20reacties

Daklozenopvang deze winter in buurthuis

Buurthuis de Kamenij in Helmond Noord is gekozen als nachtopvanglocatie voor de winterkouderegeling 2023-2024. Tijdens deze regeling krijgt iedereen die in onze stad dak- en thuisloos is, toegang tot opvang. Extra nachtopvang is nodig om het groeiende aantal dak- en thuislozen op te kunnen vangen.
B&W: “Daarbij geldt in Helmond de regel dat niemand in de winterkou op straat hoeft te slapen omdat dat ontoelaatbare gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Deze tijdelijke opvanglocatie opent haar deuren per 1 december óf vanaf de eerste nachtvorst. De opvang gaat door zolang er nachtvorst is of tot 1 april 2024.”

De winterkouderegeling is een specifieke vorm van opvang voor dak- en thuislozen waarbij iedere buitenslaper wordt opgevangen op het moment dat door de winterkou de kans op onderkoeling en andere gezondheidsproblemen te groot wordt. De doelgroep wordt dan een warme en veilige plek binnen geboden. Omdat de vraag naar nachtopvang toeneemt kan de winterkouderegeling niet binnen de huidige locaties van Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) gerealiseerd worden. Daarom werd er gezocht naar een andere tijdelijke beschikbare locatie.
Met de hulp van verschillende Helmondse instanties (waaronder woningbouwcorporaties) is gezocht naar een geschikte locatie. Deze is gevonden in Buurthuis de Kamenij op de Jeroen Boschstraat. Er is daar naar verwachting genoeg plek om de dak- en thuislozen op te vangen én de locatie is de komende periode beschikbaar. De openingstijden van de locatie zijn van 16.00 uur tot 10.00 uur tijd in de ochtend.
SMO voert de regeling uit in nauwe samenwerking met politie, bemoeizorg en de trajectregisseurs van de gemeente. Wijkbewoners zijn gisteren via een bewonersbrief geïnformeerd over de opvang gedurende de wintermaanden in het buurthuis. Dat en meer kun je lezen in de brief (pdf) die B&W aan de gemeenteraadsleden stuurde.

In de reacties hieronder staan updates.