Buiten is het 19 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.802 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

Lara Tamarinof en Ruud Verhoeven van GroenLinks stelden schriftelijke vragen aan B&W over de veiligheid en leefbaarheid voor de huurders rondom ‘t Patronaat in ‘t Haagje. Over de verbouwing van dat gebouw tot ambachtscentrum voor startende ondernemers hielden we van 2015 tot en met 2020 dit blog bij. 
Hieronder staan de 4 raadsvragen (Question) van Lara en Ruud voorafgegaan door hun inleiding en foto’s. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Onlangs sprak de fractie van GroenLinks Helmond met een aantal huurders van het Patronaat, ons rijksmonument in het Haagje. Zij gaven aan zich grote zorgen te maken over de veiligheid en ‘leefbaarheid’ rondom het pand en daarom twijfelen aan het voortzetten van hun huurcontract. Er is behoefte aan meer duidelijkheid en actie van de gemeente.
Op hoofdlijnen gaat het over:

 • De verhoogde rand om het gebouw (zie foto) doet onbedoeld dienst als hangplek. Dit is al erkend door gemeente en er is een plan voor beplanting en hekwerk maar dat laat al meer dan een jaar op zich wachten.
 • Groepen mensen ‘hangen’ voor de ramen van de werkateliers
 • Dagelijks grote hoeveelheden zwerfafval (gekocht bij de Jumbo) op het terrein van het Patronaat.
 • Er stonden 3 prullenbakken, er is er nu nog maar 1 over.
 • Vervuiling van het gebouw: eieren, eten tegen de muren en ramen smeren, honderden peuken in de portieken
 • Buitenhoekjes van het gebouw worden gebruikt als openbaar toilet
 • Mensen laten zich niet aanspreken, sterker nog, dat verergert de overlast
 • Handhaving meldt zich nooit bij de huurders, dus sterk gevoel van niet gehoord worden.
 • Er is weinig contact hierover met de aanspreekpunten van de gemeente, onduidelijk wie waar over gaat.
 • ‘s Avonds wordt er steevast in de portieken en de op de parkeerplaats gedeald vanuit auto’s. Dit geeft een gevoel van onveiligheid voor huurders en hun klanten.
 • Meldingsbereidheid is sterk verminderd.

Wat zij graag zouden zien als oplossingen:

 • Een jaarlijks huurdersoverleg met vaste contactpersoon van de gemeente.
 • Een hek geplaatst tussen de afrastering van Jumbo en de parkeerplaats ter linkerzijde van het Patronaat, zodat althans een deel (het deel waar het meest wordt gedeald) van de parkeerplaats kan worden afgeschermd en beveiligd.
 • Het hoekje van het ‘openbaar toilet’ (zie foto) kan eenvoudig worden aangepast door de stenen eruit te halen en geschikte planten ervoor terug te plaatsen. Zo lossen we met 1 oplossing meerdere problemen op: minder overlast en vergroening van de stad.
 • Zichtbare aanwezigheid van wijkagent/BOA’s/LEV-groep jongerenwerkers

Onze vragen aan de burgemeester en wethouders:

 1. Wij zijn van mening dat de gemeente als eigenaar en verhuurder een rol heeft te vervullen in de gesprekken met derden zoals de Jumbo. Wat is uw visie hierop?
 2. Kan de gemeente op korte termijn een gesprek organiseren met de gemeente zelf, handhaving, de LEV-groep, de huurders en wat ons betreft ook leiding van de Jumbo supermarkt om deze problemen en mogelijke oplossingen te bespreken?
 3. Wanneer wordt de toegezegde aanpak van de verhoogde rand, met beplanting en een hek gerealiseerd?
 4. Waarom zijn 2 van de 3 aanwezige prullenbakken verwijderd en wanneer worden ze teruggeplaatst?

7 reacties:

Hoorde van iemand die daar tegenover soms naar een café gaat dat het daar ‘s avond niet lekker met de jeugd gaat inderdaad. Heel slecht als de politie niet komt als er voor gebeld wordt.

Beantwoorden

Dat staat er niet. Handhaving komt wel maar ze nemen geen contact op met de huurders. En als ze mensen aanspreken die daar rondhangen wordt de agressie alleen maar erger.

Beantwoorden

volk wordt steeds asocialer en menen dat alles moet kunnen en mogen. En oh wee als je er iets van durft te zeggen.

Beantwoorden

@Bettie Bijnen op donderdag 30 juni 2022 om 11:11:

Helaas is dat zo Bettie, de maatschappij verhard en de ikke ikke ikke mentaliteit is een levensstijl geworden lijkt het.

Beantwoorden

De overlastgevers moeten door de politie opgepakt worden en in een cel belanden. Waarna een echte rechter, geen d66 dus, deze lui tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Derde herhaling betekent levenslang van de straat.
Wat is dat toch lees dit nou eens. Onacceptabel gesmeerd geïntimideerd enzovoorts. Waarom moeten normale nette burgers lijden onder kleine groep raddraaiers. Opsluiten en illegalen etc uitzetten.
Doe eens iets, ketenwijd faalbestuur.
Wat nou “handhaving”. Politie heette dat, die moet optreden en gedekt worden door de rechtstaat.

Beantwoorden

Schilderen in de regenboogkleuren petitie laten ondertekenen door al je facebookaanhangers want daar zwigt de gemeente voor, dan komt dit goed in de belangstelling en wordt er snel een oplossing gevonden.

Beantwoorden

Een mooi voorbeeld van het linkse pappen en nathouden beleid waar links nu zelf mee geconfronteerd wordt. Helaas met niet de benodigde zelfreflectie hoe het toch zo gekomen kan zijn. Hilariteit ten top.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *