20reacties

Helmond pakt prestigieuze mobiliteitsprijs

De gemeente Helmond heeft de prestigieuze Urban C-ITS Award gewonnen. De prijs, die eerder deze maand in Portugal werd uitgereikt, is een Europese erkenning voor de inzet van de stad op het gebied van slimme mobiliteit, zoals het installeren van slimme verkeerslichten en het stapsgewijs invoeren van zelfrijdende shuttles. Dat meldde de Persdesk een kwartiertje geleden.

Onze stad is in Europa een voortrekker in het toepassen van deze innovatieve technologie, bekend als Coöperatieve Intelligente Transport Systemen (C-ITS). “Onze slimme verkeerslichten kunnen op verschillende manieren communiceren met voertuigen en weggebruikers,” legt wethouder Arno Bonte uit in onderstaande video. “Hulpdiensten krijgen groen licht bij kruispunten; andere weggebruikers krijgen een melding via flitsapps of navigatiesystemen, zodat zij sneller aan de kant kunnen.”
Volgens de wethouder is de prijs ook een beloning voor de voortdurende inzet om op mobiliteitsgebied regionaal en internationaal samen te werken. Met een aantal partners, waaronder SmartwayZ.NL en C-Roads, werkt de gemeente aan slimme en duurzame mobiliteitsoplossingen die de leefbaarheid bereikbaarheid en veiligheid in de stad bevorderen. Zoals het stapsgewijs invoeren van zelfrijdende shuttles. Bedrijventerrein Zuidoost Brabant (BZOB) is de eerste omgeving waar de automatische shuttles zonder chauffeur volgend jaar moeten gaan rijden. De ambitie is om in 2025 zelfrijdende shuttles te hebben tussen Brainport Smart District en de Automotive Campus en 2 jaar later ook in de binnenstad en omliggende gebieden. Via dit topic kun je veel meer lezen over die zelfrijdende minibussen (zoals ze in 2020 nog genoemd werden). 
Andere slimme technieken die in Helmond worden getest, zijn apps die fietsers voorrang geven, digitale rateltikkers voor blinden en slechtzienden, speciale systemen die waarschuwen voor gevaarlijke situaties en het geven van snelheidsadviezen bij verkeerslichten.