Buiten is het 26 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.821 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
81reacties

Winkelende damesIn de eerste helft van dit jaar waren er in het centrum 11,8% minder bezoekers tijdens de openingstijden van de winkels dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van de gemeente. Die laat daarvoor met behulp van Bluetooth- en Wifi-signalen 24/7 passantentellingen doen.
Met in totaal 1,7 miljoen unieke bezoekers in die 6 maanden is dat nog altijd een flink aantal. Maar met zo’n 160 winkel- en koopzondagen betekent het verschil van 195 duizend bezoekers dat er dagelijks twaalfhonderd shoppers minder zijn in het gebied rond de Veestraat, Ameidestraat en de Markt.
De dalende trend is de laatste jaren duidelijk. Want ook in de voorgaande jaren bleek het aantal shoppers (bezoekers als de winkels in het centrum open zijn) daar terug te lopen. 

Aanvullend een zin die was weggevallen in bovenstaande tekst:
Landelijk daalde de totale winkelstraatdrukte in het eerste half jaar met 1,6% ten opzichte van die periode vorig jaar.

In de reacties hieronder staan updates.

81 reacties:

Dramatische cijfers!
Toen ik ze naar mijn vrouw riep zei ze “ach ja.” Maar toen ik het ff voor haar vertaalde (dat er dus 1 op de 8 bezoekers minder een jaar later kwamen) verschoot ze toch ff. Je zal er als kleine zelfstandige maar een winkel hebben. 🙁

Beantwoorden

Shoppen in Helmond is leuk, maar niet met die hoge parkeerkosten. Snap dat de parkeergarages er niet vanzelf komen maar de kosten voor parkeren zijn voortaan schandalig hoog!

Beantwoorden

nog paar leuke winkels bij en idd de parkeer kosten omlaag

Beantwoorden

Er was speciaal een manager hiervoor aangenomen,geef die maar de bons.
Centrum is niet aantrekkelijk.

Beantwoorden

Zijn toch ook bijna geen winkels.meer staat gelijk leeg dus de mensen gaan naar eindhoven ofzo

Beantwoorden

Er zijn bijna geen winkels meer en parkeren is schandalig duur, dus was te verwachten..

Beantwoorden

Er zijn bijna geen winkels meer staat kei veel leeg
En alle leuke winkels gaan weg en er komen minder leuke winkels voor terug

Beantwoorden

Nog meer winkels sluiten.????

Beantwoorden

Parkeren duur en huur van panden duur, waardoor alles wel erg duur wordt voor consument, ik ga wel online shoppen

Beantwoorden

Parkeren te duur, huur van de panden te duur daarom staat er zo veel leeg en word het niet gezellig meer, ga veel liever naar Eindhoven Woensel, veel winkels, gratis parkeren en gezellige uitstraling.

Beantwoorden

Fix winkels waar we kunne shoppen

Beantwoorden

De huren zijn veel te hoog voor kleine ondernemers.

Beantwoorden

Niet gek het centrum heeft veel leegstand en heeft niks te bieden vandaar dat het grootste deel naar Eindhoven gaat en bijvoorbeeld winkelcentrum woensel heeft nog meer te bieden dan helmond

Beantwoorden

Fietsen is gratis! ????

Beantwoorden

Ja enige niet ouwe wijven winkel is coolcat hahaha

Beantwoorden

En de nie alleen tis een en al rommel winkeltjes hebben der al 5 in stad als t nie meer is

Beantwoorden

Gut, hoe zou DAT nou komen ….. ?

Beantwoorden

Dan doen we het wel heel veel slechter dan de rest van Nederland. BAH!
Kan het stadsbestuur niks doen? Bv snel een aanjager voor het winkelcentrum aanstellen, het parkeren goedkoper maken of wat meer organiseren? Ik snap dat er veel hindernissen zijn als online kopen en verhuurders die hun winkelpanden duur en daardoor leeg houden, maar dat is in andere steden niet anders. Maar die steden doen het dus WEL beter dan Helmond.

Beantwoorden

Logisch als er alleen maar eettentjes bijkomen, dure winkels of rotzooiwinkels. Alle winkels waarvoor ik eerst naar de stad kwam zijn weg. Ik ga liever voortaan naar Eindhoven of Tilburg..

Beantwoorden

als het parkeren goedkoper wordt kom ik graag shoppen…. belachelijk die prijzen

Beantwoorden

Snap ik kun je ook geen stad meer noemen hier alles gaat of is al weg

Beantwoorden

Klopt er staat te veel leeg .niet gezellig ????????

Beantwoorden
Erwin van der Heijden

Er moet wel plek zijn voor auto’s mensen. Ga gewoon met de fiets naar een gratis stalling aub.

Beantwoorden

Best gezellig centrum, alleen op zaterdag word je helemaal gek van een draaiorgel met een veeeeel te hoog volume.

Beantwoorden

Ik vind het centrum wel degelijk gezellig. Gezelliger dan Eindhoven en zeker nu er met de koopzondagen ook van alles te doen is.

Beantwoorden

@Natas Bee op zaterdag 1 september 2018 om 18:41:

eens……was van de week nog in de stad denk ja h&m en coolcat heb je het voor de kids wel zo’n beetje gehad

Beantwoorden

Er is in de stad ook geen hol te denken en en de helft can de winkels staat leeg dat jaagt mensen weg

Beantwoorden

“Dan doen we het wel heel veel slechter dan de rest van Nederland” (Karel W.)

Dat geldt dan niet alleen voor het “shoppen”, maar ook voor het openbaar vervoer met de bus in en naar het centrum van Helmond. Probeert u maar eens met een bus van Hermes op zaterdag naar de – in mijn ogen – gezellige markt te gaan. Of op de vrijdagse koopavond. Of op de zondagse koopmiddag.
(Even een zijsprongetje: Of naar het Helmondse Elkerliek – ziekenhuis).

Het staat voor mij als een paal boven water, dat er een duidelijke relatie is tussen de slechte openbaar vervoersituatie in Helmond – het slechtst in vergelijking met vergelijkbare steden in Nederland – en de terugloop van het aantal bezoekers aan Helmond – Centrum.

Aangezien het college van B & W en de gemeenteraad niks doen aan het deplorabele ov – niveau in Helmond (dit is al jaren zo), is het aan de ondernemers – c.q. winkeliersverenigingen om actie te gaan ondernemen in het belang van hun eigen onderneming/winkel en van hun Helmondse klanten.

En laat zich niemand met een “kluitje in het riet sturen” door opmerkingen van de gemeente Helmond met de dooddoener “de provincie Noord Brabant is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer”. De provincie Noord Brabant heeft “een potje gemaakt” van het openbaar vervoer in/naar/rond Helmond – ik hoef alleen maar te verwijzen naar Bravoflex, – maar … volgend jaar zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten, waaraan heel veel partijen meedoen die niet alleen in de Helmondse gemeenteraad, maar ook in het Helmondse college van B & W zitten.

Burgers – en dus ook ondernemers – hebben invloed op “de politiek”, maar een eerste voorwaarde is wél, dat ze zich melden bij de dames en heren politici – het is tegenwoordig politiek correcter om te zeggen “beste mensen politici”, maar ik ben niet politiek correct – en “aan de bel te trekken”. Niet alleen bij de gemeentelijke, maar ook bij de provinciale politici.

Beantwoorden

Maak mij maar centrummanager. Gaan de huurprijzen flink omlaag en de criteria omhoog. Kwaliteitswinkels met betaalbare prijzen moeten er komen. Oude gevels worden gerestaureerd. De Markt wordt weer het sfeervolle oud centrum van de stad, met veel bonen, waar van alles te beleven is. Oude stadsgrachten komen weer terug op de wal. Parkeren wordt gratis. Het centrum wordt groen, veel bomen, alleen elektrisch vervoer. Op de plaats van de Traverse komt een hooggelegen winkelpromenade met terrasjes aan de herstelde Aa met uitzicht op het kasteel. Er komt een groot labyrint in het stadspark aan de Haven, waar de echte haven ook hersteld wordt. Bij de aanleg hiervan gaan Helmonders zelf de handen uit de mouwen steken. Maak mij maar centrummanager. Gaan de huurprijzen flink omlaag en de criteria omhoog. Kwaliteitswinkels met betaalbare prijzen moeten er komen. Oude gevels worden gerestaureerd. De Markt wordt weer het sfeervolle oud centrum van de stad, waar van alleszeggend beleven is. Oude stadsgeschiedenis komen weer terug op de wal. Parkeren wordt gratis. Het centrum wordt groen, veel bomen, alleen elektrisch vervoer. Op de plaats van de Traverse komt een hooggelegen winkelpromenade met terrasjes aan de herstelde Aa met uitzicht op het kasteel. Er komt een groot labyrint in het stadspark aan de Haven, waar de echte haven ook hersteld wordt. Ook komt er een echte watermolen die energie opwekt. Uiteindelijk wordt ook het moderne stationsgebied, inclusief van Gendt en Loos, weer beter betrokken bij het centrum. Overal komen winkels en winkeltjes waarbij gezellig flaneren belangrijk wordt. Bij de aanleg van dit alles gaan ook bewoners zelf de handen uit de mouwen steken, politici voorop.

Beantwoorden

Ik kon zelden in Helmond centrum alleen low budget winkels, nee geef mij maar Eindhoven of het internet.

Beantwoorden
Mohammed uit Brandevoort

@Peter van Lieshout op zondag 2 september 2018 om 07:54:

Beste Peter,
De Helmonder heeft bij Hermes niet of nauwelijks klachten ingediend over Bravoflex via onderstaand formulier, daarnaast heeft de lokale politiek ook niets van zich laten horen, in tegenstelling tot Eindhoven waar dit systeem ook wordt ingevoerd.
Volgend jaar verwacht ik dat Lijn 102 naar Stiphout gaat verdwijnen doordat er nauwelijks passagiers in zitten, deels ook een fout van de gemeente Helmond door in Stiphout te weinig bushaltes aan te leggen. Kortom wil de Helmonder een beter openbaar vervoer klaag dan vooral bij de lokale politiek, de provincie en Hermes

ps.
Hierbij de formulieren om uw ongenoegen kenbaar te maken
https://fd9.formdesk.com/provincienoordbrabant/Vraag_Brabantloket_3/?def_E_Bron=contactalgemeen

https://www.hermes.nl/klachten/1273/

Beantwoorden

@Peter van Lieshout, @Flexbus ja en wie het betreft.

Tot zover hier de reacties over het Helmondse openbaar vervoer per bus. Als je behoefte hebt aan dergelijke reacties dan is https://www.deweblogvanhelmond.nl/actuele-onderwerpen-helmond/qa-over-het-nieuwe-helmondse-busvervoer/ daarvoor een uitstekend topic. Bij dit topic worden ze namelijk verwijderd.

Beantwoorden

Ik vind dat het centrum wel wat verbeterd is wat betreft dat er vaker activiteiten worden georganiseerd. Wat betreft winkels moet er denk ik eens goed naar de behoefte worden gekeken en dan die winkeltjes/ winkels naar Helmond halen. Er staan panden genoeg leeg wat de uitstraling van het centrum niet ten goede komt. Voor kinderkleding / schoenen is er bijna niks en kledingwinkels waarvan je de kleding ook op de markt kunt kopen zijn er meerdere van.

Beantwoorden

Helmond is ook een saaie stad ???? valt niks te beleven daar

Beantwoorden

Parkeren duur, veel leegstand, veel oubollige winkels, veel rotzooi winkels. Niet vreemd dat het publiek weg blijft.

Beantwoorden

Zonde dat het steeds slechter gaat met het centrum. Ging er vroeger ook vaak en graag winkelen, maar ik moet bekennen dat ik er behalve naar een restaurantje ook nog maar weinig kom. En wie eenmaal elders zijn winkelvertier heeft gevonden, krijg je niet zo maar terug.
Hopelijk wordt er snel ingegrepen want een leeg winkelcentrum is zeker geen visitekaartje voor Helmond. Vind het vooral ook sneu voor de kleine winkeliers die er hun brood moeten verdienen.

Beantwoorden

Update 1:
50Plus wil opheldering van B&W over dalend aantal shoppers in centrum
De fractie 50Plus heeft 8 schriftelijke vragen aan B&W gesteld over het stevig dalende aantal shoppers in het centrum (zie ons artikel bovenaan)
Hieronder staan hun raadsvragen (Questions) voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

11,8 % minder bezoekers tijdens de openingstijden van de winkels dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de gegevens van de gemeente, terwijl de landelijke tendens maar een daling van 1,6% laat zien. Dat betekent, dat Helmond het 7,4 keer slechter doet, dan de rest van Nederland. Dit baart ons grote zorgen, zeker gezien het feit dat ons centrum boven aan het prioriteitenlijstje staat. Deze cijfers nodigen ook nieuwe partijen niet uit om zich te gaan vestigen in Helmond. Wij hopen niet dat deze negatieve spiraal zich met deze snelheid blijft voortzetten.
50Plus wil graag antwoorden van het College, op de onderstaande vragen:

 1. Wat vindt u van het feit, dat er in de eerste 6 maanden van 2018, maar liefst 11,8 % minder shoppers in ons centrum waren, dan in dezelfde periode vorig jaar, terwijl het landelijk 1,6 % daalde. Wat is uw reactie hierop?
 2. Wat zijn de consequenties van 1200 shoppers per dag minder voor de omgeving Veestraat de Ameidestraat en de Markt?
 3. Waarom is de Raad niet geïnformeerd, over deze zeer teleurstellende cijfers?
 4. Wat vindt Helmond Marketing van deze schokkende cijfers?
 5. Wat is in uw ogen de oorzaak van bovengemiddelde daling van het aantal shoppers in ons centrum?
 6. Wat vindt u van de bewering, dat het parkeertarief te hoog is en het winkelaanbod te beperkt?
 7. Waarom zijn er steeds minder betaalautomaten in het centrum van Helmond?
 8. Waar moeten de bezoekers betalen, die geen gebruik maken van Gepast Parkeren?
Beantwoorden

Omdat er geen winkels meer open zijn misschien

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 5 september 2018 om 16:00:

Goed dat de politiek nu ingrijpt. Dit gaat anders echt verkeerd met zo’n daling in maar een half jaar tijd!!! Ik snap alleen niet zo goed wat de vrijwilligers van Helmond Marketing (vraag 4) ermee te maken hebben. Maar inderdaad (vraag 7) ik mis de pinautomaat bij de Primera in de Ameidestraat. Op de Markt bij de oude ABN kun je wel pinnen, maar veel minder omdat ik daar geen klant ben. En (vraag 6) inderdaad de parkeertarieven vinden veel mensen veel te hoog, zelf geen last van omdat ik geen auto heb, maar toch.

Beantwoorden

Veel te hoge parkeer tarieven met af en toe een prent as toegift!!

Beantwoorden

Wij wonen net 4 maanden in Helmond en moet eerlijk zeggen. Vind het ook niets gezelligs uitstralen se binnen stad. Ga altijd nog naar ons vertrouwde Eindhoven:)

Beantwoorden

Nijmegen is tenminste gezellig en meer keuze in winkels

Beantwoorden
Anita van de Kerkhof

Er valt ook niks te shoppen in Helmond. Telefoonwinkels, eetgelegenheden, en brillenwinkels. Maak het centrum dan eens aantrekkelijk om te winkelen.

Beantwoorden

Online shoppen… logisch toch

Beantwoorden
Carolien van de Kimmenade

Allemaal dezelfe eigenaars, met te hoge huurprijzen meschien.. Zeker

Beantwoorden

@Carolien van de Kimmenade op woensdag 5 september 2018 om 18:22:

Natuurlijk, maar online shoppen doen ze in de rest van Nederland ook. Dus dat verklaart niet dat Helmond het 7,4 keer slechter doet dan de rest van Nederland.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat winkeliers in het centrum vinden want voor hen is het het ergste. Wij als niet-winkeliers kunnen overal heen, zij niet.

Beantwoorden

Gewoon niet een.gezellige stad
Eindhoven gezelliger

Beantwoorden

Misschien net als bv deurne invoeren de ochtenden gratis parkeren tm 12.00 uur , en idd veel leegstand maar ik zou beginnen met de parkeertarieven omlaag , komt er meer volk gaan andere bedrijven zich vestigen , Miss huursubsidies om het nog aantrekkelijker te make mbt vullen leegstaande panden

Beantwoorden

daar is ook weinig te halen

Beantwoorden
Jolanda van der Zwan

Ik vind het centrum steeds gezelliger worden. Aandacht voor sfeer, activiteiten en cultuur. Daar kan Eindhoven veel van leren. Op zich prima bezig, alleen zal (te) hoge winkelhuur meespelen vermoed ik, te weinig pinautomaten en een wat eenzijdig winkelaanbod. Veel kleding en schoenen.

Beantwoorden

Tis maar wat je schokkend vindt…. ga een middag kijken dan heb je geeneens cijfers nodig je ziet het zo ook wel maar een stad waar 60% van winkels leegstaat is ook niet echt aantrekkelijk

Beantwoorden

Ga al jaren kleding kopen in Eindhoven meer keuze.

Beantwoorden

Omdat er niet genoeg winkels zijn en de boutieks zijn te duur hoge parkeer tarieven niks gezelligs als uitstraling teveel brillen zaken telefoon winkels niet echt betaalbare leuke winkels

Beantwoorden

wa wilde met tachtig telefoonzaken. Deh abbonementje van mij loopt ene keer in de 2 jaar af.. dus ziet Helmond centrum mij maar ene keer in de 2 jaar.. want meer hedde dr nie

Beantwoorden

Door het voornamelijk online winkelen, hebben mensen zelf voor de leegstand gezorgd. Winkelketens die het aantal winkels verlagen en webshops beginnen is hier een gevolg van.

Eigen schuld dikke bult.

En dit alles heeft totaal niets met parkeer tarieven te maken, want heel Helmond woont op fietsafstand van het centrum.
Lamlendigheid! Dat is het probleem!

Beantwoorden

Begin eerst eens met de parkeertarieven aan te passen 2,05 per uur is een aanzienlijk bedrag.
De differentiatie van het winkelaanbod is niet erg groot, alle grote bedrijven worden minder en er komt het zelfde aanbod bij, tefeloonwinkeltjes en nog eens telefoonwinkeltjes dus daarmee haalt Helmond de aantrekkelijkheid van te winkelen erg omlaag. Lege winkels opvullen als etalage geeft je niet echt de indruk dat het voor winkeliers aantrekkelijk is om in Helmond te starten. De huurprijzen zijn aanzienlijk en men kiest liever voor leegstand dan lagere huurprijzen van de winkelpanden.
Dus ik denk dat Helmond een hele klus te gaan heeft om het weer aantrekkelijk te maken.

Beantwoorden

Wat een negativiteit over “ons” Helmond.

Ben er benieuwd waar de beweringen van 50+ op gebaseerd zijn. Kan nergens vinden hoe dit gemeten is en of andere gemeenten dit op dezelfde manier meten. Er wordt heel specifiek ingezoomd op drie straten terwijl het weken >30 graden is geweest. Is er een verschuiving geweest naar het Havenplein, de Steenweg, et cetera?

Verbaas me nog steeds dat partijen punten proberen te scoren door te roepen dat parkeren goedkoper of zelfs gratis moet worden. Uit onderzoek (CROW en Erasmus Universiteit Rotterdam) is gebleken dat goedkoper parkeren geen extra bezoekers naar het centrum trekt. Gratis parkeren bestaat niet! Of de inwoner betaald het d.m.v. belastingen of de parkeerder betaald het, wat in mijn ogen het eerlijkste is.

Landelijk kampen middelgrote gemeenten met teruglopende bezoekers aantallen en leegstand. Persoonlijk vind ik dat Helmond erg goed bezig is. Diverse restaurants en speciaal zaken zijn er de afgelopen jaren bij gekomen. Ook voor kleding slaag je altijd! Casual of chic, kostuum of trainingspak (blijft helmond hé ????) in Helmond grijp je nooit mis.

Ik zie veel reacties dat het centrum van Eindhoven beter is. Ben erg benieuwd wat deze mensen missen in het centrum van Helmond behalve die ene modeketen met bruine tassen ????.

Beantwoorden

Hoofdprijs voor parkeren , belachelijke huurprijzen, weinig variërend aanbod.

Beantwoorden

@Jochen Mikesz op donderdag 6 september 2018 om 09:06:

Vergeet ook de extreem koude start van dit jaar niet. Toen bleven de klanten ook weg uit de winkel straten. En ik ben het met je eens: wat een negativiteit over ons Helmond terwijl er zoveel positiefs gebeurd de laatste tijd. Er zijn heel veel leuke kleine unieke winkeltjes bijgekomen in het centrum van zelfstandige ondernemers. Maar dan moet je wel uit de Veestraat de zijstraten in zoals de Smalle haven (winkel voor kunstbenodigdheden), het Speelhuisboulevard (winkel met cadeauartikelen, woondecoratie en streekproducten, maar ook een kleding winkel voor grote maten) de oude AA, Ameidestraat, Kerkstraat, Steenweg noem ze maar op. En ja we hebben veel winkels met hetzelfde assortiment, maar de consument wil nu eenmaal kunnen kiezen.

Beantwoorden

Helaas gaan er in helmand centrum komende half jaar 3 winkels dicht die nog goede herenmode verkopen. simpelweg door de combinatie van hoge huur en en veel leegstand. de consument vind helmond dus niet meer interessant en koop op andere tijden, in een ander gebied waar er meer aanbod is en waar bij parkeren/ openbaar vervoer een minder probleem is. Als hier geen verandering in gaat komen dan zal het een spookstad worden met telefoonwinkeltjes e.d.
je zag dit in apeldoorn al gebeuren en daar loop ik niet met plezier doorheen omdat het niet meer is wat het was. ook omdat de ene winkel wel op zondag open is en de andere niet.

Beantwoorden

@Jeanette Hendriks op donderdag 6 september 2018 om 10:05:

Jij hebt een superleuk winkeltje waar ik al een paar keer kwam snuffelen toen ik naar de zaterdagmarkt ging. Een aanwinst voor Helmond.
Maar het was in het begin van het jaar ook in andere steden heel koud, echt waar 😉 en daar was het “maar” 1,6 procent minder druk. Dat scheelt nogal met 11,8 procent minder druk in Helmond. In ieder geval fijn dat de politiek zich er nu ook mee moeit.

Beantwoorden

@boonuss op donderdag 6 september 2018 om 11:36:

Welke 3 herenmodewinkels in het centrum gaan er dan dicht? 🙁

Beantwoorden

Denk inderdaad een combinatie van:
– te hoge parkeertarieven in centrum
– te hoge huren voor winkeliers in centrum
– gezelligheid is ver te zoeken
– te weinig variatie aan winkels/producten

Beantwoorden

Omdat Helmond stad geen flikker aan is. triest triest…….Nog meer winkels dicht……ga zo door Gemeente. Breng Mcdonals, kfc maar in de stad…….dan zal het zeker drukker worden.

Beantwoorden

Her is toch ook alleen maar kleding kleding en kleding! Geen hobbywinkel,geen breiwinkel, maar telefoon kleding en bazaars genoeg! Geen sjeu zit er in!!!

Beantwoorden

Grote ergernis vandaag weer in het centrum van die jongeren die een gratis krantje aanbieden en daarna een abonnement willen aansmeren en die zo opgesteld staan dat er niet omheen kunt. En dan klagen dat mensen wegblijven uit het centrum, ga mij dan niet ergeren GVD!

Beantwoorden

Van ‘onze’ centrummanager Linda Haverkamp zal de oplossing niet komen. 🙁

Die cijfers van de gemeente kloppen volgens haar niet en daarom gaat ze daarover met de gemeente praten. Wat ze misschien niet weet (triest!) is dat een gerenommeerd bureau die cijfers al jaren verzameld in de Nederlandse winkelgebieden.
Liever had ik gezien dat ze zich rot was geschrokken toen ze die daling zag en meteen aan het werk was gegaan om te kijken hoe het tij te keren. Die cijfers van de gemeente kloppen echt wel Linda, verlies geen tijd en ga aub meteen aan het werk! Daar word je goed voor betaald!

Een paar jaar geleden las ik deze ingezonden brief van Peter Martens over haar: https://www.deweblogvanhelmond.nl/afgevoerd_van_de_voorpagina/met-haar-gaan-we-de-oorlog-niet-winnen/. Vernietigend en not done vond ik want ze was toen nog niet eens begonnen en werd meteen al beoordeeld op een ongelukkig interview met het ED. Geef haar toch een kans dacht ik toen. Nu ik dat stuk eens rustig teruglees moet ik nu eerlijk gezegd toch bekennen dat Peter Martens toen helaas heel veel gelijk had: “Met haar gaan we de oorlog niet winnen!” 🙁

Beantwoorden
Teleurgestelde winkelier

Tja, dat zijn teleurstellende cijfers.

Aan de hoge huurprijzen zal de gemeente waarschijnlijk niets kunnen doen; die zijn in handen van rijke vastgoed-graaiers. De gemeente kan wel het centrum beter bereikbaar maken en de parkeertarieven laten aansluiten bij wat het centrum te bieden heeft; flink naar benden schroeven dus.

Er moet meer gedaan worden om het centrum aantrekkelijk te maken in de vorm van activiteiten. En schroom daarbij niet om tegen eventuele heilige huisjes als de kermis aan te schoppen. De gemeente zet er altijd zwaar op in; ik denk dat het meer mensen wegjaagt dan aantrekt. Er zijn meer en diverse evenementen nodig door het jaar heen.

Ga in ieder geval niet zwaar inzetten op de hierboven ook geopperde haven; volkomen kansloos. De investering, bijbehorende kapitaallasten en instandhoudingskosten zullen enorm zijn. Met met een handjevol aan boten zal het never nooit niet kostendekkend zijn met een schijntje aan inkomsten. Een potentiële bodemloze belastinggeld put dus.

Beantwoorden

Lamlendigheid, onze eigen lamlendigheid dat is de oorzaak.
Deze lamlendigheid komt voort uit ons maatschappelijk denken; ikke, ikke en nog eens ikke. We zijn zo druk bezig met ons zelf dat we de arrogantie hebben dat de wereld om ons heen zich maar aan ons moet aanpassen.

We klagen graag over het feit dat er in het centrum van Helmond geen leuke kleine winkeltjes of speciaalzaken meer zijn; kleine ondernemers met goede producten, waar ze tijd voor je hebben voor een praatje en een goed advies.
We vinden ze nog af en toe in de oude dorpskernen aan de rand van de stad.
Ook het aanbod op de wekelijkse markt is de laatste jaren enorm aan het versoberen. Op woensdag kun je niet meer van een markt spreken.
Hoe kunnen deze kleine ondernemers overleven als wij massaal onze behoefte om te consumeren verplaatsen naar het internet in plaats van om ons te begeven naar de stad?
Tja … waarom zou ik sowieso naar de stad gaan … al hangend op de bank voor de TV heb ik om het kwartier, tijdens de reclame, tien minuten tijd om met m’n mobiel op internet dat ene T-shirtje te bestellen. Liefst in drie maten en in drie kleuren … vandaag besteld, morgen in huis … als het niet past, of ik vind het niet mooi genoeg, dan kan ik het altijd nog terug sturen.
Waarom zou ik nog naar de bakker, de slager en de groenteboer gaan voor verse producten … de AH XL heeft alles; scheelt weer drie winkels.
Waarom zou ik nog naar de AH XL gaan als je boodschappen met de bezorgservice thuis gebracht kunnen worden?
Geen zin om te koken … maaltijdbezorgservice..

Er mag geconcludeerd worden dat het OV en taxigebeuren de laatste decennia in Helmond sterk versoberd is. Verder vinden wij dat de parkeertarieven te hoog zijn. Hèhè … hebben we eindelijk een goede reden gevonden om te mogen klagen. Mensen die slecht ter been zijn … oké, terecht.
Beste mensen, zoals Bart al aangaf … ga toch fietsen (of lopen) … bewaakte stalling … GRATIS.

Tenslotte als mensen nu al te lamlendig zijn om naar een afvalbak te lopen en alles wat ze niet meer nodig hebben, letterlijk, ter plekke uit hun handen laten vallen (getuige al het zwerfafval in het centrum, langs fiets- en voetpaden en in natuurgebieden zoals de Warande, Bundertjes, etc.) hoeft er voor mij geen Mac, Burger King of KFC in het centrum te komen.
Wel eens in Zwitserland geweest … geen zwerfafval, ook niet in de grote steden; het valt daar op als er afval op de grond ligt.

Kom uit die luie stoel, neem de fiets, kom naar de stad, loop door het centrum en geniet van datgene dat er wel is. Van het parkeergeld dat je bespaart kun je gezellig een drankje doen op één van de vele terrasjes. Gezellig onder de mensen, “samen zeiken over het dagelijkse leven en de dingen om ons heen”, samen lachen, delen van ons geluk en anderzijds ook ons verdriet.

In het weekend wel eens in Deurne geweest? De terrassen en restaurants zitten daar vol, zomer en winter. Ook het centrum van Helmond kent inmiddels vele kleine en grote horecagelegenheden om gezellig te eten en te drinken. Er zijn steeds meer horecaondernemers die het beginnen te begrijpen … kwaliteit voor een betaalbare prijs … ook voor de kleine portemonnee. Ook Helmond kan bruisen. Doe je mee?

Beantwoorden

@Dan, helemaal mee eens, maar een haven klinkt wel… Maar het zal idd nooit de investering opbrengen.

@Stapper, ook mee eens, internet heeft heel, heel veel kapot gemaakt, wellicht weet je nog hoe druk het was op de vrijdagavond en zaterdag in de stad in de tijd zonder internet… Ik maak me er ook schuldig aan, webwinkels besparen mij duizenden euro’s per jaar, niét overdreven….
Ik heb voor de internet tijd lang bij Halfords gewerkt, een geweldige tijd gehad, druk, leuke mensen, geweldig, er is dankzij de mobieltjes niets meer van over.
De cafés zuchten nog steeds onder het rookverbod, niets kan en mag meer, biertje? Mag ik even uw ID zien? Pfffff Zo gaat de lol er wel af.
In mijn tijd zaten de cafés vol om 22 uur en gingen we om 2, 3 naar huis, nu komen ze pas om 1 uur….
Jammer……….

Beantwoorden

Overigens parkeerklagers,

Met ‘Stadsparkeren’ ben je stukken voordeliger uit en kan men bij de AH XL de eerste 2 uur GRATIS parkeren. Maar ja, dan moet je wel weer 500 meter lopen hè?

Beantwoorden

Huren zijn idd hoog voor de ondernemers. Schijnt dat bij leegstand er voor de verhuurder meer belasting voordeel op is, gehoord hebbende????????????

Beantwoorden
Anita van der Linden

@Anita van der Linden op maandag 10 september 2018 om 06:36:

In Waarom laten vastgoedeigenaren een winkelpand zo lang leegstaan? staat daarover wat meer informatie.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 10 september 2018 om 09:19:

Interessant artikel, vooral omdat het uitmondt in een aantal concrete, onderbouwde ideeën hoe het tij valt te keren. Met name omzethuur lijkt mij iets om serieus werk van te maken. (Raar dat dat niet al lang de praktijk is.)

Beantwoorden

Parkeren is veel te duur voor een stad als Helmond. Zie in veel plaatsen blauwe zones met veel winkelend publiek.
Overal in het centrum parkeergeld betalen behalve in de Heistraat. Maar ja het is bekend dat de BOAs daar niet durven te schrijven. Het is gewoon een no go area aan het worden daar. Vooraan in de heistraat moeten ouderen met een rolator over de straat omdat de buitenlandse ondernemers daar hun handel op de s toep zetten en parkeren zo nog hun bedrijfsbus op de stoep zodat er bijna niemand langs kan. Als een ondernemer in het centrum dit zou doen krijgt ie een boete. Maar wie durft er van de gemeente nu op te treden in de Heistraat.
Ook zet ik vraagtekens bij het verzamelen van Wifi gegevens in het centrum ivm de privacy wet. Ik ga een WOB verzoek h ierover doen.

Beantwoorden

Als je alle junkie,s en dealers eraf moet tellen die daar hele dag op en neer lopen zal het aantal nog veel minder zijn

Beantwoorden

Update 2:
B&W: ‘Onduidelijk waarom aantal shoppers in ons centrum daalt met 12%’
De daling van 12% van het aantal shoppers per dag in ons centrum erkent B&W. Maar of die bovengemiddelde is? “De Helmondse cijfers zijn niet zomaar te vergelijken met landelijke cijfers” aldus B&W die een landelijke daling in de meeste Nederlandse steden ziet. Rondom het Havenplein is het juist wel drukker volgens B&W.
Dat én meer antwoordde B&W op de 8 raadsvragen die 50Plus begin deze maand stelde over het stevig dalende aantal shoppers in het centrum (zie ons artikel bovenaan). Hieronder hun volledige antwoorden op die 8 raadsvragen.

 1. Vraag: Wat vindt u van het feit, dat er in de eerste 6 maanden van 2018, maar liefst 11,8 % minder shoppers in ons centrum waren, dan in dezelfde periode vorig jaar, terwijl het landelijk 1,6 % daalde. Wat is uw reactie hierop?
  Antwoord: De tellingen die de gemeente verricht hebben alleen betrekking op unieke bezoekers in het kernwinkelgebied (het gebied Veestraat, Ameidestraat, Markt) en alleen tijdens de winkelopeningstijden. Daarmee geven ze slechts een beperkt beeld van het functioneren van het stadscentrum. Zo zien we rondom het Havenplein juist een toename van het aantal passanten. Dat is in lijn met het landelijke beeld. De Helmondse cijfers zijn niet zomaar te vergelijken met landelijke cijfers omdat die op een andere manier tot stand komen. Hierin zijn bijvoorbeeld ook de meer toeristische steden opgenomen die een geheel eigen dynamiek kennen.
 2. Vraag: Wat zijn de consequenties van 1200 shoppers per dag minder voor de omgeving Veestraat de Ameidestraat en de Markt?
  Antwoord: Zoals overal in Nederland, zien we ook in Helmond dat de traditionele fysieke winkels onder druk staan, onder andere als gevolg van de opkomst van het online shoppen. Deze ontwikkeling onderstreept de noodzaak van het realiseren van een compacte winkelkern zoals opgenomen in het Centrumperspectief. Met de nieuwe middelen die het college beschikbaar heeft gesteld voor het stimuleren van ondernemerschap zullen we zo effectief mogelijk onze bijdrage hieraan leveren. Bijvoorbeeld door winkels die net buiten het compacte winkelcentrum zitten te ondersteunen bij een verplaatsing daar naar toe.
 3. Vraag: Waarom is de Raad niet geïnformeerd, over deze zeer teleurstellende cijfers?
  Antwoord: Deze cijfers zijn onderdeel van de reguliere kwartaalrapportage met economische kerncijfers die de gemeente altijd publiceert op haar website. Deze zijn voor u altijd terug te vinden op https://www.helmond.nl/1/feitenencijfers/Publicaties/Publicaties-2018, klik op ´dashbord economie´.
 4. Vraag: Wat vindt Helmond Marketing van deze schokkende cijfers?
  Antwoord: Wij zijn met Helmond Marketing in overleg over de interpretatie van de cijfers.
 5. Vraag: Wat is in uw ogen de oorzaak van bovengemiddelde daling van het aantal shoppers in ons centrum?
  Antwoord: Er kan niet zonder meer gesteld worden dat sprake is van een bovengemiddelde daling. Dit heeft te maken met de onvergelijkbaarheid van de verschillende cijfers, zie het antwoord op de eerste vraag. Wel is duidelijk dat sprake is van een daling. De exacte oorzaken zijn moeilijk aan te geven en kunnen zeer divers zijn. We zien een daling van het aantal bezoekers niet alleen in Helmond, maar in de meeste Nederlandse steden, zie bijvoorbeeld het onderzoek van Retailnieuws waaruit blijkt dat één op de drie consumenten minder fysieke winkels bezoekt: https://retailtrends.nl/news/53916/een-opde-drie-consumenten-bezoekt-minder-winkels.
 6. Vraag: Wat vindt u van de bewering, dat het parkeertarief te hoog is en het winkelaanbod te beperkt?
  Antwoord: Uit geen enkele studie is tot nu toe gebleken dat lagere parkeertarieven structureel leiden tot meer omzet voor de winkeliers in een centrum. Daarbij komen lang niet alle bezoekers aan het centrum met de auto en hebben we in Helmond gratis fietsenstallingen. In vergelijking met vergelijkbare steden zijn de parkeertarieven niet extreem hoog. De versterking van het winkelaanbod heeft onze volle aandacht. Daarvoor heeft de gemeente sinds begin dit jaar tijdelijk een acquisiteur aangesteld. Dit heeft geleid tot belangstelling van diverse winkelketens en ondernemers van buiten Helmond. Eind van dit jaar zal duidelijk zijn wat het concrete resultaat is. Ook het Centrummanagement draagt actief bij aan het versterken van het winkelaanbod door (startende) winkelondernemers te begeleiden.
 7. Vraag: Waarom zijn er steeds minder betaalautomaten in het centrum van Helmond?
  Antwoord: Een aantal parkeerautomaten was verouderd en aan vervanging toe. Daarnaast is enkele jaren geleden besloten het aantal parkeerautomaten te verminderen om de beheerskosten en vervangingskosten te verlagen. Op de plaatsen waar een parkeerautomaat verdwijnt, komt wel een ereader terug waarmee men met het pasje van Gepast Parkeren kan betalen. Op dit moment maakt ongeveer de helft van de bezoekers aan het centrum van Helmond gebruik van een vorm van realtime parkeren, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon, een parkeerapp of Gepast Parkeren. Het is dan niet meer nodig om naar de parkeerautomaat toe te lopen.
 8. Vraag: Waar moeten de bezoekers betalen, die geen gebruik maken van Gepast Parkeren?
  Antwoord: Bezoekers kunnen bij alle parkeerautomaten en in de parkeergarages betalen met de pinpas. Enkele parkeerautomaten accepteren ook nog muntgeld. Omdat het aantal automaten verminderd, nemen de loopafstanden wel iets toe. Als men overstapt op Gepast Parkeren of een andere vorm van realtime parkeren is het niet meer nodig om naar de parkeerautomaat te lopen.
Beantwoorden

Goed bezig ????

Beantwoorden

Rare jongens die ambtenaren en bestuurders:
laten ze voor veel geld door een extern bureau de bezoekersaantallen in het winkelcentrum meten (wetende dat die aantallen niet te vergelijken zijn met de rest van Nederland) en als die cijfers er dan zijn weten ze niet hoe ze die moeten interpreteren en gaan ze dat samen verzinnen met Helmond Marketing. Erg triest en weer geld over de balk dus. 🙂 Kan dat niet slimmer bv door dat vooraf te bedenken en daarna te gaan meten?
Heel triest ook voor de winkeliers die het toch al zo moeilijk hebben en die maar weer moeten wachten op wat er gaat gebeuren.

Beantwoorden

Hebben we een leuke aparte winkel. Gaat deze weg omdat de huren gewoon te duur zijn. Mischien niet de hoofdprijs vragen

Beantwoorden

Heel veel klachten over te duur parkeren, maar daar komt verandering in, straks kun je nergens in het centrum parkeren omdat ze allemaal opgedoekt worden.
Bij het havenpark, watertoren (gratis), bij AH (aantal gehalveerd ) bij het nieuwe huis van de stad, als alternatief geeft de gemeente aan, kom met de fiets als je wil winkelen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *