Buiten is het 22 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 82.735 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Afgevoerd van de voorpagina

Hier rusten oudere artikelen van de weblog na hun verblijf op onze voorpagina.
Als door de actualiteit of een treffende reactie er 1 weer op de voorpagina hoort, dan plaatst ‘onze verhuisploeg’ de link in het ‘Actuele logs’-rijtje rechts. Reageren op deze items uit ons archief is dus mogelijk en nuttig. Ben niet bang dat we je reactie niet zien: van elke weblogreactie krijgen we een melding.

17reacties

Over 8 dagen begint de zomerkermis want die start dit jaar op donderdagmiddag 5 juli. Op en rond de Markt, Ameidewal, Watermolenwal, het Piet Blomplein (het vroegere Speelhuisplein) en Havenpark zullen in totaal ruim 60 attracties staan, vorig jaar waren dat er 65. De kermis duurt tot woensdagavond 11 juli. 
Dit jaar staat de Goldmine Tower op de kermis. Deze attractie is 90 meter hoog en komt voor het eerst naar Helmond. Bezoekers worden, zittend, tot op 90 meter hoogte langzaam draaiend rond de toren naar boven gebracht. Daar kantelen de stoelen naar voren en maken de bezoekers een vrije val naar beneden. Lees verder »

9reacties

Zojuist is Paul Smeulders beëdigd als lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal voor GroenLinks. Vorige week was hij nog wethouder in Helmond. Hoewel hij in Den Bosch woont, is hij toch de enige Helmonder in het Nederlands parlement. Als geboren Helmonder en opgegroeid in Mierlo-Hout hoort hij nu met zijn 30 jaar bij de 3 jongste van de 150 parlementsleden.
Op een woensdagavond in september in 2007 hadden we voor het eerst een afspraak met hem. Plaats van handeling was de Velvet Lounge op de Steenweg, het opstarten van politieke columns op de weblog was het gespreksonderwerp. Dat regelde hij in een mum van tijd en vervolgens was hij 3 jaar lang 1 van de 4 columnisten. Lees verder »

11reacties

De Cacaofabriek heeft een niet-bestaand kunstwerk van de Bredase beeldend kunstenaar Jordy Koevoets op voorhand verboden. Koevoets wilde met dat kunstwerk het verbod op het afbeelden van Allah ter discussie stellen. Dit wilde hij doen door een imaginair beeld op te roepen van Allah middels een korte, bewust niet beledigende tekst, zo liet hij weten via zijn persbericht (pdf). Volgens Koevoets was de kunstcommissie in eerste instantie zeer enthousiast over dit conceptuele ‘Allah’-kunstwerk. Vanwege de mogelijke gevaren werd het idee voorgelegd aan Jochem Otten, de directeur van De Cacaofabriek. Tot groot ongenoegen van Koevoets reageerde de directeur minder positief in zijn afwijzingstekst: Lees verder »

43reacties

De Xenos-winkel in de Veestraat opent én sluit op zaterdag 9 juni voor de laatste keer haar deuren. Nadat het interieur is omgebouwd, opent interieurketen Casa daar op zaterdag 30 juni volgens de woordvoerster een winkel. Alle huidige Xenos-winkelmedewerkers gaan bij deze nieuwe winkel werken. 
Casa is een internationale interieurwinkelketen met vestigingen in 9 Europese landen en 500 winkels. Deze winkelformule nam dit jaar zo’n 110 Xenos-vestigingen in Nederland over van de noodlijdende Blokker Holding waartoe ook Xenos behoort. Morgen wordt in Utrecht de eerste Nederlandse Casa-winkel geopend. Het assortiment van Casa bestaat uit decoratie- en geschenkartikelen, huishoudtextiel, keukenaccessoires en meubelen voor in en rond het huis. Toen de Xenos-winkel nog op de begane grond in de Veestraat was gevestigd, hadden we daar deze quizvraag over.

21reacties

Het nieuwe stadsbestuur wil meer grootschalige en ook kleine evenementen in Helmond. In de komende 4 jaar is er daarvoor elk jaar 313 duizend euro extra beschikbaar. Ter informatie een overzicht (pdf) van de 23 al toegekende evenementensubsidies voor dit jaar.
Vanaf 2019 is het jaarlijkse evenementenbudget 4½ ton. Dat scheelt dus een slok op een borrel. Nu er ruim 3 ton extra budget is, de vraag:
wat voor extra evenementen willen we de komende jaren?

10reacties

Door administratieve fouten van zorgaanbieders en de gemeente zelf, is de gemeente Helmond vorig jaar zo’n 158 duizend euro misgelopen. Hieronder de uitleg die B&W aan de gemeenteraadsleden gaf hoe dat kon gebeuren.
Helmonders die aanspraak maken op een voorziening binnen het Sociaal domein, betalen hiervoor in veel gevallen een eigen bijdrage. Die bijdrage wordt bij de klant geïnd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). De instanties die de voorziening leveren, de zorgaanbieders en de gemeente, zijn ervoor verantwoordelijk om bij het CAK te melden dat een klant een eigen bijdrage moet betalen. Wanneer het bedrag is geïnd, wordt dit geld door CAK betaald aan de gemeente. Lees verder »

5reacties

Het Stadslab stopt, dat besluit maakte B&W vandaag bekend. Zowel het bestuur als de medewerkers van deze stichting vinden het erg lastig om onder de vleugels van de gemeente tot vernieuwing te komen.
Voor het ondersteunen van sociaal-maatschappelijke projecten kregen het Stadslab ruim 2 miljoen euro subsidie voor de periode 2016 tot en met 2019. Zoals onder meer hier te lezen is, kreeg dit Helmondse miljoenenproject veel kritiek.
Hieronder de volledige brief die B&W vandaag aan de gemeenteraadsleden stuurde: Lees verder »

74reacties

Foto door AudiootMorgenmiddag wordt een plusminus 12 meter hoog in goud gehuld beeld officieel onthuld voor het kasteel. Deze gigant die je nu al kunt zien, blijft daar tot en met zondag staan. Deze replica van het beeldje De Ploeger stond een jaar geleden op een iets lager podium op het Havenplein. 
Net als vorig jaar werd dit ‘Gouden Pronkstuk’ ook nu weer opgebouwd (zie filmpje) ter gelegenheid van de Nationale Museumweek, een initiatief om het museumbezoek te promoten. Het oorspronkelijke kunstwerk, van de Belgische kunstenaar Constantin Meunier, is 60 centimeter hoog en maakt deel uit van de collectie van Museum Helmond. Die kleine bronzen sculptuur uit 1896 is voor museumdirecteur Marianne Splint het pronkstuk van haar museum.
Morgen om 15.30 uur is op het Kasteelplein de officiële onthulling waarvan de toegang gratis is. Kim Lian van der Meij presenteert het event met optredens van de geboren Helmondse cabaretier Leon van der Zanden en de Helmondse Senna Willems, bekend van haar deelname aan Voice Kids dit jaar.

In de reacties hieronder staan updates.

6reacties

In de Spoorstraat achter het station vond rond 17.20 uur vanmiddag een gewapende overval plaats op een woning. De bewoonster werd daarbij bedreigd met iets wat op een vuurwapen leek. De vrouw moest geld afgeven. Zij raakte niet gewond. De politie doet ter plaatse onderzoek.
De dader is te voet gevlucht met een onbekend geldbedrag. Zijn signalement: plusminus 30 jaar, Turks/Marokkaans uiterlijk, baard, in het zwart gekleed met een zwart muts. De politie benadrukt om hem niet zelf te benaderen, maar 0900-8844 te bellen als je hem ziet.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande 2 foto’s.

Lees verder »

43reacties

De politie doet onderzoek aan de Steenovenweg nadat er vanmorgen rond 08.00 uur een overleden persoon werd aangetroffen. Forensisch rechercheurs doen ter plaatse onderzoek naar de omstandigheden waaronder het slachtoffer werd gevonden. Dat onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies is gebeurd. Over de identiteit van het slachtoffer en de doodsoorzaak is nog niets bekend. De politie hoopt daar in de loop van de dag meer duidelijkheid over te krijgen.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto.

In de reacties hieronder staan updates.

3reacties

Aan dezelfde keukentafel waar ik vele jaren terug het partijprogramma van Helmond Aktief op papier zette, schrijf ik nu mijn afscheidsbrief aan alle inwoners van Helmond en speciaal Mierlo-Hout.
Door mijn zwakke gezondheid ben ik genoodzaakt aan het einde van deze raadsperiode te stoppen met mijn raadswerk. Ik doe dit met pijn in het hart. Ik heb het altijd als een roeping gezien, maar het is helaas niet anders. Lees verder »

10reacties

Dinsdagavond 27 februari beslist de gemeenteraad of er in Helmond glasvezel wordt aangelegd. Stemt de gemeenteraad in, dan krijgt heel Helmond binnen 3 jaar supersnel internet. De gemeente gaat er dan zelf voor zorgen dat overal glasvezel wordt aangelegd. En niet, zoals nu, alleen maar in een paar wijken en op de industrieterreinen.
De gemeente ziet glasvezel als een nutsvoorziening zoals bijvoorbeeld riolering. Lees verder »

20reacties

Met een maximaal rentepercentage van 12,6% behoort Helmond behoort tot de 132 Nederlandse gemeenten die een maximaal rentetarief van 12% tot en met 14% rekenen voor sociale kredieten. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Kassa, dat zelfs spreekt van ‘woekerrentes’. Een hoge rente op dergelijke leningen is ‘opmerkelijk’ omdat deze kredieten bedoeld zijn voor Helmonders in financiële problemen. Mensen die nergens anders terecht kunnen en zijn geweigerd bij een gewone bank. Een hoog tarief zorgt ervoor dat deze kwetsbare doelgroep fors moet betalen voor een lening die nodig kan zijn voor het betalen van zorgkosten, het vervangen van een kapotte koelkast of het aflossen van schulden. Lees verder »

5reacties

De donkere dagen richting Kerst zijn weer begonnen. Hoogtijdagen voor straatovervallen, inbraken, ongelukken en slecht zicht. Goede (straat)verlichting kan dan helpen om de openbare ruimte veilig te houden.
Zuinige straatverlichting die feller gaat branden als er mensen op straat zijn. Het zal niet elke Helmonder opgevallen zijn maar onze gemeente is daar al sinds 2013 mee bezig. Intussen zijn er al 1300 ‘controllers’ opgehangen. Onder meer op de Europaweg, Kasteelherenlaan, Overhorst en het Sjef de Kimpepad (zie de 6 foto’s onderaan). Daardoor wordt enerzijds energie bespaard, de CO2 uitschoot verminderd en lichtoverlast tegengegaan. Anderzijds wordt het ‘veiligheidsgevoel’ versterkt zo laat Alfred Groote, Beheerder Openbare Verlichting bij de gemeente, weten. Lees verder »

30reacties

Met een 8,6 scoort in Helmond de Islamitische Basisschool Salah Eddin El Ayyoubi het beste op de eindtoetsen in groep 8 over de afgelopen 3 jaar. Het landelijk gemiddelde voor alle scholen die deelnamen aan de eindtoets is een 7,0 en het Helmonds gemiddelde is 7,1. Dat blijkt uit onderzoek dat RTL Nieuws vandaag publiceerde.  RTL onderzoekt elk jaar deze scores op de eindtoetsen, voorheen bekend als de Cito-toets.
Ten opzichte van de 21ste plek 4 jaar geleden is dat een flinke stijging van die basisschool in Helmond Noord die in 1990 van start ging. Basisschool Mondomijn kreeg van RTL met een 5,2 het laagste rapportcijfer van Helmond. Die Rooms Katholieke basisschool in Brandevoort ontving in januari het predicaat Excellente School 2016-2018.
Hieronder 27 Helmondse basisscholen met hun rapportcijfer: Lees verder »

19reacties

Gisteren verscheen de video van het nummer DNA Zegt Kees die rapper Kempi grotendeels in het centrum van Helmond opnam. Die track over zijn stad staat op de in mei verschenen mixtape DU4.
De derde keer dat de 31-jarige, in Helmond geboren, Kempi op de weblog zijn opwachting maakt. 5 Jaar geleden werkte hij geheel vrijwillig mee aan een fotoshoot voor deze quizvraag, eerder dit jaar (wederom op de Molenstraat) bleek hij ook de hoofdrol te hebben.

19reacties

Vannacht kort na 1 uur meldde Ron ‘Pas op Hellimonsters. Kan glad zijn. De zoutstrooiers zijn druk bezig.’ Hij was er snel bij, want inderdaad gingen om middernacht de gladheidsbestrijders voor het eerst weer op weg. De Brabantse winter is nu dus echt in aantocht. Voor vannacht worden temperaturen rond het vriespunt voorspeld. Vorst of sneeuwval zijn het sein voor de medewerkers van Blink om op pad te gaan om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Dat doen zij met strooiwagens en indien nodig ook met sneeuwschuivers en speciale borstelwagens voor de fietspaden. De gemeente is er (net als vorig jaar) met 13 strooiwagens en een zoutvoorraad van 1.500.000 kilo klaar voor. Lees verder »

10reacties

Ieder kind in Helmond moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dat vindt de Helmondse PvdA. Ze gaat daarom een motie indien waarin B&W worden opgeroepen ‘te streven naar’ rookvrije gemeentelijke speelplaatsen, sportparken en (omgeving van) scholen en kindcentra. ‘Verkeersborden’ zouden daar rookvrije zone’s moeten aanduiden.
De PvdA komt in de raadsvergadering van vanavond met deze motie omdat de gemeente hiervoor nog geen beleid heeft, ondanks de trend in de huidige maatschappij. Zo roepen longartsen in 8 landen waaronder Nederland vandaag op om alle mensen op longkanker te onderzoeken.

In de reacties hieronder staat een update.