Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

9reacties

Wethouder Marita van Lierop kreeg de afgelopen tijd meermaals de vraag onder meer van (burger)raadsleden, of er prullenbakken in Helmond worden opengemaakt om statiegeldflesjes en blikjes te scoren. En of het een idee zou zijn om doneerringen aan die bakken te bevestigen, zodat een ieder daar hun statiegeldflesjes en blikjes in kunnen zetten. Dit met het idee dat er dan geen prullenbakken opengehaald worden zoals in bijvoorbeeld in Amsterdam gebeurt.
Omdat de statiegeldblikjes en flesjes er nu wat langer zijn, liet Van Lierop opnieuw kijken naar deze mogelijkheid. Er werd een uitgebreide extra controle gedaan in het centrum van onze stad. Daarbij werd volgens haar geconstateerd dat er geen volle prullenbakken zijn en dat alle aanwezige bakken dagelijks worden geleegd. Er worden ook geen prullenbakken leeggehaald om flesjes of blikjes te bemachtigen voor ‘t statiegeld.
“Navraag bij andere Brabantse steden leerde dat 2 steden zijn gestopt met de proef van de doneerringen aan afvalbakken omdat het niet zinvol bleek. Sinds de recente introductie van statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes wordt er nog onvoldoende ingezameld (60% in plaats van de doelstelling 90%). De verwachting is dat het inzamelingspercentage toeneemt naarmate de bekendheid over het statiegeld bij het publiek groter wordt en naarmate er meer inleverlocaties komen.” Aldus de gemeente in haar persbericht vanmiddag.
Peter Warmerdam publiceerde vandaag bovenstaande foto van de volle afvalbak tegenover de bieb in het centrum.

In de reacties hieronder staat een update.

9 reacties:

Buiten het feit, dat men al jaren lang blikjes uit de prullenbakken leeghalen (ver voor statiegeld) goed en kwaadschiks, is de buitenring van het (winkel)centrum eigenlijk ook gecontroleerd? Of vond de controle plaats net na de ledigingen?

Ik zie zelfs (zonder namen te noemen) ondernemers die hun afvalzaken en rest papier/karton dumpen in de openbare prullenbakken, die daar volgens mij niet voor bestemd zijn.

Beantwoorden

Snap ik wat een investering ook voor die paar flesjes die erin kunnen!

Beantwoorden

Hebben ze onderzocht of de prullenbakken opengemaakt worden ?
Dan zijn ze vergeten dat in de avond te onderzoeken , haha elke prullenbak in centrum word elke avond opengemaakt , met een sleutel zelfs en die goede man maakt ze ook weer netjes dicht als alle blikjes en flesjes eruit zijn .
Doet ie goed 💪

Beantwoorden

Heel dat statiegeld gedoe is sowieso een farce.

Beantwoorden

Ik vind het een goed idee, maar wie ben ik…. 🙈🤷‍♀️

Beantwoorden

@Ellen Vos op dinsdag 15 augustus 2023 om 23:45:

Jij bent Ellen Vos, als ik je naam mag geloven!

Beantwoorden

In Den Bosch is het ook ingevoerd. Slechte ervaringen mee?

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

Update:
‘Rondje langs de velden’ in Brabant
“Een speciale ring rond vuilnisbakken, waar je flesjes of blikjes met statiegeld kan achterlaten. Breda testte er ooit al mee, maar die pilot was geen succes.” Aldus onze collega’s van BredaVandaag 3 weken geleden.
Een maand eerder schreef Omroep Brabant over Brabantse gemeenten op zoek naar oplossingen voor de ‘statiegeldjagers-problematiek’. Behalve Breda (de eerste in Nederland die een proef deed) benoemt de omroep Eindhoven die de doneerringen in een aantal parken testte. “Daaruit bleek dat de ringen niet of nauwelijks werden gebruikt voor statiegeldflesjes of -blikjes.” Den Bosch zou geen overlast hebben van statiegeldjagers. “Het is moeilijk te zeggen of dat door de doneerringen komt die op 4 verschillende plekken in de stad hangen.”
De regionale zender sluit het artikel met “Misschien dat het in Roosendaal wel een succes wordt. Daar zijn de ringen in productie en worden ze naar verwachting in juli opgehangen. En ook in het stadscentrum van Oss gaan ze binnenkort een proef draaien met zo’n 20 doneerringen.”
Tijdens ons bovenstaand ‘rondje langs de velden’ (op zoek of het klopt war de gemeente Helmond gisteren meldde) stuitten we op de website doneerring.nl. Daar troffen onder meer we de bijgaande landkaart aan met als bijschrift “In deze 18 steden hangt de DoneerRing al. Zetten we jouw stad ook op de kaart als duurzame en sociale voorloper?”

Beantwoorden

Mensen die niet de moeite nemen deze blikjes in te leveren zullen ook niet snel de moeite nemen om ze dan wel in deze ringen te plaatsen, tenzij ze er toevallig langs staan. Dus zo’n project is gedoemd te mislukken.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *