Buiten is het 13 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.412 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

42reacties

Met een definitieve uitspraak haalde de Raad van State (RvS) vandaag een dikke streep door een aantal stankmaatregelen die de provincie Noord-Brabant aan de mestverwerker Den Ouden op het industrieterrein had opgelegd. De hoogste bestuursrechter vindt dat de provincie eerst moet onderzoeken en vaststellen hoeveel geurhinder Den Ouden aan de Gerstdijk mag produceren zonder dat het woon- en leefklimaat in het aangrenzende Brouwhuis in het gedrang komt.
In de uitspraak vandaag onderstreept de Raad van State dat in de uitspraak van 24 maart 2021 de provincie al de opdracht kreeg om eerst het zogenoemde aanvaardbaar geurniveau voor Den Ouden vast te stellen en op basis daarvan aanvullende stank- en geurreducerende maatregelen voor te schrijven.
Alleen, zo bleek tijdens de rechtszaak in januari, vond de provincie dat te ingewikkeld en meende ook zonder uitgebreid omgevingsonderzoek extra stankmaatregelen bij de mestverwerker te kunnen afdwingen. Dit tot ongenoegen van de RvS.
Die gaf toen de provincie, Den Ouden en de wijkbewoners het dringende onconventionele advies om vóór 1 juli een gezamenlijke oplossing te vinden. De uitspraak, zoals die vandaag uiteindelijk is gedaan, kan er flink inhakken voor provincie en omwonenden zo gaf de hoogste bestuursrechter hen toen mee. Een gezamenlijke oplossing is niet gelukt en “vandaar” dat de uitspraak Brouwhuis nu voorlopig in de stank zitten.

In de reacties hieronder staan updates.

42 reacties:

Die mensen in brouwhuis moeten niet zeuren!! Den ouden zit er al heel lang , en de meeste klagers zijn er allemaal later komen wonen!! Hadden ze eerst maar goed moeten onderzoeken waar ze gingen wonen

Beantwoorden

@Snuitje op woensdag 13 juli 2022 om 15:19:

Slimmerik, woningen in overvloed of niet dan.

Beantwoorden

Goed opgelet ambtenaren van de provincie Noord-Brabant, bedankt weer!

Beantwoorden

@Twanneman op woensdag 13 juli 2022 om 16:00:

Inderdaad. Deze ondernemer zal op deze manier al helemaal geen stap te veel zetten om Brouwhuizenaren en Rijpelbergers niet strontmisselijk te laten worden als de wind ‘goed staat’.
Ongelofelijk.

Beantwoorden

Update 1:
“Zeer teleurstellende uitspraak van de Raad van State. Bewoners van Brouwhuis blijven daarmee nog langer in de stank zitten. Er zijn snel aangescherpte en juridisch stevige geurvoorschriften nodig. Daarover ga ik met de provincie in gesprek.” Dat liet de nieuwe wethouder Arno Bonte zojuist weten.

Beantwoorden

@snuitje. Jou snuitje zit zeker verstopt of je woont er niet zeker met zo’n uitspraak. Erg kort door de bocht

Beantwoorden

@Snuitje op woensdag 13 juli 2022 om 15:19:

Raad van State heeft goed geoordeeld. Zeikers 1e klas, als ze er wonen gaan ze klagen vooraf opletten of navragen is er niet bij stelletjes sukkels! Zelfde als met boerderijen, wel in de buurt gaan wonen en dan begint het zeiken. Ga er dan gvd. niet wonen als je er niet tegen kunt en ga niet moeilijk doen. Laat de boeren en hun bedrijven met rust zeikers!

Beantwoorden

@Yoko op woensdag 13 juli 2022 om 22:12:

je hebt het niet voor het kiezen waar je gaat wonen,zoveel woningen zijn er niet en als er dan zoveel klachten komen kan het bedrijf toch verhuizen,maar jij woont natuurlijk ergens lekker rustig en vrij van stank.

Beantwoorden

Het wordt tijd voor een Brouwhuis defense force of zo. Vlag van Helmond op zijn kop hangen, de ingang van boerderijen blokkeren, Raad van State bedreigen, genoeg mogelijkheden.

Beantwoorden

Het zal Brouwhuis nu toch wel duidelijk zijn dat hun stem op Groen Links een weggegooide stem is.
Hopelijk gaan zij over 3,5 jaar met verstand stemmen en laten Bert van Sas dan links liggen.

En dat Bonte met de provincie in overleg gaat. Komt niets uit.

#lozebelofte

Beantwoorden

Toegegeven, zo’n geurhinderonderzoek is ook niet makkelijk, dat de provincie dit nog niet heeft geïnitieerd is echter wel vreemd, ze konden immers weten dat de RvS hierop zou terugvallen. Tevens is het aanpassen van normeringen zoals gesteld door dhr Bonte niet 1, 2 3 geregeld EN op dat moment meteen toepasbaar op deze locatie, er is immers (volgens mij ) een geldende vergunning en die kan niet zomaar vernietigd worden.

het zal in ieder geval nog een zware dobber worden voor het college en de raad.

Beantwoorden
Patrick Bijsterveld

@Helmonder op donderdag 14 juli 2022 om 08:41:

Klopt. Op dit gebied heeft Helmond niks in de melk te brokkelen, vraag maar aan ex-wethouder Maas die eerder ook al haar stinkende 😉 best deed. Daarbij, geen enkele klagende Brouwhaas hiero. Is meer een GroenLinks-dingetje denk ik.

Beantwoorden

Hoe vaak moet ik het hier nog zeggen dat alles waar je tegen vecht als het om overheidswege gaat, zinloos is? Ik heb me te vaak in het verleden druk gemaakt om wezelijke dingen waarvan ik dacht dat je het misschien (met z’n allen) kon winnen. Je wint het nooit! Je mag z.g.n je stem uitbrengen, mee praten, je laten horen. Het blijkt dat je telkens belazerd wordt waar je bij staat. De reden dat ik me terug getrokken heb en me van de politiek afgewend heb. Dat begon hier al een aantal Jaren geleden toen Wijkcentrum de Terp verkwanseld werd door de politiek. Het is hetzelfde als in de andere topic op dat wat staat te gebeuren in Mierlo-Hout. Alles wordt er doorgdrukt, geloof me maar, het heeft geen zin. Je wint het niet van de stropdassen-elite.Ik heb nu rust ginne stress meer, want de politiek heft voor mij en…m’n gezin afgedaan. Zowel lokaal als landelijk!

Beantwoorden

Snuitje is typisch weer een aanhanger van de boeren, die de troep bij een ander voor de deur wilt laten verwerken .De wijken Brouwhuis en Rijpelberg bestaan veel langer dan de mestverwerker. De bewoners, lees burgers, hebben nooit wat in de melk te brokkelen gehad in deze zaak.

Beantwoorden

Ik denk dat we met zijn allen even langs moeten bij snuitje. Even duidelijk makend dat we dit niet tolereren.
Burgers van Brouwhuis pik het niet langer!
Ik zeg actie, harde actie.
Allemaal een blauwe zakdoek aan je auto of fiets!
Een Helmondse vlag op zijn kop bij het bruggetje in het wijkpark.

Brouwhuis defence force 🤜

Beantwoorden

@BDF – Met zo’n naam en zulke acties roep je bij het bredere publiek associaties op met de FDF. Dat werkt niet echt in je voordeel.

@Snuitje – Ik ben meermalen verhuisd in mijn leven maar nog nooit op het idee gekomen om vooraf te informeren of het in de voor mij nieuwe omgeving weleens stinkt. Volgens mij doet niemand dat.

Beantwoorden

Verstandig besluit van RvS. Een gering aantal mensen (zeurpieten) probeert al jarenlang Den Ouden daar weg te pesten.

Beantwoorden

Ikzelf woon al een tijdje in brouwhuis (ruim 28 jaar) ,de eerste 15 jaar nooit last gehad van vervelende geuren ,dus hier toen ook nooit last van gehad ,nu met name de laatste jaren met regelmaat last van echt vervelende stank ,soms misselijkmakend ,zo erg dat je je ramen niet open kunt doen .

Makkelijk gezegd had je hier maar niet moeten gaan wonen ,maar aangezien ik geen glazen bol heb kon ik toen niet weten dat het in de toekomst zou stinken rond mijn huis .

Beantwoorden

Update 2:
Wat gaat er nu daadwerkelijk gebeuren wil de VVD van B&W weten 
Rick Koolen van de VVD stelde schriftelijke vragen aan B&W over de uitspraak van de Raad van State over mestverwerker Den Ouden.
Hieronder staan zijn 6 raadsvragen (Question) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

De Raad van State heeft onlangs een streep gezet door een aantal maatregelen die de provincie Noord-Brabant aan mesterverwerker Den Ouden heeft opgelegd. Reden hiervoor is dat de Raad van State van mening is dat de provincie eerst moet onderzoeken hoeveel geuroverlast Den Ouden mag produceren zonder dat dit het leefklimaat in Brouwhuis aantast voordat de provincie maatregelen mag treffen. De bewoners van Brouwhuis zijn hier de dupe van aangezien de ervaren stankoverlast hierdoor dus niet zal afnemen.
Tijdens een eerdere rechtszaak in januari drong de Raad van State aan om met de betrokken partijen aan tafel te gaan zitten en voor 1 juli een gezamenlijke oplossing te vinden. Deze deadline is niet gehaald maar het lijkt erop dat de bemiddeling inmiddels is gestart. Ook is er door wethouder Bonte aangegeven dat hij in gesprek gaat met provincie over een oplossing. Bemiddeling lijkt dan ook de enige manier hoe we deze langlopende kwestie kunnen oplossen.
De VVD fractie heeft hierbij de volgende vragen:

 1. Ziet het college de uitspraak van de Raad van State ook als urgent probleem?
 2. Herkent u zich erin dat de bewoners van Brouwhuis hier de dupe van zijn?
 3. Hoe komt het dat de deadline van 1 juli voor een gezamenlijke oplossing niet is gehaald?
 4. Klopt het dat de bemiddeling tussen de betrokken partijen inmiddels is gestart? Zo ja, wat is de stand van zaken?
 5. Op welk termijn is wethouder Bonte van plan om met de provincie in gesprek te gaan over een oplossing? Bent u het met ons eens dat dit niet kan wachten tot na de zomer?
 6. Op welke wijze kunnen het Helmondse college en/of de gemeenteraad verder bijdragen aan een spoedige oplossing van d
Beantwoorden

Vol verwachting klopt ons hart…..

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 18 juli 2022 om 12:29:

👍 Mooi dat de VVD hier nu ook aandacht voor heeft. Met alleen GroenLinks gaan we er niet komen dat is wel gebleken.

Beantwoorden

Zolang u geen bewoner bent in Brouwhuis of Rijpelberg zal het u een worst wezen. De uitspraak heeft geen invloed op uw gezondheid / leefomgeving. In dit geval vind ik het gepast dat degene bij wie dit geen invloed heeft, zich er buiten mogen houden. Anders krijgen wij allemaal “niet in mijn achtertuin” reacties. Voor de inwoners van Brouwhuis of Rijpelberg is dit wel zeer vervelend. Ik kan me voorstellen dat er aardig wat fijnstof uit zo’n schoorsteen komt en het zal mij niet verbazen dat er ook hormonen en ander zooi uit de schoorsteen wordt geblazen. Kippen worden volgestopt met hormonen en andere chemische spul zoals voorheen fipronel en dergelijke. Deze stoffen worden gering opgenomen, rest wordt in de ontlasting terug gevonden.
Tot 1995 stond PROMEST op deze locatie, een mestverwerker van varkensmest. Een ander proces welke minder geuroverlast veroorzaakte. Op een gegeven moment is Den Ouden hier komen te zitten die andere voorschriften heeft gekregen van de overheid en is toen kippenmest gaan verwerken. Helaas konden de inwoners van Brouwhuis en Rijpelberg niet van te voren weten hoeveel geuroverlast dit bedrijf kon creëren. De provincie heeft fouten gemaakt ten tijde van het uitgeven van de vergunning. Door deze fout zit een deel van de Helmonders in de stank die is ontstaan toen Den Ouden kippenmest ging verwerken.
Wellicht zal de stank minder worden wanneer de fijnstofminister een streep zet door de intensieve veeteelt in deze regio waardoor het probleem vanzelf minder wordt.

Beantwoorden

Vraag u eens af wie het mogelijk maken dat overlast veroorzakende bedrijven als Den Ouden en Coppens zich kunnen vestigen, doorgaan en uitbreiden ondanks twijfelachtige reken sommentjes, klachten en gemeten overlast.

Beantwoorden

@Jeroen op maandag 18 juli 2022 om 14:44:

In de periode 1986 – 2001 was ik woonachtig in Brouwhuis, nabij winkelcentrum Brouwhorst. Nooit problemen gehad.
Toentertijd zijn er een aantal actiegroepen ontstaan die klachten hadden over Coppens en Den Ouden.
De Raad van State is niet bezig met enkele individuele klachten.
Naar alle waarschijnlijkheid hoort uw klacht daar ook bij.

Beantwoorden

@Marko

Precies de taal die de mensen bezigen die het ontstaan van overlast, het in stand houden en uitbreiden mogelijk maken. Treffend voorbeeld van bagatelliseren.

Beantwoorden

@omwonende op maandag 18 juli 2022 om 16:55:

Natuurlijk weet ik niet waar u woont. Als de aanwezigheid van Coppens en Den Ouden een ernstige negatieve invloed heeft op uw gezondheid en uw naasten overweeg dan over te stappen naar een andere woonlocatie.

Geef een voorbeeld. Blijf niet praten over ‘anderen’. Nu is overstappen nog mogelijk.

Beantwoorden

Walgelijk. Ik ben woedend en heel teleurgesteld door deze uitspraak van Raad van State. Waar is rechtsstaat? Geen geloof in politiek meer daarom ga ik niet meer stemmen tijdens verkiezingen!

Beantwoorden

Ik lees nu de reacties van inwoners uit Brouwhuis. Ik begrijp nu dat het weldegelijk een probleem is in die wijk. Sorry voor mijn eerdere reactie hier. Hopelijk wordt het snel opgelost en kunnen de Helmondse GroenLinks en VVD die landelijke invloed waar ze vaak prat opgaan laten gelden.

Beantwoorden

@Laura op dinsdag 19 juli 2022 om 06:58:

Sorry hoeft niet hoor je zegt niets verkeerd toch? 🙂

Ik woon er heel dichtbij en een paar keer per jaar heb ik er last van maar het is van huis tot huis en straat verschillend, zal wel te maken hebben met luchtlagen en luchtstromen, dus bij mij persoonlijk valt het wel mee.

Beantwoorden

Ik ben blij dat ik niet meer in Helmond brouwhuis woon. Gevolg 20 jaar Brouwhuis…. vertrouwen in de overheid is weg. Economisch gewin en belang gaat boven gezondheid burgers.
Ellie Blanksma zou haar excuses moeten aanbieden en af moeten treden. kijk haar hier maar eens…

Nooit meer Helmond voor mij 🙂

Beantwoorden

Update 3:
Oplossen steeds urgenter vindt B&W: “We doen er alles aan om samen met betrokkenen stankoverlast in Brouwhuis maximaal te verminderen.” 
Dat en meer liet B&W weten in reactie op schriftelijke raadsvragen van de VVD. Hieronder staan de volledige antwoorden op de 6 gestelde vragen:

 1. Vraag: Ziet het college de uitspraak van de Raad van State ook als urgent probleem?
  Antwoord: De noodzaak om tot een oplossing te komen wordt met de uitspraak van Raad van State nogmaals bevestigd en steeds urgenter. Het probleem van geuroverlast in Brouwhuis bestaat al meerdere jaren. Gemeente Helmond heeft er alles aan gedaan om via een convenant of maatwerkvoorschriften de situatie voor de inwoners van Brouwhuis te verbeteren. Provincie Noord-Brabant is bevoegd gezag voor de vergunning. Helaas zijn met de uitspraak van de Raad van State de maatwerkvoorschriften komen te vervallen en geldt de oorspronkelijke vergunning weer.
 2. Vraag: Herkent u zich erin dat de bewoners van Brouwhuis hier de dupe van zijn?
  Antwoord: Ja, wij onderschrijven uw sentiment.
 3. Vraag: Hoe komt het dat de deadline van 1 juli voor een gezamenlijke oplossing niet is gehaald?
  Antwoord: In onderling overleg tussen de partijen in het mediationtraject is september als deadline aangemerkt.
 4. Vraag: Klopt het dat de bemiddeling tussen de betrokken partijen inmiddels is gestart, Zo ja, wat is de stand van zaken?
  Antwoord: Het mediationtraject is inmiddels gestart en loopt naar verwachting door tot het najaar van 2022.
 5. Vraag: Op welke termijn is wethouder Bonte van plan om met de provincie in gesprek te gaan over een oplossing? Bent u het met ons eens dat dit niet kan wachten tot na de zomer?
  Antwoord: Het belang van een snelle oplossing is bij de Gedeputeerde onder de aandacht gebracht door wethouder Bonte. De inzet is om hier mondeling over door te praten. Daarnaast heeft gemeente Helmond zitting in het mediationtraject en we zullen ook hier het belang van een spoedige oplossing op tafel leggen.
 6. Vraag: Op welke wijze kunnen het Helmondse college en/of de gemeenteraad verder bijdragen aan een spoedige oplossing van de ervaren stankoverlast in Brouwhuis?
  Antwoord: We doen er alles aan om in samenwerking met provincie, de Omgevingsdienst, omwonenden en bedrijven de stankoverlast maximaal te verminderen. Met het mediationtraject en via de bestuurlijke lijn met de provincie houden we dit onderwerp vanuit gemeente Helmond hoog op de agenda en sturen we aan op een spoedige oplossing.
Beantwoorden

@Martijn op donderdag 21 juli 2022 om 10:50:

Ongelofelijk!! Het plaatsvervangend schaamrood staat op mijn kaken. Ik dacht eerst dat jouw filmpje fake was, maar het is echt want ik vond het originele filmpje uit 2014.

Heeft Blanksma inmiddels afstand gedaan van en excuses aangeboden voor haar uitspraken toen? Of doet ze dat eigenlijk in die antwoorden van vandaag?

Beantwoorden

“We doen er alles aan om de overlast te verminderen ” zegt/schrijft de Gemeente Helmond Maar ze zeggen er niet bij in welk jaar.

Beantwoorden

@Ron, filmpje is echt helaas en in deze versie voorzien van de nieuws berichten Dit heeft Elly gezien en niet grappig bevonden. Excuses? helaas

Beantwoorden

Zitten er onder de reageerders geen kandidaten voor BWB? Belangen wijkraad Brouwhuis.
Wij kunnen nog wel wat versterking gebruiken. En dan kun je daadwerkelijk in gesprek met den Ouden ea..

Beantwoorden

Update 4:
B&W: wethouder Bonte niet bevoegd de mediation te stoppen
De gemeente Helmond en mestverwerker Den Ouden moeten verder praten over de al jaren durende stankoverlast in Brouwhuis. De provincie Brabant floot wethouder Arno Bonte namelijk terug nadat hij vorige week besloot met die bemiddelingsgesprekken te stoppen. Die zijn al ruim een jaar bezig (zie ook de VVD-vragen in update 3), maar nu stoppen mag niet niet erkent B&W: “Wij hebben nu besloten het mediationproces tot 4 april de kans te geven.”
CDA-fractievoorzitter Pieter Vervoort las in dit artikel van Omroep Brabant vorige week vrijdag dat de gemeente Helmond uit het mediationtraject over de stankoverlast in Brouwhuis was gestapt. Omdat de inhoud van een mediationtraject volgens hem altijd geheim/vertrouwelijk is, stelde hij maandag schriftelijke raadsvragen. Gisteren kregen we van het college van B&W de onderstaande antwoorden op de 5 gestelde vragen 

 1. Vraag: Is het besluit om uit het mediation-traject te stappen als gemeente een collegebesluit?
  Antwoord: Als college hebben we, op advies van de Raad van State, in februari 2022 besloten om deel te nemen aan het mediationtraject om te komen tot een oplossing voor de geuroverlast door het bedrijf Den Ouden.
  Aanvankelijk doel was om voor 1 juli 2022 tot een uitkomst te komen. Toen dit niet lukte is de deadline verschoven naar 31 december 2022. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en ligt er nog steeds geen resultaat voor. Vanuit de nog altijd in Brouwhuis ervaren overlast én het tot twee keer toe niet halen van een deadline, zijn wij als college van mening dat een spoedige oplossing gewenst is. Daarom hebben wij als college besloten aan te dringen op snelheid én gevraagd om vóór 4 april a.s. een oplossing te presenteren.
  Mocht dat niet gebeuren, dan besluiten wij de mediation stop te zetten.
 2. Vraag: Wat gaat het mogelijke gevolg zijn voor het mediation-traject nu de gemeente hiermee gestopt is?
  Antwoord: Wij geven de mediators en partijen in het traject tot 4 april a.s. de kans om tot een bevredigend resultaat te komen. Als college vertrouwen we erop dat iedereen zich daar voor inspant. De gemeente Helmond zal dit ook doen. Als ook deze deadline niet gehaald wordt, zeggen we onze medewerking aan de mediation formeel op. We hebben de provincie verzocht om, indien resultaat uitblijft, samen met ons zo snel mogelijk tot een nieuw maatwerkbesluit te komen om de geuroverlast op te lossen.
 3. Vraag: Is hier sprake van schending van afspraken zijdens de gemeente Helmond zoals in het artikel door Den Ouden wordt gesteld?
  Antwoord: Een individuele wethouder is niet bevoegd de mediation (waartoe in februari 2022 door het college is besloten) op te zeggen. In die zin waren de brief en uitspraken waarin deze beëindiging werd gecommuniceerd niet conform de afspraken onder de mediation en juridisch ook niet juist. Door het nu genomen collegebesluit om aan te dringen op snelheid en de mediation stop te zetten als voor 4 april geen resultaten zijn gepresenteerd, is dit gecorrigeerd. Aanleiding hiervoor is het tot twee keer toe niet halen van de gestelde deadline. Over de inhoud van hetgeen in de mediation is besproken zijn geen uitspraken gedaan. Daarmee is geen sprake van schending van vóór of tijdens de mediation gemaakte afspraken.
 4. Vraag: Wat zijn de gevolgen voor een mogelijke oplossing nu de gemeente niet meer meedoet aan het overleg?
  Antwoord: Helaas moeten wij constateren dat binnen de mediation tot twee keer toe de deadline voor het bereiken van een oplossing niet is gehaald. Er ligt nog geen resultaat voor. Dit vergroot ons vertrouwen niet. Mocht dit ook de komende drie weken niet lukken, dan hebben wij meer vertrouwen in het effect van een nieuw en een juridisch goed onderbouwd maatwerkbesluit. We hebben de provincie voorgesteld om bij het uitblijven van een resultaat dit zo snel mogelijk op te pakken, met als doel de geuroverlast in Brouwhuis op te lossen.
 5. Vraag: Is het college het met ons eens dat het vertrouwen naar de andere deelnemers in het mediation traject door de gemeente zijn geschonden, zo ja hoe denkt het college dat vertrouwen kan herstellen.
  Antwoord: De provincie heeft negatief gereageerd op de brief van wethouder Bonte van vorige week. Ten eerste omdat het in haar optiek geen goede beweging is om uit de mediation te stappen. Ten tweede omdat de wethouder niet bevoegd zou zijn het besluit te nemen de mediation te beëindigen. Dit laatste is correct. Het opzeggen van de mediation is formeel een bevoegdheid van het college. Deze correctie hebben wij ook richting het provinciebestuur gecommuniceerd. Wij hebben nu besloten het mediationproces tot 4 april a.s. de kans te geven. Daarin vertrouwen we erop dat de provincie, tijdens het restant van de mediation en eventueel ook daarna, onverminderd met ons meestrijdt voor het belangrijkste doel in dit proces: een betere leefomgeving voor de inwoners van Brouwhuis.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op vrijdag 17 maart 2023 om 05:55:

Ongelofelijk, wat een toestand is dat daar. Na GroenLinks en VVD nu dus ook CDA die zich hiervoor inzet. Hulde. Ik hoop voor de bewoners dat er nu snel een oplossing komt.

Beantwoorden

Update 5:
Schond B&W een geheimhoudingsovereenkomst met Den Ouden?
Naar aanleiding van de antwoorden van B&W (zie update 4) stelde CDA-fractievoorzitter Pieter Vervoort vanochtend 5 aanvullende raadsvragen. Hij verzoekt B&W die uiterlijk binnen 2 weken te beantwoorden.
In een toelichting op zijn vragen schrijft Vervoort: “Op dezelfde dag als die vragen werden beantwoord, informeert u ons ook middels RIB 028 mediationtraject geuroverlast Den Ouden (pdf) over dit onderwerp. Vanuit de RIB kunnen wij concluderen dat het geen collegebesluit is geweest om uit het mediationtraject te stappen. Daarmee schaadt een individuele wethouder het vertrouwen in de politiek en in het college van Helmond. Daarom stellen wij u onderstaande aanvullende vragen. “

 1. Klopt het dat u een geheimhoudingsovereenkomst heeft met Den Ouden inzake het mediationtraject?
 2. Zo ja, wat zijn de consequenties bij het schenden van de door u getekende geheimhoudingsovereenkomst tussen de gemeente Helmond en Den Ouden inzake de Mediation?
 3. De wijze waarop u de Mediation heeft beëindigd (en inmiddels weer heeft opgepakt) geeft weinig vertrouwen tot een positieve uitkomst van dit traject voor de inwoners van Brouwhuis. Zowel de Raad van State als de provincie geven aan dat Mediation meer kans maakt dan een nieuw maatwerkbesluit. Heeft u nog andere opties na het stopzetten van de Mediation?
 4. Wat kunt u de inwoners van Brouwhuis nog bieden na dit Mediation traject?
 5. Graag zouden wij de oorspronkelijk correspondentie tussen de gemeente Helmond en de provincie Noord-Brabant i.z. de negatieve reactie van de provincie en bijbehorende terechtwijzing ontvangen.
Beantwoorden

Update 6:
Gemeente verlengt deadline mediationtraject met 2 weken
Woensdag 19 april zal de gemeente haar medewerking aan de mediation rondom de geuroverlast van het bedrijf Den Ouden definitief beëindigen. In reactie op de aanvullende raadsvragen van het CDA liet B&W ook weten geen geheimhoudingsovereenkomst getekend te hebben. Hieronder staan de volledige antwoorden op de gestelde vragen:

 1. Vraag: Klopt het dat u een geheimhoudingsovereenkomst heeft met Den Ouden inzake het mediationtraject?
  Antwoord: Het college heeft geen geheimhoudingsovereenkomst getekend. De ambtelijke vertegenwoordiging in het mediationtraject heeft zich wel gebonden aan geheimhouding. Er is naar het oordeel van het college geen sprake van schending van de geheimhouding.
 2. Vraag: Zo ja, wat zijn de consequenties bij het schenden van de door u getekende geheimhoudingsovereenkomst tussen de gemeente Helmond en Den Ouden inzake de Mediation?
  Antwoord: Er is naar opvatting van het college geen sprake van schending van geheimhouding.
 3. Vraag: De wijze waarop u de Mediation heeft beëindigd (en inmiddels weer heeft opgepakt) geeft weinig vertrouwen tot een positieve uitkomst van dit traject voor de inwoners van Brouwhuis.
  Zowel de Raad van State als de provincie geven aan dat Mediation meer kans maakt dan een nieuw maatwerkbesluit. Heeft u nog andere opties na het stopzetten van de Mediation?
  Antwoord: Het opstellen van een nieuw maatwerkbesluit biedt naar ons inzicht op dit moment de beste kansen op een positieve uitkomt voor onze inwoners. Op verzoek van de provincie Noord-Brabant heeft het college besloten nog twee weken, tot uiterlijk 19 april 2023, te blijven deelnemen aan het mediationtraject, zie RIB 045 (pdf).
 4. Vraag: Wat kunt u de inwoners van Brouwhuis nog bieden na dit Mediation traject?
  Antwoord: De provincie is bevoegd gezag als het over de vergunning gaat. We hebben er bij de provincie op aangedrongen om een nieuw maatwerkbesluit te maken dat de juridische toets ter kritiek kan doorstaan. Dat zien we als meest kansrijke weg om de bewoners van Brouwhuis tegen de geuroverlast van Den Ouden te beschermen. Samen me de wijkraad organiseert de gemeente op 19 april aanstaande een bewonersbijeenkomst in Brouwhuis om de situatie van de stankoverlast te bespreken.
 5. Vraag: Graag zouden wij de oorspronkelijk correspondentie tussen de gemeente Helmond en de provincie Noord-Brabant i.z. de negatieve reactie van de provincie en bijbehorende terechtwijzing ontvangen.
  Antwoord: Tot slot treft u hier (pdf) de correspondentie aan tussen de gemeente en de provincie.
Beantwoorden

@Snuitje op woensdag 13 juli 2022 om 15:19:

Waarop baseer je dit?

Beantwoorden

Update 7:
De mediationgesprekken tussen Den Ouden en de gemeente zijn gestaakt. Dat laat wethouder Bonte vanavond weten.

Helmond heeft een punt gezet achter het mediationtraject met mestverwerker Den Ouden. Na meer dan een jaar heeft dat nog geen oplossing opgeleverd voor de stankoverlast. We dringen nu aan op een aanscherping van de milieuvergunning door de provincie.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *