52reacties

Nieuw park rondom de watertoren

Voor het einde van het jaar start de gemeente met de aanleg van het 25 Septemberpark. Rondom de watertoren verrijst een gloednieuw park, waarbij de rivier de Aa weer boven de grond komt. Het park kan naar verwachting in de zomer van 2024 in gebruik genomen worden.
Volgens wethouder Arno Bonte voorziet het park in de grote behoefte aan vergroening van het centrum: “Zowel voor vogels, vleermuizen als Helmonders wordt het 25 Septemberpark een welkome groene schakel.”

Het park draagt volgens de gemeente bij aan de klimaatbestendigheid van de stad. Zo krijgt het riviertje de Aa natuurlijke oevers en wordt het een foerageer- en voorplantingsgebied voor vogels en vleermuizen. De biodiversiteit wordt verder verstevigd door kruiden- en nectarrijke planten aan te brengen en nieuwe voedselbomen, zie ook de 2 artist impressions.
Het park wordt ook een nieuwe laagdrempelige verblijfplaats voor de jeugd. Er komen skatevoorzieningen in een groene omgeving. Hierdoor moet het park voor alle leeftijden een aantrekkelijke verblijfplaats worden. Ook komt er een hondenuitlaatplaats bij de Torenstraat / Oostende. De naam van het park verwijst naar 25 september 1944: de datum waarop heel Helmond was bevrijd in de Tweede Wereldoorlog.
De watertoren is momenteel nog in gebruik en er zijn, zo laat de gemeente weten, daarom ook geen plannen voor een ontwikkeling in deze. Door aangelicht te worden, gaat die toren wel een centrale rol spelen in het park. Hier zie je hoe die watertoren er vruuger uitzag.
Morgen tussen 17.00 en 19.00 uur is er een inloopbijeenkomst voor geïnteresseerden die graag meedenken in het ontwerp, de aanleg ervan en de planning. Dat vindt plaats in lunchcafé Mother Nature bij de bieb, aanmelden is niet nodig.

In de reacties hieronder staan updates.