Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.432 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

Afgevoerd van de voorpagina

Hier rusten oudere artikelen van de weblog na hun verblijf op onze voorpagina.
Als door de actualiteit of een treffende reactie er 1 weer op de voorpagina hoort, dan plaatst ‘onze verhuisploeg’ de link in het ‘Actuele logs’-rijtje rechts. Reageren op deze items uit ons archief is dus mogelijk en nuttig. Ben niet bang dat we je reactie niet zien: van elke weblogreactie krijgen we een melding.

12reacties

Vanochtend bezocht burgemeester Elly Blanksma 12 Helmonders thuis, op het werk of waar ze op dat moment waren. Zij kregen van haar het heugelijke nieuws dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te decoreren. Vanmiddag vanaf 14.00 uur worden die koninklijke onderscheidingen aan hen uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Speelhuis. Henry Swinkels is daar met 47 jaar de jongste, de 82-jarige Gerrit Jacobs de oudste die een lintje krijgt. Lees verder »

13reacties

Tijdens de NVM Open Huizen Dag vandaag kun je tussen 11.00 en 15.00 uur vrijblijvend en zonder afspraak te koop staande huizen bezichtigen. De deuren van 139 huizen in Helmond staan open om even binnen te gluren.
Als voorproefje tonen we je hieronder alvast de 10 duurste waar ook jij straks binnen kunt gaan gluren. In Brandevoort staan de meeste van dat tiental.
. Lees verder »

42reacties

Peter Warmerdam (74 jaar en woonachtig in het centrum) mag je met een gerust hart een vrijwilliger pur sang noemen. Hij was actief bij de voetbalclubs Helmond-Noord en Helmondia. Maar ook een aantal jaren bij De weblog van Helmond om er maar eens een paar te noemen. “Ik zat vroeg in de WAO en wilde iets terug doen voor mijn centen.”
1 Van zijn vrijwilligersjobs was hetgeen hij deed bij en in de Ameideflat. Dit werd nagenoeg een fulltime job. Lees verder »

4reacties

Vannacht is er rond 00.20 uur een man naar het ziekenhuis gebracht met steekwonden en ander letsel. Daarop besloot het ziekenhuis de politie in te lichten. Het slachtoffer, een 36-jarige Helmonder, is in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen. De recherche is meteen een onderzoek gestart om te achterhalen wat er precies is gebeurd en wie de dader(s) kunnen zijn. Lees verder »

14reacties

Getriggerd door dit bericht zaterdag op Pewa Weblog, gingen we het en ander na en wat bleek: het vermoeden klopte. Want het lijkt er inderdaad dan eindelijk van te komen dat de City Sporthal en een aantal appartementen plaats gaan maken voor nieuwbouw. Nadat we dat in 2019 aankondigden, lijkt de kogel nu namelijk door de kerk. Want naar verwachting van Woonpartners zullen er in 2025 op die plek in het centrum 2 nieuwe appartementencomplexen staan met in totaal 104 woningen. Lees verder »

13reacties

In de oude bibliotheek aan de Markt komen 16 middeldure huurwoningen (kale huur tussen de 808 en 1175 euro per maand) en op de begane grond een winkel in de foodbranche. Daarbij wordt het gebied rondom dat pand aantrekkelijker gemaakt. Dat heeft B&W besloten. Sinds de realisatie in 2010 van de nieuwe bieb aan de Watermolenwal stond het pand op de Markt leeg. Wil je de verwikkelingen sindsdien weten? Lees dan dit weblogartikel en de 7 updates. Lees verder »

7reacties

Vorig jaar oktober bracht minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting een werkbezoek (zie de foto rechts) en nu heeft de ministerraad besloten om 7,5 miljoen euro toe te kennen aan Brainport Smart District, de Helmondse wijk van de toekomst. Van dat bedrag komt 4,5 miljoen direct beschikbaar en 3 miljoen in de loop van de uitvoering. De financiële bijdrage komt uit de middelen van het Nationaal Groeifonds (NGF). Lees verder »

3reacties

Als ‘voorgerecht voor de carnaval’ plaatste de weblog vorige week woensdag een foto op Facebook waarop Johan Cruyff te bewonderen is. De Amsterdamse voetbalgrootmeester vierde in 1968 namelijk carnaval in ´t Helmondse. Dit deed hij samen met onze eigen voetbalgrootmeester Willy van der Kuijlen.
De foto van het duo kreeg veel blijken van waardering en een aantal Helmonders kwamen met voor ons onbekende feiten. Aike Martens schreef iets waar direct ons oog op viel. Hij interviewde bij de S.O.F. op de Steenweg 12 Johan Cruyff! Dit mag je gerust een skôn stukske Helmondse journalistieke geschiedenis noemen. Lees verder »

49reacties

Vanmiddag wordt met wethouder Harrie van Dijk gevierd dat het hoogste punt is bereikt van het nieuwe zwembad. Want, zo liet de gemeente vorige maand weten, er is afgelopen maanden hard gewerkt op deze bouwlocatie op sport- en beleefcampus De Braak. 
Maar er is ook een probleem(pje) zo hoorden we vanochtend. De gemeente heeft nog geen uitbater en die zal nu snel gezocht moeten worden. Om dat mogelijk te maken zijn de mogelijk oplopende elektriciteitskosten niet meer het risico van de nog te vinden exploitant. De financiële consequenties daarvan worden in de loop van dit jaar met gemeenteraad besproken en eventueel door hen goedgekeurd. Lees verder »

14reacties

Zojuist om 11.41 uur meldde de politie dat er een gewapende overval plaatsvond bij een tabaksspeciaalzaak aan de Azalealaan.
Het signalement van de dader: licht getinte man van plusminus 18 tot 20 jaar, gezet postuur en zo’n 1,70 meter lang. Hij is gekleed in een zwarte Nike-trainingsjas, zwarte broek en schoenen. De politie benadrukt dat je hem vooral niet zelf moet benaderen. Heb je tips voor hen, bel dan 112.
Vorig jaar was er in die straat in Helmond Oost een gewapende overval bij tabaksspeciaalzaak Ellen, zie dit artikel daarover 

In de reacties hieronder staan updates.

8reacties

Stef Stevens, gemeenteraadslid en fractievoorzitter van D66 Helmond, is aan het eind van de middag op 57-jarige leeftijd overleden. Dat bericht bereikte burgermeester Elly Blanksma zojuist en maakte zij vanavond bekend tijdens de opening van de gemeenteraadsvergadering. 
Stef laat zijn lief Martine en 2 zonen achter. Hij was bijna 9 jaar raadslid en deels daarvan fractievoorzitter voor zijn partij. Hij woonde in Brandevoort en was al enige tijd ernstig ziek. Dat maakte hij in oktober bekend, maar hij bleef zijn rol in de Helmondse politiek vervullen. Lees verder »

21reacties

Vanochtend om 08.24 uur kwam de melding dat er een overval had plaats gevonden bij de Aldi aan de Hoofdstraat in Mierlo-Hout door een vrouw met een mes. Zij bedreigde daarmee een medewerkster en eiste geld. Vervolgens rende ze de supermarkt uit richting de parkeerplaats. We weten niet of en eventueel wat er is buit gemaakt. De politie doet onderzoek. De winkel is op dit moment nog ‘gewoon’ geopend. Lees verder »

23reacties

Op het industrieterrein komt voor een periode van 10 jaar huisvesting voor maximaal 200 arbeidsmigranten. Kafra Housing is de initiatiefnemer die de aanbesteding van de gemeente gegund heeft gekregen. Hun plan voorziet in de behoefte om die werknemers op een goede manier te huisvesten en past binnen het gemeentelijke beleid, zo laat de gemeente vanochtend weten. Eind dit jaar wil Kafra de locatie Flexôtel Varenschut gerealiseerd hebben. Deze vastgoedontwikkelaar gaat nu aan de slag met de realisatie. Lees verder »

11reacties

De diagnose longkanker komt in de Binnenstad 72% meer voor dan het gemiddelde van Nederland. Bewoners van de wijken Helmond Noord en Oost hebben ook vaker met deze dodelijkste kankersoort te maken (respectievelijk 29% en 28%). Terwijl Stiphout en een deel van Brandevoort (postcodegebied 5708) weer 20% lager scoren, zie de kaart onderaan. Voor geheel Helmond is het longkankerpercentage 17% hoger ten opzichte van het gemiddelde. Lees verder »

22reacties

Wethouder Arno Bonte heeft zojuist de gemeenteraad geïnformeerd over zijn besluit toch naar Helmond te verhuizen. Dat liet de op 29 februari 1978 geboren Rotterdammer hen weten middels het onderstaande schrijven. 
Bij zijn aantreden in juni liet hij nog resoluut weten de komende 4 jaar in Rotterdam te blijven wonen omdat hij daar zijn hele sociale leven heeft. En in de verschillende interview daarna bevestigde de 44-jarige wethouder dat. Zijn weigering om in Helmond te komen wonen, veroorzaakte ergernis bij veel Helmonders. Louis van de Werff van Helder Helmond stelde er eerder raadsvragen over aan B&W. Lees verder »

12reacties

Een 56-jarige Helmonder is woensdag 14 december aangehouden in zijn woning in Helmond. Hij zou gedurende langere tijd seksueel contact hebben gehad met een minderjarig meisje van 16 jaar. Het slachtoffer zat op een school voor speciaal onderwijs. Hij was op die school werkzaam als conciërge en gaf het betreffende meisje ook muziekles bij hem thuis. In het onderzoek zijn vooralsnog geen aanwijzingen naar voren gekomen dat hij soortgelijk contact onderhield met andere minderjarigen. Dat liet het Openbaar Ministerie vanmiddag weten. Om welke school het gaat werd niet bekend gemaakt. Lees verder »

8reacties

Komend jaar krijgen 16 Helmondse evenementen tussen de 5.000 en 36.000 euro subsidie van de gemeente. De betreffende organisatoren ontvangen daarmee opgeteld 291.845 euro. Bijna alle aangevraagde subsidiebedragen werden (vrijwel) in hun geheel toegekend, alleen de bedragen voor Jazz in Catstown en Triathlon waren aanzienlijk lager dan gevraagd. Het verzoek van kanovereniging HWC de Helmvaarders voor HIT werd als enige afgewezen.
In onderstaande tabel zie je welke evenement hoeveel euro subsidie krijgt. Lees verder »

11reacties

In Helmond kun je ze overal tegenkomen: 113-bankjes die Helmonders aanmoedigen om in gesprek te gaan over zelfdoding. Burgerraadslid Wilbert Linders diende op Wereld Zelfmoord Preventie Dag in september namens de fractie Mi Hellemonders daarvoor een motie in. Daarin werd gevraagd om mee te doen aan de landelijke campagne ‘Ik zie je’ van 113 Zelfmoordpreventie. En met succes. Als eerste stad in Noord-Brabant werden 20 bankjes in de openbare ruimte in Helmond voorzien van een 113-plaatje. “Door deze plekken aan te wijzen willen we het praten over zelfdoding dichter bij het dagelijks leven te brengen” aldus Linders. Lees verder »

23reacties

Om 17.59 uur kwam er een melding van een steekpartij in de Kluisstraat in het Centrum. Huldiensten waaronder 2 ambulances en een traumahelikopter uit Nijmegen werden opgeroepen. De politie laat weten dat dit steekincident in een woning plaatsvond en daarbij een man zwaargewond raakte. Zij hebben een verdachte aangehouden die zich ook in de woning bevond. De ambulancedienst verleent eerste hulp aan het slachtoffer.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s. Lees verder »

9reacties

De in Helmond actieve huurdersorganisaties hebben besloten samen te gaan werken om de belangen van de huurders beter te gaan behartigen. De samenwerking betreft met name de beschikbaarheid, betaalbaarheid, bereikbaarheid, kwaliteit en de duurzaamheid van sociale huurwoningen in onze stad. Dinsdag ondertekenden de onderstaande 6 de intentieovereenkomst voor deze samenwerking: Lees verder »