58reacties

Ondergrondse afvalbakken voor restafval

Vanaf vandaag worden er dit jaar plusminus 140 ondergrondse afvalbakken voor restafval bij appartementen in Helmond geplaatst. Bewoners van die appartementen krijgen een afvalpas om de afvalbak te kunnen openen.
De nieuwe afvalbakken meten hoe vaak iemand met de afvalpas restafval weggooit. Vanaf 1 januari gaan appartementsbewoners betalen voor elke keer dat zij restafval in de nieuwe afvalbak gooien.

Helmonders met een eigen restafvalbak bij de woning betalen al voor elke keer dat zij deze aanbieden. Afvalbakken voor papier, PMD (verpakkingen van plastic, metaal en drankkartons) en GFT+E (groente- fruit-, en tuinafval + etensresten) blijven gratis.
De gemeente in haar persbericht: “Inwoners die goed hun afval scheiden houden hun afvalkosten zo laag mogelijk. Met de nieuwe ondergrondse restafvalbakken krijgen ook bewoners van appartementen vanaf 1 januari 2024 de kans om te besparen op afvalkosten. Is er bij een appartementencomplex nog geen GFT+E inzameling? Dan starten wij daar dit jaar mee.”
Met deze veranderingen hebben bewoners van appartementen straks dezelfde mogelijkheden als inwoners die eigen afvalbakken bij de woning hebben. “We willen dat appartement bewoners straks alleen betalen voor het eigen restafval dat zij weggooien. En niet voor het afval van de buren. Daarom moet de afvalbak per adres kunnen meten wanneer iemand er iets in gooit. De huidige restafvalbakken bij appartementen kunnen dat niet. De nieuwe afvalbakken met de afvalpas kunnen dat wel”, aldus de gemeente. 

In de reacties hieronder staan updates.