Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.412 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

33reacties

Martijn Rieter van Helder Helmond stelde schriftelijke vragen aan B&W over het mogelijke vertrek van de enige Helmondse ambulancepost. Die is nu gevestigd op de Lagedijk op het industrieterrein.  
Hieronder staan zijn 5 ingediende raadsvragen (Question) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Via diverse bronnen hebben wij berichten ontvangen over het mogelijke vertrek van de laatste ambulancepost uit Helmond. Voor zover wij begrijpen uit de berichtgeving is de huidige locatie (de plek) nog geschikt om aan de aanrijtijden te voldoen. Echter voldoet het bestaande pand niet meer aan de moderne eisen van een ambulancepost. De kosten om deze locatie geschikt te maken zouden vele miljoenen zijn. Hierdoor lijkt de GGD ervoor te kiezen Helmond te verlaten voor één of twee goedkopere en modernere locaties buiten Helmond.
Aangezien wij de veiligheid en professionele zorg voor onze inwoners hoog prioriteren stellen wij u de volgende vragen:

 1. Bent u bekend met het voornemen van de GGD Brabant-Zuidoost om de ambulancepost uit Helmond te verplaatsen?
 2. Is er aan de gemeente Helmond het verzoek gedaan mee te denken en te ondersteunen in de realisatie en behoud van een geschikte ambulancepost in Helmond?
 3. Wij hebben begrepen dat dit per 2026 wordt uitgevoerd. Er lijkt dus nog voldoende tijd om mogelijkheden binnen Helmond te bekijken. Ziet u hier een rol voor de gemeente Helmond om de ambulancepost voor de stad te behouden? M.a.w. bent u bereid hier proactief met de GGD Brabant Zuidoost over in gesprek te gaan?
 4. Uit de berichtgeving blijkt dat Laarbeek en Lierop geschikte alternatieve locaties zouden kunnen zijn. Hiermee worden de aanrijtijden voor onze binnenstad zeer kritisch. Zeker in de wetenschap dat de aanrijtijden in onze regio nu niet overal gehaald worden. Hoe zorgt u dat eventuele verplaatsing van de ambulancepost de aanrijtijd niet verslechterd voor de inwoners van kwetsbare wijken?
 5. In 2018 is door de GGD Brabant-Zuidoost de huisvesting van de Ambulancedienst aangepast op basis van het spreidings- en beschikbaarheidsplan van het RIVM. Dit omdat daarvoor de aanrijtijden niet altijd gehaald werden. Erkent u het risico dat nieuwe verplaatsingen gevolgen hebben voor de aanrijtijd naar de inwoners van Helmond?

In de reacties hieronder staat een update.

33 reacties:

Als dat gebeurd met ons inwonersaantal zijn we niet meer dan een ontwikkelingsdorp, dit MOET koste wat kost voorkomen worden, sta je dan met je achterlijk duur stadskantoor en zwembadje, dat dit al ter sprake komt is al schandalig.
En dat lees je ook nog dat Eindhoven en Helmond de klimaatkar van Nederland gaan trekken, man man wat een idioterie en hoogmoedswaanzin.
Blamage, blamage, blamage. Helmond, de grap van Nederland.

Beantwoorden

Zijn ze nou helemaal van de potgerukt hier!!!,en idd wat twanneman al zei,wel een achterlijk duur stadskantoor,en dan zaken die echt ,t verschil maken zoals een ambulancezorg,moet dan ,t veld ruimen,???idioterie ten top,alleen ,t idee welke simpele zielen bedenken zoiets!!!

Beantwoorden

@Twanneman @Peeters

Ambulancezorg is de verantwoordelijkheid van de GGD en niet van de gemeente. Die kunnen hoogstens meedenken en wat faciliteren. Elke vergelijking met uitgaven van de gemeente met dit vraagstuk gaat mank.

Beantwoorden

Dit zou werkelijk te bizar zijn. Ongeacht welke politieke partijen het pluche bekleden moeten dit ter harte nemen. En Desnoods investeert de gemeente samen met de GGD. Een stad met het inwonertal van Helmond VERDIENT een eigen ambulancepost.

Beantwoorden

@Roland op woensdag 15 maart 2023 om 09:35:

Onzin! Met geld is ALLES te regelen, kom uit je droom.

Beantwoorden

wel geld voor een stadskantoor maar niet voor ambulance post HEEL RAAR

Beantwoorden

Niet om de situatie mogelijk nog pijnlijker te maken, maar over raadsvraag 3 het volgende. Ik heb het even nagevraagd: de GGD verlengde in 2019 de huur van dat pand tot ergens in 2024. Volgend jaar zou dus een logischer tijdstip zijn dat die ambulancepost Helmond verlaat…
Ik ben daarom benieuwd naar de reden van het jaartal 2026 dat Helder Helmond benoemde.

Beantwoorden

Absurd, een stad van tussen de 90.000 en 100.000 inwoners en geen ambulancevoorziening. Wie verzint dat? Moeten we voortaan dan maar de Taxbus bellen als we met spoed naar het ziekenhuis moeten ofzo?

Beantwoorden

@José Joosten op woensdag 15 maart 2023 om 09:58:

Scherp opgemerkt. Misschien wordt de soep niet zo heet gegeten als Helder Helmond hem opdient en heeft de GGD 2026 in gedachten omdat ze dan pas een oplossing hebben om aan de eisen rondom aanrijtijden te blijven voldoen.

Beantwoorden

Hoezo voldoet die lokatie niet. Die ambulances staan daar maar te staan totdat ze oproep krijgen om uit te rukken. Wát een idioterie is dit? Donderstraal eens op zeg! Leg dit maar uit aan de hartpatiënten hier in de stad.

Beantwoorden

100.000 inwoners en geen ambulance vervoer in de stad moet niet gekker worden

Beantwoorden

@Leo van Veghel op woensdag 15 maart 2023 om 11:24:

Zou het gaan over de ambulances of over de medewerkers?

Beantwoorden

Wat een geja k we ervan de goed praters.
@Roland, wat een totale flauwekul om te stellen dat ggd beleid los staat van gemeente, of zelfs niet vergeleken mag worden.
@jose, huurcontracten lopen vaak per 5 jaar, zakelijk, dus 2019 tm 2024. Dat staat natuurlijk los van andere deadlines of planning.
Los van of soep zo heet is, is het altijd correct van een( politieke) partij, om dit aan te kaarten en mogelijke gevolgen te schetsen. @Sander.

Helmond groeit naar boven de 100.000 inwoners, en ‘t lijkt dan ook logisch om een ambulancepost te behouden of hierin te verdubbelen ipv deze naar een buitengebied te verplaatsen. Ook ‘t ziekenhuis staat hier en daar wil je de patiënt ook tijdig heen brengen, los van aan rijtijd. Stuur dus niet alleen daarop.
Het verhaal lijkt om de lokatie intern te gaan, dat kan vast mooier moderner en beter uitgevoerd.
Miljoenen verbouwing klinkt wel erg, maar een beter gebouw moet best kunnen. En zoals nu tussen Elkerliek lokaties in lijkt ook logisch.

Bravo dus voor Twanneman die het prima verwoorde als eerste.

Beantwoorden

@Andre
Het is een feit, geen flauwekul. De gemeente is geen eigenaar van het pand, gaat niet over ambulancezorg en niet over het ziekenhuis.

Ik hoop dat je je wel verdiept hebt in de onderwerpen waar bijvoorbeeld de provincie over gaat anders sta je ook zomaar voor niets op de kieslijst.

Beantwoorden

Even google gebruiken: https://hwrk.nl/portfolio/ggd-brabant-zuidoost/

“GGD Brabant Zuidoost (GGDBZO) heeft de huisvestingen van de Ambulancedienst aangepast op basis van het Spreiding en beschikbaarheidsplan van het RIVM. Kern is dat een ambulance maximaal 15 minuten onderweg mag zijn naar een incident. Naast de aanrijtijd beschrijft het plan ook een optimale indeling van standplaatsen en wagens.”

Met het Elkerliek heeft Helmond natuurlijk al een uitvalsbasis voor ambulances. De correcte vraag hier zou dan ook zijn of de aanrijtijden aan de oostkant van de stad veranderen. Sowieso is het volgens mij gebruik dat ambulances rondrijden om de aanrijtijden te verkorten. Ze staan dus niet allemaal stil te staan op de standplaats.Het zou dus zomaar kunnen zijn dat de standplaats verandert, maar de aanrijtijden niet.

Beantwoorden

@ Michiel van Geel

En jij gelooft dat? Er rijden dus continu ambulances rond, zonder patiënten? Ga lekker je praatjes ergens anders verkopen. Met de huidige arbeidskrapte lijkt me dit een totaal onzinnig verhaal!

Trouwens, gefeliciteerd met je Raadslidmaatschap.

Beantwoorden

@Tess op woensdag 15 maart 2023 om 16:30:

Bij Michiel herleeft weer de vroegere werkwijze van de ANWB-Wegenwacht.
Dat waren verkeersdeelnemers die op autosnelwegen met een vaartje van
70 km/h doelloos rondzwalkten. Op zoek naar en wachtend op pechgevallen.

Beantwoorden

@Tess op woensdag 15 maart 2023 om 16:30:

Ik weet dat in Eindhoven ze standaard over de rondweg heen reden als ze even geen ritje hadden. Is ook logisch dat je dat doet, omdat je ze wel allemaal op een plek kunt hebben staan, maar dan zijn je aanrijtijden langer. Weet niet of het in Helmond en omgeving ook zo werkt, maar ik kan me wel voorstellen dat het helpt om sneller ter plaatse te kunnen zijn. En elke minuut telt.

Vandaar ook mijn opmerking dat ik eerst en vooral wil weten wat het gevolg is voor de aanrijtijden, vooral aan de oostkant van de stad. Als dat verschil klein is en voor andere delen van het gebied wordt het flink beter, dan is dat niet leuk voor onze inwoners, maar dan is dat wel een goede zet vanuit de GGD.

En dank voor de felicitatie, maar zo veel verandert er niet, behalve dat ik nu behalve meepraten ook een keer per maand in de raadsvergadering mee mag stemmen. De raadsvergadering is toch een beetje het sluitstuk van het traject. In de commissies, daar gebeurt het meeste. Ik ga er nu wel structureel nog meer tijd in steken, dat wel. 🙂

Beantwoorden

Oh, Roland.. Nee, de gemeente heeft helemaal niets’s te zeggen joh. De Ggd bepaalt. Vraagt ook niet aan gemeente. Krijgt ook geen geld vanuit overheden. Nee, het is een feit. Gemeenteraad moet niks zeggen of doen. Fact gecheckt door Roland. Die weet veel. Feitjes.

Beantwoorden

Wat ik verder lees is dat de huisvesting van deze plek verouderd is. Eigenlijk moeten we lezen: niet duurzaam. Elders zijn jieuwe lokaties gebouwd en die hebben bv vloerverwarming en zijn goed geïsoleerd.
Ik zou trouwens ook denken aan de brandweer, die zitten vlakbij, ook met zelfde keuzemenu. Kan daar niet wat bij?

Beantwoorden

@Sander Lam op woensdag 15 maart 2023 om 11:20:

Als die opmerking van José klopt dan wordt de soep juist heter want dan zouden ze al eerder Helmond verlaten.

Beantwoorden

Mooi nieuw pand op het oude EHAD terrein. Nog steeds centraal. Paar 100 meter verschil. Laat de medewerkers mee ontwerpen en ga bouwen. Een stad met 100.000 inwoners kan je niet zomaar van ambulances ontdoen.

Beantwoorden
Jolanda de Ruijter-van Dijk

We lezen in ieder geval dat D66 niet voor de burgers van Helmond kiest.

Beantwoorden

@Martijn Rieter op donderdag 16 maart 2023 om 10:57:

Het lijkt mij niet plausibel dat de GGD lichtvaardig omgaat met de normen voor aanrijtijden.

Dat ze de huur in 2019 hebben verlengd wil nog niet zeggen dat ze toen van plan waren volgend jaar te vertrekken. Als jullie eigen informatie klopt willen ze blijkbaar zelfs nog 2 jaar langer blijven, misschien wel juist vanwege de aanrijtijden.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op woensdag 15 maart 2023 om 15:11:

Het Elkerliek Ziekenhuis is geen uitvalbasis voor ambulances. De GGD (en daarmee ambulancezorg) staan los van de ziekenhuizen. Helmondse ambulances brengen ook patiënten naar Eindhoven, Geldrop, Veldhoven en zelfs buiten de eigen regio. Ziekenhuizen zijn breng- en haallocaties, geen vaste uitruklocaties. In het verleden heeft de GGD wel een stuk ‘gehuurd’ van het Elkerliek Ziekenhuis in Deurne, maar dit ziekenhuis heeft geen Eerste Hulp en ook hier stond ambulancezorg los van ziekenhuiszorg.

Ook rijden ambulances niet ‘zomaar’ rond. Wanneer een ambulance ‘vrij’ is gaat deze terug naar de post of naar een VWS-locaties om een gebied af te dekken. Denk aan de huidige VWS-locaties in Beek en Donk en Asten. Indien de drukte in Helmond toeneemt, dan zal een ambulance vanuit deze VWS-locatie teruggehaald worden naar de post in Helmond. De kans dat een ‘rit’ valt in stedelijk gebied is groter dan in de omliggende dorpen op basis van inwonersaantallen. Rondrijden heeft geen enkele zin, want als de ambulance dan per toeval in Rijpelberg rijdt en een rit valt in Brandevoort zit deze aan de andere kant van de stad. Ambulanceposten zijn er niet voor niets.

Ook lees ik dat de brandweerkazerne als oplossing wordt aangedragen, maar deze locatie is al bekeken voordat de ambulancezorg intrek nam aan het pand aan de Lage Dijk. De tijd dat de ‘Helmondse’ ambulancedienst twee ambulances had is al jaren voorbij: inmiddels staan er ca. 10 ambulances en ondersteunde voertuigen in de garage. Ook de ambulancezorg heeft zich gelukkig doorontwikkeld en is een meer dan professionele organisatie waar we ons gelukkig mee moeten prijzen. Door deze uitbreiding is de ruimte aan de Deurneseweg gewoonweg te klein en niet realiseerbaar.

Veel politieke partijen, ook in het Helmondse, hebben tijdens hun campagnes ingezet op goede en bereikbare gezondheidszorg. Een stad als Helmond, zonder ambulancedienst, met 100.000 inwoners is m.i. ondenkbaar. Tijd voor de politieke partijen om daad bij het woord te voegen en te zorgen dat Helmond verzekerd blijft van een eigen ambulancedienst. Hiervoor zijn echt wel oplossingen te vinden lijkt me. Persoonlijke ideeën zijn:

– Gemeente Helmond investeert in een geschikt pand en laat vervolgens de GGD deze huren met een vaste huurovereenkomst van een aantal jaar, waardoor ambulancezorg in de stad en omgeving gewaarborgd is;
– Indien – gezien de wettelijke eisen – kan er gekeken worden naar opsplitsing van de ambulancezorg (zoals in Eindhoven, locatie Woensel en Aalsterweg) en een kleinere post aan de oost- en westkant in onze stad.

Ook ben ik van mening dat het echt geen onwil is vanuit de GGD om eventueel de ambulancepost in Helmond te laten vervallen, maar ook dat zij te maken hebben met een lastige zoektocht naar een geschikt (bestaand) pand die aan alle huidige eisen en wetgeving voldoet. Beschikbare ruimte is daar een voorbeeld van, maar ook bijkomende kosten maken het lastig lijkt me om een geschikte locatie te zoeken. Het zou de Helmondse politiek sieren, samen met de GGD, om gezamenlijk deze handschoen op te pakken en naar een goede, geschikte en betaalbare oplossing te komen. Een stad als Helmond verdient een eigen ambulancepost!

Beantwoorden

Goed verhaal Patrick. Een hoop ballonnetjes doorgeprikt, waaronder de mijne.
Ik las ook ergens dat Ggd uitgaat van modellen of rapporten van Rivm, dat moet meteen alarmbellen doen afgaan.
Ik denk dat er veel draagvlak is om de gemeente hierin een pro actieve rol te geven. Regel een goede lokatie. Het is toch raar dat dit niet al lang en breed besproken en gepland is. Wie is verantwoordelijk, iemand bij Ggd? Nog iets met veiligheidsregio? Ook daar verwacht ik expertise.

Beantwoorden

Volgens mij vraagt Rieter gewoon om in gesprek te gaan. Jammer dat de keizer der wollige teksten en anderen dan weer van die zanikreacties geven.

De helft van de kosten ambulancezorg wordt betaald door de gemeenten. De andere helft door de zorgverzekeraars. Waarom zou je dan als gemeente er niks over te zeggen hebben?
Volgens mij genoeg reden om in gesprek te gaan…..

De eerste G van ggd staat niet voor niets voor Gemeentelijke

Beantwoorden
Michiel van Groen

@Patrick Coppens op donderdag 16 maart 2023 om 21:50:

Goede repliek Patrick. Zeer benieuwd naar de beantwoording voor het college. En zoals gezegd vooral benieuwd wat de eventuele gevolgen zijn voor de aanrijtijden. Die moeten sowieso binnen de afgesproken kaders blijven, maar als ze veel langer worden, dan heeft dat wel degelijk impact op onze stad.

Beantwoorden

https://www.lnaz.nl/acute-zorg/taken-roaz

Die gaat hierover en binnenkort komen die ‘volgens de minister’ met een uitgewerkt plan voor de regio.

Beantwoorden

Update:
B&W zet zich volledig in om de ambulancepost in Helmond te houden
Dat en meer liet B&W weten in antwoord op de vragen van Helder Helmond. Hieronder de volledige antwoorden van het stadsbestuur op de 5 schriftelijk gestelde raadsvragen. 

 1. Vraag: Bent u bekend met het voornemen van de GGD Brabant-Zuidoost om de ambulancepost uit Helmond te verplaatsen?
  Antwoord: De GGD heeft ons informeel geïnformeerd over de dilemma’s waar zij voor staan en hun visie op de regionale spreiding van de ambulanceposten.
 2. Vraag: Is er aan de gemeente Helmond het verzoek gedaan mee te denken en te ondersteunen in de realisatie en behoud van een geschikte ambulancepost in Helmond?
  Antwoord: In 2021 hebben we met de GGD onderzoek gedaan naar een gezamenlijke ambulance- en brandweerpost. Voor deze combinatie bleek geen geschikte locatie aanwezig. Ook is nieuwbouw op de huidige locatie onderzocht, dit bleek echter geen optie vanwege exorbitante hoge kosten. Momenteel onderzoeken we met de GGD de mogelijkheden voor een nieuwe locatie voor de ambulancepost.
 3. Vraag: Wij hebben begrepen dat dit per 2026 wordt uitgevoerd. Er lijkt dus nog voldoende tijd om mogelijkheden binnen Helmond te bekijken. Ziet u hier een rol voor de gemeente Helmond om de ambulancepost voor de stad te behouden? M.a.w. bent u bereid hier proactief met de GGD Brabant Zuidoost over in gesprek te gaan?
  Antwoord: We hebben aan de GGD laten weten dat wij ons volledig inzetten om de ambulancepost in Helmond te houden. We trekken dan ook in goed overleg met de GGD hierin samen op. De GGD heeft ons laten weten dat zij momenteel de huidige spreiding en paraatheid in de regio aan het bekijken is en daarbij verschillende scenario’s uitwerkt. Opgemerkt moet worden dat de GGD, in samenspraak met de zorgverzekeraars en het RIVM, uiteindelijk beslissen over waar zij ambulanceposten plaatsen.
 4. Vraag: Uit de berichtgeving blijkt dat Laarbeek en Lierop geschikte alternatieve locaties zouden kunnen zijn. Hiermee worden de aanrijtijden voor onze binnenstad zeer kritisch. Zeker in de wetenschap dat de aanrijtijden in onze regio nu niet overal gehaald worden. Hoe zorgt u dat eventuele verplaatsing van de ambulancepost de aanrijtijd niet verslechterd voor de inwoners van kwetsbare wijken?
  Antwoord: Zoals reeds aangegeven stelt de gemeente alles in het werk om de ambulancepost in Helmond te houden. We zien hierbij wel de verantwoordelijkheid dat een dergelijke ambulancepost ook een regionale functie heeft en de aanrijtijden voor de gehele regio gegarandeerd moeten worden.
 5. Vraag: In 2018 is door de GGD Brabant-Zuidoost de huisvesting van de Ambulancedienst aangepast op basis van het spreidings- en beschikbaarheidsplan van het RIVM. Dit omdat daarvoor de aanrijtijden niet altijd gehaald werden. Erkent u het risico dat nieuwe verplaatsingen gevolgen hebben voor de aanrijtijd naar de inwoners van Helmond?
  Antwoord: De GGD is verantwoordelijk voor de spreidings- en beschikbaarheid van de ambulanceposten, inclusief de aanrijtijden. Het is aan hen om de doelen die hierin gesteld worden te bewerkstelligen. Wij blijven ons als gemeente inzetten voor haalbaarheid van aanrijtijden van ambulances. Daarom hebben we aangegeven binnen Helmond naar geschikte locaties te zoeken om bij te dragen aan het behalen van de doelen.
Beantwoorden

Je kunt ook kijken waar de meeste ritten naar toe gaan, dat is Helmond en vooral vaak traumas vanaf Elkerliek naar elders. Met sirene en licht zijn alle dorpen rondom best goed bereikbaar. Hou er ook rekening mee dat de huisarts binnen een kwartier aanwezig is. Verder hebben we ook onze brandweer (respect) die heel goed is om een hartstilstand weer aan de gang te krijgen.

Beantwoorden

Nog vergeten, er zijn momenteel proeven, bijvoorbeeld in Almere, die voorspellen waar een ambulance nodig is. Het systeem zegt dan maandag ochtend mogelijk ambulance nodig in Beek en Donk, dan zet je in die richting al een ambulance….. Ander verhaal , of het waar is? Eindhoven liet ambulances rondrijden over de tweede ring.

Beantwoorden

Vestigen in het oude politie buro aan de hortsedijk mooie vesteging en mooie ligging

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *