Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 110.569 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

27reacties

De 3.528,21 euro die de in Rotterdam wonende wethouder Bonte aan pension- en reiskosten declareerde in de maanden juni, juli en augustus, vallen binnen de wettelijk vastgestelde regeling voor reis- en verblijfkosten. Dat antwoordde B&W vandaag op 1 van de 7 raadsvragen van Louis van de Werff van Helder Helmond. Dat en meer kun je teruglezen in de onderstaande antwoorden die het stadsbestuur gaf in antwoord op zijn schriftelijke raadsvragen. 
Helder Helmond vindt de declaraties te hoog. Dat Arno Bonte komende jaren in Rotterdam blijft wonen vanwege zijn sociale omgeving, zorgde bij menig Helmonder in juni al voor kritische reacties. Maar de meerderheid van de gemeenteraad verleende hem ontheffing om in Helmond te komen wonen. Voor het eerste jaar en, zoals het er nu naar uitziet, ook voor de nog volgende 3 jaar. 

 1. Vraag: Kan het college de bewering dat het niet meer zou gaan kosten, de 6 wethouders, dan de in het vorige college zittende 5 wethouders nog steeds handhaven?
  Antwoord: Deze uitspraak heeft betrekking op de salarislasten. Doordat een aantal wethouders in deeltijd werken en afstand heeft gedaan op resterend wachtgeld is de aanstellingsomvang in totaal op 6 fte gebleven. Onkosten worden alleen vergoed op basis van werkelijk gemaakte kosten en staan los van bovenstaande uitspraak.
 2. Vraag: Vindt het college dat de declaraties van dhr. Bonte exorbitant hoog zijn t.o.v. de anderen?
  Antwoord: Wethouder Bonte heeft van de gemeenteraad vrijstelling gekregen van de verhuisplicht naar Helmond. Zijn declaraties vallen binnen de wettelijk vastgestelde regeling voor reis- en verblijfkosten.
 3. Vraag: Als je het derde kwartaal van 2021 vergelijkt met nu dan zijn de declaraties wel erg hoog, kunt u dat verklaren? ( Harijgens uitgezonderd )
  Antwoord: Ondanks de zorgvuldigheid waarmee het overzicht tot stand is gekomen zijn toch enkele onterechte boekingen in het overzicht (pdf) geslopen (zie burgemeester Blanksma en wethouders Dortmans en Van Dijk). Wij hebben dit inmiddels gecorrigeerd. Verder vergelijkt u een periode waarin wij – omwille van de coronalockdowns – veel vanuit huis hebben moeten werken met een situatie waarin het college weer volledig aanwezig is (en dus ook reiskosten maakt).
 4. Vraag: Dhr. Bonte heeft gezegd dat hij vanwege het sociale aspect in Rotterdam blijft wonen. Deze vraag heb ik gesteld in een voorstelronde van de wethouders. Staat dat in verhouding tot het declareren van meer dan €14.000 per jaar als je dit doorbrekend naar een jaar?
  Antwoord: Voor het antwoord verwijzen wij u naar het antwoord op vraag 2.
 5. Vraag: Is dit een reden om wethouders na een jaar te verplichten om in Helmond te komen wonen?
  Antwoord: Deze afweging is aan de gemeenteraad. Zij besluit uiteindelijk, na een verzoek of vrijstelling van de verhuisplicht wordt verlengd of niet.
 6. Vraag: Waarom zijn de declaraties zo laat en pas na aandringen op de site geplaatst?
  Antwoord: In het college van 13 december jl. zijn de declaraties over het tweede en derde kwartaal goedgekeurd. Zij zijn in dezelfde week op de website bekend gemaakt. Dat is overigens later dan normaal, enerzijds omdat wij met een nieuw financieel systeem werken waarin enkele implementatieproblemen zaten en anderzijds omdat wij de regels zorgvuldig willen toepassen. Door personele wisselingen heeft dit alles wat extra tijd gekost.
 7. Vraag: Bent U bekend met het feit dat veel in veel gemeenten wethouders teveel declareren?
  Antwoord: Wij hebben geen oordeel over andere gemeenten. Wij zijn van mening dat declaraties altijd zuiver en volgens de regels moeten worden toegekend.

27 reacties:

Goede vragen van Helder Helmond! Blijf het in de gaten houden.

Beantwoorden

Trekken aan een dood paard. Raad heeft bij meerderheid woon-werk situatie goedgekeurd.
Je kunt eenheid tonen door bij de volgende gelegenheid deze constructie bij meerderheid alsnog af te keuren maar we weten wel dat dit nier gaat gebeuren.
Overigens heeft nooit iemand mij de belangrijke redenen voor deze geldverslindende constructie duidelijk te maken.
Of bezit de man werkelijk buitenaardse kwaliteiten?

In ieder geval vindt hij Helmond niet belangrijk genoeg de stap om te verhuizen te nemrn en dit soort discussies te voorkomen.

Beantwoorden

Hoezo wordt een rotterdammer wethouder in helmond? Wat heeft zo iemand hier te zoeken?😡. Hij eist een reiskostenvergoeding op welke hoger is dan een minimum uitkering. Belachelijke vent. Zo iemand moeten wij in Helmond niet accepteren. 😡😡

Beantwoorden

Heel erg triest dat de meerderheid van de politiek voor is. De Helmonders die zij vertegenwoordigen zijn volgens mij allemaal tegen, ik sprak nog nooit een normale Helmonder die het een goed idee vond.
Maar eigenlijk kun je het wethouder Bonte niet eens kwalijk nemen dat hij van die wettelijke mogelijkheid profiteert. Maar als GroenLinks-stemmer vind ik het moreel toch niet kunnen eerlijk gezegd. Precies wat Stan zegt, menig Helmonder moet van 3500 euro gedeeld door 3 maandelijks rond zien te komen… En dat geld geven wij aan een dik betaald iemand zodat hij bij zijn Rotterdamse vriendjes kan blijven wonen…

Ik vraag me trouwens af waar hij dan overnacht. Krijgt hij daar dan ook zijn diner en ontbijt gratis en dus op onze kosten? Volgens de Dikke van Dale betekent pension namelijk:
1 kost en inwoning tegen vaste betaling
2 huis waar mensen, bv. toeristen, tegen vergoeding kost en inwoning hebben
Ik vermoed dat Bonte in een hotel slaapt. Hotelkosten zijn volgens mij altijd inclusief ontbijt…

Beantwoorden

Ik hoop dat de mensen in Brouwhuis eindelijk inzien dat dit het gevolg is van het stemmen op Groen Links.
En dat allemaal voor wederom een loze belofte over Den Ouden.

Wakker worden Brouwhuis

Beantwoorden

Waarom iemand van GroenLinks uit Rotterdam in Helmond wethouder moet zijn, terwijl nota bene een Helmonder ( Smeulders ) van die partij deze functie in Arnhem bekleedt.
Zo worden Arnhem èn Helmond op onnodige kosten gejaagd.
Alle beetjes helpen voor hun inwoners in deze tijd waarin iedere burger de broekriem financieel aan moet trekken, toch?

Beantwoorden
Iemand uit ‘t Hout

Bij verlenging moet de raad motiveren waarom sprake is van een bijzonder geval. Ik ben benieuwd wat die motivatie wordt. Het idee achter het wettelijke vereiste van ingezetenschap is dat de lokale bestuurder binding zou moeten hebben met de lokale gemeenschap. Het argument dat Bonte nu eenmaal binding buiten de lokale gemeenschap heeft, druist lijnrecht tegen de bedoeling van de wet in.

Persoonlijk vind ik vakbekwaamheid belangrijker dan ingezetenschap, dus eigenlijk is de hele kwestie wat mij betreft een storm in een glas water, maar van een coalitie die wil ‘werken volgens de bedoeling’ zou ik toch een andere opstelling verwachten.

Beantwoorden

Bonte heeft nog steeds LHBT vriendjes in Rotterdam en daarom wil ie niet verhuizen.
Ik vind het ongelovelijk dat zo’n milieu-defency-terrorist steeds geld weet te vangen met zijn mooie praatjes.
Hier in Hoekse Waard zijn we blij dat we hem kwijt zijn, was altijd al een dwarsligger (zelfs school niet eens willen/kunnen afmaken) waar mensen intrapten, zal me niks verbazen als hij later Fransje T. wil opvolgen als milieu-PAUS.
Trouwens waarom krijgt het zomerfestival in Rotterdam ook geen subsidie als festivitijd of zijn dat de ingediendedeclaraties? 🙂

Beantwoorden

Dit is GroenLinks D66 beleid.
Weet wat je stemt.
Stadsverwarming 3maal te duur, energie onbetaalbaar.
Allemaal D66,-GroenLinks beleid.

Beantwoorden

Daar zit je dan met je linkse partijen. GroenLinks is ontstaan uit de communistische partij. Zie hier het resultaat.

Ben toch niet zo naief om in zogenaamde groene praatjes te trappen.

Beantwoorden

Hoe kan het in vredesnaam zo zijn dat iemand die in het bestuur van een gemeente zit, niet in die gemeente zelf woonachtig dient te zijn, maar gewoon van de andere kant van het land kan komen? Krijgen we dan straks een burgemeester die in Delfzijl woont, en een raadleden en/of wethouders die allemaal in de Randstad wonen, of in Zwolle, of in Emmen, of in Groningen? Wat is dat voor waanzin? Bonte kan gewoon lekker in Rotterdam gaan hobbyen in het gemeentebestuur, blijkbaar is Rotterdam zijn stad, niet Helmond.

Beantwoorden

Zoals hierboven maar weer blijkt is het logisch dat ze mensen van buiten zoeken: de meeste Helmonders zijn of doen namelijk gewoon te dom om in het openbaar bestuur te functioneren.

Beantwoorden
Sjef de Rotterdammert

Ik denk dat er voldoende Helmonders zijn om in het openbaar bestuur te kunnen functioneren, alleen is het zo dat die niet worden gezocht of gezien. Ik ken genoeg mensen in Helmond die voldoende gezond verstand hebben om deel te kunnen nemen aan het stadsbestuur, maar vaak komt het neer op kliekjes van mensen die in hetzelfde kringetje ronddraaien en daarbuiten kijkt men niet.

Beantwoorden

Dat veel mensen op deze partij stemden in Helmond en ze daardoor nu aan de touwtjes trekken laat zien dat er nog maar weinig historisch besef is bij deze kiezers. Niet alleen bij kiezers op deze partij maar des te meer bij de coalitiegenoten want anders zou je nooit met dergelijke mensen in zee gaan.

GroenLinks stemmers kijk even mee..dit moet je toch niet willen voor onze stad

Gelukkig Nieuwjaar overigens.

Beantwoorden

@Eddie op zaterdag 31 december 2022 om 16:55:

Wie zijn de makers van dit filmpje? Aan het eind wordt verwezen naar vizieroplinks.org maar die site ziet er niet erg serieus uit.

Beantwoorden

De weinige stemmers in Helmond hebben verblind door het idealistische landelijke Groen Links in meerderheid gestemd op een stadspartij, die dat ideaal de afgelopen 4 jaar voor geen moment waar heeft kunnen maken. Deze onmacht wordt inmiddels alweer een half jaar voortgezet met wederom onzinnige zaken, die in een verdeel en heers politiek met kleine onzichtbare partijtjes en zonder reële fiducie nauwelijks enige goedkeuring krijgen van Helmond’s inwoners. Logisch als je zelf niet eens een capabel partijlid naar voren kunt schuiven als wethouder en het moet doen met een merkwaardige zonderling uit een stad, die meer dan honderd kilometer verwijderd ligt van Helmond en zich geen ervaring wil verwerven over de stad, waar je voor gevraagd wordt, anders zou je er wél gaan wonen om veel te weten te komen over het totaal andere sociale gedrag en gewoonten van ons Helmond.Een mate van respect is in mijn ogen dan ook ver te zoeken bij de heer
Bonte.

Beantwoorden

@Sander Lam op zaterdag 31 december 2022 om 18:10:

De inhoud cq geschiedenis van deze partij is wel degelijk serieus anders.

Beantwoorden

Beste Dick Eindhoven.
In Brouwhuis is en masse op GL gestemd omdat die mensen voor de tweede keer (ook in 2018) naar de fabels en loze beloften van Bert van Sas hebben geloofd.

De voormalige CPN nu groen slinks maken er in Helmond een hele grote bende van.

In 2026 mogen CDA en VVD dit weer gaan oplossen.
Ik kan er niet op wachten.

Weg met die slinkse ideologie.

Beantwoorden

Quote van Dick Eindhoven:

Logisch als je zelf niet eens een capabel partijlid naar voren kunt schuiven als wethouder en het moet doen met een merkwaardige zonderling uit een stad, die meer dan honderd kilometer verwijderd ligt van Helmond en zich geen ervaring wil verwerven over de stad, waar je voor gevraagd wordt, anders zou je er wél gaan wonen om veel te weten te komen over het totaal andere sociale gedrag en gewoonten van ons Helmond

Beste Dick, Paul Smeulders is Helmonder èn van GroenLinks, echter waar Bonte vanuit Rotterdam naar Helmond ging voor de functie als wethouder, vertrok die Smeulders naar Arnhem voor dezelfde job aldaar.
Die politieke partij had zèlf een geschikt persoon binnen onze stad in huis!
M.b.t. Bonte ben ik het met jouw wel eens, heb van diverse Rotterdammers in het verleden vernomen dat we met die kwiebus nog gaan lachen en dat laatste heeft hij al eens recentelijk door laten schemeren door een maximumsnelheid van 30 kilometer op de Kasteel Traverse als mogelijkheid te willen opperen.

Beantwoorden
Iemand uit ‘t Hout

Ik ben geen Groen Links-stemmer, maar die gemanipuleerde nepfilmpjes vind ik 100x zorgelijker dan welke partij ook.

@ Verontruste burger: misschien kun je je eens af gaan vragen wat juist CDA en VVD hebben bijgedragen aan slinkse politiek…

Beantwoorden

@Job op zaterdag 31 december 2022 om 21:33:

Wat is er gemanipuleerd aan? Het zijn toch allemaal feiten, die jou natuurlijk niet aanstaan. Welke feiten kloppen er niet?

Beantwoorden

@ Mehmet:

Feiten zijn echt wat anders dan meningen…

Beantwoorden

Het zou wat zijn als dhr Bonte hier de discussie zou aangaan en zijn betrokkenheid bij dit onderwerp zou tonen.

Beantwoorden

@Job:
Ik nodig je nogmaals uit om te motiveren welke feiten volgens jou meningen zijn.
Laten we eens op de inhoud discussieren.

Beantwoorden

@ Mehmet: Dankjewel, graag.

Het begint al direct met de rellerige start: “Groen Links was van het begin af aan een toevluchtsoord voor militante activisten”. Ongenuanceerde kreten, waar o.a. Ongehoord Nederland zich continu van bedient. Dat soort uitingen komt op mij niet erg inhoudelijk over.

Als ik mijn TikTok-fipmpje over bijv. FvD zou starten met gelul over “een twijfelachtig sluiertje vol anti-democratische aandachtsgeile onruststokers” zou er een groepje direct in de slachtofferrol kruipen.

Ik zou het persoonlijk veel sterker vinden om aantoonbare zwakke kanten op te zoeken van een partij.
Bij Groen Links vind ik die bijv. het doorgeschoten lerarentoontje, waar je volgens mij juist onbedoeld het tegenovergestelde (irritatie?) bij veel mensen mee bereikt. Ook te snel in voor-tegen-politiek te vervallen en veel te veel tijd in samenwerking met PVDA te steken, is niet altijd sterk.

Als je je inleest in de geschiedenis van de CPN, PPR etc. die later opgingen in Groen Links, valt op dat de partij juist wat overgevoelig reageert op militante elementen in hun gelederen. Zeker waar het oud-CPN-leden betreft.
Met als gevolg dat wereldvreemde CPN-resten wat aan de krampachtige manier geblokt worden.

Er zitten zeker terechte punten in het filmpje, zoals de ‘creatie Klaver’. Ik denk ook dat hier een kern van waarheid 8n zit.
Maar… wat dacht je van Hans Wiegel? Of nog lachwekkender: Wopke Hoekstra…?
Te gretige politici vind ik persoonlijk heel eng.
Ze zitten er niet voor de burger, maar vooral voor henzelf.

Om on-topic te blijven: Arno Bonte is vast een kundige vent, maar die Rotterdam-Helmond creatie is niet erg sterk om het vertrouwen van de Helmonder in de politiek te herstellen.
Probeer hem alleen ook op inhoud af te rekenen.

Beantwoorden

Het antwoord op vraag 1 is onjuist. Natuurlijk gaat het om alle kostenposten gezamenlijk en niet alleen de salarissen. Dus ook declaraties en ambtelijke ondersteuning. Wees gewoon eerlijk en zeg dat 1 extra wethouder extra geld kost en stop met dat gedraai. Geld uitgeven kunnen ze goed bij GL. Eerlijk zijn is lastiger.

Beantwoorden

De GL-stemmers hebben gekregen wat ze verdienen.
Dit zie je overal bij de linkse deugers; links lullen, rechts vullen

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *