Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.412 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

15reacties

Lara Tamarinof en Bert van Sas van GroenLinks stelden schriftelijke vragen aan B&W over de bereikbaarheid van de Helmondse buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) ‘s avonds en in het weekend.
Hieronder staan de 2 raadsvragen (Question) van Lara en Bert voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Vanuit verschillende wijken bereikten ons signalen over de bereikbaarheid van de gemeente, en dan specifiek de afdeling handhaving in de avond en in het weekend.
Wat is het probleem?

 • Bij gevaarlijke situaties of situaties van overlast ’s avonds of in het weekend bellen inwoners van Helmond de politie (0900-8844). Als deze oordeelt dat de situatie niet urgent genoeg is voor de politie moet men zich melden bij de gemeente of bij de BOA’s.
 • Bij de gemeente (140492) krijg je een antwoordapparaat dat de gemeente van maandag t/m vrijdag bereikbaar is (dus niet in het weekend).
 • De BOA’s zijn niet telefonisch bereikbaar voor inwoners
 • De wijkagent is in het weekend niet bereikbaar
 • Dit leidt tot frustratie bij de beller die de moeite neemt gevaarlijke situaties te melden.
 • Gevolg is dat gevaarlijke situaties steeds minder gemeld worden, omdat ze toch niet opgelost kunnen worden in het weekend

Onze vragen aan de burgemeester en wethouders:

 1. Is er een rechtstreeks of centraal nummer om de BOA’s te bereiken? (ook in het weekend/avond?)
 2. Is het mogelijk om op de website van de gemeente Helmond duidelijk te maken hoe en met wie men contact kan opnemen in dergelijke situaties en dit makkelijk toegankelijk te maken? Deze informatie is momenteel onvindbaar.

in de reacties hieronder staat een update.

15 reacties:

Ik heb me niet bij GroenLinks gemeld, maar dat is inderdaad allerbelabberdst hier in Helmond. Ik heb het een paar keer meegemaakt en ik bel dus niet meer. De laatste keer ging over het racen van auto’s door de wijk. “Daarvoor moet u bij de gemeente zijn mijnheer.” Nou ja.
Alle respect voor de BOA’s, maar geef ze de tools om de inwoners goed te dienen. Dat ze bereikbaar zijn lijkt me niet onbelangrijk. 😉 Ik ben bang dat zij kritiek als “En waar zijn jullie als we je nodig hebben? weer terug horen als ze iemand op de bon slingeren voor fout parkeren of over straat lopen.

Beantwoorden

In de avond/nacht is het een wetteloze stad aan het worden, iedereen doet maar wat, regels gelden niet meer en controle is er niet.
Politie komt niet, geen zin of geen personeel en BOA’s durven schijnbaar niet.
Nee, het gaat goed in Helmond en Nederland, ga zo door!

Beantwoorden

Goed dat Groenlinks vragen gesteld heeft. Bereikbaarheid is idd 0,0. Misschien was het handig geweest als ze ook vragen gesteld hadden over de productiviteit van handhaving. Komen ze met drie man in die opvallende Golf door de wijk gereden. Twee zitten te appen en de bestuurder hangt achter het stuur. Kom je ze een paar straten weer tegen, zitten nog steeds te appen. Stap uit en loop rond.

Beantwoorden

Je wordt van het een naar het ander gestuurd als je wat doorgeeft ja zeggen ze dan je moet de gemeente bellen wij gaan daar niet over belachelijk als er lachgasfles in de straat staat

Beantwoorden

eindelijk, goede zaak

Beantwoorden

@Brandevoorter op dinsdag 26 juli 2022 om 13:48:

Persoonlijk heb ik ze zelfs in een eenrichtingsstraat tegen het verkeer in zien rijden. Halverwege stopten ze om andere BOA’s te spreken. Daarmee was de gehele straat geblokkeerd.
Alleen de Politie heeft ontheffing van de wegenverkeerswet. BOA’s zeker niet.

Beantwoorden

Op 23 januari 2020 heb ik daar al over geschreven in deze weblog.
Resultaat: geen resultaat.
Eens zien wat dit oplevert.
Ik ben en blijf voorlopig behoorlijk sceptisch.

Beantwoorden

Zeer belangrijk dat daarover opheldering komt. Zelfs ‘s avonds in het centrum geven ze nergens wat om. Zo staat er bijvoorbeeld veel te vaak een auto voor onze winkel waardoor ik niet kan laden en lossen vanuit een van onze andere winkels. Da’s fijn als een zwangere vrouw niet voor de deur kan parkeren omdat daar steeds iemand anders staat terwijl het niet eens een gewoon parkeervak is.

Ik doe het zelf niet maar ik zie zat mensen krassen zetten of deuken maken in auto’s die verkeerd en vaak in de weg staan… frustratie. Ik snap dat wel.

Beantwoorden

@Brandevoorter op dinsdag 26 juli 2022 om 13:48:

Gewoon op de fiets en verrek dan zie je en hoor je meer of is dat te min ?

Beantwoorden

@Hommeles op dinsdag 26 juli 2022 om 16:05:

De wegenverkeerswet heeft hier niets mee te maken, want dit wordt geregeld in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV). De wegbeheerder kan volgens artikel 87 ontheffing verlenen voor onderdelen van het RVV zoals bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer, rijden over fiets-/voetpaden of parkeren. Vrij zeker dat de voertuigen van Toezicht & Handhaving deze ontheffing gewoon wél hebben. Ook bij wegwerkzaamheden kan dit geregeld zijn voor de aannemer (wat overigens meestal niet gebeurd), maar pakketbezorgers en andere asocialen hebben dit sowieso niet.

Beantwoorden

Update:
Je kunt onze boa’s telefonisch niet rechtstreeks bereiken. Tijdens de reguliere openingstijden (van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur) kun je naar het nummer 14 0492 bellen. Buiten die uren kun je hen bereiken via deze pagina van de gemeentelijke website. Dat antwoordde B&W op vragen van GroenLinks. Hieronder staan de volledige antwoorden op de 2 gestelde vragen.

 1. Vraag: Is er een rechtstreeks of centraal nummer om de BOA’s te bereiken? (ook in het weekend/avond?)
  Antwoord: Nee, er is geen rechtstreeks nummer om de boa’s te bereiken. Toezicht en handhaving is tijdens de reguliere openingstijden telefonisch bereikbaar via het klantcontactcentrum. Daarnaast kunnen inwoners 24/7 meldingen doen via de website. Deze meldingen worden dan uitgezet bij de BOA’s voor opvolging. Ook in avond- en weekenduren worden de meldingen uitgezet en opgevolgd gedurende de diensturen (dagelijks van 8.00 uur-22.30 uur).
  Als er sprake is een meer acute veiligheidssituatie kunnen inwoners contact opnemen met de meldkamer van de politie (0900-8844 geen spoed, wel politie). Als een inwoner zich meldt bij de politie, maakt de meldkamer van de politie een afweging of er opvolging vanuit de politie noodzakelijk is. Als dit niet het geval is, kan de meldkamer de melding uitzetten bij Toezicht en Handhaving en wordt deze melding zo spoedig mogelijk opgevolgd.
 2. Vraag: Is het mogelijk om op de website van de gemeente Helmond duidelijk te maken hoe en met wie men contact kan opnemen in dergelijke situaties en dit makkelijk toegankelijk te maken? Deze informatie is momenteel onvindbaar.
  Antwoord: Wij hebben inmiddels de website aangepast zodat de informatie makkelijker is te vinden. De informatie is nu opgenomen op de pagina ‘Stad’ onder de knop ‘Veiligheid’ of rechtstreeks via https://www.helmond.nl/veiligheid
Beantwoorden

Vroeger waren ze wel bereikbaar maar hadden ze geen tijd. Nu melden via site of bellen met gemeente. Nou dat bellen is ook een drama, zoveel wachtenden voor je. In het weekend bellen met 0900 politie, nou echt niet, centrale neemt je niet serieus. Opdoeken die handel, kost alleen maar geld en je hebt er niets aan.

Beantwoorden

Ook meldingen algemeen is een drama. De vuurwerkapp werkt al niet meer. Op meldingen krijg je afgehandeld. Maar wat gebeurt er dan ? Afgehandeld in er gebeurt wat of niets ? Geef terugkoppeling ! Zorg dat handhaving te bereiken is. Handhavingsverzoek via meldkamer politie lukt niet buiten kantooruren. Hoe efficiënt word er dan buiten kantooruren gewerkt. Doelloos rondrijden en op goed geluk iets aantreffen ? Zorg voor goed beleid. Bereikbaarheid en terugkoppeling.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 14 september 2022 om 17:39:

Slechte zaak gemeente!!

Beantwoorden

Ze parkeren hier op vergunnings houders plaatsen. Zelf kan ik nog amper lopen van de pijn en moet ik verderop parkeren omdat er andere auto’s staan zonder vergunning! Dat blijft maar gedogen. Als ze t niet durven dan moeten ze ander werk zoeken ze moeten veel vaker controleren! Echt schandalig!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *