Buiten is het 17 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.801 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
10reacties

Lara Tamarinof en Bert van Sas van GroenLinks stelden schriftelijke vragen aan B&W over de bereikbaarheid van de Helmondse buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) ‘s avonds en in het weekend.
Hieronder staan de 2 raadsvragen (Question) van Lara en Bert voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Vanuit verschillende wijken bereikten ons signalen over de bereikbaarheid van de gemeente, en dan specifiek de afdeling handhaving in de avond en in het weekend.
Wat is het probleem?

  • Bij gevaarlijke situaties of situaties van overlast ’s avonds of in het weekend bellen inwoners van Helmond de politie (0900-8844). Als deze oordeelt dat de situatie niet urgent genoeg is voor de politie moet men zich melden bij de gemeente of bij de BOA’s.
  • Bij de gemeente (140492) krijg je een antwoordapparaat dat de gemeente van maandag t/m vrijdag bereikbaar is (dus niet in het weekend).
  • De BOA’s zijn niet telefonisch bereikbaar voor inwoners
  • De wijkagent is in het weekend niet bereikbaar
  • Dit leidt tot frustratie bij de beller die de moeite neemt gevaarlijke situaties te melden.
  • Gevolg is dat gevaarlijke situaties steeds minder gemeld worden, omdat ze toch niet opgelost kunnen worden in het weekend

Onze vragen aan de burgemeester en wethouders:

  1. Is er een rechtstreeks of centraal nummer om de BOA’s te bereiken? (ook in het weekend/avond?)
  2. Is het mogelijk om op de website van de gemeente Helmond duidelijk te maken hoe en met wie men contact kan opnemen in dergelijke situaties en dit makkelijk toegankelijk te maken? Deze informatie is momenteel onvindbaar.

10 reacties:

Ik heb me niet bij GroenLinks gemeld, maar dat is inderdaad allerbelabberdst hier in Helmond. Ik heb het een paar keer meegemaakt en ik bel dus niet meer. De laatste keer ging over het racen van auto’s door de wijk. “Daarvoor moet u bij de gemeente zijn mijnheer.” Nou ja.
Alle respect voor de BOA’s, maar geef ze de tools om de inwoners goed te dienen. Dat ze bereikbaar zijn lijkt me niet onbelangrijk. 😉 Ik ben bang dat zij kritiek als “En waar zijn jullie als we je nodig hebben? weer terug horen als ze iemand op de bon slingeren voor fout parkeren of over straat lopen.

Beantwoorden

In de avond/nacht is het een wetteloze stad aan het worden, iedereen doet maar wat, regels gelden niet meer en controle is er niet.
Politie komt niet, geen zin of geen personeel en BOA’s durven schijnbaar niet.
Nee, het gaat goed in Helmond en Nederland, ga zo door!

Beantwoorden

Goed dat Groenlinks vragen gesteld heeft. Bereikbaarheid is idd 0,0. Misschien was het handig geweest als ze ook vragen gesteld hadden over de productiviteit van handhaving. Komen ze met drie man in die opvallende Golf door de wijk gereden. Twee zitten te appen en de bestuurder hangt achter het stuur. Kom je ze een paar straten weer tegen, zitten nog steeds te appen. Stap uit en loop rond.

Beantwoorden

Je wordt van het een naar het ander gestuurd als je wat doorgeeft ja zeggen ze dan je moet de gemeente bellen wij gaan daar niet over belachelijk als er lachgasfles in de straat staat

Beantwoorden

eindelijk, goede zaak

Beantwoorden

@Brandevoorter op dinsdag 26 juli 2022 om 13:48:

Persoonlijk heb ik ze zelfs in een eenrichtingsstraat tegen het verkeer in zien rijden. Halverwege stopten ze om andere BOA’s te spreken. Daarmee was de gehele straat geblokkeerd.
Alleen de Politie heeft ontheffing van de wegenverkeerswet. BOA’s zeker niet.

Beantwoorden

Op 23 januari 2020 heb ik daar al over geschreven in deze weblog.
Resultaat: geen resultaat.
Eens zien wat dit oplevert.
Ik ben en blijf voorlopig behoorlijk sceptisch.

Beantwoorden

Zeer belangrijk dat daarover opheldering komt. Zelfs ‘s avonds in het centrum geven ze nergens wat om. Zo staat er bijvoorbeeld veel te vaak een auto voor onze winkel waardoor ik niet kan laden en lossen vanuit een van onze andere winkels. Da’s fijn als een zwangere vrouw niet voor de deur kan parkeren omdat daar steeds iemand anders staat terwijl het niet eens een gewoon parkeervak is.

Ik doe het zelf niet maar ik zie zat mensen krassen zetten of deuken maken in auto’s die verkeerd en vaak in de weg staan… frustratie. Ik snap dat wel.

Beantwoorden

@Brandevoorter op dinsdag 26 juli 2022 om 13:48:

Gewoon op de fiets en verrek dan zie je en hoor je meer of is dat te min ?

Beantwoorden

@Hommeles op dinsdag 26 juli 2022 om 16:05:

De wegenverkeerswet heeft hier niets mee te maken, want dit wordt geregeld in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV). De wegbeheerder kan volgens artikel 87 ontheffing verlenen voor onderdelen van het RVV zoals bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer, rijden over fiets-/voetpaden of parkeren. Vrij zeker dat de voertuigen van Toezicht & Handhaving deze ontheffing gewoon wél hebben. Ook bij wegwerkzaamheden kan dit geregeld zijn voor de aannemer (wat overigens meestal niet gebeurd), maar pakketbezorgers en andere asocialen hebben dit sowieso niet.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *