9reacties

Geen doneerringen aan onze afvalbakken

Wethouder Marita van Lierop kreeg de afgelopen tijd meermaals de vraag onder meer van (burger)raadsleden, of er prullenbakken in Helmond worden opengemaakt om statiegeldflesjes en blikjes te scoren. En of het een idee zou zijn om doneerringen aan die bakken te bevestigen, zodat een ieder daar hun statiegeldflesjes en blikjes in kunnen zetten. Dit met het idee dat er dan geen prullenbakken opengehaald worden zoals in bijvoorbeeld in Amsterdam gebeurt.

Omdat de statiegeldblikjes en flesjes er nu wat langer zijn, liet Van Lierop opnieuw kijken naar deze mogelijkheid. Er werd een uitgebreide extra controle gedaan in het centrum van onze stad. Daarbij werd volgens haar geconstateerd dat er geen volle prullenbakken zijn en dat alle aanwezige bakken dagelijks worden geleegd. Er worden ook geen prullenbakken leeggehaald om flesjes of blikjes te bemachtigen voor ’t statiegeld.
“Navraag bij andere Brabantse steden leerde dat 2 steden zijn gestopt met de proef van de doneerringen aan afvalbakken omdat het niet zinvol bleek. Sinds de recente introductie van statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes wordt er nog onvoldoende ingezameld (60% in plaats van de doelstelling 90%). De verwachting is dat het inzamelingspercentage toeneemt naarmate de bekendheid over het statiegeld bij het publiek groter wordt en naarmate er meer inleverlocaties komen.” Aldus de gemeente in haar persbericht vanmiddag.
Peter Warmerdam publiceerde vandaag bovenstaande foto van de volle afvalbak tegenover de bieb in het centrum.

In de reacties hieronder staat een update.