60reacties

Camera’s door overlast fietsen en scooters

Al jaren is het een doorn in het oog van de bezoekers, ondernemers en bewoners van het voetgangersgebied in het centrum. De overlast van fietsers, scooterrijders, brommers, scootmobielen, auto’s en tegenwoordig zelfs motoren. Meerdere weblogartikelen verschenen daarover, zie onder meer deze in 2015. Centrummanager Linda Haverkamp vandaag: “Iedereen kan nu dat gebied inrijden. Dat zorgt voor veel overlast en gevaarlijke situaties voor voetgangers en spelende kinderen.”

2 Jaar geleden kwam de gemeente met het voorstel de toegang heel anders aan te gaan pakken. Niet meer met de paaltjes, zoals die er nu staan op de diverse toegangsstraten in het centrum, maar met cameratoezicht. Ondernemers en bewoners in het centrum werden hierover geïnformeerd. Om te tonen hoe en óf het werkt zijn zij eind 2021 met vertegenwoordigers van onze gemeente uitgenodigd door de gemeente Amersfoort. Daar wordt cameratoezicht al jaren in de praktijk toegepast. Dat bezoek bracht veel duidelijkheid en na gesprekken met de gemeente Helmond zijn nog enkele punten in hun voorstel aangepast. Deze nieuwe manier van toezicht komt ook in Brandevoort waar dezelfde overlast wordt ervaren.

Afgelopen maand is de gemeenteraad op de hoogte gesteld over deze veranderingen. In de betreffende RaadsInformatieBrief (pdf) staan met name procedurele aspecten. Op de gemeentelijke website staat vooral wat het gaat betekenen voor de centrumbezoekers.
Begin september konden belangstellenden zich tijdens een inloopsessie informeren over de aankomende veranderingen. Zowel bewoners als ondernemers uit het centrum hebben er hun vragen gesteld, ideeën geopperd en zorgen geuit. Medewerkers van de gemeente en centrummanager Haverkamp waren hierbij aanwezig. 

Op dit moment worden de fysieke voorbereidingen van het invoeren van de nieuwe manier van toezicht getroffen. De eerste borden en witte strepen in de bestrating zijn al te zien. Later worden de camera’s geplaatst. Die gaan alleen de kentekens registreren van gemotoriseerd verkeer dat zonder ontheffing het voetgangersgebied inrijdt. Vanaf 1 november wordt het systeem operationeel in het centrum, vanaf december wordt er ook daadwerkelijk gehandhaafd.
Jordy van de Kerkhof (Lunchroom ZIEN Eten en Drinken) liet vandaag desgevraagd weten: “Het centrum oogt vriendelijk en toegankelijker, maar voor een veiliger centrum dienen nog stappen gezet te worden.”

In de reacties hieronder staan updates.