Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.680 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

16reacties

Wilbert Linders, René van de Westerlo en Herbie Guldenaar van Mi Hellemonders stelden schriftelijke vragen aan B&W naar aanleiding van een mogelijk needle spiking-incident vorige week vrijdag. Over dit nieuwe fenomeen in Nederland schreef de minister Yeşilgöz precies een maand geleden deze brief (pdf).
Hieronder staan de 4 raadsvragen (Question) van deze politieke partij voorafgegaan door hun inleiding en eindigend met hun nawoord. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Op 21 juli 2022 kreeg Mi Hellemonders een bericht toegespeeld waar wij ons ernstige zorgen over maken. U bent reeds via een app-contact van een van onze leden op de hoogte gebracht van het voorval.
U begrijpt dat we voorzichtig dienen te zijn met het gebruiken van de naam van betrokkene/slachtoffer en die van de huisarts die het heeft vastgesteld. Vandaar dat ik deze weglaat in deze brief.
Op 15 juli 2022 heeft een jonge vrouw een bezoek gebracht aan de Kasteeltuinconcerten te Helmond. Vervolgens is ze nog, met toestemming van haar moeder, naar het Havenplein geweest. Na dit laatste bezoek is ze naar een fietsenstalling gegaan om haar fiets op te halen. Daar aangekomen werd ze plotseling onwel. De politie is erbij geweest. De jonge vrouw is opgehaald door een neef omdat de moeder niet in het bezit is van een auto. Er is geen ambulance bij geweest en ze is ook niet bij de SEH van het ziekenhuis geweest.
De jonge vrouw vervolgens een paar dagen ernstig ziek geweest. Op 20 juli 2022 is ze op consult bij haar huisarts geweest. Deze stelde voor 100% zekerheid vast dat ze door een naald is geprikt. Gisteren is de jonge vrouw erop geattendeerd om aangifte te doen bij de politie.
Tevens ontvingen wij het bericht dat kort geleden in het Elkerliek ziekenhuis te Helmond een cliënt is binnengebracht met soortgelijke klachten. Daarbij werd geconstateerd dat ze ook was geprikt en uit bloedonderzoek bleek dat er heroïne was ingespoten. Deze jonge vrouw was op de zomerkermis in Helmond en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Wij hebben dit niet geverifieerd.
Kortom blijkt dat er is vastgesteld dat er dus sprake is van “Needle spiking”.

  1. U bent reeds op de hoogte gebracht van het voorval. Zijn er meerdere gevallen bekend bij u dan wel bij de politie van de gemeente Helmond?
  2. Vindt u dat er een signaal moet uitgaan naar het uitgaand publiek in Helmond en wat vindt de politie hiervan?
  3. Kan er voorlopig meer toezicht komen van patrouillerende politiemensen tijdens uitgaan momenten om een preventief karakter te geven?
  4. Om het preventieve karakter te verstevigen kan het uitgaanspubliek wellicht gewaarschuwd worden om op elkaar te letten? Wie brengt het publiek daarvan op de hoogte en hoe denkt u hen te bereiken?

U begrijpt dat het bovenstaande incompleet is qua vragen die bij ons opkomen. Daarnaast zult u het met ons eens zijn dat het zogenaamde “Needle spiking” een ernstige aantasting vormt van iemands lichamelijke integriteit of de persoonlijke levenssfeer.

In de reacties hieronder staat een update.

16 reacties:

“Wij hebben dit niet geverifieerd. Kortom blijkt dat er is vastgesteld dat er dus sprake is van “Needle spiking”. Hoe suggestief kun je zijn?

Beantwoorden

Vreselijk! 😡😡😡
Goed dat ze dat opgehelderd willen hebben!

Beantwoorden

WTF! In mijn mooie stadje..
Als ik dit zou zien gebeuren kunnen ze een extra ambulance bellen, voor de dader wel te verstaan…
Echt te bizar dit.

Beantwoorden

Beste Weblog,

Niet elke Q en A is het plaatsen waard toch? Het staat namelijk niet vast dat dit needle spiking is. Wel vast dat er 1 vrouw geprikt is en dat een ander verhaal niet geverifieerd is. Het beeld wat dit artikel oplevert is dat er een needle spiking incident is geweest. Dit beeld is vooral suggestief en levert vooral onrust op.

Ik kan me zelf niet aan de indruk ontrekken dat Mi Helmonders deze vragen gebruikt voor politiek gewin. Dat is zo veel mogelijk in beeld komen door bij elke ophef, hoe klein ook, vragen aan B&W te stellen en of een motie in te dienen.

Jullie zouden hier, ook voor andere politieke partijen, best meer selectiever in mogen zijn.

Beantwoorden

@Roland op vrijdag 22 juli 2022 om 14:23:

Inderdaad!
Verifieer eerst!

Hoeveel mensen er op ktc zijn of de kermis dus dit is 1 op de hoeveel als het waar is?

Beantwoorden

@Niels op vrijdag 22 juli 2022 om 15:05:
@Piet op vrijdag 22 juli 2022 om 15:07:

Het zal jouw dochter maar zijn, kijken hoe jij dan piept als ze dat onder de pet houden! Toen in de Geseldonk in Mierlo-Hout zouden ze er een onderzoek naar doen, nooit meer iets van gehoord. Dit vragen brengen juist opheldering. Van te voren hebben ze ook nog de burgemeester op de hoogte gesteld. Ik zeg, goed gedaan Herbie, trek je niks aan van de beroepsklagers.

Beantwoorden

Ik geloof in beide gevallen helemaal niks van de conclusie needle spiking. Eentje valt out of the blue neer en na 5(!) dagen trekt een huisarts de conclusie van geïnjecteerd zijn? Verhaal nummer 2 is nog vager. Dan wordt hier nog de Geseldonk aangehaald wat een aardig ongefundeerd volksverhaal is geworden.

Beterschap voor het meisje want dat ze ziek is geworden geloof ik dan weer wel. Als je niet tegen drank kan moet je tussendoor iets zonder alcohol bestellen.

Beantwoorden
Speculant de andere kant

@Niels op vrijdag 22 juli 2022 om 15:05:

De ene Q&A is voor een deel van Helmond interessant en voor een ander deel niet. Deze kon jou blijkbaar niet bekoren, jammer. We zijn het overigens volledig met je eens dat niet elke Q&A de moeite is om op de weblog te plaatsen. Daarom doen we dat ook niet. 😉

Hoewel we al vaker privéberichten over needle spiking kregen, is dit ‘pas’ de tweede keer dat we aandacht besteden aan dat fenomeen. Of dat hier ook daadwerkelijk het geval is, weten we niet. Maar als een politieke partij daar een zo gedetailleerd relaas over meldt en er schriftelijke raadsvragen over stelt, dan vinden we dat vermeldingswaardig. “Er is reden voor alertheid nu in Nederland meerdere (vermeende) incidenten van needle spiking gemeld zijn.” schreef de minister in haar brief aan de de Voorzitter van de Tweede Kamer…

Wat de precieze beweegreden van Mi Hellemonders was om hiermee naar buiten te komen, weten wij ook niet. Dat kan Wilbert Linders, René van de Westerlo of Herbie Guldenaar zelf het beste beantwoorden in een reactie hieronder.

Beantwoorden

Geen enkel bewijs. Onlangs een zaak bij de rechtbank Rotterdam. Volgens de rechter overtuigend bewijs. Uitspraak: 5 maanden celstraf voor de (buitenlandse) dader.

Beantwoorden

@Marko op zaterdag 23 juli 2022 om 08:01:

Weet je toevallig waar die uitspraak is gepubliceerd? Ik ben benieuwd of er iets over het motief van de dader in staat, want ik kan me er niets bij voorstellen.

Terzijde: wat heeft die zaak in Rotterdam te maken met deze in Helmond? Of reageer je op de stelling “Op dit moment zijn er geen bewijsbare gevallen van needle spiking in Nederland” in de brief van de minister?

Beantwoorden

@Sander Lam op zaterdag 23 juli 2022 om 10:49:

Het gaat primair over de bewijslast. Die ontbreekt m.i. in de Helmondse zaak.

Wat de Rotterdamse zaak betreft:
De dader bleef ontkennen daarbij direct betrokkene te zijn.. Er waren meerdere getuigen die het gedrag van de dader constateerden. Het injecteren van de aangeefster. De dader was bovendien in het bezit van een injectiespuit.
Voor dat bezit had hij een (ongeloofwaardige) medische verklaring Hij had deze
in bezit ter verdoving van ernstige kiespijn.
De politie maakte van het voorval proces-verbaal op.

De zitting en tevens uitspraak was afgelopen week, afd. Kanton.

Beantwoorden

@Marko op zaterdag 23 juli 2022 om 12:21:

Helder. Alleen blijf ik mij afvragen wat iemands motief kan zijn om een ander te drogeren. Uit wat ik erover lees, ook in deze Helmondse zaak, maak ik op dat het effect pas na enige tijd optreedt. Daar heeft de dader niets aan, lijkt mij.

Hoe dan ook, ik kan mij wel voorstellen dat het beangstigend is om zoiets mee te maken. Goed dat de landelijke politiek dit serieus neemt. Ik ben benieuwd naar de antwoorden van de gemeente Helmond op de vragen van Mi Hellemonders.

Beantwoorden

@Sander Lam op zaterdag 23 juli 2022 om 13:12:

Het ligt er ook aan welk drogeermiddel de dader gebruikt. De dader houdt wel een oogje op de gedrogeerde teneinde het tijdstip om te kunnen toeslaan/misbruiken duidelijk wordt.

Het is inderdaad beangstigend. Niet uitsluitend vanwege de bedoeling van de dader, misbruik te maken van de gedrogeerde. De kans op infectie is aanwezig. Of daarvan sprake is kan vaak pas na langere tijd (3 maanden) worden vastgesteld.
Lang onduidelijkheid en stressvolle tijd voor het slachtoffer.

De eis van het OM was 3 maanden, de rechter vond het voorval dusdanig ernstig dat hij er 5 maanden van maakte.

De veroordeelde gaf wel meteen aan in beroep te zullen gaan. Wordt dus
misschien (?) vervolgd.

Beantwoorden

Kletskoek, dat is wat ik lees.
Neven die maar iemand ophalen want moeder geen auto. Pure kolder.
En dan namen als Rosita.
‘t is een groep mensen die eigenlijk vaak dadergroep is, en maar oh zo graag als slachtoffer groep wil fungeren. Dat dit gehoor heeft bij MI Helmonders geeft hun amateurisme aan. Niets mis mee, maar ‘t rammelt aan alle kanten.

Beantwoorden

Update:
Als antwoord op de brief met 4 raadsvragen van Mi Hellemonders, liet B&W vandaag het volgende weten:

Wij zijn op de hoogte van het onwel worden van een jonge vrouw tijdens het Kasteeltuinconcert van 15 juli 2022. Voor zover bekend zijn bij de politie geen gevallen ‘needle spiking’ in Helmond bekend. Evenals de politie zien wij op dit moment geen aanleiding voor extra communicatie richting het uitgaanspubliek of voor intensivering van de inzet van de politie ter voorkoming van ‘needle spiking’. Wij blijven alert op het onderkennen van signalen die zouden kunnen wijzen op ‘needle spiking’.

Beantwoorden

Mi Hellemonsters heeft weer zijn/haar punt gemaakt.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *