Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.680 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

53reacties

Vanaf vandaag worden er dit jaar plusminus 140 ondergrondse afvalbakken voor restafval bij appartementen in Helmond geplaatst. Bewoners van die appartementen krijgen een afvalpas om de afvalbak te kunnen openen.
De nieuwe afvalbakken meten hoe vaak iemand met de afvalpas restafval weggooit. Vanaf 1 januari gaan appartementsbewoners betalen voor elke keer dat zij restafval in de nieuwe afvalbak gooien.
Helmonders met een eigen restafvalbak bij de woning betalen al voor elke keer dat zij deze aanbieden. Afvalbakken voor papier, PMD (verpakkingen van plastic, metaal en drankkartons) en GFT+E (groente- fruit-, en tuinafval + etensresten) blijven gratis.
De gemeente in haar persbericht: “Inwoners die goed hun afval scheiden houden hun afvalkosten zo laag mogelijk. Met de nieuwe ondergrondse restafvalbakken krijgen ook bewoners van appartementen vanaf 1 januari 2024 de kans om te besparen op afvalkosten. Is er bij een appartementencomplex nog geen GFT+E inzameling? Dan starten wij daar dit jaar mee.”
Met deze veranderingen hebben bewoners van appartementen straks dezelfde mogelijkheden als inwoners die eigen afvalbakken bij de woning hebben. “We willen dat appartement bewoners straks alleen betalen voor het eigen restafval dat zij weggooien. En niet voor het afval van de buren. Daarom moet de afvalbak per adres kunnen meten wanneer iemand er iets in gooit. De huidige restafvalbakken bij appartementen kunnen dat niet. De nieuwe afvalbakken met de afvalpas kunnen dat wel”, aldus de gemeente. 

In de reacties hieronder staan updates.

53 reacties:

Het miljoenenpaleis moet ergens van betaald worden, het is een kwestie van tijd dat het PMD niet meer apart ingezameld hoeft te worden maar weer bij het restafval moet. Met als doel vaker de grijze bak vol en dus meer poen voor de paleisbewoners.

Als burger zijnde kiezen voor je eigen afvalinzamelaar kan niet want bla bla bla…..

Beantwoorden

Dit wordt een groot fiasco, per 1 januari gooien de appartement bewoners hun afval naast de ondergrondse containers… Zoals dat overal gebeurt waar men deze waanzin ingevoerd heeft….

Beantwoorden

Eigelijk is het wel goed ..er zijn mensen van buiten af .die bij ons gratis hun zakken weg komen gooien. Om dat ze een sleutel hebben van het Containerhok achter hebben gehouden van de verhuizing. Dus gratis hun vuil komen storten .waar wij flat bewoners voor mogen betalen..
En te lui zijn om na de vuilstortplaatsen te rijden ..dus dumpen hun zooi overal ..

Beantwoorden

Wordt een puinhoop het gaat zo toch goed domerikken

Beantwoorden
Willie van Stiphout

Het probleem van de afvaldumpingen veroorzaakt Helmond zelf, door het invoeren van het veel te dure en tijdens de invoering al achterhaalde systeem …

Kosten bed weggooien Helmond:
2 maal 5 euro per matras + 8 euro voor de ombouw en lattenbodem..totaal 18 euro…

Kosten bed Eindhoven weggooien Eindhoven

0,0 euro ..je mag 12 keer gratis naar de milieustraat…. Met een pas

Kosten afvalstoffenheffing Helmond 251,72 euro per perceel. En 5,65 euro voor een kleine bak legen en 9.72 euro voor een grote bak legen.

Kosten afvalstoffenheffing Eindhoven

Eenpersoonshuishouden € 193,82
Tweepersoonshuishouden € 241,22
Driepersoonshuishouden € 288,62
Vier- en meerpersoonshuishouden € 351,49

Zo vaak je bak aan de straat als je maar wil groot of klein…

Helmond een dure administratie om alle legingen bij te houden, miljoenen aan ondergrondse containers, overal zooi in de stad, weken een stinkbak bij je huis tot ie pas vol aan de straat kan…of je betaald je scheel.

Eindhoven Geen dure administratie, geen containers, veel minder dumpingen, vanaf januari alles weer in dezelfde bak…een fabriek sorteert de recyclebare verpakkingen er uit…geen stinkbak want elke 2 weken geleegd

Beantwoorden

Stop met Diftar!
Nascheiden is gewoon beter. Alle verpakkingen gewoon weer in de grijze bak zodat die zakken met etensresten (die in de verpakkingen achter blijven) niet aan straat hoeven. Geen etensresten = geen ongedierte zoals de rattenplaag in half Helmond inmiddels.
Maakt ook een einde aan 90% van de illegale dumpingen waar iedere wijk door geteisterd wordt. Kunnen er weer prullenbakken in de parken en langs wandel/fietspaden geplaatst worden.

Doe eens iets voor ons voetvolk en verlos ons van deze overlast. Geef gewoon toe dat het verkeerd uitpakt en stop deze waanzin ten behoeve van jullie cv’s.

Beantwoorden

Ciske heeft gelijk, het gaat een grote bende worden.

Beantwoorden

Op Suytkade hebben we al ondergrondse containers die we met een pasje kunnen openen. Ik moet er wel 500 meter voor lopen. Ook is er een container voor oud papier en plastic wordt regelmatig opgehaald. Alleen GFT kunnen wij nergens kwijt. Ben benieuwd wat ze daar weer op verzinnen.

Beantwoorden

Krijgen wij in de appartementen ‘ de kans om extra te besparen op afvalkosten’. Hou toch op zeg! Laat me niet lachen. Een melkkoe. Niks anders. Ik wacht af tot dat de kosten per zak dumpen bekend zijn. En ik ga dan rekenen of een grijze kliko in mijn berging dan misschien praktischer en goedkoper is. En dan maak ik zelf de keuze. Heel erg jammer dat de super fijne vuilnis containers verdwijnen. En ik ben niet de enige bewoner die er zo over denkt. Wij denken in gemak en niet in ‘betalen voor de buren’.

Beantwoorden

Moet de afvalbak wel open kunnen met pas. 3 kerr geprobeerd klep niet open te krijgen. En dan wordt er zeker 3 keer een zak afgeschreven. Wat niet klopt. Je mailt gemeente maar als je die iedere keer moet bellen. En het dus geen oplossing is

Beantwoorden

Ga je dan per zak betalen? Ik scheid op moment mijn afval zo goed dat ik 7 weken ofzo nodig zou hebben om een vuilniszak vol te krijgen met restafval. Heerlijk een stekende vuilniszak inclusief maden in huis houden tot die vol is, of volle prijs betalen voor boterhamzakje restafval?

Beantwoorden

Het is al jaren bekend dat het diftar systeem een slechte en kostbare zaak is, toch zet men door, men wil kost wat het kost hun eigen gelijk halen ook al hebben ze ongelijk! Duur systeem waarbij de mensen die niet willen betalen hun vuil en rotzooi (zonder naam en adres!) bij de gele prullenbakken gaan zetten, of zo maar ergens dumpen, die van Blink hebben er een dagtaak aan om die zaken op te ruimen. Zeker benieuwd wat 1 dumping in zo een ondergrondse container gaat kosten, kost het teveel gaan heel veel mensen hun vuil meenemen en zetten ze het op een parkeerterrein, flikkeren het in de bossen of langs de weg in de berm. Het scheiden van afval is duurder en werkt niet zogoed als alles bij elkaar en op de afvalverwerking sorteren waar het wel beter gaat. Straks allemaal containers over, mensen hun geld kwijt en de gemeente maar doen alsof alles goed gaat. Zeker bij seniorencomplexen wordt dit een item, ik zie mensen die flink op leeftijd zijn en slecht ter been al met een zware vuilniszak, oud papier en plastic al naar zo die ondergrondse containers lopen/struikelen met hun rollator. Shame on you gemeente! Valt nog mee dat het niet van die Bonte af komt, maakt het toch al te bont met al zijn uit de lucht geplukte en gedroomde ideeën.

Beantwoorden

Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker ook niet, en beter ook niet, succes mensen.
De stad is een rimboe aan het worden van het onkruid, zwerfaval en illegale dumpingen, de ratten vinden het prima en de inwoners staan erbij en kijken ernaar.
Misschien onze naam veranderen in rattemeppers.

Beantwoorden

gaan ze er dan ook voor zorgen bij de gemeente dat ze in de winter gaan strooien zo dat de mensen zonder vallen naar de ondergrondse afvalbakken kunnen komen

Beantwoorden

Hupsakee, zag net weer een gezellig statushoudersstel hun laminaat bij de Molenstraat in het afvalhok dumpen. Wat een verrijking voor onze samenleving.

Beantwoorden

@Mark op dinsdag 4 juli 2023 om 17:17:

Zo gaat het hier ook met behulp van anderen! die laten mensen van buiten toe en hier hun rotzooi dumpen zodat hun vrienden minder hoeven te betalen.

Beantwoorden

Het gaat ze niet om beter scheiden maar om het plukken van de burger terwijl er aan de andere miljoenen worden verkwist aan het “ glazen huis”

Beantwoorden

Wij hebben nog grijze kliko’s,dat systeem is sinds het zo duur geworden is ook waardeloos.Ik probeer zo min mogelijk afval te produceren,maar elke keer gooien andere mensen afval in MIJN kliko.Reaktie van de gemeente:hou U kliko in de gaten.
Oke,ik ga voortaan van Woensdag 22.00 uur tot Donderdag 9.00/10.00uur op een stoeltje in de regen,sneeuw,loeiende hitte naast mijn kliko zitten!!!!!

Beantwoorden

Alleen bakken voor restafval. Het is duidelijk dat zodra het extra betalen per zak/container helemaal is ingeburgerd dat ze stoppen met gescheiden ophalen, zoals nu al in diverse steden gebeurd. En dan betaal je dus voor al je afval ineens per lozing extra. bovenop het basistarief, want dat is nu tenslotte al zo.

Beantwoorden

Het wordt een grote bende, woon in een seniorencomplex, ben niet bij machte een opgespaarde zware vuilniszak naar die ondergrondse afvalbak te zeulen, ik deed altijd kleine zakjes wegbrengen een paar x per week. Wordt onbetaalbaar voor mij!

Beantwoorden

Update 1:
FVD wil uitleg van B&W over de te plaatsen ondergrondse afvalbakken
Theo Heller en Patty Spoek van Forum voor Democratie (FVD) stelden, naar aanleiding van het nieuwsbericht over de plaatsing van de ondergrondse afvalbakken, de onderstaande 11 raadsvragen (Questions). Bij de eerste 3 vragen staat hun introductie. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

 1. Vraag: Naar onze mening gaat het hier niet enkel om afvalbakken voor restafval bij appartementen, maar ook om de ondergrondse restafvalbakken zoals deze bijvoorbeeld op de binnenterreinen van de woonblokken (gebaseerd op appartementsrecht) in Brandevoort / De Veste zijn geplaatst.
  Deze bakken konden voorheen geopend worden met een anonieme sleutel. Nu kunnen zij enkel worden geopend met een unieke op de persoon/het woonadres afgegeven pas met QR-code.
  Klopt het dat het inderdaad om dezelfde systematiek (afvalbakken voor restafval) gaat?
 2. Vraag: Wij hebben vastgesteld dat de QR-pas, na het activeren van de QR-lezer op de afvalbakken met een druk op een toets, met een laserstraal gelezen wordt. Daarna wordt de verzamellade elektrisch ontgrendeld. Vervolgens kan de verzamellade worden geopend en kan daar restafval in worden gedeponeerd.
  Vindt de registratie van restafval plaats door middel van het tellen van het afval, of doormiddel van het tellen van het aantal malen dat de afvallade geopend is?
 3. Vraag: Wij lezen op de site van de gemeente (letterlijk citaat):
  “We willen dat appartement bewoners straks alleen betalen voor het eigen restafval dat zij weggooien. En niet voor het afval van de buren. Daarom moet de afvalbak per adres kunnen meten wanneer iemand er iets in gooit. De huidige restafvalbakken bij appartementen kunnen dat niet. De nieuwe afvalbakken met de afvalpas kunnen dat wel.”
  Is het bij u bekend dat, in geval de restafvalcontainer vol zit, er geen indicatie te zien/horen is DAT de restafvalcontainer vol zit?
 4. Vraag: Is het bij u bekend dat, als de restafvalcontainer vol zit, de paslezer nog wel gewoon werkt?
 5. Vraag: Is het bij u bekend dat de afvallade van de restafvalcontainer dan meestal nog wel (een stukje) te openen is?
 6. Vraag: Telt dit dan als één maal gebruikmaken van de restafvalcontainer voor de bewoner die uiteindelijk toch niet zijn restafval kwijt kan?
 7. Vraag: Wordt deze poging dan per 01-01-2024 toch in rekening gebracht?
 8. Vraag: Betekent dit dat elke volgende bewoner die de restafvalcontainer wil gebruiken, terwijl deze feitelijk vol zit, die zijn pas aanbiedt en de afvallade slechts een klein stukje kan openen onterecht als gebruiker wordt geregistreerd en belast?
 9. Vraag: Hoe kunt u garanderen dat inwoners van Helmond die gebruik moeten maken van dit systeem niet onterecht belast worden?
 10. Vraag: Deelt u onze mening dat, indien dit probleem niet wordt opgelost, dit kan leiden tot illegale ‘bij plaatsingen’?
 11. Vraag: Moet de tekst hierboven niet worden aangepast in: “Daarom moet de afvalbak per adres kunnen meten of iemand er iets in gooit.” Of is het tijdstip, om welke andere reden dan ook, voor u toch van belang?
Beantwoorden

Ik moet 500 meter lopen om mijn restafval kwijt te kunnen. Ik mag niet tillen dus breng elke keer kleine zakjes. Hoe gaat dat dan straks? Betaal ik voor elk zakje of wordt er gewogen? En komt er ook iets voor GFT-afval? Dat is nu op Suytkade in ieder geval nog niet zo.

Beantwoorden

Wordt alleen maar weer duurder , en we hebben al niks
Eigenlijk kan je het beste stoppen met eten ook geen afval , oh ja we hebben alniks😤

Beantwoorden

@Chris op maandag 3 juli 2023 om 16:59:

dat zou ik dan melden bij de woningbouw, bij ons kan het containerhok elektronisch open dus als dat bij u ook zo is dan zou de woningbouw de sleutels van de vertrekkende huurder moeten kunnen blokkeren.

Beantwoorden

Het gescheiden afval inzamelen gebeurt hier al ( planetenwijk) doormiddel van de stortkoker wordt het restafval gedumpt, in het containerhok beneden staat plastic container, papiercontainer en nu een groencontainer.
Dat men wil dat bewoners betalen voor wat ze weggooien en niet dat van hun buren, vindt ik eigenlijk vreemd. Je betaald tenslotte per huishoudgrootte je afvalstofheffingen. Daarbij begint het hier al goed. In ons geval is de ondergrondse container verkeerd geplaatst. Wat inhoudt dat de bewoners die slecht ter been zijn, minder valide en boven de 70 aan het einde van de straat hun afval moeten wegbrengen. na een week heen en weer bellen eindelijk de juiste persoon te pakken bij de gemeente. Ze weten niet hoe dit heeft kunnen gebeuren, er zou contact gezocht worden met de aannemer om te vragen waarom dit is gebeurt. Daarna niets meer gehoord, terwijl wij in principe a.s. maandag gebruik zullen moeten maken van de nieuwe container. Ik zie het niet gebeuren dat een groot aantal van onze bewoners met ruim 30 graden of sneeuw, ijzel naar het einde van de straat moeten met alle risico’s van dien.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 18 juli 2023 om 11:15:

om alvast te reageren op de vragen…
4) Ja
5) Ja
6) Ja
7) Ja
8) Ja
9) Ja

Beantwoorden

Maar het gaat toch ook om de hoeveelheid die je weggooit, niet hoe vaak? Met een container is dat af te meten. 140L of 240L

Beantwoorden
Mark van den Eerenbeemt

Dus papier en plastic mag je zo vaak weggooien als je wil ?
Want dat is gratis?

Beantwoorden

Komt er ook een glasbak?

Beantwoorden

Update 2:
B&W geeft antwoord op 11 vragen over de ondergrondse afvalbakken
Het stadsbestuur blijkt deze keer erg snel met het beantwoorden van de bovenstaande vragen van Forum voor Democratie. Daarin lees je ook veel praktische informatie.
Hieronder de volledige antwoorden van B&W op de 11 schriftelijk gestelde raadsvragen: 

 1. Vraag: Klopt het dat het inderdaad om dezelfde systematiek (afvalbakken voor restafval) gaat?
  Antwoord: De systematiek is inderdaad gelijk aan die voor de laagbouw. Gebruikers van de ondergrondse containers gaan vanaf 1 januari 2024 betalen voor het aantal zakken dat men in de ondergrondse afvalbak gooit. Het tarief voor een afvalzak is dan natuurlijk wel aangepast aan de grootte van de afvalzak (ca. 60 liter).
 2. Vraag: Vindt de registratie van restafval plaats door middel van het tellen van het afval, of door middel van het tellen van het aantal malen dat de afvallade geopend is?
  Antwoord: komt eind augustus *
 3. Vraag: Is het bij u bekend dat, in geval de restafvalcontainer vol zit, er geen indicatie te zien/horen is DAT de restafvalcontainer vol zit?
  Antwoord: De ondergrondse containers zijn allemaal uitgerust met een “vol-meldsysteem”. Een sensor houdt voortdurend in de gaten hoe vol de ondergrondse afvalbak is. Als deze bij een bepaald, zelf in te stellen, niveau komt wordt de inzamelaar ingelicht om de ondergrondse afvalbak snel te legen.
  Mocht het dan toch voorkomen dat een bak vol, kan de bewoner zijn zak nog altijd kwijt bij een van de andere ondergrondse containers in Helmond, die vaak op loopafstand zijn. De locaties van de andere ondergrondse containers zijn over enkele weken te vinden op de “De Afvalapp”.
 4. Vraag: Is het bij u bekend dat, als de restafvalcontainer vol zit, de paslezer nog wel gewoon werkt? 
  Antwoord: Het is bekend dat als de container vol zit de pas nog werkt.
 5. Vraag: Is het bij u bekend dat de afvallade van de restafvalcontainer dan meestal nog wel (een stukje) te openen is?
  Antwoord: Dit is bekend, er is echter wel een beveiliging opgenomen zodat de lade niet helemaal opengaat als er nog een vuilniszak in de lade zit.
 6. Vraag: Telt dit dan als één maal gebruikmaken van de restafvalcontainer voor de bewoner die uiteindelijk toch niet zijn restafval kwijt kan?
  Antwoord: Dit leidt niet tot een betaalde lediging. Als er een zak is achtergebleven in de trommel dan zal de klep maar een klein stukje opengaan. Daarmee komt het niet langs een bepaalde sensor. Bij een succesvolle lediging moet de klep langs 3 sensoren gaan. In het geval van een achtergebleven (bijv. verklemde zak) is dat dus niet van toepassing.
 7. Vraag: Wordt deze poging dan per 01-01-2024 toch in rekening gebracht?
  Antwoord: Nee, de trommel moet helemaal open en dicht zijn geweest en langs de 3 sensoren zijn gekomen.
 8. Vraag: Betekent dit dat elke volgende bewoner die de restafvalcontainer wil gebruiken, terwijl deze feitelijk vol zit, die zijn pas aanbiedt en de afvallade slechts een klein stukje kan openen onterecht als gebruiker wordt geregistreerd en belast?
  Antwoord: Nee, deze gebruiker krijgt geen lediging toegerekend.
 9. Vraag: Hoe kunt u garanderen dat inwoners van Helmond die gebruik moeten maken van dit systeem niet onterecht belast worden?
  Antwoord:
  Door de beveiliging met de sensoren wordt voorkomen dat er onterechte lediging worden geregistreerd.
 10. Vraag: Deelt u onze mening dat, indien dit probleem niet wordt opgelost, dit kan leiden tot illegale ‘bij plaatsingen’?
  Antwoord: Door het vol-meldsysteem wordt zo snel mogelijk ingegrepen als een container dreigt vol te raken. Mocht dit toch gebeuren, omdat bijv. een inwoner heel veel zakken tegelijk aanbiedt, dan kan de volgende gebruiker uitwijken naar een andere ondergrondse container in de buurt.
 11. Vraag: Moet de tekst hierboven niet worden aangepast in: “Daarom moet de afvalbak per adres kunnen meten of iemand er iets in gooit.” Of is het tijdstip, om welke andere reden dan ook, voor u toch van belang?
  Antwoord: Bij de registratie wordt vastgelegd wanneer iemand er iets ingooit. Een bewoner kan dan via de website van de gemeente controleren of de bijgehouden aanbiedingen bij zijn adres kloppen. Dit is ook van belang als er bijv. bezwaren komen. Op dezelfde manier wordt de lediging van de grijze containers geregistreerd.
Beantwoorden

Geen onterechte ledigingen?
Al diverse keren persoonlijk en bij andere meegemaakt dat mensen die beschikken over een persoonlijke afvalbak en niet in de hoogbouw en of Brandevoort de veste wonen gebruik maken van de ondergrondse containers. Dit omdat er al meer dan een jaar diverse foto’s met de QR code rondgaan door Helmond. Echter wil de gemeente Helmond hier geen onderzoek naar doen, mede omdat ze niet geloven dat het kan…
Het kost een gemeente ambtenaar letterlijk 3 minuten loopwerk om vanuit Boscotondo even naar buiten te lopen, een foto voor de scanner te houden en poef… maar heel serieus nemen ze het niet. Het zal jouw code maar zijn…

Beantwoorden

@Anita op vrijdag 21 juli 2023 om 10:30:

Dat klopt volgens mij.

Beantwoorden

Ik ga elke stort bij houden en maak er 1 foto van

Beantwoorden

Goede vragen en antwoorden over die afvalbakken! Eindelijk een beetje duidelijkheid voor wie er eentje krijgt. Iedereen lult er maar wat over op Facebook zonder enige kennis. 🙁

Beantwoorden

Hier staan die containers al voor restafval in de Heistraat. Er staat er ook eentje voor papier en glas.
Je zakken ernaast zetten kost natuurlijk niets en dat is wat er volop gebeurt. En dat is niet af en toe, maar iedere dag. Iemand anders ruimt het dan wel op, flikker het maar gewoon op straat. Iedere morgen komt er een mannetje van Blink alles opruimen.
Meermaals gemeld bij de gemeente, stadswacht en die binnenstadmarinier. Men kan er niets mee want ze moeten op heterdaad betrapt worden. Dat weten de dumpers natuurlijk ook en die komen vooral als het donker is.

Het gaat er niet op vooruit met die containers. Het is een grote bende.

Beantwoorden

Hoe kan ik in de Veste naar een andere restafvalcontainer als deze allemaal op gesloten binnenterreinen staan?

Beantwoorden

Als inzameling van restafval uit de hand dreigt te lopen door overlast worden
milieu-inspecteurs ingeschakeld. Met een paar bekeuringen wordt de
overlast dan spoedig ten einde gebracht.

Beantwoorden

Hier staan ze schuin tegenover echt één dag en er ligt al rotzooi langs

Beantwoorden

Op Suytkade hebben we dit systeem al een tijdje. Een volle vuilniszak (60 liter) past er niet in. Dat betekent dat je dus minder weg kan gooien per keer. Sowieso gooi ik kleinere hoeveelheden weg omdat ik niet teveel mag sjouwen (ik moet bijna 500 meter lopen om mijn afval kwijt te kunnen). Wordt dat elke keer als volle zak gerekend? Want zoals ik het hier lees rekenen ze per storting en niet per gewicht.
Wij hebben nu geen mogelijkheid om GFT-afval te scheiden. Krijgen we hier ook nog een mogelijkheid voor? Je snapt natuurlijk wel dat ik niet elke dag met mijn klein zakje naar de millieustraat fiets.

Beantwoorden

@Marko op vrijdag 21 juli 2023 om 15:34:

Niet waar. In de Heistraat wordt er al jaren gedumpt. Er was zelfs cameratoezicht en buren die het filmden met nummerplaten en al. Daar wordt niet op gehandhaafd omdat zowel politie als handhaving het zelf moeten constateren.

Beantwoorden

Ze kunnen beter weer beginnen met 1x pm grofvuil op te halen, dat scheelt al een hele boel!

Beantwoorden
Ellen van de Mortel

@Mehmet op zaterdag 22 juli 2023 om 10:41:

In het verleden werd in een wijk in Brouwhuis ook afval gedumpd.
De milieudienst stelde een onderzoek in, controleerde de zakken op inhoud,
en als een naam, adres of ander aanknopingspunt werd gevonden
kreeg de betrokkene een bekeuring.
De overlast was snel ten einde.
Vrijwel niemand liep te koop met de mededeling dat aan hem/haar
een bekeuring was gezonden.
Vaak is het niet lonend of kansrijk bezwaar te maken en werd er de
bekeuring gewoon betaald.

Beantwoorden

Ja ik heb al 2 jaar zo’n ondergrondse container die ik alleen maar met een pasje van de Wocom kan openen. En ik woon in Someren en mijn ouders heel mijn leven in Helmond oost in Pronto. En ik heb zo’n ondergrondse container al gezien bij de flat in de zeppelinstraat. En ik verwacht dat elke appartementencomplex een andere pas of een pas met andere code of zo heeft dat andere bewoners van een andere appartementencomplex hun afval er niet in kan gooien of scheiden hé. En dat vind ik helemaal niet erg. Want ik ben heel erg natuur milieu en diervriendelijk zodat ik geen afval op straat of in de natuur gooi. En ben er ook wel blij mee zodat ie dan niet te snel vol is.

Beantwoorden
Sander van den Elsen

In onze appartementen wonen veel ouderen, en ook veel die incontinentie hebben waar moeten die zijn gebruikte materialen naar toe brengen.
Zeker in de luier container.
Waar staan die en hoe moeten de ouderen daar komen.

Beantwoorden

Ondergrondse containers meer dan prima. Ken het uit een grote stad. Daar staan er veel en werkt goed tegen meeuwenoverlast en hier in Helmond tegen rattenoverlast. Daar staan overigens veel containers, er is er echt altijd eentje op korte loopafstand.

Het hele idee van afrekenen met een pasje hoeft voor mij niet. Betaal graag een paar euro per jaar meer zonder al dat ‘gedoe’.

Beantwoorden

* Aanvulling van update 2:

 1. Vraag: Vindt de registratie van restafval plaats door middel van het tellen van het afval, of door middel van het tellen van het aantal malen dat de afvallade geopend is?
  Antwoord: De registratie vindt plaats door het tellen van het aantal malen dat de afvallade geopend wordt.

Bij de beantwoording van de 11 raadsvragen had B&W onbedoeld vraag 2 overgeslagen zo lieten zij vanmiddag aan de weblog weten. Afgelopen vrijdag meldde de persafdeling van de gemeente desgevraagd dat (vanwege het reces) eind augustus het antwoord pas zou volgen. B&W wist het antwoord blijkbaar toch eerder te geven en maakte daarmee haar beantwoording compleet.

Beantwoorden

Dit word onbetaalbaar in Januari voor mij. Ik kan geen 60 ltr. vuilniszak met restafval opsparen in mijn flatje en dan over 2 verdiepingen met de trap naar die ondergrondse stort brengen. Voorheen deed ik 3 x per week een klein pedaalemmerzakje in de grote zwarte container weggooien en met mij vele anderen , hier wonen we in een Seniorencomplex. Gemiddelde leeftijd ver boven de 80. Klep is loeizwaar , die krijgen sommigen al helemaal niet open! Weer zijn de ouderen zwaar de dupe, lekker zo gemeente Helmond!!

Beantwoorden

Milieubewust afval scheiden met de nieuwe ondergrondse vuilcontainer bij De Koning op het Brevierpad.

Beantwoorden

Hier vorige week het gat al gegraven. Betonnen ondergrondse containers en alle toebehoren al geleverd…klaar voor plaatsing. 2 dagen later wordt het gat weer dichtgegooid en alles weer opgehaald. Ze hadden geen klic-melding gedaan en er bleek van alles aan leidingen, riolering e.d. te liggen op de uitgedachte locatie. Nu is onbekend wanneer en waar ze uiteindelijk geplaatst gaan worden. Efficiënt toch?

Beantwoorden

@Margret op vrijdag 22 september 2023 om 17:54:

Was dat vlakbij het nieuwe stadshuis?

Beantwoorden

@Ron op zaterdag 23 september 2023 om 15:03:

Ja, dat klopt

Beantwoorden

Ook ik moet binnenkort een stuk verder lopen/ sjouwen, maar gelukkig niet zo vaak.
Als alleenstaande en gehoorzame afvalscheider, duurt het bij mij maanden om een 60 liter zak te vullen. Nu op zoek naar een 60 liter container die ik ergens binnen moet laten staan stinken.

Beantwoorden

Sowieso heeft het hier in Brandevoort De Veste geen nut.
Ieder blok is in de afgelopen 2 jaar voorzien van nieuwe afvalbakken met paslezer…

Maar nee, de gemeente heeft er toch al een aantal klaar staan om ingegraven te worden…

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *