weekje naar een andere locatie moet, tja… En dan ben ook ik niet eens een kermis-liefhebber, maar het hoort eenmaal in/bij het centrum 🙂

Beantwoorden

@Tineke op dinsdag 8 maart 2016 om 10:46:

Vergeet ik helemaal nog mijn eigen idee: doe snel iets aan die oude bibliotheek,. Ik snap ook wel dat er daar niet zo maar even een huurder voor gevonden is. Maar laat een aantal kunstenaars of kinderen iets vrolijks op die ramen schilderen. Net als ooit bij de Ameideflat gebeurt is op de houten schotten die daar stonden. Zag er meteen fris en fruitig uit daar. Mijn schoonmoeder zei zelfs dat ze het mistte toen het weg was.
Dat kost alleen wat verf die er af kan, de schilders voelen zich geeerd, het wordt ook meer hun centrum en zullen graag de familie en vrienden laten zien wat ze schilderden en het is dan niet zo’n grauwe zooi. Iedereen blij lijkt mij. Kan heel snel klaar zijn ook, daar hoeven geen bestuursdiscussies over gehouden worden. 🙂

Oja en dat vind ik (zonder t dussssss)

Beantwoorden

Voldoet de inrichting en gebruik van de Markt
Gedeeltelijk wel, gedeeltelijk niet.

We hebben natuurlijk de zaterdagmarkt die in 2010 als beste van Nederland werd verkozen. We vieren er festiviteiten als de slingermarkt waar het altijd een gezellige drukte is en andere festiviteiten.

De Markt met zijn historische panden is en behoort de sociale ontmoetingsplaats van Helmond. Het moet en kan het visiteplaatje zijn. Toch is er (nog) te weinig beweging. Kijken we bv. naar de Albert Cuyp markt in Amsterdam of naar virtuele marktplaatsen op het internet kijken leert men dat vooral verscheidenheid aan producten mensen aantrekt. Daarnaast valt de gemoedelijkheid op. Eigenlijk hebben wij Brabanders de naam gemoedelijker te zijn. Dit moet terug.

Ik kan me voorstellen als je ondernemers meer speelruimte geeft, de lat niet te hoog legt inzake beperkingen en bepalingen dat de gemoedelijkheid terug keert en nieuwe ondernemers interesse krijgen in Helmond.
Dit kan men bevorderen.

Concreet zou men kunnen beslissen:
-we maken van het centrum een regelluwe zone waarin precario en terrasvergunningen vervallen,
-we geven de aanwezige ondernemers meer de vrije hand met uitstallingen en terrassen,
-we gaan terughoudender om met sanctioneren (geen boetes uitschrijven voor futiliteiten),
-we gaan meer organiseren maar onder andere condities ( bv. minder leges of meer tijdsgelimiteerde leges vragen) ,
– we gaan succesvolle ondernemers (geen grote ketens) van elders benaderen en uitnodigen om deel te nemen aan Winkelcentrum Helmond, het hart van Noord-Oost Brabant,
– we gaan het centrum uitnodigender aanpassen aan de vraag met het oog gericht op een andere uitstraling, een andere beleving creëren met enkele idyllische rustpunten waar mensen vrij kunnen vertoeven ( bv. buxus omzoomde vaste plaatsen met houten bankjes met tafeltjes en eventueel een pergola)
– we bieden enkele mobiele ondernemers (hotdog wagen, bloemist ed.) een kans om anders dag op zaterdag op de Markt hun waren te verkopen.
– we brengen rustige achtergrond muziek ten gehore in het hele centrum. Muziek doet mensen opleven.

Meerdere initiatieven zijn denkbaar.

Beantwoorden
Jean Pierre Poppeliers

Sta geen nieuwe uitzendbureau’s meer toe op de markt of waar dan ook in het winkelcentrum dus verander de bestemmingplan daarvan.

Dan krijg we misschien dat verloren stukje winkelcentrum weer terug…

Beantwoorden

Kiosk mag verdwijnen, weinig nut zie ik er van in die paar keer dat deze gebruikt wordt.
Kermis naar 1x per jaar mag op de markt blijven.
De markt op zaterdag wat naar achteren verschuiven. Zodat waar de bloemenkratjes staan de terrassen verruimd kunnen worden. Dat bv Ilborgo zijn terrassen niet hoeft op en af te bouwen.
Dat hotel Lambert misschien wat meer ruimte krijgt voor een terras.
En zoals eerder werd vermeld de oude bibliotheek maak van de buitenkant een aantrekkelijk aangezicht zolang het leeg blijft.

Beantwoorden

Ik vind de kiosk wel een leuk ding, hij staat wellicht op een wat ongelukkige plek maar als er meer mee gedaan zou worden, denk aan universele (live) muziek op zaterdagen en koopzondagen (MET geluid beperking!!!!!!!) of leuke mini evenementjes voor kinderen kan het nog wat worden met de kiosk.

Verder mag er meer groen komen en een grond fontein, een vlak van ca. 10×10 of 5×5 meter met spuitgaten er in waar een watershowtje uitkomt en waar mensen (kinderen) ook mee kunnen spelen in de zomer (zie Sittard), erg leuk!

Beantwoorden

1) De kiosk
Wordt nu nauwelijks gebruikt en er gaan stemmen op deze te verplaatsen. Hij is echter prima te gebruiken voor andere doeleinden als de Stichting Carat dat goed vindt.

– Het ding heeft al een dak, vloer en elektriciteit. Daar moet toch met niet al te veel moeite iets van te maken zijn wat authentiek oogt. Misschien kan de ijssalon prominent op de markt zijn intrek nemen. En in de winter een oliebollenkraam, poffertjeskraam of de stamppotwinkel (stamppot2go) die we eerder al in het centrum gehad hebben. Mooi terras ervoor dat elke week even wijkt voor de markt en je hebt meteen een stuk extra uitstraling voor de markt.

– Er zijn tenminste drie zijden die te benutten zijn. Je zou een of twee zijden kunnen gebruiken als digitaal uithangbord. Groot reclamescherm erop en dat dan gebruiken als satellietfunctie voor het museum, de bibilotheek, het speelhuis, cacaofabriek, kunstkwartier en alles wat er verder nog aan evenementen in het Helmondse plaats vindt. Als je dat dan ook nog afwisselt met reclame van de zaken in het centrum verdient het zichzelf dubbel en dwars terug.

2) Zorg ervoor dat de zijstraten aantrekkelijk worden om in te lopen. Je zou ze bijvoorbeeld kunnen overkappen, zodat het idee van winkelpassages ontstaat. Maar zelfs een paar planten, beelden of speciale belichting die de entree van zo’n zijstraat eruit laat springen maakt het al een stuk exclusiever. Ook dit draagt bij aan de uitstraling van de markt.

3) De terrasfunctie
Zoals eerder genoemd mag die best iets uitgebreid worden. Misschien is het een idee om op zaterdag de markt van de Ameide via de Watermolenwal en Kloosterhof naar het speelhuisplein te laten lopen. Daarmee heb je ook in het weekend meer ruimte voor terrassen op de Markt en kun je deze permanent inrichten op beleving en verblijf.

Beantwoorden

Terras gedeelte moet groter / overdekt kunnen. Meer zoals in ehv bij de vooruitgang enz

En de bloemen wat meer naar het midden, thv bakker Bart in het op zaterdag veel te krap

Beantwoorden

vind op de markt mag meer georganiseerd worden,weer linedance op de markt, werd altijd goed bezocht zeer druk en verder ook af en toe een liveband op het prieel ,wordt anders toch niet gebruikt

Beantwoorden

Ik zou zeggen, kijk es naar de Steenweg, Prachtige straat met mooie voorgevels en een rijke diversiteit aan winkels. Jammer dat het kanaal de twee stadsdelen scheidt ( Vervang de Veestraatbrug met een bredere oversteek ).
Loop eens over de Markt en kijk es naar de lelijke gebouwen en de trieste etalages. Dring de leegstand terug, weg met de oude bieb en breidt de Elzas Passage uit ( de uitgang aan het speelhuisplein staat in kil contrast met de ingang aan de Veestraat.
Terug met die oude gevels!!!

Beantwoorden

Ruim eindelijk het staketsel op dat voor kiosk door moet gaan. Help eigenaren/huurders om de gevels van de oude panden in originele staat terug te brengen. Laat de horeca aan beide lange zijden permanente terrassen plaatsen, zonder daar van gemeentewege een belastingaanslag aan te koppelen. Als de gemeente dan nog zorgt voor een paar banken bij een waterloopje en nostalgische sfeervolle verlichting, dan hoeft het niet zo veel te kosten om er een gezellig stadshart van te maken, waar het aangenaam verblijven is. Sluit het gat van de Markt bij het Ameideplein af met een echte ouderwetse ronde kiosk. De weekmarkt en de kermis staan elke structurele verbetering in de weg. Maar die kunnen allebei naar elders (van Ameideplein tot op het Speelhuisplein is ruimte genoeg en dat is nog steeds in het centrum).

Beantwoorden

@Jean Pierre Poppeliers op dinsdag 8 maart 2016 om 12:02:

We geven de Markt weer terug aan de ondernemers en de klanten. De gemeente regelt minimaal en faciliteert het centrum en waar nodig (wettelijk) wordt gecontroleerd en gehandhaafd. Niet meer niet minder.
De kiosk mag eindelijk weg, heeft geen nut en is een sta in de weg.

Maak het centrum weer aantrekkelijk om er te zijn, verblijven en te shoppen.
Daarnaast regel vrij parkeren in de ruime omgeving van het centrum.
Jaag mensen niet weg van je stadscentrum en de Markt.
Stop met al dat gedoe met en over het Centrum Management.

Laat de klanten en de winkeliers c.q. uitbaters zelf aan de slag gaan en gebruik daarvoor de financiële ruimte. Hou op citybelasting te heffen en precariorechten te innen.

Beantwoorden

Op deze manier vragen stellen over “Jouw Centrum van Helmond” is voor mij het perfecte voorbeeld van schijndemocratie, omdat:
– burgers perfect in staat zijn om zelf onderwerpen naar voren te brengen of problemen aan de kaak te stellen, bijvoorbeeld op deze Weblog;
– burgers deze vragen/problemen ook onder de aandacht kunnen brengen van de door hen democratisch gekozen gemeenteraadsleden;
– de functie van de gemeenteraadsleden en van alle individuele gemeenteraadsleden door deze manier van vragen ondergraven wordt;
– het risico bestaat, dat we – voordat alle vragen gesteld zijn én beantwoord zijn – in het kalenderjaar 2027 zitten en er ondertussen niks gebeurd is;
– beleidsmakers niet gebonden zijn aan de gegeven antwoorden, omdat er geen sprake is van een formeel bestuurlijk proces, zoals bijvoorbeeld een referendum.
– er wel andere onderwerpen aandacht verdienen, zoals Peel 6.1, het openbaar vervoer in en rond Helmond en de perikelen rond de Automotive Campus.

Beantwoorden
Peter van Lieshout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *